Георгиевски - Џафери
Георгиевски - Џафери
Strelec Видоа некои напис во медиумите за српските песни и побрзаа тема да отворат... Прочитале други во Леринско што се случило во 1948 и трк на форум... Ме чуди како тие истите пропуштија оваа вест да ја објават на форумов:

Џафери: „Со Георгиевски имавме план за поделба на Македонија“

Арбен Џафери прв пат во синоќешното интервју за приштинската телевизија „Коха вижн“ признава дека со Георгиевски имале планови за мирна поделба на Македонија.

Ќе побегневме од насилство, ќе се договоревме како да се поделиме. Со овие зборови Арбен Џафери, лидерот на ДПА, во синоќешното интервју за приштинската телевизија потврдува дека во 1998 година, кога неговата партија дошла на власт, зборувал со ВМРО-ДПМНЕ околу поделбата на Македонија.

Во интервјуто Џафери потврдува дека со Љубчо Георгиевски имале планови за мирна поделба на Македонците и Албанците, потенцирајќи дека не верувал во мултиетничка држава како форма на функционирање.

dejan, прашање за тебе... Кои се лошите Албанци? Оние од ДПА, или оние од ДУИ?:)

mako Zar sega Makedonija ne se podeluvat onaka 'mirno i fino'? No komu ke mu pripagat Skopje-Beirut, "Albanskiot Jerusalim itn"? koga ke dojdit den da se odgovorit i toa prashanje togash rabotite nema poveke da odat mirno i fino.
marko_polog Znaci pak blagodarenie na UCK/SDS sto ja spasiva Makedonija od podelba, toa li sakas da kazes? Siptarite bez razlika od koja partija/voena uniforma, ne gi interesira Makedonija i sozivot so Makedoncite, razmena na teritorii bese edinstvenoto sto mozese da se ponudi da se spasi Makedonija, Koj Makedonec e zadovolen od ovaa Albanizacija/Federalizacija sto ni se servira? Kazi ako si?? i dali si spremen i na koj nacin ke pomognes koga Makedoncite vo tie regioni ke gi snajde istata sudbina kako Srbite na Kosovo. Taka ti e koga si protiv Voena Sostojba, koga se pazaruvas so neprijatelot za povtorno da dojdes na Vlast, Blaze vi sto razlikuvate izmedju DPA i DUI, izmedju Ahmeti i Leka, blaze vi sto na sekoj grev naodjate prilika da politizirate. sto ti znaci toa prasanje za Dejan? Ako DPA se losite, znaci DUI se dobrite?? Sega sve kaza.
wolf_pack
quote:
Originally posted by Strelec
dejan, прашање за тебе... Кои се лошите Албанци? Оние од ДПА, или оние од ДУИ?:)
Иако е за dejan сепак, ДПА се како сељаци не знам од каде му ова "Мирна поделба" како да не. А ДУИ ти се повеќе накај бизнисо и профит, они се борат кога потешко пари праат[;)] Може да се каже дека ДПА имат +++ во Албанскиот ултра-национализм него ДУИ.
mako Marko, "mirna razmena na teritorii" kako sto toa si go zamisluvale Ljubco i Xhaferi nema vrska so realnosta. Xhaferi ke gi ubedese 200 000 Albanci da si gi pakuvaat kufercinjata i dobrovolno da se preselat negde? Ili Ljubco Makedoncite? I uste Albanija ke ni odstapela teritorija?
ProMKD Jas mislam deka xhaferi saka da si pusta zbor po mediumite za da krene glas, vo obid da ja destabilizira Makedonija, i da donese poveke nedoverba vo vladata. Ili pa saka da rece kako ahmeti sto vika "Jas ja spasiv Makedonija od Makedoncite. Mene mi go nudea Zajas, ama jas rekov ne." Kako da ne, kur go boli za Makedonija.
dejan tesko prasanje strelec:p moze DPA i DUI?;)
f9 Jas kolku shto znam vakov predlog beshe opcija na MANU pokraj niza drugi mozhni opcii koj mu bea dostaveni na Ljupcho koga beshe premier na vlada.Istite opcii gi imashe i Branko koga beshe premier vo prviot mandat.Ne e nekoja tajna,pred se zatoa shto izvira od podelbata vo vtorata svetska vojna na Makedonija. Jas znam deka sekoj aktuelen politichar vodi aktivna politika i vo tekot na izvrshuvanje na taa politika se sluzhat so shahovski potezi koj najchesto se odvivaat vo tajna atmosvera.Baranjeto na Makedonskata strana za mirna podelba vo 21 vek e kapitulacija na Evropskiot son za Evropa bez granici i sveduvanje na evropskiot proekt za Balkanot na isto ramnishte kako Indisko-Pakistanskite odnosi.Iskusen politichar kako Georgievski lesno mozhel da go predvidi reagiranjeto na Evropskite zemji na takviot predlog vo prilog na teritorijalniot integritet i celovitost na Makedonija.Mnogumina od nas ne se svesni deka za da uspee ponekogash nekoja politichka opcija potreben e zhrtven jarec.
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
Видоа некои напис во медиумите за српските песни и побрзаа тема да отворат... Прочитале други во Леринско што се случило во 1948 и трк на форум... Ме чуди како тие истите пропуштија оваа вест да ја објават на форумов:
E vidis tuka gresis i toa mnogu. Oni ja videle ama nema potreba da ja objavat. Pa ova e stari i dobro poznato uste od docnata prolet 2001g. I pred toa, samo ako ja sledese nekoj linijata na frontot i pojavata na traumatizirani begalci vo regionite pod kontrola na albanskite teroristi dogovorot zapodelba se gledase jasno. Nema sto da ne zamaraat so stari i bajati raboti. Ne mislite taka.
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Nema sto da ne zamaraat so stari i bajati raboti. Ne mislite taka.
Mislam... Ama jas mislam deka i toa so srpskite pesni e stara i bajata rabota, pa sepak ne propushtija topik da otvorat!
Jakov Srpskite pesni, grckite sikaniranja, bugarskite gaccki i se drugo se samo posledica(normalna) na vakvi domasni gnasotii i mizerii.
трендафил Стрелец, прво за разлика од тебе (бидејќи очигледно ми се обраќаш на мене спомнувајќи ги темите што ги имам отворено, а изгледа овој пат се срамиш или гнасиш да ми напишеш Трендафилчо) јас немам 100% доверба ниту во тој што ја објавил веста, ниту во Арбен Џафери. За да дискутирам би било пожелно да се слушне и другата страна. Сепак еве и јас ќе пишувам како објавеното да е точно. Интересно е тие што наводно се за мир по секоја цена, сега да ја оправдуваат војната исто така по секоја цена. Колку што ми е познато Џафери и Георгиевски немаат направено ништо за да го отстварат тоа за што разговарале. Што би рекле се работи за вербален деликт, за разлика од војната со воените злосторства и наводно легалното убивање на војници и полицајци што ни ја приреди владеечката ДУИ. А доколку се точни наводите на МАНУ за демографската ситуација во Македонија во полза на Албанците кои неконтролирано се размножуваат, односно дека според експертите „причините за ова се неконтролираното доселување на Албанци од Косово и регистрацијата на деца родени во странство“, мислам дека доколку ова не можеме да го спречиме, и поделбата е нешто за што треба да се размислува. Но сите овие размислувања се пред новата територијална поделба на Македонија. Сега вакво нешто не е лудост затоа што би требало да изгубиме многу.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Стрелец, прво за разлика од тебе... јас немам 100% доверба ниту во тој што ја објавил веста, ниту во Арбен Џафери.
Грешиш ако мислиш дека јас 100% верувам во тоа што е напишано... Не дека многу му верувам на Љубчо дека такво нешто не би направил, туку затоа што оставам голема можност Џафери да лаже!
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Стрелец, прво за разлика од тебе... јас немам 100% доверба ниту во тој што ја објавил веста, ниту во Арбен Џафери.
Грешиш ако мислиш дека јас 100% верувам во тоа што е напишано... Не дека многу му верувам на Љубчо дека такво нешто не би направил, туку затоа што оставам голема можност Џафери да лаже!
Доколку ова не е предизборен маркетинг на Џафери, повторно останува фактот дека тоа што го имаме е дело на Ахмети. Кога се работи на страната на најголемото малцинство. А кога се работи за нас повеќе имаат направено Црвенковски и Бучковски отколку Георгиевски. За почеток ќе ги споредам Универзитетот на Југоисточна Европа на кој студираат и многу Македонци на македонски и државниот Тетовски (до скоро Малоречански).
dejan zasto ovoi ne go snema od damna?? [url="http://www.makfax.com.mk/look/agencija/article.tpl?IdLanguage=10&IdPublication=1&NrIssue=123&NrSection=10&NrArticle=5930&ST1=tekst&ST_T1=vest&ST_AS1=1&ST_LS1=-1&ST_max=1"]link[/url]
OooOo Георгиевски: „Не сум разговарал за поделба на Македонија“ Љубчо Георгиевски денеска ја демантира информацијата дека во 1998 година кога со Арбен Џафери ја преземаа власта во Македонија разговарале за мирна поделба на Македонија. Георгиевски кој во моментов не е во земјава, во писмената изјава до медиумите иако не демантира дека ја подржувал идејата за мирна поделба, вели дека таа била дисктирана за време само за време на кризата во 2001 година. „Со господинот Џафери, тврдам дека не сум имал никаков разговор за овој проблем се до почетокот на кризата. Тогаш Џафери одби да се дискутира за овој проблем и разговорот тука беше завршен“, вели Георгиевски. A koga pochna krizata??
ProMKD A kako mislea mirno da se podeli drzavata? Kade ke imase granici? Sum gi gledal crtezite i bilo do krajot na tetovo da bide granica. Znaci na 10-15KM od Skopje da bide granicata so Tetovo, ili albanija. Kako ke se obezbeduvase taa granica??? Sar Planina ke ja dadea? Jas ne veruvam deka tie razgovori za podelba bile vistinski ili pa seriozni.
Christian ima nekoj karta da stavi ovde da vidime so imalo na masa za pregovaranje
ProMKD eve jas ke ja donesam samo da ja hostiram prvo
ProMKD LELEEEEE nemozam da najdam, !!![:(!][:(!]
Great_Macedonian Lesno se resava problemot, bez delenje na mk... 10 godini vo kontunuitet makedoncite neka ragaat po cetiri pet deca, albancite ke gi vratime na 15% od mk.
ProMKD Definitivno najdobro resenie
Christian karta ima li negde da se vidi?
n/a http://www.macedonia-info.org/Komentari/razmena.htm Ja nema kartata, samo planot za razmenata na teritorii.
трендафил Кога го гледав на А1 телевизија делот од интервјуто на Џафери за косовската телевизија (со напомена дека се ослонувам на текстуалниот превод од Албански), се потврди моето мислење дека се работи за веќе вообичаената монтировка на нашите новинари (дека не се работи за договарање, туку за разговарање), со тоа што за прв пат сега се случува во тоа да соработува и новинар Косовар, т.е. тој што ги поставуваше прашањата. ([url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=47207"]Види повеќе[/url]) Зошто сега повторно се разгорува оваа повеќе пати апсолвирана тема и тоа само во однос на Георгиевски (кој ако се точни анкетите има рејтинг под 1%). Никој не се прашува кој од сегашната власт (тогаш опозиција) исто така разговарал на оваа тема, кои странци. И јас често пати се прашувам дали не ќе беше подобро да се направеше таа поделба, отколку што сега имаме држава во која Малцинството само си ги одредува своите права надвор од сите стандарди. Дури почнува да одлучува и како ќе се однесува мнозинската заедница. Со Рамковната Македонија не е повеќе матична држава на македонскиот народ, туку е збир од заедници. Што би рекле, ние Македонците повеќе немаме своја држава. Во таква ситуација не треба да биде табу тема да се размислува што би добиле или избубиле со помало, но македонско парче земја, на кое нормално би живееле и луѓе од други етнитети, но на кои нема да им пречи да бидат малцинство со сите малцински прва. Албанците, за жал, не се борат за малцински и човекови права, туку за прогон на Македонците и владеење над нас. Кога некој Албанец рекол нешто против некој што работи за нивната кауза, како што Србите од Велес го осудија делувањето на СПЦ и Зоран Вранишковски, со Србија наречен Јован.
slasa lubisa predavnik na svojot narod
трендафил Нови разговори во МАНУ
quote:
Предложен демографско-етнички договор меѓу Македонците и Албанците
Демографско-етнички политички договор меѓу Македонците и Албанците е едно од решенијата беше предложено на вчеразавршената трибина за актуелните демографски движеа во МАНУ. За тоа се заложи Илија Ацевски, професор од Философскиот факултет. Иако сите учесници не се согласија со предлогот на Ацевски, повеќето од нив беа согласни дека демографската рамнотежа е нарушена и оти е неопходен многу посериозен третман на демографските движења во земјава и утврдување на популациона политика. Тие побараа Владата да спроведе ревизија на резултатите од последниот попис откако на учесниците на собирот изнесоа големи сомневања во регуларноста на податоците. - Факт е дека порастот на населението во периодот од 1994 до 2002 година, кај Македонците е занемарлив со само 0,2 отсто, а кај Албанците е со изразените 90 отсто. Тоа претпоставува радикална промена на популационата политика во духот на промените кои се случија по 2001 година, во насока на договарање на политичките претставници на етничките групи, во случајот меѓу Македонците и Албанците. Се залагам за нов демографски, политички и антисегрегационистички договор. Македонија постепено влегува во фаза на договорна демократија и постои реална шанса проблемите на демографскиот развој да се решаваат по примерот на Охридскиот договор што на крајот би можело да заврши со поделба на државата - објасни Ацевски. Повеќето учесници, не се согласија со „апокалиптичните најави“ на Ацевски, но со оглед на „неповолните движења“ во последниот меѓупописен период, побараа да се преземат конкретни мерки како што е донесување на популациона политика, ускладување на демографскиот фактор со економскиот развој на земјава, рамномерен развој на етничките заедници и сопирање на одливот на населението.
Некои од присутните Албанци, сметаат дека државата не треба да се меша во наталитетот. Као тоа е работа на Алах, не на државата. А ако се отпушти добар и верен на татковината државен службеник, а на негово место се вработи некој кој македонскиот јазик го пишува во графата за познавање на странски јазици (една третина од вработените по 15 септември го имаат направено тоа), за нив е во рад. Според мене, во Рамковна Македонија и наталитетот мора да биде ПРАВЕДЕН, т.е. процентуален. Државата треба, на пример, да воведе казнен данок (но и да обезбеди даноците да се плаќаат) за тие етнички заедници што имаат натпросечен наталитет (сразмерен на натпросечноста) и со тие пари да го стимулира наталитетот кај другите етнички заедници. Еден прифатен принцип треба да се применува во сите сфери, не само каде што му одговара на Малцинството. Доколку во војната во 2001 нема победени и победници. Доколку пак сме ја изгубиле војната, треба да се спремаме и да се дигнеме на востание. Што побрзо подобро.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Веќе 40 години постепено влегуваме во сенката на орелот.
Крајно време е да побараме од некого помош... Еве, на пример... од Бугарија!
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Веќе 40 години постепено влегуваме во сенката на орелот.
Крајно време е да побараме од некого помош... Еве, на пример... од Бугарија!
Da mu gi isece kriljata [}:)]
lav Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by трендафил
Scena vtora: se otvara vrata vleguva Trendafil maskiran ko Ce Gevara, Ilinka go vlece nazad vo hodnik: - koja karta mame vi i... lesperska !!!!! А ја пак мислев ...дека мислиш на онаа за/од Сиднеј ...мислам на авионската?
concrete
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Веќе 40 години постепено влегуваме во сенката на орелот.
Крајно време е да побараме од некого помош... Еве, на пример... од Бугарија!
Da mu gi isece kriljata [}:)]
Aj ne zezaj, sto orel bi bil toa:):):)???? Podobro da go brcne vo peroxid da pobele:):):!!!!
трендафил Не е ли поинтересно да се знае за што сега разговараат Бучковски и Ахмети? Или не разговараат, туку едниот наредува, а другиот исполнува?
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Не е ли поинтересно да се знае за што сега разговараат Бучковски и Ахмети? Или не разговараат, туку едниот наредува, а другиот исполнува?
Оваа и други потреби од ваков вид кај нас , мислам на целосното разјаснување на блиското-ни минато од некојси дежурни „ФРЛАЧИ„ на магла , разбира се оркестрирани и за таа намена и промовирани како такви ....се со цел за да се (скоро секојпат успешно) оддтргне вниманието на наивниот (само на нив-оти се знатно мнозинство во Македонија) Народ Македонски од секидневната сеприсатна беда но и „светлата-им„ одамна ветена (а никојпат исполнета) иднина , која некако како да подзамрачува повеќе од саканото. Штом некојпат се споменат политички „фигури„ кои се без реална власт , секојпат гледајте и наслушнувајте ШТО ВЛАСТА ВИ ПРИПРЕМА во својата „кујна„ ..оти одтаму секојпат доаѓа РЕАЛНАТА ОПАСНОСТ за нас а не од тие кои им служат како „мамец„ , независно дали се работи за персонаљитетите Шврчковски и Џем,перковски ...или пак за коферчето подадено на дедот Ќиро Фиромски.
Jakov
quote:
Originally posted by трендафил
Не е ли поинтересно да се знае за што сега разговараат Бучковски и Ахмети? Или не разговараат, туку едниот наредува, а другиот исполнува?
Ahmeti: BuckO da mi go najdes be, toa kartata na Ljubco? Bucko: So ke ti e,be? Ahmeti: Mi treba, da go vidam! Bucko:A zasto ti treba. so sakas da vidis, kazi jas ke ti kazam, bev minister togas, pamtis! Ahmeti: Abe mi treba za da znam od kade da pocnam, da go stavame znameto, i kade Agron da planira da otvora carina. Bucko: Aaaa,toa?!!! Sega. Ilinkaaaaa, Ilinkaaaaaa(so e be???) Donesi ja kartata,ne vinskata, ma.....drugata onaaa na Ljubco so ja zaboravi na vremeto u kabinetot.ODMAAAA
concrete
quote:
Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by трендафил
Scena vtora: se otvara vrata vleguva Trendafil maskiran ko Ce Gevara, Ilinka go vlece nazad vo hodnik: - koja karta mame vi i... lesperska !!!!! PS Trendafile ova samo onaka gledam crno pocnalo :):):)!!!!
трендафил Веќе 40 години постепено влегуваме во сенката на орелот. Затоа и не ни пречи црното.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Веќе 40 години постепено влегуваме во сенката на орелот.
Крајно време е да побараме од некого помош... Еве, на пример... од Бугарија!
Пред да почнеме да бараме помош, треба прво да ги употребиме сопствените сили. Да се обединиме сите Македонци меѓу себе, а не да се обединуваме со непријателот. Интересно ми беше кога вчера ја слушав изјавата на Мендух Тачи од ДПА во која не потсети дека во првите пет коминикиеа на ОНА се зборува за ослободување на албанската земја од славомакедонскиот окупатор. Поголемиот дел од овие коминикеа се потпишани од Али Ахмети. Тачи потсети и дека Џафери бил напаѓан затоа што ја потпиша во Призрен декларацијата понудена од Али Ахмети. а дека истите тие не го напаѓаат предлагачот на декларацијата, Али Ахмети. Сега доколку се спореди бркање на славомакедонскиот окупатор од северозападна Македонија, нешто што заговараше новиот државотворец Ахмети, и размената на територии, ова второво е поповолно од нас. Има ли нешто поповолно?
concrete A zosto od gotovo da se pravi veresija???? Najubavo e toa "robovite" da se pustat da si odat doma....so uzina za po pat, tie mnogu dobro si go znaat patot......plus da se naplatat "minimalni" manipulativni trosoci!!!! A se toa po primerot na edna Germanija koja im udira kloca, denovive......
трендафил Веројатно Германците не очекуваат „контингенти“ гласови од Албанците на претстојните предвремени избори како што очекуваат нашите на сите избори. Зарем Германците не им го легализираат престојот на бегалците и диво доселените, туку ги бркаат? Ние уште имаме бегалци од Босна (војната заврши пред повеќе од 10 години), да не зборувам за тие од Косово (војната заврши пред 5 години). Дури си добиваат и државјанство. СДСМ се бунеше кога ЉУбе им даваше државјанства на Македонците од Мала Преспа, а подели илјадници државјанства на Албанци. Пред изборите во 1994 со контингенти.
concrete Ne ocekuvaat ni onie vo Makedonija....tie samo kupuvaat vreme i se fatiraat...dodeka moze. Ova ponataka za po ljubopitnite:http://www.hermes-press.com/germany1930.htm i ponataka vo dadenite linkoovi.... Site slicnosti so nekoi sostojbi kaj nas i posiroko se sosema slucajni :):):)!!!!
achtung_panzer
quote:
Originally posted by concrete
Ova ponataka za po ljubopitnite:http://www.hermes-press.com/germany1930.htm i ponataka vo dadenite linkoovi.... Site slicnosti so nekoi sostojbi kaj nas i posiroko se sosema slucajni :):):)!!!!
Mala digresija... avtorot na "knigata" (a valjda i na sajtot) sporeduva babi i zhabi... takvi pamfleti "inspirirani" od izborite 2004 niz amerikava kruzhat cel kup, so lopata da gi rinesh... pomnozhi go nashiot Lav/Pana po 100 i kje gi dobiesh "znachajnite misliteli" zad takvata literatura... A "razmenata" na teritorii, pa ne znam "chistenje", itn... se znae shto i' treba na Makedonija: wunderwaffen, da se soberat toa troa mozocite shto ostanaa vo MKD okolu voeno-tehnoloshki proekti... ako se cheka od politicharite, spasot nikogash nema da dojde...
angel Ne e bas taka. Kolku i da se trudime samote si gi vadime ocite. Ako se nakotime, poveke dusovadnici ke bideme.