Tradicionalna makedonska zimnica
Tradicionalna makedonska zimnica
dalila
Slatko od jagodi
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1041_slatko_jagoda.jpg[/img] Potrebno e: Na 500gr jagodi 1kg shekjer 1 kesichka limontus 1 limon Jagodite se perat(tushiraat), se odstranuvaat nepotrebnite primesi i se spushtaat vo sad vo koj sme napravile rastvor od limontus i voda. So reshetkasta lazhica se vadat i stavaat vo vanglichka.Se prelivaat so limunov sok i vanglichkata se protresuva nekolku pati, kako sekoe parche od jagodite bi se natopilo vo kiselinata. Vo tendzereto kade kje se vari slatkoto, se redat, red od jagodi i red od shekjer.Gorniot sloj treba da bide shekjer.Se pokriva so chista krpa i se ostava da otstoi preku nokj. Sledniot den se vari na jak ogin.Za vreme na varenjeto ne treba da se trga penata , nitu slatkoto da se promeshuva.Poradi toa sherpata vo koja se vari slatkoto treba da bide dovolno golema za da ne bi preteklo. Koga e gotovo, slatkoto go trgame od ogin, se pokriva so vlazhna krpa i se ostava da otstoi okolu 20 minuti. Za toa vreme jagodite kje pushtat voda, se vrakja na shpored i se ostava da prevrie ushte nekolku pati.Se trga od ogin, se otstranuva penata, prekriva so vlazhna krpa i ostava da se oladi(do sledniot den). Se polnat teglite i hermetichki se zatvaraat.
ozonce Posle ova odamna ruchek!!!
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Posle ova odamna ruchek!!!
E kako be ozonce, posle blago ti na ruchek[:0][:D] Valjda obratno treba[;)]
dalila
Dunji vo rum
2kg dunji 1kg shekjer 1 limon kesichka vanila 1dl rum Dunjite se mijat, sechat na krishki, se chisti semeto, naliva so voda i varat samo kolku da omeknat. Koga kje omeknat, dobro se isceduvaat i se redat vo vekje pripremeni tegli. Vo megjuvreme se vari sirup od vodata i shekjerot, se dodava limonot isechen na trkalca, vanilata i na kraj rumot. So ovoj sirup se prelivaat dunjite vo teglite, se podvrzuvaat i ostavaat na ladno.
Dinji vo dzin
potrebno e: 1,5kg ochisteni dinji 200gr shekjer 1 flasha dzin Dinjite se seckaat na krishki i se redat vo tegli. Dzinot se zagreva i se dodava shekjerot i se preliva preku dinjite.Vednash se podvrzuva so celofan.
dalila
Kompot od dunji
potrebni sostojki: cvrsti, zdravi dunji shekjer(na 1l voda 400-500gr shekjer) Zdravite dunji se brishat, miat, ljupat i se sechat na chetvrtini.Se otstranuva semeto i se stavaat prachinjata vo topla voda, kako ne bi potemnele. Vo vekje pripremeni tegli, se stavaat dunjite i se prelivaat so vrel shekjeren sirup. Teglite hermetichki se zatvaraat i se pasterizira na temperatura od 90 stepeni. Teglite se ostavaat da se oladat vo sadot vo koj se pasterizirale.
Dzem od dunji
potrebno e: 4-5 zreli dunji 1kg shekjer 1/2l voda Dunjite se miat, sushat, otsranuvaat semkite i seckaat na positni kocki. Se vari skhekjeren sirup, se stavaat dunjite vnatre i se vari na poslab ogin okolu 2 chasa, da smeshata postane gusta.Koga dzemot e gotov, vrele se sipa vo zagreani tegli i se stava vo zagreana rerna za da se nafati korichka.Teglite se zatvaraat i se chuva na suvo i ladno mesto.
dalila
Vishni vo rakija
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1085_visnjovaca.jpg[/img] potrebno e: Vishni shlivovica shekjer voda Kolichinata na vishni shto sakame da ja ostavime za zima, se mie, chisti od rachki i livchinja i stava vo tegli. Teglite mora da bidat chisti i suvi. Pri polnenje na teglite, se ostava 1/4 prazna t.e. teglite se polnat 3/4 od volumenot. Se vari malku shekjer(80-100gr po tegla) so edna kafena sholjichka voda, se ladi i se prelivaat vishnite. Ostatokot od prostorot se dopolnuva so shlivovica(prazniot del do vrvot na teglata). Se krshat 12-15 kovchinja od vishnite, se zavrzuvaat vo parche tkaenina i se spushtaat vo teglata. Teglata dobro se zatvara, hermetichki, i se ostava na suvo mesto da stoi. Posle mesec dena, mozhe da se koristi likerot isto taka i vishnite.
dalila
Slatko od smokvi
sostojki: smokvi shekjer limon vanila Smokvite se perat i se otstranuva gorniot i dolniot del.So ostar matalen pradmet(kako shto e igla za pletenje)sekoja smokva se probushuva na dve mesta.Taka pripremenite smokvi se redat vo sherpa, se prelivaat so voda i se stavaat da se varat. Koga vodata kje zovrie, kje se isipe i kje se nalie druga.Postapkata se povtoruva 9 pati.Vo poslednata voda se stava i korata od limon.Smokvite se stavaat vo cedalka, i se ostavaat se dodeka sosema ne se iscedat. Na 1,25kg smokvi ide 3kg shekjer.Se stava shekjerot vo sherpa i se preliva so voda(samo kolku da prelie) i se vari sherbetot.Otkako kje se napravi sherbetot se stavaat vnimatelno smokvite i se varat. Sherbetot se pravi poredok nego voobichaeno t.e. ne mora da e tolku gust za da bi mozhele smokvite da se varat podolgo.Slatkoto se vari na jak ogin, odnosno brzo, se dodeka ne se zgusne. Za da bideme sigurni deka e postignata potrebnata gustina, odvojuvame od sherbetot mala kolichina vo edno tanjirche i isprobuvame so lazhichka.Ako sherbetot pagja vo gusti kapki od lazhichkata togash toj e gotov. Nekolku minuti pred da bide gotovo slatkoto, mu dodavame sok od limon i vanila. Go trgame slatkoto od ogin, pokrivame so chista salfeta i ostavame da otstoi 10-na minuti, taka pokrieno.Ja trgame salfetata i povtorno go vrakjame na ringla da provrie.Se trga od shporet, se sobira cela pena, poklopuva so vlazhna krpa i ostava cela nokj da otstoi. Ladnoto slatko, utredenta se sobira vo tegli i hermetichki se zatvara. Teglite vnimatelno se brishat odnadvor i se ostavaat na mesto kaj shto ima promaja.Ova slatko e podobro koga kje otstoi. P.S.Smokvata e ovoshje koe vpiva prilichno shekjer, zatoa ne treba da se zema pomalku shekjer od dadenata merka.Ako se pojavi vishok od sherbet, istiot kje bide potreben pokasno koga smokvite kje pochnat da vpivaat shekjer-sherbet,za da najgornite smokvi ne ostanat suvi.
dalila
Sok od vishni
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1067_sok_visanja.jpg[/img] potrebno e: 3kg vishni 1l voda 10 limontusa shekjer Se promeshuvaat vishnite, limontusot i vodata i se ostavaat da prenokjat.Utredenta se preceduvaat preku sokovnik,cedalka ili gaza, zavisi shto imate.Na edel litar dobiena technost se stava 0,5kg shekjer. Sokot treba da se provrie, trgajkji ja celo vreme penata. Vreliot sok se sipa vo vreli flashi koi predhodno se sterilizirani najmalku 1 saat na temperatura od 100 stepeni.Flashite se obvitkuvaat so tkaenina i se ostavaat da poleka se ladat.
beaver hunter ""Na kraj potisnete gi so dve vkrsteni granchinja i prelijte gi so chisto vino."" Za kakvo vino stanuva zbor? Belo, crveno??
dalila
Lozovi listovi za zima
Lozovite listovi se uptrebuvaat vo prolet, koga kje dostignat golemina dovolna za vitkanje na sarma.No isto taka mozhete da se obezbedite i za zima. Nabranite listovi izmijte gi i isushete gi.Togash sekoj list posolete go, naredete gi list na list, petnaeset parchinja i smotajte go kako palachinka. Taka napravenite vrzulci stavate gi vo tegla.Vo tegla od 5l mozhe da sobere 2-3 kg listovi.Postapkata povtoruvajte ja ushte dva dena, zatoa shto posolenite listovi kje slegnat i kje napravat mesto za ushte "palachinki". Na kraj potisnete gi so dve vkrsteni granchinja i prelijte gi so chisto vino.Zatvorete gi teglite i chuvajte gi na suvo i ladno.Ako so vreme vinoto ispari, dodadete ushte. Vaka napravenite listovi kje traat do naredniot Maj i celo vreme mozhete da gi koristite bez strav deka kje se rasipat.
SirAndReW Slatkoto od jagodi najdobro mi stoi :)
beaver hunter Зошто нема постирано рецепт за слатко од дуњи ?
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
""Na kraj potisnete gi so dve vkrsteni granchinja i prelijte gi so chisto vino."" Za kakvo vino stanuva zbor? Belo, crveno??
Prijatno me iznenaduvash[;)][:)] Pa ti so vnimanie si gi chital receptive[:D] BELO-sum propushtila da napisham.
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
Зошто нема постирано рецепт за слатко од дуњи ?
Vednash[:D]I toa na dva nachina[;)]
Slatko od rendani dunji
potrebno e: 3-4 dunji 1kg shekjer 2 cashi voda Vo chista sherpa za varenje na slatkoto, go stavame shekjerot, prelivame so vodata i go varime sherbetot, neshto poredok nego voobichaeno. Dunjite gi mieme, sushime,ljupime i na pokrupno rende rendame. Narendanite dunji gi spushtame vo vekje pripremeniot sherbet i gi varime se dodeka gustinata na slatkoto ne bide dovolna. Koga slatkoto e gotovo, vednash dodeka e vrelo, go sipame vo vekje pripremeni tegli i hermetichki go zatvarame.
Slatko od dunji
potrebno e: 2kg dunji 1,25kg shekjer 2dl voda Dunjite gi brisheme, mieme, stavame vo sherpa za varenje, gi prelivame so voda i gi varime na jak ogin. Koga vodata kje zovrie gi vadime od nea i gi ljupime se dodeka seushte se topli.Im go otstranuvame semeto a potoa gi seckame na kocki. Go pripremame sherbetot, malku go ostavame da se oladi i vo nego gi stavame kockite od dunji.Slatkoto go varime na jak ogin. Go trgame od oginot, ja odstranuvame penata i pokrivame so chista i vlazhna krpa.Go ostavame taka se dodeka ne se oladi.Oladenoto slatko go sipame vo vekje pripremeni tegli i hermetichki gi zatvarame.
dalila
Slatko od mladi orevi
potrebno e: 1kg mladi zeleni orevi 2kg shekjer 3-4 chashi voda 2 limoni 1 vanila Orevite se mijat,se otstranuvaat vrvovite, se proboduvaat so igla(za pletenje) i se stavaat vo lonec so ladna voda da otstojat edna nedela, so toa shto vodata treba da se menuva 1-2 pati dnevno. Odstojanite orevchija se stavaat vo lonec so ladna voda i se varat do vrienje. Shtom vodata kje zovrie, vednash potoa se zamenuva so druga, ladna.Ovaa postapka se povtoruva 8-10 pati, se dodeka orevchinjata ne omeknat,a potoa se vadat i se ljupat i taka izljupeni se stavaat vo ladna voda.Koga kje odstojat vo ladna voda se proceduvaat vo cedalka. Vo megjuvreme vo chist sad se stava voda, dodava 50-70 gr shekjer i pola od vanilata i se vari se dodeka sirupot ne zovrie.Se dodavaat ochistenite i iscedenite orevi vo sirupot i se prodolzhuva se dodeka ne provrie 2-3 pati. Se trga od ogin i se ostavaat orevite da stojat vo sirupot najmalku 2 saati, a najdobro e da prenokjat. Vo chista voda se stavaat 2kg shekjer se dodava voda i se vari.Vo nedovareniot sirup se dodavaat iscedenite orevi i se vari seto toa zaedno se dodeka sirupot ne stane gust.Na 5 minuti pred da bide slatkoto gotovo, se dodavaat na trkalca isechen limon i preostanatata vanila. Koga slatkoto e gotovo se trga od ofinot, se trga penata i se pokriva so chista, mokra krpa i se ostava da prenokji. Utredenta slatkoto se sipa vo pripremeni tegli i hermetichki se zatvara. Za pripremanje na ova slatko treba trud i trpenie, ama se isplati [:)]
dalila
Kechap na domashen nachin
potrebno e: 5kg domati 1 kitka magdanos 1,25dl ocet 1,25dl zejtin 125gr shekjer ljuti piperchinja po vkus 1-2 lista lorber 4-5 cheshninja luk biber, sol Domatot se stava na kratko vo vrela voda, se ljupi, seche na pokrupni parchinja i se ostava da se iscedi. Potoa se stava vo sad za varenje i se vari zaedno so zachinite(seckaniot magdanos,ocetot,zejtinot i shekjerot). Se dodavaat ljutite piperchinja po vkus,se posoluva, se pobiberuva,dodava lorberoviot list i izgnecheniot luk. So stalno meshanje se vari ushte okolu 2 chasa. Topliot kechap se sipa vo vekje pripremeni tegli(izmieni i isusheni) i hermetichki se zatvara. Se chuva so ostanatata zimnica na suvo i ladno mesto.
Piperki przheni vo zejtin
potrebno e: 5kg piperki 500gr zejtin 2 glavici luk 2 kitki magdanos biber vo zrna ocet voda sol Zdravite i mesnati piperki se mijat,cedat i se proboduvaat na nekolku mesta.Vo pogolem sad se sipa zejtin, dobro se zagreva i se przhat piperkite od dvete strani. Toplite piperki se redat vo teglite i sekoj red se posoluva,se posipuva so seckan magdanos, so seckan luk i biber vo zrna. Ocetot so vodata se stava da se prevrie, pa so nego se prelivaat piperkite. Teglite se dopolnuvaat so zejtin vo koj se przheni piperkite(okolu 3cm visina).Teglite se zatvaraat hermetichki i se chuvaat na suvo i ladno mesto.
dalila
Lutenica
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1012_zimnica.jpg[/img] potrebno e: 5kg crveni domati 200gr shekjer 300ml zejtin 200ml vinski ocet 4 listovi lorber 4 glavici luk 1 kafena lazhichka biber vo zrna 30 crveni piperki 250gr luti piperchinja Domatite se mijat, melat i stavaat vo eden pogolem sad kade shto kje se varat.Se dodava:shekjerot, zejtinot, lorberot, biberot i iseckaniot luk.Seto toa se vari okolu 45 minuti, a posle toa se dodavaat crvenite piperki koi koi predhodno se meleni na mashina za melenje meso i ljutite piperchinja(niv gi ostavame celi) i seto toa se vari ushte okolu polovina chas. Po zhelba, posoluvame. Vednash taka vrela lutenicata ja sipame vo predhodno pripremeni tegli i hermetichki gi zatvarame.
dalila
Turshija
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/361_tursija.jpg[/img] potrebno e: zelenchuk po zhelba:zeleni domati,site vrsti na piperki, krastavici,karfiol i dr. 10l voda 3l ocet(alkoholen) 1kg shekjer 250gr sol 2,5 vinobrani Zelenchukot se mie,sve se ostava celo(bez seckanje). Vodata i site sostojki se promeshuvaat dobro se dodeka ne se stopi solta i shekjerot, i se dodava vinobranot. Vo sad,so golemina po zhelba, se redi zelenchukot i se preliva so smesata.Mozhe da se kiseli vo plastichni burinja, kanti so poklopec, vo stakleni ili drugi sadovi. Zelenchukot mora da bide dobro potisnat i da lezhi vo voda. Ako e vo kanta ili bure, treba da bide potisnato so na primer tanjirche i nekoj dobro izmien kamen. Posle 4-6 nedeli, e spremna za upotreba.
dalila
Piperki so urda
potrebno e: mesnati piperki urda presol Piperkite se chistat od semeto, se mijat i dobro se cedat. Sekoja piperka vnatreshno se posoluva i polni so urda.Napolnetite piperki se redat vo tegla i prelivaat so presolot, se podvrzuvaat teglite i ostavaat na ladno mesto. Kako se pravi presolot? Prevriena solena voda vo koja e dodadeno esencija i vinobran. Na 10l voda ide 250gr esencija, 300gr sol, 10gr konzervans i 10gr vinobran.
dalila
Kompot od praski
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1014_breskve.jpg[/img] potrebno e: 1kg praski 1/2l voda 400-500gr shekjer Praskite se mijat,i se otstranuva ljushpata, se chistat od semki, sechat na dva dela i se redat vo tegli. Vodata i shekjerot so postojano meshanje se ostavaat da zovrijat, a potoa vaka napraveniot rastvor se ostava da se oladi. Otkako kje se oladi, se preliva preku pripremenite praski i teglite hermetichki se zatvaraat, stavaat vo sherpa vo koja se doliva voda do nivo, ispod grloto na teglite i vari se dodeka vodata ne provrie. Se ladi i ostava za zima.
dalila
Marmalad od tikvi
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1428_marmelada_od_tikve.jpg[/img] potrebni sostojki: 1,5kg zholta tikva(mesoto) 1,2kg shekjer 5 lazhici sok od limon 3-4 lazhici liker od kajsii 12 livchinja zhelatin Tikvata se ljushti, secka na parchinja, posipuva so shekjer i stava da se vari desetina minuti so neprestano meshanje. Se pomestuva na strana, se ispira so voda i pak se vrakja na shpored i ushte desetina minuti se vari. Se dodava sokot od limonot, likerot i pripremeniot zhelatin.Se promeshuva i ushte dodeka e toplo se sipa vo strerilizirani tegli. Se zatvara so zatvarach, se pokriva so podebela tkaenina(kjebe) i do naredniot den se ostava. Do sluzhenjeto se chuva na temno i ladno mesto. p.s. zhelatinot se priprema spored upatstvoto na kesichkata.
dalila
Marmelada od shipinki
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1023_pekmez_od_sipka.jpg[/img] potrebno e: shipinki shekjer voda Shipinkite se chistat od drshkite, dobro se mijat i se nalivaat so voda. Se stava onolku voda kolku shto e potrebno da se prelijat shipkite i ushte okolu polovina litar voda.Se stava da se vari i se varat se dodeka ne omeknat.Koga kje omeknat, se pasiraat i vo dobienata smesa se stava shekjer.Na eden kilogram dobiena smesa ide 1kg shekjer. Ovoj marmelad treba da se ostavi poredok nego ostanatite marmeladi. Koga marmeladot kje bide gotov, ushte vrel go sipame vo tegle, se ostava da se oladi i se podvrzuva so celofanili se zatvara hermetichki so poklopec.
dalila
Ajvar od pecheni piperki
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1380_ajvar_od_pecenih_paprika.jpg[/img] sostojki: 100 parchinja crveni piperki(onie mesnatite) 400ml zejtin 2-3 lazhici ocet sol po vkus piperkite se mijat, brishat i pechat.Pri pechenjeto se vrtat taka da se vodi smetka ramnomerno da bidat pecheni.Pechenite piperki se stavaat vo metalen sad so poklopec(mozhe da posluzhat i najlonski kesi), za da bi se naparile i taka polesno izljupile.Se ljupat i i se vadi semeto i se stavaat vo plastichni vrekjichki(onie od kompiri ili kromid) za da dobro se iscedat od technosta koja kje se pushti od samite piperki pri pechenjeto. Najdobro da se ostavat da se cedat preku celata nokj. Utredenta se melat na mashina za melenje meso i se stava dobienata smesa vo poshirok sad podmachkan so malku zejtin. Gorenavedenata kolichina na zejtin dobro se zagreva i se preliva preku smesata i se ostava poklopen sadot da otstoi okolu 15 minuti. Posle toa sadot se stava na ringla i se pochnuva so varenje(przhenje) na ajvarot. Ajvarot se przhi na visoka temperatura so postojano meshanje okolu 2, 2,5 saati mereno od momentot koga kje pochne da vrie. Ajvarot e gotov koga kje provlecheme so drvenata lazhica so koja celo vreme go meshame i ostanuva traga na dnoto. Koga ajvarot e gotov se trga od ringlata, se dodava ocetot i solta, dobro se promeshuva i taka vrel se sipa vo suvi i sterilizirani tegli. Pri polnebnjeto treba da se vodi smetka da ostane prazno okolu 1cm na vrvot kade shto se dosipuva malku zejtin. Teglite se zavitkuvaat vo podebela tkaenina(najdobro nekoe kjebe) i se ostavaat taka postepeno da se ladat do sledniot den. Sledniot den teglite se stavaat na suvo i mrachno mesto kade shto kje stojat se do upotrebata. Od gore navedenata kolichina se dobivaat okolu 12 tegli ajvar po 1kg kolichina.
dalila
Lutenica na drug nachin
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1386_ljutenica_1.jpg[/img] potrebno e: 7kg crven domat 40 crveni piperki(blagi 10 crveni piperki(ljuti) 1/4kg shekjer 1/4l vinski ocet 400mml zejtin 6-7 listovi lorber 100gr feferoni 7 glavici luk 1kg ljuti mali baburchinja sol po vkus Domatite se mijat, brishat i melat na mashina za melenje meso.Meleniot domat se stava vo poshirok sad, se dodava shekjerot, lorebrot, iseckan na livchinja lukot, zejtinot i na trkalca iseckanite feferoni. Dobro se promeshuva i se vari na pojaka temperatura okolu 50 minuti. Ispechenite, izljushteni i od seme ischisteni piperki se melat na mashina za melenje meso i se dodavaat vo sadot. Se mesha dobro, se dodavaat i ljutite baburchinja(celi) i se prodolzhuva so varenje ushte okolu 30 minuti. Se trga od ringlata, se posoluva po vkus i seushte vrela ljutenicata se sipa vo sterilizirani tegli.Se zatvara dobro, ostava da se ladi postepeno(zavitkani vo kjebe) do sledniot den. Sledniot den lutenicata se skladira vo temna i suva prostorija kade mozhe da stoi do upotrebata.
beaver hunter Lutenica na drug nachin.... dali e luta ovaa lutenica ?
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
Lutenica na drug nachin.... dali e luta ovaa lutenica ?
Pa so feferoni i 1kg ljuti baburchinja, shto mislish ti?[:D]
dalila
Kiseli krastavichki so zachini
[img]http://www.doboj.com/kuhinja/images/slika_02.jpg[/img] 3kg krastavichki 5 glavici luk 1 glavica ren 10 listovi od vinova loza 3 lorberovi listovi 5 klinchinja 50gr sol 1,5l ocet(5%) 0,5l voda Se mijat krastavichkite i se pripremaat teglite vo koi kje se spremaat. Dnoto na teglite go prekrivame so listovi na vinovata loza.Zachinite se usitnuvaat. Potoa se redat red od krastavichki, red od zachini se dodeka ne gi potroshime site.Na kraj pak se se prekriva so listovi od vinovata loza. Vodata, ocedot i solta se prevrivaat, se ostava da se oladi i so so taa technost se prelivaat krastavichkite vo teglite. Se zatvaraat teglite i se trgaat na ladno i suvo mesto kade kje stojat se do upotebata.
dalila
Brza marmelada od slivi i bademi
potrebno e: 1,2kg slivi(zholti i crveni) 500gr shekjer paketche zhelatin 100gr bademi Slivite se mijat, proplovuvaat i vadat kovchinjata. Se merat, vaka ischisteni, 900gr slivi i se sechat grubo na kockici. Bademite se poparuvaat i i se ljupi kozhichkata.Slivite, 2 lazhici shekjer promeshan so sredstvoto za zheliranje i bademite se stavaat vo pogolem lonec pa stalno meshajkji se dodava preostanatiot shekjer i se vari na jak ogan 3-5 minuti. Celo vreme se otstranuva penata. So vaka gotovata maremaladata, se polnat vednash teglite, zatvaraat i ostavaat da se oladat.
dalila
Skiseleni pechurki za zima
Pechurkite za zima mozheme da gi sochuvame na nekolku nachini,so sushenje, blanshiranje pa i so zamrznuvanje.No eden od najdobrite nachini da se sochuvaat pechurkite dolgo i kvalitetno e kiselenjeto. Eve eden recepr so koj nashite delikatesi od shumata kje ostanat i ponatamu toa okolu godina dena. 2-3kg ischisteni pechurki(lisicharki ili vrganj) gi varime okolu 5 minuti vo solena voda(3 litri voda so 50gr sol. Varenite pechurki gi cedime vo reshetkasto cedilo pod mlaz ladna voda i gi isperuvame od penata shto se stvorila pri varenjeto. Potoa povtorno gi stavame pechurkite da se varat vo kisela vrela voda koja ja pripremame od 3 litri voda, 100gr sol, 150gr shekjer, 4-5 lista lorber, nekolku zrna crn biber, 1dl esencija, 1 glavica kromid isechen na trkalca i 1 vinobran. Otkoga pechurkite kje se svarat gi vadime so reshetkasta lazhica, redime vo teglite i gi polevame so technosta vo koja se varele.Dodeka e se toplo cvrsto gi zatvarame teglite i gi ostavame na ladno mesto. Vaka pripremenite pechurki mozhe da se chuvaat okolu 8 meseci.
dalila
Slatko od lubenica
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1013_lubenica.jpg[/img] Sostojki: lubenica(zimska) shekjer limon vanila voda Se ljushti lubenicata, se chisti od semki i mesoto i so reckast nozh se seche na kocki. Isechenite kocki se varat vo t.n. devet vodi, shto znachi:koga kje zovrie vodata se isipuva i se stava nova i pak taka istoto se povtoruva devet pati.Za da bide postapkata pobrza, se koristi vrela voda.Koga kje se napravi toa, se stava vo cedalka da se ocedat. Na 1kg lubenica se zema 2kg shekjer i se stava vo sherpa i se preliva so voda(kolku samo da go pokrie shekjerot).Se vari malku.Se spushtaat parchinjata(predhodno ibodeni so vilushka)Na pola varenje se dodava vanila i 2 limoni isecheni na trkalca. Slatkoto e gotovo koga sokot pagja vo gusti kapki od lazhicata. Se trga od ogan, se sobira penata, se poklopuva so vlazhna salfeta i se ostava da prenokji.Utredenta slatkoto se sipa vo tegli i se zatvara cvrsto so celofan ili hermetichki kapachinja.
wolf_pack
quote:
Originally posted by dalila
Lutenica
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1012_zimnica.jpg[/img]...
Уффффф од коа не сум ова пробал баш така со домашен месен леб од фурната. Готов сум, огладнав инстанто:)))
SirAndReW Ti rekov jas kafeana da otvoris,ti mi se smeese na irc. [:)]
wolf_pack brat znam:))), ama pochnav da go chitam podforumot Macedonian Cuisine i ete ja motivacijata[:)] Lutenica, Lutenica na drug nachin (ljutata mmmmmm) i turshijata se neshto neverovatno dobri stvar[:)]
dalila Ne muabetete mnogu, tuku fatete toa piperkite da gi lupite[:p]...shto mislite vie, taka lesno se pravi lutenica, pindzur, ajvar?![:D]
SirAndReW Ne e vkusno taka dalila.. povkusno e od zenska raka.. zatoa sekogas vi davame da bidete glavni vo kujna..[:)]
dalila
quote:
Originally posted by SirAndReW
Ne e vkusno taka dalila.. povkusno e od zenska raka.. zatoa sekogas vi davame da bidete glavni vo kujna..[:)]
Zoshto mene sekogash mi e povkusno koga e od mashka raka napraveno???!![8)]
dalila
Zeleni domati za vo zima
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1448_zeleni_paradajz_za_zimu.jpg[/img] sostojki: zeleni domati za presolot: 1l voda 9 lazhici shekjer 2 lazhici sol 250ml ocet potrebno e ushte: 1 vinobran biber vo zrna 3-4 lista lorber nekolku livchinja svezh celer morkovi ili koren od ren Domatite se mijat, dobro brishat i ostavaat ushte dvaesetina minuti da se zasushat na sobna temperatura. Vo soodveten sad se naliva voda, dodava shekjer, sol,promeshuva i se stava da provrie, se dodeka solta i shekjerot ne se rastopat(3-4minuti). se trga od oganot, se dodava ocet i se ostava da se ladi. Vo oladeniot rastvor se dodava vinobranot.Domatite se rasporeduvaat vo pogolem sad, se prelivaat so presolot, pokrivaat so chista krpa, i se ostavaat da otstojat 24 chasa. Se redat vo chisti i sterilizirai tegli.Se stava nekolku livchinja od svezhiot celer, nekolku zrna biber, lorber i do vrv se nalivaat so pripremeniot presol. Se chistat morkovite i renot, se sechat po dolzhina i vo oblik na krst se stavaat preku domatite- so toa se natisnuvaat. Se zatvaraat teglite i se ostavaat da stojat najmalku 6 nedeli na temno i suvo mesto, pred upotrebata.
dalila
Pecheni piperki za vo zima
[img]http://www.turbo-kuvar.com/img/pecene_paprike_za_zimu.JPG[/img] potrebno e: mesnati crveni piperki 1 golema glavica luk za vo sekoja tegla malku origano biber, sol,zejtin Izmienite piperki, naredete gi vo pleh i pechete vo rerna na visoka temperatura okolu 20 minuti. Izvadete gi vo cedilo, pa prelijte gi so ledena voda. Koga kje se osushat izljupete im ja kozhichkata.Izljupete go lukot. Vo sekoja tegla redete gi piperkite vo redovi, pa sekoj red posolete go, rasporedete go biberot i lukot. Potoa prelijte so vrel zejtin.Zatvorete gi teglite i sterilizirajte(kako kompot)
wolf_pack
quote:
Originally posted by dalila
Ne muabetete mnogu, tuku fatete toa piperkite da gi lupite[:p]...shto mislite vie, taka lesno se pravi lutenica, pindzur, ajvar?![:D]
Da znaesh dalila, sum lupel patlidzani, kupil sum zejtin, garlic, ljuti piperki i sum pomognal ljutenica da napraime. Eve nekolku sliki: [url="http://img171.imageshack.us/img171/863/pindzurka0039zi.jpg"]Пинџурка[/url] [url="http://img63.imageshack.us/img63/4629/pindzurka0043ag.jpg"]Пинџурка 02[/url] Sho vikash za brkalkata? arna li e[:p][:D]
dalila
quote:
Originally posted by wolf_pack
l] Sho vikash za brkalkata? arna li e[:p][:D]
Super e brkalkata[:)] ja najde vo Kanada ili ja uveze od MK?![:D] A i lutenicata izgleda dobro[;)]
wolf_pack Тука ја најдовме, супер ни врши работа[:)] Би ти далк да пробаш од пинџурката под услов да ми дадеш од оние пегланите печени црвени пиперки...хмммм ќе умрам за нив[:D]
dalila
quote:
Originally posted by wolf_pack
Тука ја најдовме, супер ни врши работа[:)] Би ти далк да пробаш од пинџурката под услов да ми дадеш од оние пегланите печени црвени пиперки...хмммм ќе умрам за нив[:D]
Pa ti znaesh i deka "narodski" se narekuvaat-peglani.Wolf ti me iznenaduvash sekoj den, se povekje[:D]
dalila
Lovechka salata
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/978_02.jpg[/img] potrebno e: 3kg domati 3kg piperki 150gr zejtin 3 glavici luk 2 lorberovi listovi biber, sol(po vkus) 100gr ocet Domatite se poparuvaat, ljushtat i dinstaat na zejtin.Koga domatite kje se svarat, se dodavaat piperkite iseckani na parchinja, lorberoviot list, solta i biberot pa se vari ushte 15-tina minuti.Se dodava sitno iseckaniot luk.Ushte minuta-dve se vari.Se sipa vo vreli, chisti tegli i se podvrzuva.
dalila
Kiseli piperki
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/355_kiselepaprike2.jpg[/img] Sostojki: dolgi shiljesti piperki biber vo zrna ocet sol Piperkite se perat i sushat.Im se kratat rachkite i na nekolku mesta se proboduvaat so igla.Vo teglite se redat vertikalno, a izmegju niv se stavaat zrnata biber.Piperkite se zalivaat so ocet koj sprema vkus se razblazhuva so voda i posoluva.Teglite se zatvaraat i ostavaat na suvo i ladno mesto.
OooOo A turshija i kisela zelka?
The`bItCh
quote:
Originally posted by OooOo
A turshija..
Eve ti turshija .. Turshija potrebni sostojki: # 500 grama tikvica # 500 grama karfiol # 500 grama crveni piperki # 2 lazhici senf # 2 lazhici biber vo zrna # 50 grama shekje # sol Podgotvoka: Tikvicite gi miete i gi sechkate. Karfiolot prvo se mie, pa se chisti i se deli na mali parchinja. Piperkite gi miete, gi chistite od semkite i gi sechite na grupni parchinja. Okolu tri minuti gi "blanshirate" vo solena voda. Gi cedite i na kraj gi miete so chista ladna voda. Pravile sosilo so 1/2 voda, shekjer, senf, biber i sol. So dobienata technosta gi prelivate sostojki i gi ostavate eden den da otstojat vo nejze. Cedite. Sostojkite dobro gi redite vo tegla, i gi polivate so podgotvenata tecgnosti dobro zatvarate. Gi stavate teglite vo rerna i gi sterilizirate okolu 50 minuti na 100 stepeni. [img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/salate/tursija.jpg[/img]
dalila
quote:
Originally posted by OooOo
A turshija i kisela zelka?
Turshija imashe na prvata strana[:D]..ama koj da chita?![:p] Eve za zeljkata[:)]
Kisela zelka
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/343_kupus.jpg[/img] sostojki: zelka sol(3kg na 100kg zelka) Zelkata za kiselenje se stava vo tekot na vtorata polovina na noemvri ili prvata polovina na dekemvri, a ako zhiveete vo Kanada ili drugi ladni predeli, togash i mesec dena porano zatoa shto vo januari kje se smrzne ako ja drzhite na balkon. Kacata ili bureto so zelkata drzhete go vo podrum kade shto temperaturata e izednachena vo tekot na zimata. Kacata ili bureto treba prvo dobro da se izmie i dobro da se stegne slavinata za da zelkata ne preteche pri skiseluvanjeto. Kacata treba da se smesti na mestoto shto kje go odredite i kade kje stoi preku zimata, no najdobro e i da se podigne od podot na tri cigli ili kamenja. Zelkata shto ja stavate za kiselenje treba da bide cvrsta, a glavicite sredna velichina.Zelkata se chisti od nadvoreshnite listovi , se zarezhuva korenot, pa se stava taka da korenot bide dole.Taka naredenoto bure go nalivame so ladna voda, najdobro e so izvorska ili bunarska.Na kraj vo vodata se rastvara 3kg sol na 100kg zelka i se preliva. Vo napolnetoto bure se vkrstuvaat dve daski i preku nego se stava golem kamen izvaden od chist planinski potok. Ne smee da se stava mermer ili nekoj drug pomek kamen , zatoa shto solta kje go nagrizuva.Bureto se prekriva i se ostava da se kiseli. Prvite 5-6 nedeli treba da se pretochuva dva pati nedelno, taka shto pod slavinata se podmetnuva lonec ili kofa , se istekuva vodata od zelkata pa povtorno se vrakja nazad vo zelkata, odozgora. I taka nekolku pati. Pretochuvanjeto se vrshi so cel da se izmesha solta, da rasolot ne "otezhne" i da zelkata shto porano se stegne. Vaka spremena zelka mozhe da trae i do pochetokot na juni.
dalila
Marmelad od neljushteni slivi
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1024_pekmez_od_sljiva.jpg[/img] sostojki: slivi shekjer vanila(ili malku rum) Zrelite slivi da se izmijat, izvadat kovchinjata i stavat vo sherpa.Se vari bez voda(bez i edna kapka) so neprekinato meshanje.Pri kraj se stava shekjer.Na 5kg slivi se stava 2kg shekjer.Vanilata ili rumot se stavaat isto taka pri kraj. Koga marmeladot kje bide gotov se sipa vo tegli , ostava da se oladi i se podvrzuva so celofan ili hermetichki se zatvara so kapaci.