Znaci ovie Grci se stvarno gadovi!!!
Znaci ovie Grci se stvarno gadovi!!!
dejan На нашето најјужно езеро летово му се заканува нова катастрофа
Над 200 бунари на грчка страна го празнат Дојранско Езеро

ДОЈРАН - На Дојранското Езеро му се заканува нова агонија зашто и ова лето на грчка страна, каде што се наоѓаат две третини од неговото сливно подрачје, се црпат неговите води кои макотрпно се собираат во него. Од над 200 инсталирани бунари, од кои некои во непосредна близина на крајбрежјето, со распрскувачи се наводнуваат земјоделските посеви во Дојрани, Дросато и другите околни населени места. Но, и речиси целото Кукушко и Арџанско Поле, кои зафаќат над 2.500 хектари плодно земјоделско земјиште. Најголемиот дел од овие површини се насадени со зеленчук, овошни дрвја и жито, чија берба е во тек и е загрозена поради сушата. Тоа е и причината што распрскувачите на грчка територија дење и ноќе работат непрекинато, црпејќи ја водата од бунарите, од кои некои се наоѓаат само стотина метри од Дојранско Езеро.
Тоа е уште една потврда дека за нашите јужни соседи Дојранско Езеро и понатаму претставува обична акумулација за наводнување наспроти сите досегашни декларативни определби од грчка страна за негов спас. Со тоа се залудни сите конкретни зафати што ги презема македонската држава преку изградениот систем за заштита, кој овозможи езерскиот водостој по еколошката катастрофа да порасне за 2,5 метри и надежите дека за три години со редовен дотур на вода од Ѓавочко Поле и поволна хидролошка состојба негативната разлика во езерскиот водостој да биде надмината. Со право реагираат луѓето што живеат крај езерото кога велат дека грижата за спас на заедничкото езеро Грците ја манифестираат само преку зимските месеци, а во текот на летото предност им даваат на земјоделските посеви.
Инаку, Дојранско Езеро, на прагот на главната туристичка сезона, ги пречека првите годинашни гости со зголемен езерски водостој, се разбира, во споредба со минатото лето, и со покриен дел со вода на порано оголеното крабрежје. Пумпите кај Ѓавочко Поле работат со полна пареа, така што и во овие врели летни денови во езерото се слеваат од 600 до 800 литри вода во секунда. Ваквиот прилив на вода го забавува вообичаеното опаѓање на езерскиот водостој во летните месеци, како резултат на испарувањето. Последните два месеца тоа опаднало за 20 сантиметри, а до крајот на летото негативната разлика двојно ќе се зголеми. Но, тоа е вообичаена природна појава секое лето, а во споредба со претходните години последиците од испарувањето не се толку драстични токму поради континуираниот дотур на вода, велат во ЈП за заштита на Дојранско Езеро.
http://217.16.70.245/?pBroj=1826&stID=39594&pR=3

NOV "Careto" e pred nas i e "relativno" eftino,a i isplatlivo bi rekol.Brana na rekata Vardar bi gi reshila site nashi problemi,i so vodite na Dojransko ezero i so imeto i so "prezimeto" na Makedonija,im pushtash voda na "Grcinata" srede zima koga ne im treba a ja stopirash srede leto koga "ocajno" ja baraat.So eden zbor gi "omeknuvash" Grcite so "prirodni resursi"!
dejan nasava drzhava na site im dava sve, na nikoj ne saka da im zeme nisto ili da im spreci znaes.....SDS nema j* za da napravi nesto takvo.
concrete So Grcite ima samo edna...ama na zalost nema koj...Makedoncite odamna izceznaa, a ovie bedi koi sega se narekuvaat taka, spremni se i gz da im dadat...duri i cista isfiltrirana voda preku sistemot za procistuvanje izgraden od nivniot vazal Ljubco, narecen kobajagi "spas na Dojransko ezero" za koj rajata plaka pari za gradbata i energijata koja ja uvezuva za negovo funkcioniranje od Bugarija. Ostaj brana na Vardar , nema koj da ja plati,plus govnata ke se talozat pred branata, ama vovedi izlezna viza za Grcija od cca 1000 EU po patuvanje( 2000 EU so odzemanje pasos na 10 godini , za onie koi ke probaat da se smugnat okolu), da vidis sto ke se sluci!!!!
NOV "Natalozenite" govna ke im gi pushtame ednash do dvapati godishno kako na Matka itoa bez "opomena" na "iznenagenje" shto bi rekle s-ramkovistite.A so pasoshite vredi da se razmisli,iako ke se najdat i takvi koj bi platile.:)
toni_a auuu , ne mi praite muabet za grcive... na 29 sum na svadba kaj eden prijatel i razbrav deka ke ima i eden taze dojden grk. mi se zgadi koga slusnav! (ova so zborovite na dejan[;)])... ama dobro e sto neznae ubavo germanski,pa ke mozam malku pobrutalno da mu go "spustam" he,he
dejan tie zborovi, treba da gi napravam Copyright:p
Jakov kakva brana be pola makedonija ke ispoumre od gjubreto vo ezerot sto ke se sobira.. videte ja vardarska dolina i rezulatite i ke vidite brana pa ne se Grcite krivi sto nemaat voda za navodnuvanje pa zemaat od Dojran.
ozonce Brana?!?! Ova e vic ili seriozno razmisluvanje? Kade ke se napravi taa brana?!? Znaesh kolku sela i gradovi treba da se iselat zaradi taa brana?!
Jakov ti glej da bide nad Negotino inaku maf ti e rabotata :)[;)]
BluE_EyE a be dejan so imat nasava drzava za davanje ziti se :pp
AaaAa
quote:
Originally posted by ozonce
Brana?!?! Ova e vic ili seriozno razmisluvanje? Kade ke se napravi taa brana?!? Znaesh kolku sela i gradovi treba da se iselat zaradi taa brana?!
Makedonija ima enormno golem kapacitet za brani. Ima cel proekt razraboten od Rudarsko geoloskiot fakultet u stip--najdi ke vidis. A gubreto, gubreto im go drzish, i odednash im go pustas, ko pred nekoja godina Vardar ko im go odnese celoto gubre dolu[:D]
NOV Samo ke mora bez opomena da se ispushta inaku nema "efekt"!
ozonce AaaAa mislish na proekti za brani na Vardar?! Ne zezaj!, kade na koe mesto?! Inaku ova so gubreto ti e odlichna ideja :)
lav
quote:
Originally posted by ozonce
AaaAa mislish na proekti za brani na Vardar?! Ne zezaj!, kade na koe mesto?! Inaku ova so gubreto ti e odlichna ideja :)
Идеја викана и ... 1.Праќаме ЃУБРЕ на ЃУБРЕ ? 2.Праќаме ЃУБРЕ од ЃУБРЕ ?
dejan 2.
Inkognito 1 .. bre dejan :) iako i vtorovo drzhi "voda" :)