"Кобри" во Кондово
"Кобри" во Кондово
Strelec ТЕНЗИИ ВО СКОПСКО

Сељадин Џезаири, наречен Командант Хоџа, заедно со вооружена група од околу 30 до 50 припадници на АНА завчера ја преминале македонско- косовската граница и се упатиле кон селото Кондово за да им се придружат на Красниќи и неговата дружина.

Иако од МВР прво велеа дека немаат информации за влегување на вооружена група од Косово, сепак безбедносни извори потврдуваат дека Сељадин Џезаири, поранешен командант во ОВПМБ, со своја вооружена група деновиве ја преминал косовско-македонската граница. Неговата крајна дестинација не била позната, но се претпоставува дека е во Кондово.

Бројот на вооружени лица во Кондово бил зголемен и со вооружена група наречена "Кобра", која се води како специјална единица на АНА. Според поранешниот генерал во војската на СЦГ, Нинослав Крстиќ, кој до минатата година командувал со Здружените сили на Војската и Полицијата за јужна Србија, вооружената група што ја сочинуваат поранешни припадници на УЧК, а сегашни припадници на АНА, ја преминала косовско-македонската граница во тетовскиот регион и се упатила кон скопското село Кондово.

Групата на Командант Хоџа е трета вооружена група што во последните неколку денови влегла од Косово во Македонија. Претходно, на Агим Красниќи му се придружил Командант Фадил од Косово со својата група, во која се и поранешните негови соборци од конфликтот во 2001 година.

Неколку километри од Кондово, во напуштена рударска јама, кај скопското село Радуша била стационирана уште една вооружена група, која влегла од Косово. Со неа раководеле Сами Укшени алијас командант Соколи и Емруш Суми-Хоџа (31), роден во селото Димце крај Качаник, познат како Оџата од Призрен.

Командант Соколи бил присутен во земјава и за време на конфликтот во 2001 година во реонот на Тетово, а Хоџа бил осомничен за организирање шверц со оружје на подрачјето на Блаце, Генерал Јанковиќ, Витина и Прешево, со криминална банда од 30 луѓе.

TOM Dobro,koj priznava-pola mu se dodava,kolku da se znae onaka.:)
трендафил Додека ја имаме оваа власт, не верувам дека ќе се интервенира во Кондово од желба да се воспостави законот. Можеби само доколку се сака да се скрие нешто полошо. На седницата на Советот за безбедност на Македонија, нели беше решено да се интервенира што побрзо. Но изгледа дека некои политичари во Македонија имаат проблеми со времето. Така двата месеци за враќање на уставното име траат повеќе од една деценија. Што е брзо за Црвенковски и Бучковски кога се работи за апсење на криминалци, веројатно многумина нема да дочекаат да видат.
toni_a ГАФУР АДИЛИ ЗА "ЛАЈМ" Борците на АНА се во Кондово http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2819&stID=59636
Jakov so pravite be so ova linkovive....ne sme na surfing.....
dada Sani Marko, ja zirni sto imas postirano[:D]
toni_a
quote:
Originally posted by Jakov
so pravite be so ova linkovive....ne sme na surfing.....
Jakov,ajde so nas na [url="http://sr2.mytempdir.com/94995"]surfing[/url] [:D]
intel
quote:
Originally posted by трендафил
Додека ја имаме оваа власт, не верувам дека ќе се интервенира во Кондово
Апсолутно се согласувам со Трендафил. Мора веднаш да се смени власта на предвремени избори, да се врати Љубчо и да се растури Кондово како Танушевци на времето.
concrete Neee, poleka Intel , kakva smena....prvo zidce betonsko , ala Causesku, posle ponataka ke se redi...samo taka, inaku ke imame postojano ringispil na pacienti**.........;:):):)!!!!! ** ako im e za veruvanje na novinarite ,site tie "glavnite" imaat tapija na soodvetna institucija.....
трендафил
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by трендафил
Додека ја имаме оваа власт, не верувам дека ќе се интервенира во Кондово
Апсолутно се согласувам со Трендафил. Мора веднаш да се смени власта на предвремени избори, да се врати Љубчо и да се растури Кондово како Танушевци на времето.
Не мора сегашната власт да го копира Љубчо во негативното што го направил. Може ли да направат нешто подобро од него? Да потсетам на авионите што сега се приземјени, претопените тенкови или пушките продадени по 17 долари парче, а купени пред 15 септември, на вештачката река што го напојува Дојранското Езеро, во Охрид на амфитеатарот во кој пееше Карерас, Плаошник, Самоиловите Кули, златната маска..., Милениумскиот Крст, на телефонот на кој можеше да се праша во која аптека го има лекот на рецепт потребен на болните, кои сега ги нема во ниту една аптека и да не набројувам. Јас не сум поборник на оживување на политичари кои еднаш се „упокоени“. Црвенковски е пример дека после секое „повампирување“ таквите политичари се полоши.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...на вештачката река што го напојува Дојранското Езеро, во Охрид на амфитеатарот во кој пееше Карерас, Плаошник, Самоиловите Кули, златната маска..., Милениумскиот Крст...
трендафил... ova e tema za Kondovo!!! Ili iskomentiraj go toa od intel kako shto treba, ili premolchi! Batali sega Dojransko Ezero kako se polnelo i Kareras kade peel!:) Od toa shto ti go napisha intel mozhe da se izvede zakluchok deka problemot ne se reshava bez ogled dali ovie ili onie se na vlast... Neshto drugo treba da se pravi... rabotite treba od koren da se izmenat... tochno e deka sme momentalno zalozhnik na megjunarodnata zaednica i taa ne' sprechuva da reagirame onaka kako shto samite tie bi reagirale vo nivnite zemji... i taa MZ kje se postavi isto bez ogled dali bile na vlast SDSM-LDP i DUI, ili pak tie shto bea pred niv DPMNE i DPA... Na toa pole kazhi si go mislenjeto... a ne da ni kazhuvash za Plaoshnik i za toa aptekite dali bile polni so lekovi!?
трендафил Само сакав да дадам примери кои треба да се копираат. Не да се копира однесувањето во војна која ја изгубивме. Сепак Танушевци не може да се спореди со Кондово, затоа што во Кондово не се реагира повеќе од една година. По таа логика, можеби и Георгиевски требаше да ја тргне војската и полицијата од Танушевци, па да потпише сам Рамковна спогодба и да влезе во коалиција со Али Ахмети за да биде славен од тие што ја слават актуелната власт (тука пред се` мислам на странците) и да останеше на власт до ден денешен. Тогаш и Председателот Трајковски ќе беше жив.
Strelec Кај Зајас видени вооружени луѓе со униформи на УЧК Странски дипломат вчера, враќајќи се од Охрид, видел вооружени луѓе облечени во црни униформи со ознаки на УЧК. Излегле на патот кај селото Зајас. Не застанал, но веднаш пријавил во Проксима. Од таму потврдуваат. „Одреден број вооружени лица во униформи биле видени на неколку места. Дискутиравме за тоа и ќе дискутираме за тоа со министерот за внатрешни работи, но се разбира, не можеме да откриеме оперативни детали или што има намера да стори околу тоа министерот за внатрешни или некоја полициска единица. Колку што знам јас, имаше помалку од 10“, изјави Андреа Анџели, портпарол на Проксима. Од кичевската полиција за А1 велат, излеговме на терен веднаш по повикот од Проксима, не најдовме ниту еден вооружен, нити со униформа на УЧК. Ова не е прв извештај за вооружени или униформирани илегални групи во Македонија годинава, но е прв прецизен и сериозен, велат од Проксима. „Ова беше многу прецизен извештај. Веројатно е првиот со навистина точни и потврдени информации“, рече Анџели.
dejan Izgleda UCK sakase da gi pozdravi tie turisti....
wolf_pack Site od nashta drzhava se golemi "puppets", nishto drugo[:(] Lesno se chistat takvite kao uck u selo Zajas, ama drzhava bez jajca za deka e???
трендафил Скопје и Тирана размениле информации за Кондово Макфакс Скопје и Тирана разменија бројни информации за постоењето исламисти во скопско Кондово, пренесуваат медиумите во Албанија, наведувајќи дека тензијата во ова село расте поради опасност од судири. Според „Газета Шкиптаре“, покрај македонската влада и официјална Тирана, состојбата во Кондово будно ја следат и странски разузнавачки служби. Тие, пишува весникот, се сомневаат дека во Кондово делуваат исламистичките екстремисти од сектите Вахаби и Текифири, кои наводно се поврзани со првиот човек на Ал Каеда во Ирак, терористот Абу Мусаб ал Заркави. Екстремистите од овие секти е можно да имаат и подршка од одредени партии во Македонија за што веќе разговарале официјални претставници на Скопје и Тирана, наведува весникот, најавувајќи и нови средби меѓу македонската и новата албанската влада кога таа ќе биде конституирана.
nepobedliv Ova e pametna igra - Ahmeti ke gi otslika kako Islamisti, strancite ko teroristi i nema beganje od policiska akcija. Sega se sprema teren ama i metod kako ke se deluva vo idnina so vakvi element. Problemot bese kako da se napravat Kondovci negativci kaj site, i kaj Albancite - inace ke zagine eden civil i ke se dignat ekstremnite. Vtoro - nestabilnost za nasata zemaj ima politicka konotacija pred Noemvri koga ke dobieme status od EU - ako gi isplasime dovolno ke im bide strav da ne odbijat od nova vojna!!!
трендафил Сите терористи во принцип се цивили. Не носат униформа, барем не цело време. Во случајов со Кондово повеќе ми личи дека терористите и македонската влада се под иста контрола, т.е. контрола од една пријателска земја поради чие признавање на нашето уставно име не помина референдумот. И терористите во Кондово всушност беа инсталирани во функција на непроаѓање на референдумот. Останува да се надеваме дека ќе се повтори историјата како во случајот со Садам Хусеин, кој беше пријател на нашите пријатели, а сега повеќе не е, со надеж дека Македонија нема да го доживее тоа што се случува во Ирак.
nepobedliv Ej politika e rizik ali koga ke pomislis, za edna siromasna, mala, negirana od sekogo do skoro vo civilna vojan - poleka i sigurno pobeduvame. Toj krasnici nekoj go kontrolira, da, mislam deka e Makedonski spiun??? Zosto - pa sve sto pravi ne im godi na albancite, oruzje i islamiziranost, na strancive im se diga kosa na glava. Poslednoto e deka UCK komadantite bile regurtirani povtorno, kako toa sve fino se raspaluva vo presret na Noemvri?
трендафил Факт е дека ако ова е прекуокеанско масло, тогаш ЕУ прави нешто за да ги олесни работите. Како што во 2001 година го потпиша договорот за стабилизација и асоцијација.
nepobedliv sekoj politicar na zapad raboti vaka: prvo da se stvori plan, da se izgradi teren i konecno realizacija. teren ima - sega realizacija...da vidime sto ke bide?
achtung_panzer
quote:
Originally posted by nepobedliv
...- inace ke zagine eden civil i ke se dignat ekstremnite. Vtoro - nestabilnost za nasata zemaj ima politicka konotacija pred Noemvri koga ke dobieme status od EU - ako gi isplasime dovolno ke im bide strav da ne odbijat od nova vojna!!!
Pu be jaz'k kje se dignele... nemoj da gi r'chkash kje im padne krunata od glavata. Samo napred vo novi dlabochini so glavata vo pesokot. Se znae kako drzhava se spravuva so ekstremisti. A i od EU se znae vekje kakov status kje se dobie. Se baraat basnopisci sega, ama so novata basna treba da gi nadminat brakjata Grim, Ezop, Hans Kristijan Andersen...
achtung_panzer
quote:
Originally posted by wolf_pack
Site od nashta drzhava se golemi "puppets", nishto drugo[:(] Lesno se chistat takvite kao uck u selo Zajas, ama drzhava bez jajca za deka e???
[:(] Oti taka be v'che, daj malce pozitivno... toa da ti bile lovdzhii, razbirash...[;)] Pu be tie erebici, onolkavi se nagoile, mora so kalashnjikov da gi lovesh [8)]
SirAndReW Kolku poveke se cheka na intervencija od specijalcite, tolku poveke im davat prostor na selanite od Kondovo da se podgotvat i da si gi osvaruvat svoite celi. Ako me pitate mene sto bi jas napravil?! Prvo bi im ja iskluchil strujata , pa vodata i onda kako shto e leto ke nemat struja za klimatizerite ni voda za pienje ke mora da si kupat sok od prodavnicite i da go platat danokot na drzavata. Pa so danokot ke kupime nekoja pushka i ke im kazime na megjunarodnite organizacii deka ke vojuvame, tie ke vlezat vo kondovo i ke go reshat problemot so nov "Slikoven dogovor" (oti imame ramkoven , pa komplet da napravime)[:D]
wolf_pack Srpskite specijalni sili neli se isto taka vikat "Kobri"? a nashive neka idat u Tadzi-Bagdad, Irak da im sluzhat kako milenici na Amerikancite[:(!] zoshto bi gi nie pratile po vakvi osomnicheni sela kako Kondovo?[:(!][:(!][:(!] nema potreba za toa, treba Krasniki vo major da go unapredat[:(!] Amerikancite ke se srekni so nas posle neli, im pomagame nie da fatat osomnicheni po Irak, ne falat oti ke gi trenjirame novite Irachki vojnici a nie pustite poima nemame kako nashite osomnicheni da gi ischistime[:(!] S R A M[}:)]
concrete Dobro be wolf...imas li ti pojma od rabota na teren....pa ako e ova tocno sto strelec go prenesuva, toa se vika : servirano na tanjir!!!!!! Amerikancite vo Tadzi-Bagdad :):):)!!!.....pojma si nemaat koj se tie sto im gi tabacat marincite :):):)!!!! Ja cuvstvuvas li finata razlika !!!!!!
wolf_pack
quote:
Originally posted by concrete
Ja cuvstvuvas li finata razlika !!!!!!
Ednata e ne-efikasna a drugata ne postoi:) Aj ke videme serviranoto na tenjir i rabotata na teren:) otposle se razbira, da se vide dali e tochno ova.
marko_polog Ebati toa Kondovo, da se soberat EDNO selo Skopsko so sekiri i lopati dovolno e, "nepotrebna" e ovaa drama, edna akcija od Specialcite i na Kondovo moze da mu se turi tocka. Toa sto ne im veruvam na MZ(pogotovo EU) koj se uste ja diktiraat sudbinata na Makedonija e druga rabota.
OooOo se mislam deka ova se vika 'odvlekuvanje na vnimanie'
Jakov ПАНТЕРИ ВО ПРОЛЕТ Кире Илиевски алијас командант Лепи со уште неколкумина свои истомисленици, вооружени до заби на очиглед на скопската полиција го преминаа булеварот пред НБМ и запоседнаа позиции во нас. Пролет. Иако од МВР прво велеа дека немаат информации за влегување на вооружена група од Кисела Вода, сепак безбедносни извори потврдуваат дека Кире, поранешен командант во ПС Аеродром, со своја вооружена група деновиве ја преминал граница Кисела ВОда кон Аеродром. Неговата крајна дестинација не била позната, но се претпоставува дека е во нас.Пролет. Бројот на вооружени лица во Пролет бил зголемен и со вооружена група наречена "Пантери", која се води како специјална единица на Кисела Вода. Нејзиниот предводник извесен Панта Јакимовски знавни Пантер, му се придружил на погоре наведените лица инаку негови долгогодишни соборци. Групата на Панта е трета вооружена група што во последните неколку часа влегла во нас.Пролет.За сите овие лица полицијата има необорливи докази и евидентирани податоци дека во повеќе наврати влегувале во Поролет со разни задачи и во различен состав. Денешниот упад се случил во старата дупка, сега викана „Кај Злате“ Од таму пантерите извршиле напад врз неколку килограми невини увијачи и дури 7 гајби пиво и повеќе килограми салати. Претходните нивни акции завршиле во „Амиго„ и околните биртии и меани и се тоа пред лицето на полицијата од ПС Пролет. Извор. Пуковник Миливој Стојадиновиќ,официр на ЈНА у пензија со стан во нас. Пролет карши Злате.... Се почна со Кондово...па се избра новата влада...па дојде нова година па се помина и се заборави. Сега ископавме пирамиди у МК..па одма ни се појави Кондово, па ни се разлетаа бомби па ова она....Чичкото и натаму продолжува да се осеќа осамен па иде на консултации кај Боривоје у Београду и малку до Подгорица да опне једна с ногу. Тие бившите членови на Ротари Скопје, не се даваат така лесно. Им се клати пирамидата и ајде одма фаќај врски до Београду и клати наоколу се..... 2006 иде ли иде се побрзо и побрзо а рејтинзите се мизерни. Дури ни цитирам „Трипун утепаниот„ не и помага на власта да добие некој поен плус. Овие одозгора викаат ако има нешто решете го. Ама што да решаваат кога нема што.....Имаше вчера пожар во Кондово го угасија и толку.....За пет пијани копилиња у кафана Џанго не праќа Полиција тоа е јасно одамна. Ќе не гњават со Кондово уште три четири дена додека помине прашината околу уставните амандмани и потпретседателот Албанец и законот за јазиците и толку.После фино лепо владата иде на краток али заслужен одмор...па здравје до есен ќе има Евро обврзници, па Сасмунг ќе прави мрежа, Сименс ќе прави езеро....да има каде Самсунг да ја фрли мрежата и да ловат риби....пошто друг бизнис неверувам дека ќе им дадат.... и ....врти сучи Кондово и кбрите ги снема од приказнава.......
dejan u p* m*
TOM Izvinete i ovde,da ve prasam,dali ovde se diskutira za politika ili si se zezate vie nekolku prijatelcinja? I dali voopsto ima nekoj koj seriozno diskutira za politika?Ili mozebi sum go gresil forumot iako mi go preporacaa nekoi nasi Makedonci?
wolf_pack TOM, ako e topikot na koj bilo pod-forum osven Humor i Entertainment, probame da bideme sho poveke seriozni ama znaesh kako e kaj nas Makedoncite, nie odma pochneme onaa nashta starata, "aj u p*m*, na majkata, na shajkata...". Slobodno pishi kakov bilo seriozen stav imash[:)]
TOM Abe stav,ne e do stav ama koga vamu citam za nekakvi jadaci na uvijaci ili 7 gajbi pivo,mozam samo da konstatiram deka ova ne e politicki forum odnosno ova e neshto kako humor i satira.
concrete Ne e taka TOM , stom si ovde po preporaka, verojatno preporacuvacite ti naglasile deka treba i dobra doza na nadrealizam za da se "vklucis" vo muabetive,posebno politickite :):):)!!!!
Strelec Ajde da se vratime na temata sega!
TOM Znaci nesto kako Jan Miro ili Salvador Dali ama vo pisuvana forma?
concrete He,he...tie se obicni plagijatori...znaes li ti bre sto e toa Makedonec??????
TOM Mislis `nadrealisticen` Makedonec?Toa ti `roden` politicar kako mene na primer,koj uspea za edno saat-dva,forumov da go `podotera` barem malku da lici na politika.
beaver hunter a be TOM aka Divider.... do koga be taka.....
Jakov
quote:
Originally posted by TOM
Abe stav,ne e do stav ama koga vamu citam za nekakvi jadaci na uvijaci ili 7 gajbi pivo,mozam samo da konstatiram deka ova ne e politicki forum odnosno ova e neshto kako humor i satira.
Toa sto necija siva masa e ustvari masiccka pa ne gi prepoznava simbolkite i jadicite a ne jadacite ne e nas problem. Nie fino ti kazale deka sme si odbrano drustvo koe si muabeti. A ete sega ke imas novi drugarki pa neka ti odjasnat oni sto i kako znacat ansite muabeti ovde... TOM kako za NOV slabo ti ide ABC-data.....[8D]
sisi Se izvinuvam vaka nepovikana sto vi precam [8)],ama me zainteresira ova "pola mu se dodava".[:0] Sto???[:0][?] Od uvijacite ili od pivoto???[?][?] Da znam da mu se pridruzam na astal kaj Zlate, ili ne?[:D][:p][:D]
TOM Vasite muabeti tuka mi licat samo kako `lizenja` kon Vojce i malata kompanija moi poznati prijateli uste od `97ta na irc koga se otvaraa kanali kako: #jamajka,#narkomani,#twist,#galaxynet.... Samo toa bea vreminja po koj se sonuva neli?:)
Jakov stvarno `97 ja sonuvam uste....takov odmor na more ....eeee vreminjaaa A koj e VOjce?
TOM Zabegavme od temata ama aj.Vojce bese Vojkan,ako sega se prekrstil,ne znam so ova turbolenciive se e mozno.Mozebi tvrdis deka forumov politika sakas da go ogranicis na sto pomal broj korisnici ili toa taka si `lupna` kolku da si kazes nesto bez cel ili namera?
Jakov vtoroto.