Pivo od marihuana (tekst na srpski)
Pivo od marihuana (tekst na srpski)
OooOo Stiglo je pivo sa marihuanom. Ova vest je kao bomba juche odjeknula prestonicom, a i shire, zbog novog piva koje je ovih dana pochelo da se prodaje u beogradskim kafichima. S obzirom na to da kod nas legalizacija marihuane nije ni na vidiku, mnogi su se zapitali kako je novo pivo sa ekstraktom industrijske konoplje uopshte stiglo u vitrine. Dok su se oni najmladji konzumenti kanabisa, kojih je iz godine u godinu sve vishe, vrlo obradovali novom proizvodu, policija je josh juche krenula u potragu kako bi utvrdila ko je uopshte dao dozvolu da se ovaj proizvod prodaje na trzhishtu.
Inache, proizvodjach piva je „Dupetit natural products” iz Nemachke, a uvoznik i generalni zastupnik za Srbiju i Crnu Goru je preduzeche „Kanabia” d. o. o. u Gostivarskoj 63 na Vozhdovcu. Tu smo juche pokushali da saznamo chiju saglasnost za uvoz imaju, ali firma nije prijavljena sluzhbi 988, a na adresi na Vozhdovcu nikoga nije bilo.
Ipak, Glas je saznao da su saglasnost za uvoz „Kanabia - Der Hanftrunk” dale chak tri eminentne drzhavne ustanove. Dr Zoran Nikolich, nachelnik pogranichne sanitarne inspekcije, rekao je za Glas da je sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja izdala saglasnost za uvoz piva sa kanabisom iz Nemachke na osnovu rezultata tri analize ovog piva.
- I Institut za higijenu Vojnomedicinske akademije i Institut za zashtitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanovich Batut”, kao i Poljoprivredni fakultet ustanovili su da pivo „kanabia” u sebi nema psihoaktivnih supstanci, odnosno tetrahidrokanabinol (THC). To je jedinjenje koje sadrzhi konoplja, a koje daje halucinogene efekte - izjavio je dr Nikolich, napomenuvshi da se mishljenje sve tri ustanove prikupljalo mesecima.
Dr Nikolich je objasnio da postoji vishe vrsta industrijske konoplje, od kojih neke imaju veliki procenat THC-a, neke uopshte ili malo. On pretpostavlja da je u proizvodnji ovog piva korishchena konoplja koja uopshte nema psihoaktivno dejstvo. Pivo ima ukus kanabisa, ali nema efekat koji daju neke od industrijskih konoplji, tvrdi dr Nikolich.
Isto to utvrdile su i tri ustanove do chijih je zakljuchaka doshao i novinar Glasa. Struchnjaci „Batuta”, tachnije nachelnik Centra za hranu i ishranu dr Dushica Nikosavich navela je u svom izveshtaju da pivo „kanabia” ispunjava uslove u pogledu mikrobioloshke ispravnosti i sadrzhaja toksichnih metala (olova, kadmijuma i arsena, kao i tetrahidrokanabionala). To je ustanovio i nachelnik Instituta za higijenu VMA prof. dr Milan Pavlica. U njegovom izveshtaju stoji da hemijskom analizom nije dokazano prisustvo THC-a, a ni prisustvo drugih potencijalnih zagadjivacha. Do tog zakljuchka doshao je i specijalista sanitarne hemije na VMA mr Milan Maksimovich, kao i shef Katedre za tehnologiju konzervisanja i vrenja prof. dr Ida Leskoshek Chalukovich.
Profesorica Chalukovich je u svom izveshtaju napomenula da se konoplja nalazi na listi toksichnih biljaka kojima je zabranjena upotreba u proizvodnji namirnica, ali ona se mozhe koristiti za proizvodnju aroma za prehrambene proizvode, shto je ovde sluchaj.
Ona dodaje da stilizovan crtezh konoplje ne dovodi kupca u zabludu u pogledu porekla i sastava namirnice jer aroma koja je korishchena u proizvodnji piva i potiche od konoplje.
U navodima deklaracije stoji i da je ekstrakt dobijen iz konoplje gajene u bavarskom podruchju koja se po sadrzhaju narkotichkih svojstava, kanabinoida, drastichno razlikuje od konoplje gajene u tropskim podruchjima za koju su ovi sastojci karakteristichni.

RaGeAnGeL Pero...na cela nervoza kejf mi napraj...da si ziv i zdrav!daj adresa kaj se naracvit....
OooOo vo Debar u chajdzilnicata kaj chichko Ljuljzem ...
RaGeAnGeL 17 procitale......site sakate ama ne priznavate!!!!!!!!!!!!!!