Molitvi...
Molitvi...
sisi Sosema slucajno,iako nisto ne e slucajno go najdov molitvenikot koj negde go bev zaturila,tokmu utrovo. Sozdaden e,odnosno podgotven od Protojerej Dime Kocovski,vo Ohrid 1999 god.Izdaden e vo mnogu mal tiraz,a jas ja imav srecata da go dobijam retkiot primerok na Molitvenikot sozdaden vo pecatnicata na Crkvata,napisan na racno izrabotena hartija. Ovde ne sakam da sporime,replicirame i dokazuvame. Ovde sakam da pomestime molitvi koi gi znaeme,molitvi upateni do Boga,cisti i sveti. Molitvata e nesto najsveto vo naseto postoenje. taa pred se e priroden zakon.Koj se moli go dobiva toa sto go bara. molitvata e ubava nasekade.Posebno e ubavo molenjeto vo osamenost i vo priroda. Covek moze da se moli od kniga ili so svoi zborovi.Najdobro e da se molime vo osamenost i dodeka se molime da bideme posveteni samo na molitvata i na Boga,spored Gospodovite zborovi: "Vlezi vo svojata soba i zatvori ja zad sebe vratata i pomoli se vo tajnost, i Tvojot Otec sto boravi vo tajnost,kje te nagradi javno." So molitvata treba da pocneme vednas: Eve sega e vreme najdobro,eve sega e denot na spasenieto1 Jas ke pocnam so osnovnata,a vie prodolzete... OCE NAS... Отче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде Царството Твое, да биде волјата Твоја како на небесата и на земјата, лебот наш насуштен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши како што им ги простуваме и ние на нашите должници, и не воведувај не во искушение, но избави не од лукавиот. Амин.
sisi Molitva pred pocetok na sekoja rabota Gospodi Isuse Hriste, Sine Edinoroden na bespocetniot Tvoj Otec, Ti si rekol so Tvojata precista usta: Bez mene ne mozete da napravite nisto. Gospodi moj, so vera go primam ova sto si go rekol. Ti se molam, pomogni mi, zapocnatoto delo uspesno da go zavrsam, vo imeto na Oca,Sina i Svetiot Duh. AMIN.
sisi Molitva pred spienje Vo Tvoite race Gospodi Isuse Hriste, go predavam svojot Duh. Blagoslovi me, pomiluj me, daruvaj mi miren son i vecen zivot. Amin.
sisi Molitva za prijatelite Boze moj, primi gi site moi prijateli, vo Tvojata verna i ljubezna zastita. Cuvaj gi verni,cesni i cisti, zacvrsti gi vo svojata ljubov. Daj im sila, sovesnost i istrajnost vo dobroto. Primi ne site nas, vo Tvoeto nebesko zivealiste i vo svoeto srce. Amin.
sisi Molitva za tie sto ni se sprotivstavuvaat Blag Boze, Ti zapoveda da gi sakame site lugje duri i onie koi ni se sprotivstavuvaat. Tvojata nova zapoved na ljubovta da ja ispolnuvame taka sto na losoto da vrakame so dobro i da go nosime bremeto eden so drug. Preku nasiot Gospod Isus Hristos. Amin.
sisi Pofalna pesna na Sveta Bogoridica Bogorodice Devo raduvaj se blagodatna Marijo, Gospod e so tebe. Blagoslovena si ti megju zenite i blagosloven e plodot na Tvojata utroba, zashto ti si go rodila Spasitelot na nasite dushi, Isus Hristos. Amin.
sisi Molitva kon Gospoda Boze ocisti me mene gresniot zosto nikogas ne sum napravil dobro pred Tebe, izbavi me od lukaviot, da bide vo mene Tvojata volja, ta neosudeno da ja otvoram mojata necista usta i da go vosfalam Tvoeto sveto ime, na Otecot i Sinot i Svetiot Duh, sega,sekogas i vo vecni vekovi. Amin.
Jakov Sisi!!!!???
Inkognito Zoshto samo Sisi se moli ovde? Zar samo taa e greshnik ovde? :P)
Jakov Моленјето не е само за грешници.Секој може да се моли во секоја пригода/ јас не се молам зашто не ги знам молитвите, а имам и некои дилеми околу тоа, ама нема кој да ми ги разјасни. Инаку молитвите си постојат за различни пригоди. Знам дека исповедта е за тие кои си имаат мака да не речам грешат.
Inkognito Ok e de, beshe samo mala (mozhebi nevkusna) shala :)
sisi Kaj vi gi pisuva covek i vi gi dava na gotovo,uste maani naogjate![:0][?] Prosteno neka vi e![^][:X][:)]
sisi Vecerna molitva Ostani so nas Gospodi,zosto se spusta vecherta, i denot zaminuva. Ostani so nas i so site lugje. Ostani so nas vo prikvecherieto na denot, prikvecherieto na zivotot, prikvecherieto na svetot. Ostani so nas so svojata milost i dobrina, so svojot zbor i sveta tajna, so svojata uteha i blagoslov. Ostani so nas koga kje ne obvie nok`ta na tagata i stravot,nok`ta na gorkata smrt. Ostani so nas i so svoite deca o Gospodi, sega i sekogas i vo vechni vreminja. Amin.
sisi Molitva pred pat Gospodi,Isuse Hriste,Boze nas. Koj si dosol na zemjata za da ni go pokazes patot na vistinata i da ne vovedes vo Carstvoto na Tvojot nebesen zivot, blagoslovi me i bidi so mene za seto vreme na moeto patuvanje. Tvojata krepka i spasonosna raka da mi bide na pomos za da mozam radosen so vera i nadez na Tvojata ljubov da stasam tamu kaj sto sum namislil. Ti se molam preblag Gospodi, da mi go ispratis Tvojot Angel cuvar toj da patuva zaedno so mene i da me cuva. Otstrani gi od mene site precki, nesreci i iskusenija. Isprati mi dobri drugari, mirni srecavanja,za da mozam za seto vreme na moeto patuvanje i vo celiot svoj zivot da Te proslavuvam Tebe, mojot Spasitel i Bog. Amin.
sisi Sekojdnevna molitva Gospodi Boze, Daj mi Ti sto sakas, Kolku sakas, Koga sakas. Pravi so mene kako Ti se dopagja, No taka da mozeme da Te prepoznaeme Vo Tvoeto delo. Postavi me kaj sto sakas, I postapuvaj so mene spored Tvojata draga volja. Vo Tvoi race sum. Pravi so mene sto sakas. Tvoj sluga sum,spremen sum na se. Ne sakam da ziveam za sebe tuku za Tebe I toa potpolno i dostojno na Tebe, Sega,sekogas i vo vecni vreminja. Amin.
oximoron Браво СИСИ Имаш време и воља,одлично. Не е лошо да се стават овие молитви ,само на КИРИЛИЦА нели,на сајтот на МПЦ.Така да,ако имаш време можеш да ги напишеш на кирилица и да ги пратис на сајтот на МПЦ.Еве ти е-mail:[url][email protected][/url]
sisi Veruvam deka MPC ovie molitvi gi ima,pa odtamu se proizlezeni,no na sajtot mozebi gi nema. Fala.[:I][8)]
sisi Molitva za mir na domot Boze na ljubovta,Boze na mirot i dolgotrpenieto, Pomogni ni da ziveeme vo ovoj dom, Sekogas vo mir,vo sloga i vo ljubov. Zasiluvaj go naseto trpenie,zosto TI,Gospodi, Si dolgotrpeliv kon nas gresnicite. Skrotuvaj ne so blagost koga sme gnevni, Ne dozvoluvaj mu na zloto da vleze Dlaboko vo nas, da gi pomraci nasite dusi, I da ne razdeli. TI se` prostuvas, Pomogni ni i nam Da bideme gotovi da prostime i da se smirime. Otsranigi so Tvojata silna desnica Pricinite na nerazbiranjeto i kavgite I vsadi go vo nasite srca duhot na krotosta i ljubovta Za da bideme ceda na semejstvoto od Tebe blagosloveno, I da napreduvame vo sekakvo dobro za Tvoja proslava, Na Otecot, i Sinot, i Svetiot Duh. Amin.
sisi Molitva za dar na prostuvanje Spasitelu! Nauci me da prostuvam od dusa na site, Koisto so nesto me povredile. Znam deka ne mozam da zastanam pred Tebe So cuvstvoto na omrazata, Koja se krie vo mojata dusa. Ogrubeno e, Boze, moeto srce. Vo mene nema ljubov. Ti se molam nauci me da prostuvam Na onie koisto me povredile, Ogorcile i nazalostile, Kako sto Ti Sam, Spasitelu, Im prosti na svoite neprijateli, na Krstot! Amin.
sisi Blagodarna molitva Oce semoken i predvecen Boze, Od kogo doagja sekoj dar i sekoe blago! Ti blagodaram za site Tvoi darovi, Koi sto izobilno si gi izlil vrz mene, Gresniot i nedostoen Tvoj sluga, I usrdno Ti se molam: Kako sto sega ja poslusa mojata molitva I go pokaza Tvoeto covekoljubie, Taka i sekogas ispolnuvaj mi gi Moite dobri zelbi i javuvaj mi ja Tvojata bogata milost. Zosto TI si milosrden i covekoljubiv Bog, I zatoa slava TI oddavame, Tebe, na Otecot, I Sinot, i Svetiot Duh, Sega,sekogas i vo vecni vekovi. Amin.
sisi Molitva za vozacite Oche nash koj si na Nebesata, patot ni pripagja na site zoshto Ti si Tatko na peshacite na starite lica i na decata, duri i na velosipedistite, imaat pravo na nego. Da se sveti Imeto Tvoe! Choveku ne luti se! Ako pak se nalutish,daj mi da ne kolnam nitu vo navalica,nitu vo zastoj,nitu koga ke naidam na patnik so nesigurno vozilo. Daj da se sveti Imeto Tvoe,na pravdata,na dobrotata,na obzirnosta,na spremnosta za pomosh i chesnost. Daj vo nesrekite da ne vozam kako strashlivec i chovek bez chuvstvo. Da bide voljata Tvoja. Ti sakash vo zivotot da vledee red,pa i na patot. Daj mi da gi pochituvam soobrakajnite propisi. Lebot nash nasushen daj ni go denes. Mnogumina se na pat poradi nasushniot leb,sluzbeno ili zatoa shto toa go bara nivnata rabota. Daj mi da ne ja zloupotrebam vozachkata dozvola. Ne dozvoluvaj zaradi mene nekoj da pretrpi shteta. I prosti ni gi dolgovite kako shto im gi prostuvame i nie na nashite dolznici. Daj mi pravilno da vozam, za po moja vina da ne ja izgubam srecata. I ne voveduvaj ne vo iskushenie da brzame,zoshto sakame da se natprevaruvame so pobrzi avtomobili,da preteknuvame zoshto nemame trpenie,zoshto sakame sekogash da bideme prvi,da ne sedime zad volanot pijani. Bozhe,izbavi ne od lukaviot, oslobodi ne od porocite,od brzina,od ludilo,alkohol,droga,zagaduvanje na vozduhot i predizvikuvanje nesreci. Neka bide voljata Tvoja Oche nash koj si na Nebesata! Amin.
sisi Molitva vo stradanje Vechen i Milosrden Boze I mnogumilostiv Oche nash Makite i teshki nevolji shto me snashle Stashno ja izmachuvaat mojata dusha. No Tebe taka ti bilo ugodno, Zatoa jas se dobrovolno podnesuvam. Site moi telesni stradanja I dushevni maki gi trpam i podnesuvam Kako otplata za moite grevovi, A za moe spasenie. Te molam Milostiv Boze Daj mi trpenie i sila Ta da podnesuvam se onaka Kako shot Tebe ti e ugodno I da se spasam. Da se sveti imeto Tvoe , Te proslavuvam Tebe, Otecot i Sinot i Svetiot Duh, Sega i vo vechni vekovi. Amin.
Jakov Moze da se otvori topik BIBLIJA i da citriram delovi od nea?
sisi Molitva kon Boga Gospodi,so Tvojata golema dobrina i milost Ti mi pomogna mene,na Tvojot sluga, da ja pominam ovaa noc bez opasnost od sekakvo neprijatelsko zlo. Ti Vladiko i Sozdatelu, udostoj me so Tvojata vistinska svetlina, ta so prosvetleno srce da ja izvrsuvam Tvojata sveta volja,sega,sekogas i vo vecni vekovi. Amin. Od Sveti Vasilij Veliki
sisi
quote:
Originally posted by Jakov
Moze da se otvori topik BIBLIJA i da citriram delovi od nea?
Ne znam Jakov. Podforumov ima moderator,prasaj go!
Jakov Pa nego i go prasav, zasto se javi ti, xm? :)
sisi Ja imam obicaj da odgovaram bez prasanje[:p]
sisi Kon Presveta Bogorodica Presveta Devo,Majko na Sevisniot Gospod, Semilostiva Zastitnice i Pokrovitelke na site sto so vera ti pristapuvaat, pogledni na mene od visocinata na Tvojata nebeska slava, poslusaj ja sega mojata smirena molitva, i prenesi mu ja na Tvojot sakan Sin. O,Preblagoslovena Bogorodice, Ti si skoroposlusnica na site i radost na naskrbenite, poslusaj me mene nazaleniot. Ti gi smiruvas tagite, smiri gi i moite tagi i izlekuvaj gi moite dusevni i telesni bolesti. Na Tebe posle Boga, ja polagam sekoja moja nadez, bidi mi Zakrilnica i silna Zastapnica pred Tvojot Sin,Gospod nas Isus Hristos. Zasili ja mojata vera vo Nego, utvrdi me vo Negovata ljubov, i nauci me da Te sakam i da Te proslavuvam, Precista Majko Bozja, Bogorodice Marijo. Se zasolnuvam pod Tvojot svet pokrov, Precista Bogorodice,zakriluvaj me. Amin.
sisi Ve molam da se strpite do vecer. Molitva za vasite maki ke dobiete,citajte ja i ke vi pomine.
sisi Molitva za makite... Vechen i Milosrden Boze I mnogumilostiv Oche nash Makite i teshki nevolji shto me snashle Stashno ja izmachuvaat mojata dusha. No Tebe taka ti bilo ugodno, Zatoa jas se dobrovolno podnesuvam. Site moi telesni stradanja I dushevni maki gi trpam i podnesuvam Kako otplata za moite grevovi, A za moe spasenie. Te molam Milostiv Boze Daj mi trpenie i sila Ta da podnesuvam se onaka Kako shot Tebe ti e ugodno I da se spasam. Da se sveti imeto Tvoe , Te proslavuvam Tebe, Otecot i Sinot i Svetiot Duh, Sega i vo vechni vekovi. Amin.
sisi Molitva za smiruvanje na skarani Chovekoljubiv Gospodi,Care na mirot,Gospodi Bozhe nash. Ti ja urna pregradata na neprijatelstvoto i im go dade Tvojot mir na lugjeto,za da zhiveat po Tvoja volja i da mu se raduvaat na vistinskiot zhivot. Ti ni zapoveda da se sakame eden so drug i da ima mir megju site lugje. Ti rece: Blazheni se mirotvorcite zoshto tie ke se narechhat sinovi Bozhji. Se pokoruvam na Tvojata Sveta volja,Ti se molam,Vladiko,daruvaj im mir na Tvoite cheda shto se skarani. Prosveti go nivniot razum so Tvojata svetlina i stopli im gi srcata so Tvojata ljubov,za da ne dozvolat zloto da gi ovladee. Stivni ja vo niv raspravijata i izgoni gi site soblazni i raznomislenost. Vkoreni go vo niv stravot od Tebe za da ne se pogordeat nivnite srca i da ne baraat odmazda. Daj im go ona sto sluzhi za mir i vzaemno poucuvanje,zosto mnogu e ubavo i mnogu e prijatno koga bracata zhiveat zaedno i vo mir. Ne ostavaj gi i natamu skarani,privedi gi vo Tvojot mir i spasi gi. Potkrepi me i mene da bidam postojan vo nivnoto smiruvanje,za da ja ispolnuvam Tvojata volja,da go zgolemuvam mirot i ljubovta megju Tvoite lugje,da ja zapoznaam radosta na mirotvorcite shto Ti gi nareche sinovi Bozhji. Ti si nashiot mir,tebe te proslavuvame zaedno so Otecot i Svetiot Duh,sega,sekogash i vo vechni vekovi. Amin.
sisi Molitva kon Presveta Bogorodica Otkako se izbavivme od bedi,nie,Tvoite slugi,Ti peeme pobedni pesni na Tebe,Bogorodice. Ti imas nepobedliva sila,izbavi ne od sekakvi opasnosti,ta veleglasno da Ti peeeme: Nevesto nenevesna! Preslavna vecna Devo,Majko na Hrista Boga,prinesi ja nasata molitva na Tvojot Sin i Bog nas,za da gi spasi preku Tebe nasite dusi. Seta nadez ja polagame na Tebe,Majko Bozja,zemi ne pod Tvoja zakrila. Bogorodice Devo,ne otfrlaj me mene gresniot,ja baram Tvojata pomos i Tvojata zakrila. Na Tebe se nadeva mojata dusa,pomiluj me. Mojata nadez e Otecot,moe zasolniste - Sinot,a pokriv mi e Svetiot Duh. Sveta Bogorodice,Slava ti.