Македонско-српски односи
Македонско-српски односи
Strelec Уцени, закани, демарши... Тоа е она што ги карактеризира македонско-српските односи во последно време. Причината може да се претпостави дека е тоа што српската страна не може да се помири со затворањето на Зоран Вранишковски. Дали мислите дека во престојниот период сепак ќе дојде до подобрување во односите меѓу Македонија и Србија?
трендафил Решението е многу едноставно. Српската црква треба да ја признае Македонската и Зоран Вранишковски да биде ослободен. СПЦ може доколку сака да му даде некоја нивна епархија, бидејќи кај нас повеќе не е владика. Но во ситуација на крајна исфрустрираност од двете цркви, влади и народи, кога не може да се удри по коњот се удара по самарот. МПЦ го има проблемот со признавањето на автокефалноста, а СПЦ има уште поголем проблем, затоа што со извесното признавање на Косово како независна држава, Пеќ ќе биде на негова територија, па некоја идна косовска црква веројатно ќе се смета за наследник на Пеќката патријаршија. Ако српската црква е пријателска на македонската, ништо не ја спречува да ни ја признае автокефалноста. Истото важи и за српскиот народ и власт, кои во случај да ни се пријатели би вршеле притисок врз црковните великодостојници. Нашите пак (наводно судската власт) од сите можни прекршувања на законите го осудија Вранишковски за вербален деликт. Мои очекувања се дека овој состав на светиот синод на СПЦ не може да порасне преку ноќ и да се однесува во склад со цивилизацијските достигнувања на 21-от век. Македонската власт пак е научена да попушта пред сите притисоци, па веројатно на некој начин ќе го ослободи Зорана (веројатно со наводно судска одлука), но најверојатно после тоа ќе му пресуди некој Македонец, затоа што полесно е да се казни тој, отколку тие што ја створија ситуацијата да делуваат вакви изроди.
nepobedliv Abe toj verusevski e Makedonec i ko takov nie ke mu sudime a ne srbite - ova e srpska komedija, imaat 150 milioni dolari suficit so nas pa se fatile so eden pisliv avion - eve nasive zemaa bugarski sega sto? od gedzovci ko srbine nema fajde, kaj niv sve e izmesano, i politika i crkva i biznis. so sve se ispokaraa na balkanov.
Strelec
quote:
Originally posted by nepobedliv
Abe toj verusevski e Makedonec i ko takov nie ke mu sudime a ne srbite - ova e srpska komedija...
Вранишковски веројатно мислиш!:) btw, ЈАТ не му го врати авионот на МАТ Макфакс: Македонската авиокомпанија МАТ од денеска ги превезува своите патници со нов авион од типот МД 82, изнајмен од бугарската авиокомпанија „Булгариа ер чартер“. Овој чекор на МАТ уследи откако српскиот авиопревозник ЈАТ не му го врати авионот што македонската компанија му го отстапи на неколку денови. Српскиот министер за капитални инвестиции Велимир Илиќ деновиве го услови ослободувањето на српскиот егзарх во Македонија Јован Вранишковски со повлекувањето на еден од авионите изнајмени на МАТ и му даде рок од 30 денови на македонскиот авиопревозник да го врати и другиот. Раководството на МАТ вчера соопшти дека ќе го тужи ЈАТ и ќе бара висока отштета доколку го прекрши договорот и не го врати авионот.
katia
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by nepobedliv
Abe toj verusevski e Makedonec i ko takov nie ke mu sudime a ne srbite - ova e srpska komedija...
Вранишковски веројатно мислиш!:) btw, ЈАТ не му го врати авионот на МАТ Макфакс: Македонската авиокомпанија МАТ од денеска ги превезува своите патници со нов авион од типот МД 82, изнајмен од бугарската авиокомпанија „Булгариа ер чартер“. .edit-intel
е коj e лошиот сега, ние или Србите ? [:)][:)] Поведението на српската страна е апсурдно, како може да се обрзвува бизнисот на две авиокомпании со црковни спорове
Strelec Mnogu intereno razmisluvanje na Dushan Mihajlovic!!! Михајловиќ - Не смееме да ги влошиме односите со Македонија Поранешниот министер за внатрешни работи и лидер на српските либерали Душан Михајловиќ предупреди дека Србија не смее да си дозволи да ги наруши односите со Македонија, оценувајќи дека последиците би биле големи по Србија. Михајловиќ вели дека „не смее да се заборава, оти Македонија, во времињата на санкциите била единствена порта кон светот и единствен пријател на Србија, тогаш кога никој не сакал да и биде пријател“. „Покрај тоа“, продолжува Михајловиќ, „мораме да водиме сметка да не ги доведеме во прашање повисоките интереси што ги имаме со Македонија, како што е спогодбата за државната граница, која едвај беше постигната и каде што Македонија ја призна границата на Србија во делот со Косово и Метохија“. Михајловиќ додава дека со тој договор и е признато правото на Македонија да може да го одбележува својот државен и национален празник Илинден кај манастирот Прохор Пчињски. „Реакцијата би била многу лоша, доколку Македонците би се однесувале како нас и го стават вон сила договорот за признавање на границата кон Косово“, предупреди Душан Михајловиќ. Тој ја критикува српската надворешна политика, оценувајќи дека кон соседите таа не била никогаш полоша и оти Србија во моментов има проблем со сите свои соседи.
Strelec Црвенковски/Тадиќ: Македонија и Србија се пријатели Македонија и Србија се две пријателски земји кои треба да продолжат со искрена соработка, почитувајќи го принципот на немешање во внатрешните работи. Ова, денеска, во телефонски разговор го оцениле шефот на македонската држава Бранко Црвенковски и српскиот претседател Борис Тадиќ. Како што соопшти Кабинетот на македонскиот претседател, Црвенковски и Тадиќ оцениле дека ."соработката меѓу Македонија и Србија е на исклучително високо ниво“. “Тоа се односи на пријатели кои имаат искрена соработка и така треба да остане, вклучувајќи го принципот на немешање во внатрешните работи на државите“, се согласиле претседателите на Македонија и на Србија. Според Црвенковски и Тадиќ, “потребно е двете земји со заеднички сили да направат се да не се загрозат добрососедските односи, што во изминатиов период бележат напредок“. Во врска со црковниот спор, претседателите се согласиле оти „решавањето на сите црковни проблеми и прашања треба да им се остават на Македонската православна црква и Српската православна црква“.
intel ДА, сигурно ќе се подобруваат се повеќе. Ова што се случува е само една добра лекција дека сепак црквата не смее да се меша во политика и држава. Многу убаво се сеќавам на зборовите на мојот татко кого го прашував во времето на СФРЈ зошто државата има таков став кон црквата на што тој едноставно ми одговараше: -Тогаш кога црквата ќе почне да се меша во државните работи и политика очекувај да почне и верска омраза и нетрпение,---сосема бил во право и покрај сите мои негодувања.
nepobedliv Nema zatoa sto se vide sega deka Makedonija e otvorena rana seuste. Baska da ne zaboravime - Vuk Draskovic im obeka na grcite deka ke ne vika pod UN ime ama posle razbra deka otide predaleku pa se vadese. Grcko-Srpskata oska e jaka i ke bide problem ama Srbite ke izgubat na kraj. Koj ke im pomogne za Kosovo? Koj ke im pomogne za NATO i EU???
Thief Србите уште не можат да сфатат дека Македонија не е Вардарска Бановина, а тие не се „васељенски“ народ. Кога ќе го сфатат тоа, ќе се подобрат односите, а се` дотогаш - и тие ќе бидат во групата наши непријатели, рамо до рамо со Грците, Бугарите... Да не заборавиме дека и под нивно ропство сме биле!
Strelec Thief...!? Kako be ne ti e sram!!! A Balashevic??? A Crvena Zvezda???
intel Се знае, се што е mp-3, delete од компјутер, а ако се најде некое музичко ЦД евентуално-бакшиш на браќата за на ретревизор;)))
Thief
quote:
Originally posted by Strelec
Thief...!? Kako be ne ti e sram!!! A Balashevic??? A Crvena Zvezda???
А, многуте другари Срби што ги имам? А, тоа што велат дека перфектно зборувам српски, не можеле да познаат дека не сум Србин? А, тоа што уживам на (и по) Књаз Михајлова? И во „српска“ Бања Лука и тамошните кафанчиња?! И Балашевиќ, и Чорба... и Звезда! Ама пред се` Македонија, која, очигледно, повторно е на удар на некои вжештени глави. Јас сум убеден дека сите Србите не се владиката Пахомије и Веља Илиќ, ама, убеден сум дека има многу кои размислуваат така... мноу кои не можат да сфатат дека ние сме си посебен народ, кој пред се` ја става сопствената држава. А, тие не се најумните и не се секогаш во право. Впрочем, во случајот со црквата, Србите им се најобични клисари на Грците... толку од тезата за „васељенски“ народ, зашто клисарот му е слуга на попот, не му е дури ни на владиката! Сакам да видам повеќе луѓе како Ненад Чанак, кои јавно ќе се произнесат против оваа срамна политика! Таквите Срби секогаш ќе ги ценам. Јас и понатаму најмногу го сакам Балашевиќ (од музика) и Звезда (од фудбалски клубови) ;) Ама, тоа нема да биде причина нападите од Србите да ги гелдам низ друга призма од тие од Грците, Бугарите, АЛбанците... насочени кон МОЈАТА држава!
Pina
quote:
Originally posted by Thief
Србите уште не можат да сфатат дека Македонија не е Вардарска Бановина, а тие не се „васељенски“ народ. Кога ќе го сфатат тоа, ќе се подобрат односите, а се` дотогаш - и тие ќе бидат во групата наши непријатели, рамо до рамо со Грците, Бугарите... Да не заборавиме дека и под нивно ропство сме биле!
Koga veke gi redosh nashite neprijateli zavrshi ja listata. Zaboravi da gi spomnesh Albancite. Se koregiram. Sega go vidov posledniot tvoj post. Listata e kompletna.
nepobedliv A zasto Albanija i albancite se nasi neprijateli? Interesno ama toj pametniot Canak ubavo objasni: Според Чанак, српскиот државен врв си поигрува со тезата дека Македонија и Србија треба заедно да му се спротивстават на албанскиот експанзионизам, со цел воспоставување политичка доминација во Македонија. “Слободан Милошевиќ, исто така, и нудеше на Македонија помош во полицијата за да воспостави доминација. Неговите денешни наследници во Србија го нудат истото, но користејќи ја црквата“, изјави Чанак.
Strelec Бучковски и Коштуница останаа на своите ставови за Вранишковски Ново заладување на односите Скопје-Белград. И по денешната средба меѓу Бучковски и Коштуница, двајцата премиери останаа на своите ставови. Македонскиот премиер го пренел ставот на нашата влада дека таа не смее да си дозволи да се меша во одлуката на судовите. Бучковски не може да прогнозира како апсењето на Вранишковски ќе се одрази на односите меѓу двете земји. Коштуница продолжува со притисокот. За него единствено решение е ослободување на Вранишковски што е можно поскоро. „Одлагањето само ја отежнува ситуацијата“, изјави Коштуница.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by intel
ДА, сигурно ќе се подобруваат се повеќе. Ова што се случува е само една добра лекција дека сепак црквата не смее да се меша во политика и држава...
Ne crkvata, teroristi ne smeat da se pushtaat da vladeat. Kako ochekuvash dobrososedska sorabotka od Srbite koga UCK Incorporated vladee niz Makedonija... Na zdravje megjuetnichki sozhivot [xx(]
intel Само еден коментар преземен од Српски сајт: • Не могу да верујем! Премијер и министри владе моле Македонце да амнестирају Македонског грађанина, бишег свештеника МПЦ, којег су и сами они изгонили због проневере. Међутим, нису они тако наивни. Зар ово није најбољи начин да се фокус јавности скрене са наших бројних унутрашњих проблема и усмери према неким фиктивним? Доказ да стратегија врло добро ради је и факт што је случај 'Владика' насловна страна готово свих данашњих дневника. (Симо, 2. avgust 2005 10:14) http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=173790
Strelec ЕСКАЛИРА ХИСТЕРИЈАТА ВО СРБИЈА ПО ЗАТВОРАЊЕТО НА ВРАНИШКОВСКИ Белград најавува затворање на границата Српската Влада ја разгледува можноста привремено да ја затвори границата со Македонија како реакција на затворањето на српскиот егзарх Јован, најави вчера белградскиот весник "Курир". Македонско-српските односи вчера беа топ-тема во српските медиуми кои оценија дека релациите помеѓу двете земји се значително нарушени и влошени. Лидерот на Лигата на социјалдемократите на Војводина Ненад Чанак доцна завчера во Нови Сад изјави дека наследниците на Милошевиќ се обидуваат да воспостават доминација врз Македонија. Тој ги обвини српските власти дека се обидуваат да ги зголемат тензиите во Македонијха и да предизвикаат судири во Црна Гора. "Србија никогаш не се откажала од територијалните аспирации кон Македонија, а сегашната криза е вовед во обид за реализација на тие аспирации" изјави Чанак, коментирајќи ги реакциите на некои владини претставници по апсењето на Вранишковски. Според Чанак, српскиот државен врв си поигрува со тезата дека Македонија и Србија треба заедно да му се спротивстават на албанскиот експанзионизам, со вел воспоставување политичка доминација во Македонија. "Слободан Милошевиќ исто така и нудеше на Македонија помош во полицијата за да воспостави доминација. Неговите денешни наследници во Србија го нудат истото, но користејќи ја црквата", изјави Чанак. Ситуацијата прв ја разгоре премиерот Воислав Коштуница чиј советник за надворешна политика Владета Јанковиќ изјави дека Македонија ќе го дестабилизира регионот со апсењето на Вранишковски. Наредниот ден се огласи и Коштуница и побара ослободување на Јован. По него се изредија уште неколку министри и заменици министри од Белград со слични изјави. Откако коментарите од српските владини преставници станаа неподносливо непристојни и агресивни, претседателот Борис Тадиќ се обиде да ја смири ситуацијата со изјава дека официјален Белград треба да остане настрана од случајот Јован, зашто во спротивно тоа ќе претставува мешање во внатрешните работи на Македонија. Тој за белградската агенција Фонет по завчерашниот телефонски разговор со македонскиот претседател Бранко Црвенковски, истакна оти ситуацијата што настана по апсењето на Јован не смее "да ги поремети односите меѓу Македонија и Србија и нивните народи". Тадиќ сепак смета дека со апсењето на Вранишковски не се уважуваат основните верски слободи што за него е несфатливо. Но, тој смета оти проблемот треба да го решат македонската држава и надлежните европски институции за човекови права, како ОБСЕ и Хелсиншкиот комитет. Наспроти општата хистерија, која по се изгледа го зафати поголемиот дел од владата, некои политичари во Белград повикаа на спуштање на топката и нормализирање на односите со Македонија. На трезвеност повика и дел од српскиот печат кој потсети на штетата што ја претрпеа српските фирми поради бојкотирањето на словенечките производи по распадот на Југославија. Уредникот на "Данас" во вчерашниот коментар потсетува дека истото може да и се случи на Србија сега, доколку почне да ги бојкотира македонските производи поради спорот околу Вранишковски. "Ајде да почнеме да го фрламе по пазариштата македонскиот домат, оној редок што има мирис и вкус, ајде да почнеме да ја излеваме "Т'га за југ", ајде да почнеме да кинеме се што е македонско, онака како што тоа го чиневме на почетокот со словенечката стока. Судејќи по се, по секој гест, по секоја "политичка" одлука, се среќаваме со сериозен недостиг на патриотизам и со речиси неверојатна неспособност и отсуство на желба сериозно да се уредуваат државните работи", се вели во уредничкиот коментар на "Данас". Вчера се огласи и Правниот совет на МНР на Србија и Црна Гора, чиј што претседател Радослав Стојановиќ истакна дека апсењето на Јован Вранишковски не би смеело да доведе до спор меѓу Србија и Црна Гора и Македонија, а уште помалку до примена на противмерки против јужниот сосед. Тој оцени дека примена на противмерки кон Македонија поради апсењето на Вранишковски би претставувало мешање во внатрешните работи на македонската држава. Македонското МНР вчера не доби известување од Белград за затворање на границата. "Доколку Србија навистина реши да го направи тоа, треба да не извести и нас и МВР. Досега такво нешто не сме добиле", велат во МНР. Тие не сакаа да ги коментираат информациите објавени во српските медиуми.
Inkognito Бучковски му се правдал на Коштуница за Вранишковски Воислав Коштуница, премиерот на Србија, најавил влошување на односите меѓу Македонија и Србија поради затворањето на српскиот егзарх, Јован Вранишковски, пренесоа вчера светските агенции од средбата на премиерите од Југоисточна Европа, која деновиве се одржува во Салцбург, Австрија. - Разочаран сум од апсењето на епископот Јован и ние разговаравме за тоа прашање. Неговото апсење може да нанесе сериозна штета во билатералните односи меѓу двете држави. Непотребно ќе дојде до тоа имајќи ги предвид добрите односи меѓу двете држави. Единствено решение е ослободувањето на Јован што е можно побрзо. Одложувањето ја отежнува ситуацијата. Двете цркви треба да го решат овој проблем - изјавил Коштуница по средбата со Бучковски. На критиките од Коштуница македонскиот премиер се бранел со одвоеноста на извршната и судската власт во Македонија. - Неформално разговарав со Коштуница за неговото барање и за барањето на Владата на Србија за ослободување на Вранишковски. Јас го пренесов ставот на Владата на Република Македонија. Почитувајќи го принципот на поделбата на власта, а тоа Коштуница многу добро го знае бидејќи е професор по право, лимитирани се можностите на Владата да реагира за случајот Вранишковски. Станува збор за одлука на судската власт, која е независна. Сега остануваат правните средства, кои тие ги знаат - рекол премиерот Бучковски. И додека Коштуница најавува влошување на односите меѓу двете земји, Бучковски не е за прогнози, туку за продолжување на пријателските односи. - Како целиот тој случај ќе се одрази на односите меѓу Македонија и Србија во овој момент не би можело да се прогнозира. Јас ја истакнав нашата заложба да ги оставиме црковните работи настрана и да продолжат понатаму пријателските односи меѓу Република Македонија и Србија. Република Македонија продолжува да гради пријателски односи со Србија. Проблемот меѓу двете цркви, кој настана со случајот „Вранишковски“, верувам ќе биде само непопуларна епизода во нашите односи. Владата на Република Македонија ќе продолжи да промовира пријателство со Србија - додал Бучковски. А. Б.
Inkognito ПРАВЕН СОВЕТ НА МНР НА СЦГ Не треба да спориме со Македонија за Вранишковски Апсењето на Јован Вранишкоски не би смеело да доведе до спор меѓу Србија и Црна Гора и Македонија, а уште помалку до примена на противмерки против јужниот сосед, изјави Радослав Стојановиќ, претседател на Правниот совет на Министерството за надворешни работи на СЦГ. Тој оцени дека примената на противмерки кон Македонија поради апсењето на Вранишкоски би претставувала мешање во внатрешните работи на македонската држава. „Политичките акти како што се апели, повици за договорно решавање на несомнено повредените чувства на Српската православна црква можат да најдат место меѓу дипломатски одбраните средства за запирање на натамошното влошување на односите, што несомнено би им нанело штети на едната и другата страна“, истакнува Стојановиќ. Тој додава дека ниту СЦГ, ниту Македонија не би смееле да дозволат употреба на „опструкциски дипломатски средства“, за кои оцени дека се наследство на тоталитарно-автократското заедничко минато. Иако, според него, апсењето на Вранишкоски може да се смета за „опструкциски акт“ во пошироките рамки на односите меѓу двете држави, Стојановиќ укажа дека СЦГ не може правно да го штити, бидејќи тој е македонски државјанин.
Inkognito СРБИЈА БАРА ВЕРСКА СРЕДБА Милош Радуловиќ, српскиот министер за вера, вчера го повикал Цане Мојаноски, претседателот на комисијата за односи со верските заедници на Република Македонија, да се сретнат и да се обидат да најдат решение за случајот со Јован Вранишковски, јави агенцијата Танјуг. „Вие се наоѓате на чело на комисијата чија должност е да ја штити слободата на вероисповедта и да ја унапредува соработката меѓу државата и црквата. Најсрдечно и најискрено ве молам на Владата на Македонија, која ја формира комисијата со толку важни надлежности, да и укажете дека судските власти во вашата држава донеле пресуда што е неразбирлива, неубедлива и неприфатлива“, навел Радуловиќ во писмото до Мојаноски. Српскиот министер воедно му предлага на Мојаноски што побрзо да се сретнат во Белград или во Скопје и да потпишат меморандум за немешање на владите на двете земји во црковниот спор меѓу Српската и Македонската православна црква. Crveno - Shto ima tie da naogjaat reshenie? .. Zeleno - demek nemeshanje.. a prethodno kje "reshavale" sluchaevi .. vidi fintadzii :)
intel
quote:
Originally posted by Inkognito
Воислав Коштуница, премиерот на Србија, најавил влошување на односите меѓу Македонија и Србија поради затворањето на српскиот егзарх, Јован Вранишковски, пренесоа вчера светските агенции од средбата на премиерите од Југоисточна Европа, која деновиве се одржува во Салцбург, Австрија.
Коштуница и неговите подржувачи во Србија???? Човек поставен за претседател со багер револуција подржана од Клинтоновата администрација многу сакана од Грчкото лоби. Имаше на една друга тема линк од Б-92 каде преовладува мислењето на Српскта интелегенција која коренспондира со мислењето на Тадиќ. Е сега Браќа Кариќ и елитата на власт...нели е се јасно..секогаш во вакви случаи важи официјалната политика а не мислењето на 80% од народот кое тешко ќе го дознаеме. Но за среќа би рекол нивна, го имаме случајот: Тадиќ Vs. Коштуница
nepobedliv A inace srpskiot pop Amfilohie e 'prav svetec' Караџиќ се крие кај Амфилохие, тврди „Монитор“ Подгорица, 17:20 Бившиот лидер на босанските Срби Радован Караџиќ најверојатно се крие во Црна Гора во близина на манастирот Острог и под заштита на владиката на Српската црква Амфилохие (Радовиќ). Ова денеска го објави подгоричкиот весник „Монитор“. Весникот пишува дека според последните сознанија Караџиќ се наоѓа во тајно скривалиште во местот Јован, помеѓу Никшиќ и Острог. Таму пред неколку години митрополитот Амфилохие изградил црковен објект, чиј голем дел е под земја, наведува „Монитор“. Соговорникот на овој весник наведува дека во тој црковен објект постојат подземни сали и ходници правени за тајни операции и оти од надвор, тоа не може да се согледа. Весникот уште наведува дека објектот во местото Јован, е тајна и за свештениците на црногорската митрополија на Српската црква и дека во тајната единствено е упатен Амфилохие и уште неколку, нему блиски луѓе. „Монитор“ додава дека митрополитот Амфилохие е „фанатичен поддржувач на политиката на Радован Караџиќ“, како и тоа, дека во Црна Гора деновиве престојуваат повеќе новинарски екипи од светски медиуми, очекувајќи спектакуларно апсење. Во црногорското МВР не можеле да ја потврдат ниту да ја демантираа веста на медиумите./крај/бета/б
mrena
quote:
Originally posted by Thief
Да не заборавиме дека и под нивно ропство сме биле!
Да не заборавиме дека под "нивно" ропство НЕ сме биле!
Strelec mrena... odi raspravaj se so Bugarite na forumot za istorija... Tamu verojatno kje imash poddrshka od ostanatite uchesnici vo diskusijata... Ovde teshko taa rabota!:) Sega da se vratam na temata! Дали ЈАТ пред полноќ ќе го врати авионот на МАТ? Белград ќе предизвика меѓународен скандал ако вечерва не го пушти назад во Скопје ЈАТ-овиот авион што е под наем во МАТ. Во домашната авиокомпанија очекуваат боингот пред полноќ да слета во Скопје. Во спротивно, ќе го тужат ЈАТ и ќе бараат висока отштета. Се повикуваат на меѓународниот договор со ЈАТ и на обврските што произлегуваат од него. Велат дека и ако не го добијат назад ЈАТ-овиот боинг, имале алтернатива, веднаш ќе изнајмеле авион од друга компанија. Во ЈАТ не кажуваат дали до вечер ќе го пуштат авионот. Иако повоздржани од претходните денови, и натаму тактизираат. Велат, преговараме за наплата на долгот, ако МАТ ни ги врати парите, ќе ја продолжиме соработката. ЈАТ и МАТ ги врзува децениско партнерство. Со повремени ескалации односите главно беа коректни. Се радикализираа по затворањето на бившиот владика Јован, што ја открива позадината на целиот случај - целосна политизација на деловните односи како обид на српската Влада да ги уценува властите во Скопје.
mrena Изволи,Фаjтер,те послушав. Меѓутим,да не заборавиме дека под СРПСКО ропство НЕ сме биле! Ова го велам jавно и очекувам жестока недобронамерна реакциja со разни обвинувања... Пуно топлих поздрава...
Strelec
quote:
Originally posted by mrena
Меѓутим,да не заборавиме дека под СРПСКО ропство НЕ сме биле! Пуно топлих поздрава...
Megjutim, neli ti velev da ne begash od chasovi koga se ucheshe istorija na Makedonija od 1912 do 1941 godina?:) Puno najtoplijih pozdrava...
Inkognito Vie katia ste super **** ve sakame :) Samo ushte da se osoznaete kako bugarizirani Makedonci i ljubovta kje e kompletna :)
intel
quote:
Originally posted by Strelec
со повлекувањето на еден од авионите изнајмени на МАТ и му даде рок од 30 денови на македонскиот авиопревозник да го врати и другиот. Раководството на МАТ вчера соопшти дека ќе го тужи ЈАТ и ќе бара висока отштета доколку го прекрши договорот и не го врати авионот.
Ова е пишано вчера.Стварно не ми е јасно ова со медиумите.ЈАс бев на аеродром и чекав луѓе кои дојдоа во 2 часот од Виена со авион на МАТ, а на на аеродромот имаше уште еден кој лета за Рим во 18;40 а не беше откажан тој лет-ПРАШАВ. http://www.airports.com.mk/arvdep2.asp?date=8%2F5%2F2005&month=8&year=2005
Pro Patria 2
quote:
Originally posted by mrena
Изволи,Фаjтер,те послушав. Меѓутим,да не заборавиме дека под СРПСКО ропство НЕ сме биле! Ова го велам jавно и очекувам жестока недобронамерна реакциja со разни обвинувања... Пуно топлих поздрава...
vidi vaka cetniku:pod srpsko ropstvo bevme od 1913-41 toa e jasno.A to so vi bevme edinstvena zemja za komunikacija so svetot dodeka drugite drzavi ne ve fermaa ni 2%.kaj bea togas vasite "brakja" grci,a?gledajte si gi problemite so gi imate kako skorata nezavisnost na Kosovo i moznata nezavisnost na Vojvodina.ke si ostanite na belgradski pasalak izgleda.A za izrodon vraniskovski samo otrovot e resenie
трендафил
quote:
Originally posted by toni_a
ТАЈНА ПОСЕТА од Претставник на амбасадата на СЦГ Белград му предал пакет на Јован edit-intel
А изгледа дека во некаква синхронизација е и миниостерството за правда, под чија ингеренција се затворите. Затоа што во првите 30 дена затвореникот има право на само една посета. Според информациите во јавноста, Зоран наводно одлучил таа посета од 5 минути да биде од страна на неговите родители. Да не му е Србија мајка? И овој пат власта не ги почитува законите, па прави одстапки и во случајот на изродот Вранишковски кој сака но нема да успее да ја уништи МПЦ. Ако тој и една мала група окулу него сакаат да седат во скутот на педофилот Пахомије, другите православни верници во Македонија и сите Македонци не го сакаат тоа.
трендафил Свесен за опасноста да бидам прогласен за бугарофил, ќе нагласам дека бугарската компанија го изнајми авионот без уцена, односно без злоупотреба на ситуацијата во која се најде МАТ, како колатерална штета поради тоа што некои кругови во Србија уште не можат да разберат дека Македонија повеќе не е јужна српска бановина. Да го правеа притисокот што сега го прават за ослободување на Зоран Вранишковски врз својата црква за да ја признае реалноста, односно за признавање на МПЦ, веројатно ниту Зоран не ќе беше во затвор. (Под услов да не станеше во тој случај грчки егзарх.) За волја на вистината се работи за истите Срби кои претеа со окупација на Македонија во времето на осамостојувањето, но и за тоа дека поголемиот дел од нивните сонародници сакаат да слушаат вакви приказни. Во секој случај пропагандата на БК телевизија и по другите медиуми во Македонија има обратен ефект од тој што го очекуваат. Сега никој во Македонија не смее да го ослободи затвореникот Зоран без последици по себе (по политичкиот рејтинг), а и да го направи тоа Вранишковски би бил во опасност од линч.
toni_a ТАЈНА ПОСЕТА од Претставник на амбасадата на СЦГ Белград му предал пакет на Јован На Вранишковски во затворот му било дозволено да носи свештенички елек и да чита грчки книги ...Посетата од претставник на амбасадата на СЦГ, за која јавноста не е информирана, е контроверзна ако се има предвид дека и српскиот државен врв неодамна изјави дека Вранишковски е македонски, а не српски државјанин. Тоа само уште еднаш потврдува дека власта и црквата во Србија дејствуваат синхронизирано. Во случајов државата Србија изигрува адвокат на Црквата која го назначи Јован за свој епископ во Македонија - изјави за "Дневник", правен експерт... a sega da iskocat nasite so "zhelba" za priznavanje na kosovo???
concrete
quote:
Originally posted by трендафил a sega da iskocat nasite so "zhelba" za priznavanje na kosovo??? ....................... другите православни верници во Македонија и сите Македонци не го сакаат тоа.
Ne bidi bas siguren , na toj zombiran narod veke ne mozes nisto da mu veruvas.....
Pina
quote:
Originally posted by katia е коj e лошиот сега, ние или Србите ? [:)][:)] Поведението на српската страна е апсурдно, како може да се обрзвува бизнисот на две авиокомпании со црковни спорове
A kakvo li ke beshe povedenieto vashe ako Makedonskite vlasti zatvorea nekoj Bugarski pop. A kako mozhe vlasta direltno da se mesha vo crkovni sporovi i da zatvara popovi.
oximoron
quote:
Originally posted by Strelec
Уцени, закани, демарши... Тоа е она што ги карактеризира македонско-српските односи во последно време. Причината може да се претпостави дека е тоа што српската страна не може да се помири со затворањето на Јован Вранишковски. Дали мислите дека во престојниот период сепак ќе дојде до подобрување во односите меѓу Македонија и Србија?
Кога пишуваш на форумов,значи званично,информирај се барем саглам: Не постои никаков ЈОВАН ВРАНИШКОВСКИ,има еден ЗОРАН ВРАНИШКОВСКИ кој некогаш незаслужено бил Владика ЈОВАН.
Strelec Прифатена забелешка и корегиран текст!
intel Дневник на Сител (вчера) Опозициониот Латас полека но сигурно ја неведува водата накај Вранишковски.Си гледам вести и го враќам Сител низ годините наназад.Човекот кој жестоко ја критикува оваа власт е оној истиот кој за време на антинато демонстрациите со почетокот на бомбардирањето на Србија имаше прв снимки од пред Американската амбасада, а настапот на тие вести му беше задрт задишан и полн гнев кон се што е од запад.Сиротиот не можеше да збори колку трчал од местото на настанот до Сител ТВ за да ни пренесе како тоа изгледало во живо. Истиот тој тогаш обвинет од власта дека е просдсмовски српски шпиун, за подоцна како и на Велиновска му се фрли коска која сеуште ја глоба.Тоа е, кога ќе се фатиш на оро ќе си го играш. Но сега имаме “случај“, горе високо доле длабоко[:D] не е крв вода нели? Така Латас “наш“ во вчерашните вести не информира дека имало обвинувања од Српска страна како тоа Вранишковски бил малтретиран во Идризово. После два реда реда вести се враќа човечево на тема малтретирани политички затвореници во Идризово(као нема врска со Отецот негов) и тврди дека биле носени во Бардовци и потоа истите тие извршувале самоубиства.Ќе го цитирам; -Тројца од однесените биле однесени во Бардовци за да подоцна се самоубијат односно еден од нив извршил самоубиство од што подоцна починал како последица од самоубиството ?.... Истиот овој уредник на вестите на Сител е најнасмеан кога зборува за 9-те прашања од ЕУ, за Кондово, за спорот за името со Грција и се она што Гвујо ќе го каже а Латас ќе го потврди. Многу им се драги констатациите само ним дека; -Македонија не заслужува и не може да биде член на Нато -Македонија не заслужува и не може да биде член на ЕУ Сето ова добро ,...,многу добро помогнато(финансиски)од Грција преку Србија и тако даље[:p] П.С.Зошто не ги коментирате изјавите на Претседателот Црвенковски во врска со Српскиот владика Жоран ????? Нели претседникот ни беше србокомуњар? или не беше а?
lav
quote:
Originally posted by трендафил
edit-intel
Ако сакате погледајте [url="http://vranjske.campware.org/look/novina/knjige.tpl?IdLanguage=10&IdPublication=2&NrIssue=1&NrSection=1&NrArticle=116"]овде[/url] кои се и какви се „владици„ му се „ортаци„ и бранители на т.н. Јован во СПЦ.
OooOo Isto i [url="http://www2.serbiancafe.com/cir/diskusije/mesg/134/006370267.html?8"]tuka[/url] ima interesna diskusija.
Jakov Работава испадна дека има два вида Срби на планетава. Едните се „Македонољубци„ и нив ги има околу 90%, а другите се „Амфилохије, Пахомије и остале помије“ кои се 1% ама се толку силни што ја матат водата до гадење и ствараат раздор во БРАТСКИТЕ вековни односи меѓу нив и нас...се разбира ние секогаш сме и ќе бидеме малата девојчица со кики и подигнатото розево сукњиче, а они ќе бидат постариот „побратим“ кој ќе работи на развој на добрите ОДНОСИ. На Црквата со Устав и е одредено дека е независна и неспоива како институција со државата. Ако црквата се меша во државните работи настануваат „неугдни„ ситуации. А кога соседна држава се меша во работите на независна и самостојна држава членка на ООН, тоа е нешто сосоема друго. Да биде лошото, полошо соседната драва се меша во работи во кои ни државата кај што се случуваат не реагира така како што реагира сосоетката ни Сврбија. Ова му доаѓа како да идете и да се карате со комшиите не зашто ја паркираат колата пред вашиот влез, него д аму замерате зашто спие со женаму во ист кревет..... И само уште нешто за крај. „Колкумина од Вас овде, навистина верувате дека СПЦ не сака да ни го прави ова нам, туку и таа пустата, е злоупотребена од Грчката црква. Демек они несакаат ама мораат зашто ги тераат Грците. Слободно дигнете рака..... Concrete........ „Пиреј„ сум јас, а и не разбирам ништо наоколу, така да не одам никаде...бев се избањав и се вратив. Велат биковите цврсто стојат на земја.....па уште ако е ваква македонска.......не се мрдам од тука. :)
трендафил За волја на вистината Србите ги сакале само србоманите. Никогаш не ги сакале Македонците. Сега ќе го коментирам однесувањето на Претседателот, но истото важи и за другите наши и српски политичари. Тие имаат многу низок рејтинг поради катастрофалната примена на владеењето. Не можејќи да направат ништо на економски план, едвај чекаат нешто политичко за делување. Нашите не се во можност да ги решат основните проблеми, како што се контрола на територијата на државата, снабдување со лекови... Уште чекаме да се спроведе одлуката на Советот за безбедност да се среди Кондово (најавив дека изгледа ќе чекаме како на признавањето на уставното име во ООН) или да се спроведе тендерот за набавка на лекови кои во аптеките требаше да се најдат од 1 јули. Во ваква ситуација Зоран Вранишковски (не велам дека не го заслужил тоа) се јавува како колатерална штета. Србите до тој степен го прогласија за Српски (да не кажам антимакедонски) владика, што веројатно е побезбеден во затвор отколку на слобода, а на македонските политичари ќе им треба за да се одвлече вниманието од работите кои не сакаат или не знаат да ги решат. Сега ќе го судат на парче, а работите ги почнаа не од глава туку од опаш. Наместо да се суди за проневери, фалсификати и друго, обвинението што беше почнато уште во време на Ставре Џиков, со доаѓањето на Прчевски беше ставено на страна. Дури сега, од политичка потреба ќе се активираат. Додека зборуваме за Зоран, ќе заборавиме и на Красниќи и на пирамидата (порано октопод) и на ...
Jakov Eeee Trendafile 45 godini vecerni skoli u Kumnrovec ne se zaboravaat preku nok.
Aj u Kafic За македонско-српските односи: Бабами почина, па не зборуваме никако. А со дечко ми оди по нормала... Све е до некои добри закани [:D]
Jakov Momevo mi lici na eden interesen karakter odamna go poznavam i dosta e zabave. :)
concrete
quote:
Originally posted by Jakov
Momevo mi lici na eden interesen karakter odamna go poznavam i dosta e zabave. :)
I mene , FENIKS ne i e ramen :):):)!!!!!Ednostavno neunistiva e, ko Salomon patika :):)!!!!
Aj u Kafic ако мислите дека ме знаете од некој форум, јас само сум учествувала редовно на ово интернет форум: www.beautyboard.de Паметот тато ми го купи на авто-пазар... таму кај пластичарите ... знаеш ако ми чукаш на глава да не се слуша.
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Momevo mi lici na...
quote:
Originally posted by concrete
I mene...
Ne e taa!:)
Aj u Kafic фала чичо, ти барем разбираш дека жените не сакаат да бидат како некои втори ...
achtung_panzer OFF TOPIC: Ova ne e za na "razno"? Predlagam da se otvori sticky tema na "razno" vo forma "ajde da se zapoznaeme" ili "se predstavuvam"... Sieg Heil,
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Momevo mi lici na...
quote:
Originally posted by concrete
I mene...
Ne e taa!:)
OFF.... Ne mislime nie na taa na koja pomisli i ti citiram "cico". Inaku i jas glasam za predlogot ova da ide na Ajde da se zapoznaeme, eve ja i slika ke ostavam vednas stom "Aj u kafik" ni ja pokaze slikata od tabloto, apsolventsko razbira se.... Mislam deka i Concrete ke glasa za predlogov sto veke ne pravi trojca.
Aj u Kafic ОТ Малку каснете со муабетов, јас се предтсавив во Дипломска ѕа МК ...
Inkognito
quote:
Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by Strelec
[quote]Originally posted by Jakov
Momevo mi lici na...
[quote]Originally posted by concrete
I mene... I mene ... samo sho ne mi lichi.. nego sigurno znam :)
трендафил Учествувам на еден српски форум кај што една од темите е Јован, и не би рекол дека има Србин што не ја подржува српската црква во обидот за духовно поробување на македонскиот народ. Барем никој не ни има дадено подршка. Ако тоа не се прави на форум, многу тешко некој ќе го направи јавно. Имаме подршка,се разбира, од еден Црногорец. И ние му возвраќаме. Да бидам јасен, не знам до кога ќе им ги простуваме гревовите. Ако им простивме за тоа што наместо да ни помогнат да се ослободиме од Турците како лешинари се нафрлија врз Македонија и за многу други работи, не знам до кога ќе простуваме. Се знае дека само на будалиот се попушта. Но не е многу паметно стално да се попушта. За жал ние Македонците сме им добри само ако доброволно прифаќаме да бидеме силувани. И време е еднаш да престанеме со приказните за наводниот братски народ.
Inkognito Na koj forum? daj link
Wallace Vetrovite duvaat nakaj istok i zapad. Granicata ke bide na Vardar. Ima li nekoj koj go pravi takvo nesto sreken?
marko_polog Ima kako ne: siptarite srbite grcite bugarite EU Ne treba da se objasnuva zosto i kako.
Wallace siptarite, bugarite, grcite
Strelec Македонската Влада подготвува контра удар кон Србија Mакедонската трговско економска канцеларија во Приштина отворена во март, најверојатно ќе прерасне во канцеларија за врски, своевидно дипломатско и економско претставништво, какви што на Косово имаат 26 земји. Мораме егоистички да ги штитиме нашите интереси, најави минатата недела Премиерот. Тоа како да ги навести намерите на Владата да ја прекине долгогодишната зависност од Белград и во своите приоритети на балканот, Приштина да ја стави на исто ниво со Белград и по цена тоа да предизвика револт во Србија. Првичниот план на Владата во Приштина да отвори канцеларија за врски, бил променет само поради противењето на Белград каде овој чекор се третира како признавање на независно Косово. Дополнителна причина за промена на односите кон Косово е притисокот на националистичките кругови во Белград и нивната намера преку случајот Вранишковски да ги радикализираат односите со Македонија. Симптоматично е и тоа што нов координатор на мисијата во Приштина од први септември наместо од Минстерството за економија, ќе биде професионален дипломат од МНР, кој предходно работел и како конзул во македонката амбасада во Брисел.
Jakov oxooooo..... tezok e zivotov.... dodatok: Strelec mi uleta....komentarot ne e za tekstot za konzulatot.
Thief Тражили сте - гледајте, секогаш викаше (и се` уште вика, да е жива и здрава) баба ми!
concrete Vidi.... vidi....zadocneto palenje......ko na policaec od vicovi...abe Strelec :Makedonskata vlada podgotvuva kontra udar kon Srbija....kakov toa udar:atomski od levo ?????? ili eventualno od desno????? Egoisticni interesi...uste da ni gi objasnat koi se toa "egoisticnite" interesi, pa da si stavime kapa na dvorki sut..onaa so tri roga i zvoncinja !!!!! Trendafile ,ti si barem ozbilen covek: bratski narodi ne postojat...postojat samo interesi, koj go svatil toa i gi definiral svoite "egoisticni" interesi odi ponataka,pravi strategii i raboti,uspeva ili ne ttoa e veke nivo na treti dan !!!!!! Koj ne go siluvaat, dobrovolno ili ne..., a sto bi ocekuval ti....????? eeehhhhhhhhh..... tezok e zivotov....
Aj u Kafic eh toa i ja bi rekla: interesi. A mislam deka i srpskata ekonomija ima golem interes za Makedonskiot pazar, pa mozat tuka da sredat mnogu diplomatski zakani ... ama makedonskiot politichar saka da bide ponizhan od negoviot sosed. Nova izjava za makedonsko-srpskite odnosi: se selam od noemvri...
vancevtodor Eve eden od odgovorite na Makedonskata vlada: " Avgust 5, 2005 "Србите ќе може да чествуваат на Зебрњак и на Кајмакчалан Македонија нема да ги попречува чествувањата кои претставниците на Србија ги прават на спомен-обележјата на Зебрњак и на Кајмакчалан, дознава "Дневник" од владини извори. Тоа значи дека македонските државни органи без проблем ќе им дозволат на претставниците на српската држава и на Српската православна црква да ги одбележат сеќавањата на своите паднати борци од Првата балканска и Првата светска војна. " A odbelezuvanjeto e ......edna godina bese prisuten Seselj i poznatata negva ikonografija,druga godina Mirko Jovic....no nikogas ne vidovme nieden TV zapis na nasata MTV od "odbelezuvanjata" i od "ubavata "ikonografija,cetnicki znaminja i kokardi.
Jakov Pa koga ovaa drzava nema Lavovi i slicni tepaci pa da idat i da im gi skrsat muckite i d aim gi zapalat znaminjata. Ili imame ama se tie pogolemi Srbi i od samite Srbi?
lav
quote:
Originally posted by Jakov
Pa koga ovaa drzava nema Lavovi i slicni tepaci pa da idat i da im gi skrsat muckite i d aim gi zapalat znaminjata. Ili imame ama se tie pogolemi Srbi i od samite Srbi?
Зашто ни се тепачи од типот Лавови или пак В‘ци (Кавадарчани ги викаат ж‘ти д‘ги в‘ци) така неопходно потребни за да ги „средиме„ четнициве со кокарди ? Еве тука ни е при рака ...секому познатиот (помилуван со одлука на судот) порано осуден дезертер К(л)ондарко. пс Ако им отиде тамо на прослава со мирофонот в раце ...парам парче ќе ги стори , разбира се ако тоа само тој го сака да го стори (за Македонија нели?)
Jakov Toj pederot vojska nema sluzeno se grebese na amnestijata posle konfliktot. Toj nemoze pred 19 godisna plavusa da izleze pa pred tolpa luge ke izleze aj ne me smejte,,,, jas se vrakam na temata da ne me kara Intel.
toni_a ljushpite neli bea zapaleni po nekakvi spomenici,oficijalni... dali kazale kade sakaat spomenici? jas bi ja iskoristil postoeckata infrastruktura i bi gi doblizil multi-etnickite odnosi na dvete kulturi...masovnosta ,ne samo od ekonomski aspekt nosi prednosti...moze i nekoj bugarski spomenik da se napravi na istoto mesto.treba samo da se usoglasat datite za proslavite... za odnosite mislam deka so tek na vreme ke se zamackaat,odnosno stabiliziraat.
toni_a eve ,veke se podobruvaat odnosite: Македонската армија ќе пие српско млеко http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=15558
Jakov Prasaj u SDSM koi im se omilenite biznis partneri i od koja sosoedna drzava pa ke ti stane jasna vo celost informacijata.
toni_a albancite i kosovo? [:D]
Jakov aj probaj uste ednas malku po na sever.....
toni_a
quote:
Originally posted by Jakov
aj probaj uste ednas malku po na sever.....
vtor obid: onoj "pashalakot",ama ne mi teknue tocnoto ime...[:(]
Enigma Odnosite na Makedonija so Srbija i drugite sosedni zemji kje se podobrat, koga taa kje prestane da gleda vo niv neprijateli, a kje go sogleda svojot vistinski neprijatel. Nie zhiveeme vo vreme na globalizam i vospostavuvanje na Noviot Svetski Poredok, koj gi rushi granicitete i suverenitetot na malite pravoslavni drzhavi. Najgolem neprijatel na pravoslavnite zemji e masonstvoto. Srbija, Bugarija i Grcija se borat za svoj opstanok, a aktuelnite politichki nedorazbiranja ne gi chinat nashi neprijateli. Jas veruvam deka site vie imate semejni konflikti, no ne gi smetate chlenovite na vashite semejstva za neprijateli.
toni_a si ja utnala profesijata...politika trebalo da bide Enigmo!!! ajde kazi ti,ako odnosite megu MK i SCG ne se kako sto treba,od cija strana proizleguvaat problemite i kako bi mozele da se podobrat???
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by Enigma
Odnosite na Makedonija so Srbija i drugite sosedni zemji kje se podobrat, koga taa kje prestane da gleda vo niv neprijateli, a kje go sogleda svojot vistinski neprijatel. Nie zhiveeme vo vreme na globalizam i vospostavuvanje na Noviot Svetski Poredok, koj gi rushi granicitete i suverenitetot na malite pravoslavni drzhavi. Najgolem neprijatel na pravoslavnite zemji e masonstvoto. Srbija, Bugarija i Grcija se borat za svoj opstanok, a aktuelnite politichki nedorazbiranja ne gi chinat nashi neprijateli. Jas veruvam deka site vie imate semejni konflikti, no ne gi smetate chlenovite na vashite semejstva za neprijateli.
Enigma samo nekoj sto ti e blizok ke ti napravi steta. Do sega mi deluvashe kako nekoj educiran covek, iako ne se soglasuvavme, no koga pocna so masonstvo ...
Enigma
quote:
Originally posted by toni_a
si ja utnala profesijata...politika trebalo da bide Enigmo!!! ajde kazi ti,ako odnosite megu MK i SCG ne se kako sto treba,od cija strana proizleguvaat problemite i kako bi mozele da se podobrat???
Problemite proizleguvaat od site strani, vo toj kontekst ni Makedonija nema imunitet na sozdavanje na problemi. No, razlikata e vo toa shto Makedonija e najmlada drzhava na balkanot(govoram za drzhavnoto bitie, a ne za narodot). Nashata drzhava seushte se bori za priznanie, a temelot ne i postaven kako shto treba, poradi shto stolbovite (Ustavot) i se raznishani. Jas mnogupati rekov deka Makedonija NE SMEE da projavuva pretenzii (kako shto chini) kon Srbija, SPC i Grcija, bidejki taa na nekoj nachin zavisi od niv. Prvo i osnovno bi bilo da se reshi problemot okulu Crkvata: da se oslobodi vladikata Jovan i zaedno so nego, g.g. Stefan da sedne na pregovarachka masa so SPC. Vo sekoj sluchaj treba da se prifati toa shto ni e ponudeno, a ponatamu zakonski da se borime za avtokefalnost. Postignuvajki DUHOVNO EDINSTVO so SPC i GPC, nie bi mozhele zaedno da rabotime so niv: otvaranje na misionerski, protivsektanski i dr. obrazovni crkovni organizacii, koi tesno kje sorabotuvaat pomegjusebe. Na toj nachin nie bi ja steknale nivnata doverba. Paralelno treba da se izraboti plan na diplomatska taktika i poltichka strategija vo odnos na sosednite drzhavi, zashto so inaet i tvrdoglavost ne se postignuva nishto. Toa bi bile godini, pa i decenii na tezhok trud, no so konkretna dolgorochna cel, zashto "brzata kuchka slepi kuchinja ragja". Za da gi zainteresirame Srbija i Grcija i vneseme vo makedonskata problematika so cel za nejzino reshavanje vo nasha polza, najnapred TREBA da vlezeme vo nivnata igra, i bez pretenzii kon istorijata i nivnite drzhavi (dostavuvajki im politichka satisfakcija) da poigrame. Otkako kje ja dobieme nivnata doverba i naklonost,nudejki im go nasheto prijatelstvo bi mozhele da gi vneseme vo nashata igra. So razrabotena strategija i taktika, koristejki gi slichnostite pomegjunas, namesto da se zadrzhuvame na razlikite i bolkite od minatoto, da sogledame deka polupraznata chasha e polovina polna, i da se drzhime za nea, poleka polnejki ja praznata polovina. Preku nokj i za eden den nema nishto da se sluchi, zatoa e potrebno trpenie i smirenie, a pred se ljubov, vera i nadezh vo Gospoda. P.S. Problemot ne bi bil problem, koga bi nemal reshenie, a se shto prerasnuva vo neshto povekje od problem, ne e nishto drugo osven propast. Zatoa, ne treba da sozdaveme nepotrebni problemi, a sushtestvenite (vnatreshni ili nametnati od nadvor) NAVREME I RAZUMNO DA GI RESHAVAME. Pravilno vlozheniot trud, promislenosta i rasuditelnosta, ne mozhat odnapred da ni dadat garancija za nishto, no pomalku ili povekje, porano ili podocna kje gi dadat svoite dobri plodovi, za razlika od plodovite na inaetot i tvrdoglavosta, koi sekogash se truli (nishtozhni).
Enigma
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
quote:
Originally posted by Enigma
Odnosite na Makedonija so Srbija i drugite sosedni zemji kje se podobrat, koga taa kje prestane da gleda vo niv neprijateli, a kje go sogleda svojot vistinski neprijatel. Nie zhiveeme vo vreme na globalizam i vospostavuvanje na Noviot Svetski Poredok, koj gi rushi granicitete i suverenitetot na malite pravoslavni drzhavi. Najgolem neprijatel na pravoslavnite zemji e masonstvoto. Srbija, Bugarija i Grcija se borat za svoj opstanok, a aktuelnite politichki nedorazbiranja ne gi chinat nashi neprijateli. Jas veruvam deka site vie imate semejni konflikti, no ne gi smetate chlenovite na vashite semejstva za neprijateli.
Enigma samo nekoj sto ti e blizok ke ti napravi steta. Do sega mi deluvashe kako nekoj educiran covek, iako ne se soglasuvavme, no koga pocna so masonstvo ...
Toa e tvoj "educiran" zakluchok, ili se dolzhi na tvoeto gatanje...?
toni_a rabotava: "cigo migo, turi mi go..."
Jakov
quote:
Originally posted by Enigma
Odnosite na Makedonija so Srbija i drugite sosedni zemji kje se podobrat, koga taa(Srbija) kje prestane da gleda vo niv(Makedoncite) neprijateli, a kje go sogleda svojot vistinski neprijatel. Nie zhiveeme vo vreme na globalizam i vospostavuvanje na Noviot Svetski Poredok, koj gi rushi granicitete i suverenitetot na malite pravoslavni drzhavi. Najgolem neprijatel na pravoslavnite zemji e masonstvoto. Srbija, Bugarija i Grcija se borat za svoj opstanok, a aktuelnite politichki nedorazbiranja ne gi chinat nashi neprijateli. Jas veruvam deka site vie imate semejni konflikti, no ne gi smetate chlenovite na vashite semejstva za neprijateli.
Mislam deka imas propusteno dve klucni zborcinja vo tovjot komentar pa gi vmetnav so crveno.
lav
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by Enigma
Odnosite na Makedonija so Srbija i drugite sosedni zemji kje se podobrat, koga taa(Srbija) kje prestane da gleda vo niv(Makedoncite) neprijateli, a kje go sogleda svojot vistinski neprijatel. Nie zhiveeme vo vreme na globalizam i vospostavuvanje na Noviot Svetski Poredok, koj gi rushi granicitete i suverenitetot na malite pravoslavni drzhavi. Najgolem neprijatel na pravoslavnite zemji e masonstvoto. Srbija, Bugarija i Grcija se borat za svoj opstanok, a aktuelnite politichki nedorazbiranja ne gi chinat nashi neprijateli. Jas veruvam deka site vie imate semejni konflikti, no ne gi smetate chlenovite na vashite semejstva za neprijateli.
Mislam deka imas propusteno dve klucni zborcinja vo tovjot komentar pa gi vmetnav so crveno.
Ова само покажува и докажува дека не е штета да се „просипе„ црвена боја ..ама на соодветно место. А загаткава е како воденичен камен „оставен-а„ од воденичарот (од на север најчесто) напразно односно без жито да меле меле меле меле меле меле......и.т.н , разбира се!!!
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Ова само покажува и докажува дека не е штета да се „просипе„ црвена боја...
Vo pravo si... Sporedi go toa so [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=10882#213145"]OVA[/url]!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Ова само покажува и докажува дека не е штета да се „просипе„ црвена боја...
Vo pravo si... Sporedi go toa so [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=10882#213145"]OVA[/url]!
Секако и очебијно е дека се неспоредливи. Благодарам
Strelec БЈРМ наместо РМ за македонците во Србија БЈРМ наместо Република Македонија - стои како место на раѓање во новите српски пасоши издавани на македонци што живеат во Србија. Новата практика на српските власти ја потврдува и МВР, чии што граничните служби последниве денови го забележале тоа и информирале МНР. Дипломатијата веднаш упатила нота до своите српски колеги, но од таму вообичаено нема одговор. ОД МНР тврдат дека и порано имало вакви случаи при издавање на лични документи, но по реакциите Белград секогаш се извинувал за грешките направени од српската администрација. А1 дознава, дека употребата на БЈРМ во личните документи на македонците е засилена по 2-ри Август, откако со заминувањето на Вранишковски во затвор ескалираа односите меѓу Белград и скопје. Според неофицијалното објаснување на Српските власти, причина за употребата на БЈРМ е новиот компјутерски систем за евиденција а граѓаните. Припадници на македонското малцинство за А1 велат - дека и досега имало употреба на БЈРМ од полициски службеници во помалите места во Србија, но жалбите од македонците секогаш биле прифаќани и Македонија како земја на раѓање бил враќана во документите на македонците. Дали покрај заканите за економски санкции, службената употреба на кратенката БЈРМ од Српските власти, е уште еден начин да се изврши притисокот Скопје да го ослободи Вранишковски. Употребата на времената референца под која сме примени во Обединетите Нации, во последниве недели се почесто се употребува и од страна на српски политичари блиски на српскиот премиер Коштуница и дел од провладините медиумите.
Jakov S.T.O.K.A
The_Crow Iskreno ne ocekuvav vakvo nesto od srbskite vlasti. Neka im stoi na cest vakvo nesto, a nie prodolzuvame ponatamu ama koga i da e mislam deka ova so referencava nema da ide za dolgo.
lav
quote:
Originally posted by The_Crow
Iskreno ne ocekuvav vakvo nesto od srbskite vlasti. Neka im stoi na cest vakvo nesto, a nie prodolzuvame ponatamu ama koga i da e mislam deka ova so referencava nema da ide za dolgo.
Јас искрено очекувам БАБА ЗУМБУЛА веднаш да даде наредба до надллежните кои издаваат документи ...на сите Срби дојдени во Македонија и кои пооседуваат од МК издадени патни или билокакви други документи ...да им се ввпишува ...наместо место на раѓање СиЦГ , Поранешен Београдски Пашалук ...или пак ПЈРС (потанешна југословенска република србија).
Makedon Abe site luge vo Srbija ne se isti, no poveketo se nacionalisti, kako i nivniot drzaven vrv, sakaat golema Srbija oti "dokle ima Srpska Crkva, dotle je Srbija".....
lav
quote:
Originally posted by Makedon
Abe site luge vo Srbija ne se isti, no poveketo se nacionalisti, kako i nivniot drzaven vrv, sakaat golema Srbija oti "dokle ima Srpska Crkva, dotle je Srbija".....
Една мала исправка ако дозволиш...наш нов колега. НАЦИОНАЛИСТИ се сите кои ја САКААТ СОПСТВЕНАТА НАЦИЈА но и не ги МРАЗАТ во никаква форма другите (мислам на нации). А пак тие (како повеќето срби или помалкуте од нив - реалтивно е) а кои ја сакат САМО својата НАЦИЈА НО и ги МРАЗАТ (во секакви форми) останатите НАЦИИ се нарекуваат едноставно ШОВИНИСТИ. Земи Енциклопедија и КОНЕЧНО (сакам) да се расчисти дека: 1.НАЦИОНАЛИСТИ се позитивна категорија на луѓе (според француските толкувања каде французите себе-си се сметаат за националисти) 2.ШОВИНИСТИ се негативна категорија на луѓе (според француските толкувања). пс Патем кажано и Јас себеси се сметам за НАЦИОНАЛИСТ , разбира се ...се-Македонски.
Jakov Ja mislam deka srbive ne se ni nacionalisti ni sovinisti. Mislam deka se edna stara napustena i od site zaboravena ljubovnica koja edinstveniot nacin da privlece vnimanie e da pravi ispadi i incidenti koi na kraj zavrsuvaat loso za samite niv. I do tuka e OK, ako me prasuvate mene, ama mislam deka ne e ok toa sto se slucuva ovde doma vo BJRM so bi rekle brakata. Ne sikaniraat, ne dupcat kaj ke stignat, ali zatoa sinoka pola skopje bese zivo srekno ejjj Crvena Dzvezda tepase 4:0. Najzalnoto bese sto 80%od tie koi slavat se castat i se raduvaat se kopiljana od 14 do 25 godini. Ja videle tie srbija na majka im.Ova e samo eden primer. Sto bi rekol Marsalot, "Zemja so vakva mladina treba da stravuva za svojata idnina"
redstar Najmnogu poradi vakvi iskompleksirani "kvazi makedonci" od tipot na Jakov i ne pisuvam na ovoj forum, ama posledniov negov mejl i spomenuvanje na Crvena Zvezda me izvadi od pamet. Navivam za Zvezda od koga znam za sebe i ponatamu ce navivam i ce ja sakam.Ljubovta kon ovj klub ja imam nasledeno od moite stari i toa go smetam tolku sveto kako sto mi se sveti i drugite tradicii koi gi imam nasledeno vo mojata familija.Ne se sramam sto sum odel i sto ce idam vo BG za da gledam ekipa sto bila poranesen evropski i svetski prvak i licno sum mnogu radosen sto ima novi deca koi se palat na Zvezda, a nekoi od niv ne bile ni rodeni koga istata taa Zvezda zarese i palese niz Evropa.Ljubovta kon ovoj klub e posilna od mene i me nervira sto istata moram da ja branam od seirgjii i dremagjii pred monitor. I dodeka sme kaj fudbalot i nanivanjeto edno ne mozam da razberam, kako na istiot toj Jakov ne mu smetaat navivaci na Skendija,Albanija ili pak na Mancester JUnajted (klub koj doagja od zemja sto od osamostosjuvanje na Makedonija vo megjusebnite odnosi ja koristi referncata FIROM)...
Jakov
quote:
Originally posted by redstar
Najmnogu poradi vakvi iskompleksirani "kvazi makedonci" od tipot na Jakov i ne pisuvam na ovoj forum, ama posledniov negov mejl i spomenuvanje na Crvena Zvezda me izvadi od pamet. Navivam za Zvezda od koga znam za sebe i ponatamu ce navivam i ce ja sakam.Ljubovta kon ovj klub ja imam nasledeno od moite stari i toa go smetam tolku sveto kako sto mi se sveti i drugite tradicii koi gi imam nasledeno vo mojata familija.Ne se sramam sto sum odel i sto ce idam vo BG za da gledam ekipa sto bila poranesen evropski i svetski prvak i licno sum mnogu radosen sto ima novi deca koi se palat na Zvezda, a nekoi od niv ne bile ni rodeni koga istata taa Zvezda zarese i palese niz Evropa.Ljubovta kon ovoj klub e posilna od mene i me nervira sto istata moram da ja branam od seirgjii i dremagjii pred monitor. I dodeka sme kaj fudbalot i nanivanjeto edno ne mozam da razberam, kako na istiot toj Jakov ne mu smetaat navivaci na Skendija,Albanija ili pak na Mancester JUnajted (klub koj doagja od zemja sto od osamostosjuvanje na Makedonija vo megjusebnite odnosi ja koristi referncata FIROM)...
Jas pak obratno, tokmu poradi vakva prodadena "rasipana samonarecena srpska" STOKA pisuvam po forumi i nasekade do kade ke stignam pravam muabet za bolnite situacii koi go nagrizuvaat i unistuvaat naseto opstestvo. Si cul be budalo edna za Vardar, za Rabotnicki, za reprezentacija na Makedonija. Si vlegol u Ma-sport da kupis dres od Velice Sumolikovski. Si go nosel dresot na Vardar nekogas na utakmica u Skopje, na gradski koga igrale protiv Sparta Praga. Znaes kakvo e cuvstvoto da vees makedonsko zname na stadion za vreme na intonacija na himna. Ili samo hej sloveni ja znaes. Si vikal na stadion koga Vardar igrase 0:0 za da stane prvak na taa tvoja omilena Jugoslavija. Jas ne se sramam sto sum bil na ovie nastani i sto uste kako nekoja budala kisnam po stadioni koga Legii i Rapidi ne trtat so po 5:0 i koga nekoi smrdeni englezi ni zimaat pobeda srede skopje. Ne se sramam ni javno da kazam deka srce me bolese koga u 13 sekunda primivme gol i koga gubevme po 4 razlika. Ustvari sto dzabe ti zboruvam koga nemozes da razberes. Idi natepaj se cvarki i rakija i gledaj si BK posto drugo nemozes ni da primis so taa praznata glavurda.
toni_a da se oddalecam malku od sportot...licno jas se obiduvam do maksimalna mera da NE PODDRZUVAM narodi koj na mojot narod mu mislat losho i rabotat protiv nego. osobeno me faka golema "nervoza" koga se raboti za "bliski i sosedni" drzavi koi namesto da rabotat na pozitivna idnina i opsto dobro za site ,go pravat tokmu sprotivnoto...zatoa si ostanavme "balkan" i dodeka e taka ke si ostaneme. mozebi do pred skoro koga sum pominuval so kola niz srbija sum kupil nekoe shishe "domaca" ,ama sledniot pat moze samo "golemata nuzhda" da me podzadrzi. ps - neka im praat vo idnina muabet na grcite za "govornata manata"
redstar Jakovce, ne sum ti ja kriv sto si tolku mentalno ogranicen pa ne mozes da razberes deka ljubovta kon fudbalski klub koj ne e od Makedonija vo isto vreme znaci rusenje na drzava i razgoruvanje na verski,nacionalni netrpelivosti.A i za toa sto si go razbral gledam ti trebaa skoro polovina saat za da gi napises tie gluposti. A za tvoja informacija, bev svedok na prvata utakmica na Makedonija vo Skopje i nesudenata pobeda protiv Danska,jadev cutek na gostuvanja na Makedonija vo Slovacka i Romanija, spasuvav glava na protiv Albanija vo svojata sopstvena zemja za vreme pred i posle "prijatelskiot natprevar" megju tvojata omilena Alabanija i Makedonija iitn. Za mojot bekgraund oupte nemam potreba da se ispovedam nekomu komu najgolem uspeh mu e kupuvanje piratski dres na Velice so sto mu go polni djebor na nekoj lokalen tezgagija od Suto Orizari, a istiot toj posle ce frala drva i kamenja za negovite prava i slobodi sto gi uziva vo Makedonija.
Jakov Aj be idi izgubi se kopito edno smrdeno. Znaes ti koj e Jakovce. Da imas ti 1% od mojata mentalna ogranicenost arno ke bese ama jebi ga tolku ti dala prirodata. Aj spomni ja sega uste ednas Albanija i Ciganite...me ubijas koga mi gi spomuvas.
трендафил Тоа што во поранешната југословенска Република Србија повторно ја активираат кратенката БЈРМ за нас, иако од нив како и од сите православни народи со исклучок на Грција и нејзиниот клон Кипар сме признати со уставното име, само зборува за нивната немоќ и бес затоа што не успеаја со уфрлањето на вазалот Вранишковски да не разбијат. А тоа не е умно за нив. Бидејќи САД се клучен играч за решавање на косовското прашање, не значи ли ова, после признавањето на нашето уставно име од американците, дека Србите со нив тераат инает. Или попрецизно, дали нашата дипломатија не може да ги убеди во тоа?
redstar Slusaj, ako si nacukal pet zvezdici pod tvoeto imence, toa ne znaci deka si nekoj fraer so mentalna neogranicenost pa da kazuvas koj da se gubi od ovoj forum. A ciganite neka si teraat rabota...
Jakov za tebe site dzvezdici ke gi simnam u sekoe vreme be dibek. Ne me pravat mene dzvezdicite toa so sum......idi i ti spoteraj so ciganite nekoja rabota. Aj....
lav
quote:
Originally posted by Jakov
Ja mislam deka srbive ne se ni nacionalisti ni sovinisti. Mislam deka se edna stara napustena i od site zaboravena ljubovnica koja edinstveniot nacin da privlece vnimanie e da pravi ispadi i incidenti koi na kraj zavrsuvaat loso za samite niv. I do tuka e OK, ako me prasuvate mene, ama mislam deka ne e ok toa sto se slucuva ovde doma vo BJRM so bi rekle brakata. Ne sikaniraat, ne dupcat kaj ke stignat, ali zatoa sinoka pola skopje bese zivo srekno ejjj Crvena Dzvezda tepase 4:0. Najzalnoto bese sto 80%od tie koi slavat se castat i se raduvaat se kopiljana od 14 do 25 godini. Ja videle tie srbija na majka im.Ova e samo eden primer.Sto bi rekol Marsalot, "Zemja so vakva mladina treba da stravuva za svojata idnina"
Страшно е и да се помисли ...што се може да стане со некојпат виканата Држава на Македонците (не сметајќи ја денешната девастација правена од ИЗРОДИ-те.. кои со неа владееја 15 години) кога овие т.н. „копиљаци„ ќе ја „превземат судбината во свои раце„ ...омилена и секојпат зло-употребувана од сдсм флоскула. Време е за сериозно преперување на веќе испраниот мозок на копиљаците (тамо каде тој е присатен во доволни количества) оти крајот е едноставено викан ХОРОР. УХ како ти текна сега пред ручек да ме натажиш и обеспокоиш...нели. Но без замерки до тебе ....посоченото е веќе видено во нападот на УСА амбасадата во минатиот век од исти вакви „копиљаци„ со ПЕТОКРАКИ и КОКАРДИ на капите ..а некои велат „оркестрирани„ од левите „сили„ во Македонија кои тогаш беа сериозно истиснати од политичкото миље ...односно веќе им се кроеше „капата„.
Jakov За да ти тргне ручекот поубаво и за подобар апетит ти ја препорачувам Наташа Беквалац додека мезиш. :)
redstar A jas pak po zvezdicive pomisliv deka e ovoj nekojsi.. Daj si malku tajm aut, trgni ja tikvata od monitorot i slezi do maalo da slusnes sto lokalnive deca komentiraat novo za "Zvezda" Best regards
toni_a zalno e sto sportot (osobeno fudbalot) sepak e povrzan so biznis i politika... nasata "diplomatija" moze samo da krade i laze,prodadeni i gresni dushi,nesposobni "eretici"...
Jakov
quote:
Originally posted by toni_a
zalno e sto sportot (osobeno fudbalot) sepak e povrzan so biznis i politika... nasata "diplomatija" moze samo da krade i laze,prodadeni i gresni dushi,nesposobni "eretici"...
Mnogu raboti se zalni ovdeka Toni ama so da se pravi....[:(][:(!][V]
f9 Shto znam...temava e za odnosi megu imenki? Vsushnost za koj entiteti zboruvame? Makedonsko srpski odnosi vo cela generalna svera? Teshko... Malku se znae ,no najgolemiot dobitnik od Ramkovniot dogovor e Srpskata drzhava i crkva.Prashanjeto na Kosovo koga i da se raschistuva ke bide na ist nachin i so ista recepta resheno kako onaa dogovorenata od Ohrid.Toa e balansot koj go zamislija svoevremeno Soljana i Robertson.Kako shto se priblizhuva vremeto za konechno razreshuvanje na Yu krizata pozicijata na Srpskata drzhava i crkva ima interes da ostvari pozicii na diktat vrz Makedonskata vlada. Vsushnost od odnesuvanjeto na Makedonija kon Albancite ke zavisi i sudbinata na Srbite i Srpskoto prisustvo na Kosovo.Krizata vo Makedonija ja stvori Srbija i toa zatvorajki go bezbednosniot pojas kade shto imaa prisustvo Albanskite teroristi koj go krenaa vo vozduh avtobusot so civili i so koordinirana akcija na Nato gi nasochija kon Makedonija. Celiot toj zafat beshe samo vo pravec na ispravuvanje na balansot na silite na Kosovo i toa se sluchi posle doaganjeto na Bush .Na drzhavno nivo Srbskata politika ja karakterizira interesot od potreba i najchesto za pritisok i nefer potezi ja koristi Srpskata crkva.Zatoa i pokraj ochiglednata vmeshanost na sosedot od jug vo crkovnite odnosi megu Makedonskite i Srpskite pravoslavni crkvi,postoi i chist drzhaven interes na Srbija za nastanite koj se odvivaat vo odnos na crkovnite raboti. Odnosite na megudrzhaven plan imaat reperkusii na crkovnite odnosi i e naivno da se ochekuva onoj trezveniot da izleze na povrshina vo Srpskata drzhava.Naprotiv,odnosite i da se podobrat na megudrzhaven plan i utre da se reshi Kosovskoto prashanje i duri megucrkovniot spor da se razreshi-shtetata vo Srbija i Makedonija e napravena-isto onaka kako shto Grcite ja prifatija histerijata na mitinzite kako toj antimakedonskiot vo Solun.Vakviot magepsan krug vo realnost doveduva do problematiziranje i trajna fiksacija na nekoj odnosi vo individualnite kontakti. megu lugeto od