МПЦ ќе бара враќање на „Свети Прохор Пчински“
МПЦ ќе бара враќање на „Свети Прохор Пчински“
Strelec МПЦ ќе бара враќање на „Свети Прохор Пчински“

МПЦ ќе бара враќање на манастирот „Свети Прохор Пчински“ во рамките на територијата на РМ. Портпаролот на Светиот Синод на Македонската црква, господинот Тимотеј, денеска најави покренување на правна постапка пред меѓународните институции за враќање на манастирот.

„САС исто така размислува да покрене постапка на меѓународен план за повраќање на манастирот „Свети Прохор Пчињнски“ на РМ онака како што историски и припаѓа“, изјави г.Тимотеј, портпарол на МПЦ.

Постојат меѓународни конвенции кои мора да ги почитуваме и ние и Србите, ќе почнеме од Стразбур, изјави портпаролот на МПЦ, несакајќи да ги открие следните постапки на Македонската црква.

Во „Пчински“ 44-тата е одржано првото заседание на АСНОМ, но брзо потоа Македонија го изгуби, велат историчарите.

„Го изгубивме или не манастирот, тоа е од административна природа, од државна природа. Духовно, тој треба да потпаѓа под, не само владеење, и управување од нашата МПЦ“, вели Ставре Џиков.

„Во периодот од 2000/01 година се потпишува договор со меѓународни посредници, каде во делот према нашата северна граница, за територијата на манастирот „Свети Прохор Пчински“ се потврдува дека и ние имаме право да го користиме манастирот, тоа значи и да го користи нашата МПЦ“, рече Џиков.

„Со тоа практично се дава и правен легитимитет да бараме правно и во билатерални односи и на меѓународен план за да се утврди статусот на манастирот „Прохор Пчински“ како заеднички манастир“, додаде Ставре Џиков.

Jakov Ако е ова она што јас мислам дека го прави МПЦ, тогаш браво и само напред.Додека не почнеме да ги дупчиме колегиве од север на ваков начин нема да им дојде паметот. Искрено не верувам дека има некој кој вистински има надежи дека вакво нешто ке се случи ама фина идеа само така „Дирајте мечку у п****у„ Изгледа само таму ги боли.
slasa ke go dobijat koga ke si go vidam tilot . ptohor e potpisan na srbija prodaen od strana na Lazar Koliseski ..
Jakov Јас мислам дека МПЦ не го ни сака а и свесна е дека неможе да се добие тоа, ама за да ја дрнада СПЦ малку и Србија низ евро-институциите фина работа е. Не чини пари а може да ги нервира „големите„ браќа.
f9 E pa chekajte malku. Prvo manastirot e po se Makedonski,nash e ama e zemen i poveke ne e vo teritorija na republikata.E -kako e zemen,pa so komunistichkiot rezhim (Lazo ,Petko-Stojko...)I sega shto?,ne priznavame odluki na drzhavni sluzhbi vo vreme na komunizmot? Dobro,e pa ako e taka Srbite ke ni go vratat.No poshtonie imame i drugi odluki doneseno vo komunizmot-kako na primer odlukata za Aftokefalnost na MPC,drzhavnosta i dr... Zborot mi e deka treba da gi razgranichime rabotite na "nashi"raboti so raschistuvanje so shtetnite luge i nivnite trajni posledici-da ja prevzememe nashata odgovornost kako narod,crkva,nacija i drzhava za tie odluki(kaj bevme site nie togash-vo dlabok zimski son?)i da znaeme koj i shto od nadvor mesha prsti vo drzhavava i crkvava nasha i da ne go dozvolime toa po nikoja cena.
Aj u Kafic I jas mislam deka ne mozeh da se vrati manastirot, mozhebi EU pak ke gi sedne na masa i ke im kazhe pa delete go, ama barem malku ke gi nervira tie od SPC i so krevanje prashina vo Srbija ke se dokazhe kolku nacionalisticka zemja e Srbija...
Jakov Xi...kafik, bozem oni ne se znaat kolku se nacionalisticka zemja i narod. :)
Aj u Kafic Јакове, има тука недоразбирање? Јас мислев за вон Србија да се примети колку српското цивлното општество е националистичко. И бај де веј, јас се викам Весна, и би ме радувало така да ме викаш. :)
Strelec Ѓуровски: Идејата на МПЦ за „Прохор Пчински“ не е добра Владата контра црквата. Идејата за покренување иницијатива од МПЦ за враќање на манастирот „Свети Прохор Пчински“ не е добра, на тој начин не се решаваат проблемите меѓу МПЦ и СПЦ. Спорот меѓу двете цркви треба да се решава по пат на дијалог, преку кој би се дошло до заеднички прифатливо решение, кое пак воопшто не треба да ги оптоварува односите меѓу РМ и СЦГ, истакна советникот за односи со јавноста на Премиерот, Маријан Ѓуровски. Министерството за надворешни работи, објаснува Ѓуровски, веќе една година чека одговор од српска страна на предлогот за склучување договор за заштита на културно-историските споменици на територијата на РМ и СЦГ. Сепак, за некои од историчарите, МПЦ има право да бара правен легитимитет за утврдување на статусот на манастирот „Свети Прохор Пчински“ како заеднички манастир. Барањето државата да застане зад идејата на МПЦ за враќање на манастирот „Свети Прохор Пчински“ ќе доведе до заладување на односите меѓу двете држави, а може и војна да предизвика, велат правните експерти за А1, кои одбиваат да зборуваат пред камера, бидејќи за нив покренувањето на вакво барање е несериозно. А единствен и најтежок начин за решавање на проблемот со „Прохор Пчински“ е подобрување на односите меѓу двете држави, велат експертите. Според нив, на Македонија не и е потребна ревизија на северната граница. Со меѓуграничниот договор потпишан 2001-ва, статусот на манастирот останал недефиниран. Тоа требало да го утврди посебна комисија во рок од 3 години, односно до крајот на 2004-та, но рокот не беше испочитуван.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
...mozhebi EU pak ke gi sedne na masa i ke im kazhe...
Aha da... EU kje se "vmesha" ako i samo ako e se zagrozeni "pravata" na najvooruzhenoto malcinstvo... na primer Prohor Pchinski da im znacheshe neshto na vaterpolistite, da vidish kako se pushtaat emisari i se pali hajka po satelitskite televizii... za se' drugo nivnite race se premnogu chisti za da se valkaat vo balkanskata kal...
Jakov Im padna uste ednas maskata na nasive goveda. 45 godini vo SFRJ i 15 tranzicija ne se malku. Se uplasija da ne MPC go zeme manastirot pa brzo pobrzo da se isperat. Stoka!!! i posle Pana prasuva koga ke se obedinime? EPa nikogas,a moze ni togas. Mesto da go teraat filmot malku da pokazat zabi otidoa brzo pobrzo da im go isp**at dur e vreme. Jebi ga, Braca Karici i ostala kompanija se dolgogodisni biznis prijateli na Branko i nasata sitna kompanija a toa ne se zaborava. Brothers in arms....samo nasive se poveke Brothers in smuggling.....
Homer MakeDonski
quote:
Барањето државата да застане зад идејата на МПЦ за враќање на манастирот „Свети Прохор Пчински“ ќе доведе до заладување на односите меѓу двете држави, а може и војна да предизвика, велат правните експерти за А1, кои одбиваат да зборуваат пред камера, бидејќи за нив покренувањето на вакво барање е несериозно.
quote:
а може и војна да предизвика
Да не е дека фироманците ќе барат Нато да бомбардира Србија поради македонските тапии ? [:D][:)][:o)]
Aj u Kafic не верувам дека ќе војуваме,... но мислам дека би било добро нашата црква и влада малку да покажат заби на нашиот северни сосед. Закана чатпат не би било лошо. Јас би се радувала ако успеат. Па тогаш би можеле и некој фамилијарен излет да си направиме до таму (немаат сите пасоши, ју кноу). А и плус тоа би замислила дека барем во нешто сме успеале. И не би мислела дека нашите дипломатски гени се тотално дегенерирани ...
трендафил Манастирот Прохор Пчински во време кога Македонија била српска колонија црковно припаѓал во тоа време на Скопската епархија. Како локална самоуправа припаѓал на Куманово. За него во МПЦ има тапија, односно кога во 1959 СПЦ и дава автономија на МПЦ, манастирот е предаден на МПЦ бидејќи во тоа време и бил на македонска територија. Во секој случај, вреди да се направи обид.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Манастирот Прохор Пчински во време кога Македонија била српска колонија црковно припаѓал во тоа време на Скопската епархија. Како локална самоуправа припаѓал на Куманово. За него во МПЦ има тапија, односно кога во 1959 СПЦ и дава автономија на МПЦ, манастирот е предаден на МПЦ бидејќи во тоа време и бил на македонска територија. Во секој случај, вреди да се направи обид.
Конечно ете некој ....после знаменитиот и мудар Архиепископот Доситеј Македонски за да напарви една макар и мала акција НАПРЕД , а не како досега САС на МПЦ да „преговара„ со поранешни РАСКОЛНИЦИ самонаречени и преставници на Пеќката Патријашија ...мислам на Зоки-поки „архиепископ„ од долно дупени и свирипичино па се до Иринеј+Амфилохије+Пахомије и као што би рекли наши северни суседи и ОСТАЛЕ ПОМИЈЕ.
lav Читајте [url="http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2843&stID=61617"]овде[/url] ....чиј до „неодамна„ бил манастирот св.Прохор Пчињски