KOGA ke ima vo MK eftini letovi?
KOGA ke ima vo MK eftini letovi?
toni_a Web fare 1.79 EUR
Mo, 05 Sep 05
Flug FR 763
22:40 Abflug Frankfurt-Hahn (HHN)
22:55 Ankunft London Stansted (STN)
------------------------------------------------------------

Web fare 0.89 EUR
Fr, 09 Sep 05
Flug FR 752
07:20 Abflug London Stansted (STN)
09:35 Ankunft Frankfurt-Hahn (HHN)
------------------------------------------------------------

0,89+1,79= 2,68 evra !!!

razgleduvav malku za letovi i koga bi zemal deneska karta bi platil od germanija za anglija 2,68 evra (povratna karta) so ryanair! sose taksite izleguva 37.96 EUR.

koga ke ima takvi ceni za makedonija? dali voopsto ke ima nekogas?
zlotty_co_380 ke ima , vo bliska idnina , kazi od kade za kade ti treba cena
dejan 37.96 Evra!!! lele ke padnam vo nesves...
toni_a
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
ke ima , vo bliska idnina , kazi od kade za kade ti treba cena
pa da receme frankfurt,diseldorf ili keln za skopje i obratno. najeftino dosega sto sum nasol,povratna za 250evra ama koga ne e sezona...inaku cenite si se prilagoduvaat (nagore) za vreme na sezonite!
zlotty_co_380 Rayan Air ne leta so niedna kompanija vo code share, stacionirani se Stansted (STN) i letaat pretezno okolu centralna evropa, vo nieden grad na balkanot momentalno ne letaat. Cenite im pocnuvaat od 1euro + tax, nekogas imaat i za 0 Euro ili 0 funta samo taxite treba da se platat. Ryan Air ne raboti vo code share so nikoja kompanija vo Evropa, ni za continentalni ni za interkontinentalni letovi, taka da na primer da patuvas od Germanija za Amerika na primer (JFK) , ke te kosta skoro isto cena kako da si letnal od frankfurt. Od Frankfurt tie ne poletuvaat go koristat toj pomaliot aerodrom Hahn, i vo london sletuvaat na Stansted, sto znaci treba da si go zemis bakazot i da si organiziras sopstven prevoz od Stansted do LHR (Heatrow). Tuka ke se izgubi najmale 3.5 casa samo za transver. A site interkonintalni letovi pomegu UK and USA se od terminal 3 i 4 od LHR taka da treba da se bide na aerodorm 2 casa pred poletuvanje , sto znaci ti samo od FRA do LHR dur da pojdes na terminal ke izgubis 6 casa, a ako kupis karta so Lufthansa za tie 6 casa vejke ke bides skoro USA (JFK ili NEW (New York)). Cenata e isto dali e od FRA ili LHR do USA, razlika nema, Ryan Air e dobra samo za continentali letovi niz evropa, i tie ceni mu se samo na internet , ako gi kupis od travel agency sekako se poskapi. Ist e slucajot i so Virgin Blue i Jet Star vo Avstralia, tie pordavaat karti od Sydney do Melbourne za samo 9$Aud, badijala e , samo taksite se plajkaat. Prosecno kartite mu se od 9$ do 70$aud do Perth od Sydney. vakvi ceni ke ima i vo Macedonia samo neznam zosto vladata ne mu dava na polno kompanii da letaat za Skopje. Neznam zosto ne mu dozvolija na Lufthansa i na British Airways da letaat za Skopje,ama seto toa e politika. Cenite ke padnaat koga site ke se vratat vo Skopje, British Airways, Lufthansa, Swiss Air, Air France, Iberia, Aeroflot, Lot .... pola od ovie letaat za Pristina, a sto e Pristina poarna od Skopje?
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
ke ima , vo bliska idnina , kazi od kade za kade ti treba cena
pa da receme frankfurt,diseldorf ili keln za skopje i obratno. najeftino dosega sto sum nasol,povratna za 250evra ama koga ne e sezona...inaku cenite si se prilagoduvaat (nagore) za vreme na sezonite!
Momentalnio sto mozam da vidam ova e : [img]http://k.1asphost.com/Zlotty/aviolinii/fraskp.jpg[/img] , od FRA za Skopje direktno leta samo Cirrus Airlines, tie nemaat kompetitor i si stavaat "ubava" cena , eve ti primer na relacii taka da pojdi vo nekoja od Turistickite agencii i ke ti kazat koja je tocnata cena, jas priblizno mozam da ti kazam so se tax ke te kosta okolu 300Euro. Bez razliak dali e frankfurt ili dusseldorf ili keln, od keln ke bide malce poskapo deka treba da se pravi konekcija nekade, a od frankfurt za skopje ima direkten let, isto i od Dusseldorf MAT i GERMANIA FLUGGESELLSCHAFT letaat direktno za SKP. Cenite se okolu 300-330Euro , zavisi od sezonata.
toni_a jasno mi e ova,no dali ke se promeni... ima naprimer letovi od D za solun po 50evra,povratna ako se "naglasi" rabotata i za pomalku od 100evra... problemot vo MK se "glaucite",a neznam do kolku imaat udel i onie avtobuskite kompanii posto so takva cena na avio-bileti bi propadnale. za razlika,avtobuska karta povratna kosta nekade 190evra!!! (D-MK) za vreme na letniot period (sezona) ima povratni karti do BG za 100evra!(charter) sto praat nasite i zasto go pravat toa?
Aj u Kafic Imashe muabeti deka Germanwings ke pocne da leta za Nish ... mene i toa mi vrshelo rabota, pa bi si fatila vtobus do SK.
OooOo British letaa do Skopje ... imaa i predstavnishtvo, ama neznam od koja prichina se povlekoa.
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Imashe muabeti deka Germanwings ke pocne da leta za Nish ... mene i toa mi vrshelo rabota, pa bi si fatila vtobus do SK.
British Airways letaa za Skopje a se povlekoa poradi bezbednosni pricini, od koga pocna vojnata, no seto toa koga zavrsi oni ne se vratija, rekoa deka skopskiot aerodrom ne e bezbeden, no zosto letaat do Pristina, seto toa e politika, i da letaat pak za Skopje nikoj nema da gi koeisti bidejki ni treba duri i tranzit vizi, mislam na lujgeto sto patuvaat za Amerika nema da im treba transit visa, no problemot ke bide menuvanje ne terminalite, British Airways od skopje poletuvaa a sletuvaa na North Terminal vo Getwick (London) , a za Amerika se site letovi od Heatrow Terminal 3 ili 4, taka da pak gubat patnici. Istiot slucaj na letanje im bese od Belgrad, no pred izvesno vreme na relacija Belgrad - London tie letaat od Heatrow, i sekako kompanijata si pravi ubavi pari tuka. Isto taka neznam dali pocna JAT da leta na relacija Zurich - Nis trebase 2 pati nedelno, ama koj znae dali imaat realizirano letovi. Tuku celiot biznis e samo MAT da g sobere parite, a kako koga nema nikakvi sansi so 2 Avioni. Od koga Swiss se povleke i go ukina letot od 3 popladne sto bese od Skopje-Zurich, Austrian im gi zema site patnici. Site letovi od Evropa za Avstralia se vo dona vecernite casovi , taka da swiss air bese na prvoto mesto na broj na patnici za avstralai vo coe share so qantas via frankfurt, ama sega austrian im go zede mestoto, na brojot na patnici so nekogas duri i 3 pati dnevni letovi na relacija Vienna-Skopje, ama obicno e 2 pati. Momentalno Austrian i Czeck Airlines imaat najeftini karti za Evropa od 200Euro + tax. Zavisi od gradot. za Dejan. Dejan Lauda Air ima momentalno specijani ceni za Skopje. Cenata e 1420$aud + tax na povratana karta od Sydney ili Melbourne. Taxite deneska se okolu 312$aud.
beaver hunter Do sredinata na Mart 2005 vo Canada imashe edna takva aviokompanija "Jetsgo". Cenite na kartite im bea simbolichni.Pokrivaa atraktivni destinacii. Discounts skoro sekoj den... za se i seshto... taka traeshe dodeka gazdata ne proglasi FALIMENTO....do 1 eden saat pred objavuvanje na FALIMENTOto karti prodavaa... nikoj ne mozheshe parite da si gi povrati, lugjeto imaa karti nevazechki od propadnata kompanija...lugje ostanaa po aerodromite ne znaejkji shto da pravat... Ubavo e da se ima eftini karti za razni letovi... no kolku toa kje trae...samo gazdata znae.
toni_a aj zlotty_co_380 posto si poupaten objasni mi kako uspevaat da "preziveat" tie eftinite kompanii? sum letal dosega 4 pati so ryan i se bilo kako sto treba! nitu sum chekal mnogu,chekiranjeto ide super brzo,na aerodromot vo frankfurt-hahn e poeftino ako sakas da si kupis nesto,tocni se vo sekakov smisol,imaat novi avioni...samo nesluzat "hrana i pienje" (<-ako moze "toa" da se narece taka sto go sluzat drugite) vo avionot,a nema potreba za 1-2saata let. brat mi pred dve nedeli letase so niv i stvarno uspea vo rok od 5 do max 10min da iskoci od avion,da pomine kontrola,da si zeme torbite i da me cheka nadvor [:)] kako za isto rastojanie,ednite zimaat 40 a drugite 400? za slucki po nasiot aerodrom da nepravam muabet! majka mi proslata godina nemozese da se kaci na avion,pa trebase so avtobus da se vraka!!! (imase rezervacija,biletot platen,bese 2 saata pred polet tamu,site potrebni dokumenti...i na kraj: se izvinuvame,no nema mesto!)[:(]
toni_a
quote:
Originally posted by beaver hunter
Do sredinata na Mart 2005 vo Canada imashe edna takva aviokompanija "Jetsgo". Cenite na kartite im bea simbolichni.Pokrivaa atraktivni destinacii. Discounts skoro sekoj den... za se i seshto... taka traeshe dodeka gazdata ne proglasi FALIMENTO....do 1 eden saat pred objavuvanje na FALIMENTOto karti prodavaa... nikoj ne mozheshe parite da si gi povrati, lugjeto imaa karti nevazechki od propadnata kompanija...lugje ostanaa po aerodromite ne znaejkji shto da pravat... Ubavo e da se ima eftini karti za razni letovi... no kolku toa kje trae...samo gazdata znae.
"bugarskata" bexx-air na eden herr wissmann go napravi istoto prosla godina.samo toj si gi sobra parite i "kidna".posle toa se prodavaa pak karti po internet bez da letaat avioni.sto iskoci potoa ne sum slusnal. jaka prevara stegna tipot [:)] ps - rabotea nekoe vreme,neznam tocno no edno 6 do 12 mes. normalno
zlotty_co_380 Sto se odnesuv vo Avstralia Virgin Blue vejke go proslavi i svojot peti rodenden minatata nedela, kako sto kazav pogore kartite so se taksi koga ke se izracuna od 60$-70$aud od sydney do melbourne vo eden pravec. I qanatas ima slicni ceni no malce poskapi okolu 100$aud so se taksi aerodromski, Virgin Blue pred dve godini vejke dobi i kerka Pacific Blue koj sto leta momentalno od Avstarlia za New Zealand i Ostorivte pa i od Fiji. Cenite isto mu se eftini eden pravec do Fiji e 100$aud+tax. Za NZ 99$aud+ tax. Na prasanjeto kako uspevaat da preziveat, ovie kompanii ne rabotat za ogromne profit, tie karat od patnik najmnogu 10$aud, zavisi koga kako. Sekoj aerodrom ima razlicni ceni na taxite. Momentalno vo Sydney tax se 35$aud, a dodeka Virgin Blue vo melbourne go koristo aerodromot Avalon, bidejki Tulamarine e prezafaten istoto e i so Esendon. Pacific Blue od Sydney nemoze da leta za Auckland, leta preku Brisbane, ne mu dava Qantas dozvola za Auckland. Imaat mozmentalno samo Za Chrischruch i Wellington od Sydney. Istotot e i so Ryan Air , za da letaat za Makedonija moze slobodno tie da go koristat aerodromot, no dali MAT ke my dozvoli toa e prasanje bidejki se uste tie se racunaat da receme kako edinstven nacionalen avio prevoznik, duri so dva avioni , omg :), Golemite kompanii tie ic ne mu se sekiraat na malite kompanii deka davaat badijala ceni niz evropa ili kade bilo, tie karat premnogu na Interkontinetalni letovi. Vo posledno vreme site sto patuvaat preku Hong Kong mu naplajkaat duri 55$aud za petrol + aerodromski taxi okolu 45$aud. Neznam sto ke se sluci ako pocnat da naplajkaat i hranata za interkontinentalni letovi. E togas ima da praat pari. Gledam na sistem , AZ Air Italia deka vejke ne davaat hrana na nieden od letovite. Dali nekoj letal so niv na interkontinental letovi i dali e tocno.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
... Neznam zosto ne mu dozvolija na Lufthansa i na British Airways da letaat za Skopje,ama seto toa e politika. Cenite ke padnaat koga site ke se vratat vo Skopje, British Airways, Lufthansa, Swiss Air, Air France, Iberia, Aeroflot, Lot .... pola od ovie letaat za Pristina, a sto e Pristina poarna od Skopje?
Chik pogledni koj e minister za transport... UCK Air...
slasa od stockholm budapesta skopje napred nazad 650 evra
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by slasa
od stockholm budapesta skopje napred nazad 650 evra
I plus ti treba visa za Hungary (tranist) koja kosta 65$usd. 650Euro e mnogu tolku e skoro eden pravec od Skopje do Sydney so Turkish Airlines.
toni_a a na primer vo takov slucaj da se zeme let od stockholm do nekoj drug grad (na pr. rim ili milano) so ryanair i posle da se prodolzi direktno za skopje so druga kompanija za poeftina tarifa? treba samo da se usoglasi vremeto i aerodromite...mislam deka taka bi se namalila cenata so sigurno 30% i poveke.
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by toni_a
a na primer vo takov slucaj da se zeme let od stockholm do nekoj drug grad (na pr. rim ili milano) so ryanair i posle da se prodolzi direktno za skopje so druga kompanija za poeftina tarifa? treba samo da se usoglasi vremeto i aerodromite...mislam deka taka bi se namalila cenata so sigurno 30% i poveke.
Pa ke te kosta malce poeftino, Ako zamis do Rim , Rayan Air mislam neleta na Fiomicino, gi koristi pomalite avioni, imase najava dek ake go zeme Fiomicino, no ne su msiguren dali vejke pocnale, ako leta za tamu ke te kosta okolu 10 euro karta + taxi , a posle so Mat do Skopje, e tuka e problemot samo MAT leta na relacija Rim-Skopje pa taka da tie si imaat i mnogu ubava cena, porano ja drzea akolu 250euro , pa neznam dali e uste tolku no bi trebalo da e okolu taa cena. Vo sekoj slucaj zasteduvas pari. Next please...[:D]
toni_a 250 povratna ili ednonasocna? za milano-skopje znaes li nesto?
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by toni_a
250 povratna ili ednonasocna? za milano-skopje znaes li nesto?
Za relacija Milano-Skopje leta Italia Express ili kerkata na Air Italia oni kako sto si ja narekuvaat so Embraer 145. Cenata nemozam od ovdeka da vidam kolku e , taka da bi trebalo da odis na nivniot web sajt ili da prasas vo agenciite niz Evropa. Od ovdeka jas imam drugi ceni koj sto se malce poskapi i se vo $aud. Inaku ima sekoj den avionska linaa pomeg ovie dva grada. Samo znam deka ne davaat hrana za vreme na letot. Inaku od Milano od Skopje e 2:10min.