joomla
joomla
DJ_SHEMA Ja raboti nekoj. Toa e novata verzija na mambo.
ozonce Nema golema razlika, dizajnot e slichen, ima promeneto nekolku ikoni, ima edna nova sekacija koja e dosta prakticvhna, Media Manager. Ostanatoto e mambo. Kolku shto prochitav site dodatoci, moduli, komponenti na mombo rabotat vo 1.0.x i ke rabotat vo 1.1 verzijata na joomla. Go koristat kodot na mambo kako baza... Ostanuva da vidime shto ke ponudat posle 1.1 verzijata, do togash ova e mambo.
OooOo Koga izleze programov koga izbacija 3 zakrpi :) Mislam deka e rano za impresii
DJ_SHEMA Da mambo e, ali mislam kje bide polesno da se pravi upgrade od joomla 1.03 do 1.1. Ooooo, jebi ga smeshno e deka ima tri zakrpi ali deka e baziran na mambo mi dava malce sigurnost.
OooOo Go instalirav da go testiram ... premnogu e nekako so tabeli i ne gi parser-a stranite ko shto treba pod Firefox. Toa se moite prvi impresii. Ako sakash da si igrash, mozham da ti dadam login i pass ;)
DJ_SHEMA Abe ja go simnav i go sreduvam, pravam stranicata za umd. Samo sega e samo na local stand alone server pa moze da ti pratam nekoj screen shot po e-mail da mi kazesh shto mislish. A i sega go ucham php. Se trudam da napravam da poseben module ima poseben backgroun setting. Da recheme toj newsflash shto e vo desniot column sakam da e kako tabela da recheme, ama nekako slabo mi odi.
OooOo Imaat joomla support forum, probaj tamu da dobiesh nekoja pomosh ili ako ima nekoj php programer tuka mozhda kje mozhe da ti pomogne.
DJ_SHEMA Da da, super support davaaat. Pa sakav malce da se pozezam samiot pa ako ne mozam kje im pisham. Najdov kako da napravam posebna lokacija za levata strana, ama ushe ne sum uspeal za desnata. Da mi zavrshi fudbalov pa kje rabotam na toa.
OooOo Pamti sho praish, zasho posle ako iskochi update, kje morash pak istoto da go pravish ;)
DJ_SHEMA aha, znachi ako go sreduvam index.php vikash deka posle toa kje treba da se zezam pak so hakiranje na kodot?
OooOo Pa od dosegashno moe iskustvo so update na takvi i slichni programi site modovi, plugins i hackovi moraat od novo da se sreduvaat. E sega, postojat 2 vida na update. Avtomatskata, obichno ide preku web browser i brishe SVE (mods, plugins, hacks) no ne i informaciite vo bazata shto se vnesuvani ili manuelno da vidish 'diff' razlikite i eden po eden da gi menuvash site fajlovi i polinja u bazata ako ima potreba za toa. Eve ti ubav program za tracking -> http://www.ginini.com/software/hdiff/
DJ_SHEMA fina alatka. A ovaa raboti so sporeduvanje na fajl po fajl? Ti treba da posochish koi dva fajla da gi sporedi?
OooOo da, vidi pod [url="http://www.ginini.com/software/hdiff/example1-hdiff.html"]examples[/url]
DJ_SHEMA Shto da pravam so administrator section. Ona kade shto moze from back end da se logirash na stranata i da configurirash menus itn. Dali da go preimenuvam vo nekoj 87jkh98 folder ili? Ne sakam da stoi kako administrator i klinci da probuvaat po cel den da se logiraat.