Sitni kolachi
Sitni kolachi
suspect Za imenden najchesto se pravat sitni kolachi,koi osven shto prekrasno izgledaat,mnogu se vkusni i praktichni (za na eden zalak). Pa ajde povelete..... BAJADERA 500 gr. sheker 500 gr. biskviti 200 gr. meleni orevi 175 gr. mleko 300 gr. margarin 1 lazica kakao 100 gr. cokolado Mlekoto,sejkerot i margarinot se zovrivaat.Se trga od ogan i vednas se dodavaat biskvitite i orevite.Ubavo se mesha,se deli na dva dela. Vo edniot del se dodava 1 lazica kakao i 50 gr.cokolado.Na ramna tabla se rassukuva belata smesa so debelina od 1sm. , a vrz nea, kafenata smesa.Ubavo izladeno, se preliva so cokoladna glazura i se ostava da se stegni(vo frizider). Se sechat pravoagolni formi so dimenzii po zelba....[:)] (pr.2 x 5)
dalila
Slatki pereci so bademi
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/deserti/pereca_med.gif[/img] sostojki: 600gr brashno 400gr puter 6 zholchki 50gr meleni bademi 1 kesichka vanila 2 sholjichki shekjer vo prav malku limonova kora Se matat zholchkite so shekjerot, se dodava izmateniot puter, ushte malku se mati pa se dodava izrendanata kora od limon.Postepeno se vmeshuva brashnoto. Testoto dobro se izmesuva, pa se ostava na ladno da odstoi. Od testoto se oblikuvaat pereci, redat vo podmachkan pleh i posipuvaat so meleni bademi.Se pechat vo predhodno zagreana rerna se dodeka ne se zacrvenat.Se mesha shekjerot vo prav so vanilata i se posipuvaat so toa toplite pereci.
dalila
Domashen snikers
potrebno e: 300gr pecheni kikiriki 200gr shekjer 50gr margarin 2 jajca 3 shtangli chokolado Kikirikite krupno se melat.Sevarat jajcata i shekjerot na tivok ogan, neprestano meshajkji.Potoa se dodavaat margarinot, chokoladoto i kikirikite.Se mesha se dodeka ne se soedinat sostojkite, pa se ostava da se ladi. Potoa od smesata se formiraat topchinja i se ostavaat na ladno mesto da se stegnat.
dalila
Kolachinja so leshnici i borovinki
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/deserti/kolacborovnica.jpg[/img] sostojki: 750gr brashno 2 jajca 250gr borovinki 400gr leshnici 500ml sok od pomarandza 350gr shekjer 3 lazhici zobena kasha 120gr puter Se matat jajcata i puterot i se dodava sokot.Na ovaa smesha se dodava brashnoto, shekjerot, zobenata kasha i solta.Dobro se promeshuva, pa na kraj se dodavaat krupno iseckanite leshnici i borovinkite.Se promeshuva se dodeka ne se dobie izednachena i gusta smesha.Smeshata se izliva vo kalapi i se stava da se peche vo predhodno zagreana rerna se dodeka kolachite ne dobijat zlatna boja.
angel mmmmmmmmm......[:p] sto vkusno mirisa ovdeeee....na vanila.[:)][8)]
dalila
Leshnik-topchinja
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/deserti/lesnik_kuglice.jpg[/img] potrebno e: 200gr leshnik 200gr chokolado 150gr shekjer vo prav 1 jajce Dobro se izmesuva so race smesata od melenite leshnici, melenata chokolada, shekjerot vo prav i izmatenoto jajce.Po vkus mozhe da se dodade i 1 chashka rum. Se pravat topchinja, a vo srdina na sekoja se stava cel przhen leshnik ili badem.Se uvalkuvaat vo meleni orevi ili leshnici.
suspect BAKNEZI NA GRETA GARBO 30 visni ili cresi (od slatko ili kompot) -se ostavaat da postojat vo 5 lazici rum 150 gr. potpeceni,meleni lesnici 100 gr. seker vo prav 3 lazici mleko 200 gr. rastopeno cokolado 1 lazica rum malku meleni biskviti (za da se dobija soodvetna smesa za bombici) Se pravat topcina,no vo sredinata ima visna(cresa).....znaci visnata se obvitkuva so testo pa se oformuva topce. Otkako ubavo ke se stvrdnat,se potopuvaat vo cokolado.
suspect MOCART TOPKI 200 gr.meleni orevi 200 gr.cokolado 1 lazica marmalad od kajsii 200 gr.sejker vo prav 1 jajce 2 lazici rum creshi od slatko ili kompot Se mesaat melenite orevi so sekerot vo prav.Cokoladoto se renda na sitno i se dodava vo orevite.Potoa se dodava rumot,marmaladot i belka od jajce.Se zamesuva, se obvitkuva sekoja cresha so testo i se oformuvaat topcina koi se polevaat so cokolado.
dalila
Mali kolachinja
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/4678_1.jpg[/img] sostojki: 120gr ostro brashno 120gr meko brashno 125gr puter 1 jajce 150gr shekjer 20gr kokos Puterot dobro se izmesuva so brashnoto.Se dodava shekjerot, jajcata i koskosot i se izmesuva testo.Pokrieno, testoto se ostava da odstoi 1 chas vo frizhider.Posle toa, se razvlekuva kora so sukalo i so modli se vadat razni formi od testoto.Se pechat vo rerna zagreana predhodno na 180 stepeni, okolu 20 minuti. Kolachinjata mozhat da se premachkaat so marmelad i dve so identichna forma da se spojat, da se potopat vo istopena chokolada ili najprosto, da se posipat so shekjer vo prav.
јузер Е вакви рецепти сакам.
quote:
Domashen snikers
беше свечено приготвен кај мене дома и свечено изеден.[:p]
riba dajte kazete kako se pravat bombici...sto e mozno poskoro...spasi me dalila [:X][:X][;)]
dalila
quote:
Originally posted by riba
dajte kazete kako se pravat bombici...sto e mozno poskoro...spasi me dalila [:X][:X][;)]
Pogore imash leshnik-bombici[;)] eve ti ushte nekoi:
Rum-bombici
potrebno e: 500gr meleni biskviti 250gr puter 200ml mleko 1 kakao 200gr meleni orevi 300gr shekjer rum po zhelba Puterot, mlekoto, shekjerot i kakaoto se stavaat vo eden sad i zagrevaat se dodeka ne se rastopi shekjerot.Se dodavaat ostanatite sostojki i se mesha dobrose dodeka ne se dobie izednachena smesa. Od taa smesa se pravat bombici koi se uvalkuvaat vo meleni orevi ili kokos.
Kokos-Bombici
[img]http://www.uputstva.net/recepti/kolaci/kokos%20kuglice.jpg[/img] sostojki: 200gr voda 200gr margarin 1/4kg shekjer 400gr kokos 200gr mleko vo prav Se zagreva vodata i shekjrot.Koga kje provrie se dodava margarinot da se istopi.Se trga od oginot.Se dodava mlekoto vo prav i kokosot.Sve dobro se izmeshuva.Koga kje se oladi se pravat kuglici i uvalkuvaat vo kokos.Po zhelba se stava po eden cel leshnik vnatre.
riba fala dalila, ovie so kokos ke gi pravam ! [:p][:p][:p] yummieee
suspect TOBLERONE 300 gr.seker 3 jajca 250 gr. margarin 200 gr.chokolado 300 gr.biskviti 150 gr.seckani orevi GRIJAZH 150 gr. potpechen susam 150 gr.sheker Shekerot se topi vo suva tava,kako karamel.Se dodava susamot i ubavo se mesha so drvena lazhica.Se istura na vlazhen pleh,pa izldeno se meli na mashinka za orevi. 300 gr. sejker se mati so jajcata i se vari na tivok ogan okolu 5-7 min. so postojano meshanje.Se trga od ogan,se dodavaat margarinot i chokoladoto i se mesha dodeka se stopat.Potoa se dodavaat biskvitite,orevite i predhodno podgotveniot grijazh.Smesata se stava vo kalap-triagolnik.Se ostava vo frizider,drugiot den se poleva so chokoladna glazura i se sechi. Od ovaa doza se dobivaat 3 triagolnici (kalap-30 cm.)
dalila
quote:
Originally posted by julijahr
ima li nekoj recepta za orasnici, ama onakvi so seckani orevi, kako sto pravea vo prvata slatkarnica od desno koga vleguvas na Bit Pazar od kaj Stokovna Most :-)
Ne znam dali e bash kako tie, ama ovaa e dobra[:)]
Orasnici
[IMG]http://tinypic.com/jpv2x1.jpg[/IMG] potrebno: 150gr seckani orevi 150gr meleni orevi 150gr shekjer sok od limon 4 belki Se matat dobro belkite, dodava shekjerot, limonoviot sok, melenite orevi i polovina od seckanite.Smesata neprekinato se mati na parea, se dodeka dobro ne se zagree.Se ostava da se oladi pa se oblikuvaat polumesechini koi se uvalkuvaat vo preostanatite seckani orevi.Se pechat vo predhodno zagreana rerna, na mnogu blaga temperatura, taka da kolachite praktichno povekje se sushat odkolku shto se pechat.
dalila
Ishleri
[img]http://solair.eunet.yu/~miljkovi/isleri.jpg[/img] Za testoto potrebno e: 140gr puter 200gr meko brashno T500 70gr shekjer vo prav 1 zholchka 3 lazhici kakao Za kremata potrebno e: 3 jajca 150gr shekjr 100gr puter 1 vanila Od brashnoto, puterot, zholchkite i kakaoto se zamesuva testo.Se razvlekuva tenka kora i so okrugla modla se vadat mali krugchinja. Se stavaat na pobrashnet pleh i se pechat okolu 15 minuti na 220 stepeni. Za kremot, izmatenite jajca, shekjer i vanila se stavaat na parea i se mesha se dodeka kremot ne se zgusne. Koga kremot kje se oladi se mesha so razmateniot puter. Pechenite trkalca se premachkuvaat so kremot i spojuvaat dve po dve. Se redat na reshetkasta podloga i prelivaat so chokoladna glazura i se ukrasuvaat , po zhelba so ruzhichka od kremot.
dalila
Rafaelo
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/803_cupavci.jpg[/img] Potrebno e: 400gr mleko vo prav 400gr kokosovo brashno 300gr shekjer 250gr margarin 1 vanila 150ml voda 100gr pecheni leshnici 60gr biskviti petit beurre Vodata, shekjerot i vanilata se provrivaat, tgaat od shporetot i postepeno se dodava mlekoto vo prav, polovina od kokosot i na krajot melenite biskviti. Dobienata smesa se ostava da se oaladi malku, a potoa se dodava izmateniot margarin, sve dobro mesha i ostava da se ladi. Se pravat topchinja taka da vo sredinata na sekoe od niv se stava po eden cel leshnik.Rafaelo topchinjata se uvalkuvaat vo kokos i se stavaat vo hartieni korpichki.
sisi Chokoladni bombici [img]http://www.gala-carstvo.co.yu/images/slatko/sitni_kolaci.jpg[/img] Potrebno e: - 50 g secer, 1 vanilin secer, 100 g puter - 1 jajce, 200 g cokolada za gotvenje, 250 g meko brasno - 1 prasok za pecivo, 3 lazici kakao, 200 ml mleko - 50 g orevi, 50 g lesnici, 50 g bademi, 200 g borovnici ili visni Puterot, secerot i vanilin secerot dobro da se izmatat so mikser. Neprekinato mesajci se dodava jajceto, rastopenoto cokolado,potoa se dodava postepeno brasnoto so prasokot za pecivo, kakaoto i mlekoto. Na kraj poleka se dodavaat orevite, lesnicite i bademite, borovnicite ili visnite. Podgotvenata smesa se istura vo kalapi za bombici (kalap vo koj se pecat mali pogacici). Da se pece vo rerna zagreana na 180 stepeni okolu 30 minuti. Koga se gotovi se stavaat vo hartieni korpici i se sluzat.
dalila Riba zhiva kje se izede shto vaka docna postirame vakvi recepti[:D]
dalila
Tulumbi
[img]http://www.hacibozanogullari.com.tr/resimler/urunler/ozellikler/tulumba_tatlisi.jpg[/img] potrebno e: 4 jajca 500gr shekjer 350gr ostro brashno 6,5dl voda 3dl mleko 1 limon zejtin Mlekoto i vodata se stavaat da se varat do vrienje, a potoa poleka dodavajte go brashnoto, neprestano meshajkji.Koga kje se oladi dobienata smesa vo nejze se dodavaat edno po edno jajce, isto taka postojano meshajkji so mikser.Dobienoto testo istiskuvajkji go niz shpric se przhi vo zejtin. Za toa vreme se pravi sherbetot taka shto se vari so voda kolku da go pokrie i mu se dodava na kraj eden isceden limon. So ovoj sirup se prelivaat tulumbite koga kje se oladat i posluzhuvaat[:)]
dalila
Lubenici
[img]http://www.turbo-kuvar.com/img/lubenice.jpg[/img] potrebno e: 250gr meleni orevi 250gr shekjer vo prav 2 belki pekarski boi(crvena i zelena) Belkite se matat vo svrst sneg, se dodava shekjerot vo prav i orevite i so race dobro se izmesuva. Edniot del se obojuva zeleno, a drugiot crveno i se pravat 5 crveni topki koi se oblozhuvaat so zelenata smesa.Se ostavaat dobro da se oladat preku nokj vo frizhider, pa se sechat na 16 delovi, sekoja topka.Sekoe parche "lubenica" se ukrasuva so rastopena chokolada.
dalila
Bela bajadera
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1447_bajadere_1.jpg[/img] sostojki za braon fil: 2dl voda 300gr shekjer pola margarin(125gr) 500gr biskviti bel fil: 1dl voda 200gr shekjer pola margarin(125gr) 200gr mleko vo prav 100gr kokos braon fil: vodata, shekjerot i margarinot se provrivaat pa se dodavaat melenite biskviti. bel fil: vodata, shekjerot i margarinot provrivaat pa se dodava mlekoto vo prav i kokosot.
dalila
Beli baknezhi
[img]http://www.kuvarica.co.yu/jelovnik/images/slatkisi/kuglice-bele.jpg[/img] potrebno e: 2 belki 150gr shekjer 1 lazhica limonov sok 200gr kokos Se pravi sham od belkite pa se dodava limonoviot sok i kokosot.Na pleh(pokrien so mrsna hartija) se stavaat na rastojanie, odprilika 20 kupchinja.Se pechat na temperatura od 150 stepeni okolu 30-35 minuti.
dalila
Beli minjoni
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/365329_1.jpg[/img] sostojki za testo: 20gr puter 160gr shekjer 4 jajca 1 lazhica kisela pavlaka 70gr brashno 1/4 vrekjichka prashok za pecivo 100gr leshnici 3 lazhici kakao za fil: 150gr marmelada od marelica 200gr gotov marcipan za glazura: 300gr belo chokolado za gotvenje 200ml hopla Se mati penasto puterot so shekjerot, potoa se dodavaat zholchkite.Koga smeshata kje stane dovolno penasta se dodava kakaoto, pavlakata, brashnoto izmeshano so prashokot za pecivo, melenite leshnici i na kraj izmatenite belki. Se peche na temperatura od 200 stepeni okolu 25 minuti vo pleh so dimenzii 40 x 30 cm. Pechenoto testo se ladi, seche na dva dela , edniot premachkuva so marmeladot, koj predhodno malku ste go zagreale i dodale rum ili maraskino.Se pokriva so drugiot del pa dobro se potisnuva.Potoa oddozgora tenko se premachkuva so marmeladot.Gotoviot marcipan tenko se razvlekuva so sukalo i se pokriva biskvitot so nego.Se seche na mali kocki koi se stavaat vo zamrzivach okolu polovina chas. Glazurata se pravi na sledniov nachin: Na parea se topi chokoladata, hoplata se zovriva pa se dodava na stopenata chokolda, se trga od oganot i se mesha se dodeka ne se dobie homogena smesha. Sekoj kockichka od minonjite se potopuva vo glazurata, se stavaat na reshetk da se iscedat i dobro ocvrsnat i ukrasuvaat po zhelba. sovet:ako vo belata chokolada dodadete malku temna chokolada kje dobiete interesen mramoren izgled.
dalila
Chokoladni baknezhi
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/305427_1.jpg[/img] potrebno e: 200gr chokolado za gotvenje 1 lazhica sitno iseckana pomarandzina kora 100gr naseckani i celi leshnici, bademi, suvo grozje, f'staci Chokoladoto go otopuvame na parea, koga kje se stopi mu ja dodavame sitno iseckanata pomarandzina korichka i na folija pravime chokoladni kupchinja koi dodeka se topli gi ukrasuvame so leshnici, bademi, suvo grozje, f'staci.
dalila
Karamel stapchinja
[IMG]http://tinypic.com/j8cjm1.jpg[/IMG] potrebno e: 700gr kristal shekjer 2dl mleko 1 margarin 100gr chokolada 100gr seckani orevi ili leshnici 250gr mleko vo prav Se mesha shekjerot i mlekoto i se vari okolu 5 minuti, dodava margarinot, chokoladata, orevite ili leshnicite i mlekoto vo prav.Sve dobro se mesha so mikser, stava vo podmachkan pleh i koga kje se stegne se seche na shtanglichki.
dalila
Pralini
[IMG]http://tinypic.com/j8cpz5.jpg[/IMG] sostojki: 2dl mleko 200gr shekjer 200gr meleni orevi 100gr seckani smokvi 100gr suvo grozje za glazura: 200gr chokolado 125gr margarin Vo vrelo mleko se sipa shekjerot, orevite smokvite i suvoto grozje.Od smesata se pravat topchinja. Glazura:se rastopuva chokoladoto i puterot.So lazhichka se sipa od glazurata na dnoto od hartiena korpichka, se stava topcheto pa se preliva so glazurata.
julijahr ima li nekoj recepta za orasnici, ama onakvi so seckani orevi, kako sto pravea vo prvata slatkarnica od desno koga vleguvas na Bit Pazar od kaj Stokovna Most :-) jas imam nekoja recepta, ama cudna mi stoi...
dalila
Planini pod sneg
[IMG]http://i1.tinypic.com/nnr88g.jpg[/IMG] [IMG]http://i1.tinypic.com/nnr8ef.jpg[/IMG] potrebno e: za testo: 1 lazhica kakao 250gr biskviti 100gr shekjer vo prav 14 lazhici vareno kafe 1 lazhica rum 100gr rastopeno chokolado 100gr meleni orevi Biskvitite se melat, dodavaat ostanatite sostojki i zamesuva testo. za krema: 3 lazhici shekjer 3 lazhici voda Se stava da provrie i se mesha dobro so 100gr kokos. Koga kje se oladi se dodava 100gr puter dobro izmaten so 100gr shekjer vo prav. Testoto dobro se vtisnuva vo obratnata strana od cedalka za limon, vo sredina stava od kremata i se istresuva na daska posipana so kokos.Se ukrasuva so shekjer vo prav.
dalila
Slatki od kisnato testo vo voda
[IMG]http://i1.tinypic.com/np0zn7.gif[/IMG] 1kg brashno 0,5kg mast 2 zholchki 1dl mleko 50gr kvasec 1 pecivo 200gr marmelad 20gr shekjer vo prav Brashnoto i prashokot se prosejuvaat na shtica. Vo brashnoto se dodava masta i se drobi so brashnoto.Se posoluva, se dodava kvasecot skisnat vo malku mleko, zholchkite i mlekoto i se zamesuva testo. Od dobro izmesenoto testo se pravi vekna, koja sezavitkuva vo krpa (gaza) i se potopuva vo sad so ladna voda. Testoto se ostava da kisne se dodeka ne ispliva na povrshinata.Potoa se razviva 2mm debela kora od koja se sechat kvadrati(6cm).Vo sredina se stava marmelad i se previtkuvaat vo triagolnici ili pravoagolnici (kako shto e na slikata). Slatkite se redat vo namasten pleh i se ostavaat malku da narasnat.potoa se pechat vo rerna i ushte topli se posipuvaat so shekjer vo prav.
dalila
Ekleri
[img]http://www.maksoft.net/web/images/upload/nilana/products/ekleri05.jpg[/img] 250gr. voda 120gr. zejtin 200gr.brasno 4jajca Brasnoto i zejtinot se stavaat da vrijat i se dodava brasnoto. Se ostava da se oladi smesata i posle toa se mati so jajcata dodavajki gi edno po edno. Na podmackan pleh so lazica se oblikuvaat eklerite i se pecat na 225 stepeni 20 min. bez otvaranje na relnata. fil: 0.5l mleko 6 lazici seker 5lazici gustin polovina margarin,3 zolcki,vanila Mlekoto so sekerot se vari,se dodava rastvoreniot gustin so malku mlekoi sevari dodeka ne se zgusne.se ostava da se oladi. Margarinot se mati so zolckite i vanilata.se dodava oladeniot puding se mati dodeka smesata ne se izednaci i filot e gotov. Eklerite se polnat so filot i prelivaat so rastopeno cokolado. prijatno jadenje. Receptot e isproban,koj e ljubitel na ekleri slobodno neka go iskoristi.
dalila
kokos zvezdichki
[IMG]http://tinypic.com/maf0gy.jpg[/IMG] sostojki: 4 belki 30gr shekjer 20gr kokosovo brashno 70gr brashno izrendana kora od eden limon Se matat belkite so shekjerot i postepeno se dodava brashnoto izmeshano so kokosot i izrendanata limonova kora.Se stava smesata vo gotvarski shpric i se oblikuvaat zvezdichki vrz mrsna hartija za pechenje, postavena vo pleh.Se pechat na 160 stepeni, okolu 12-15 minuti i potoa , seuste topli, odvojte gi od hartijata.
beti869 Ej Dalila od kaj ti se receptive?Aj da vidam nekoj ledeni kocki dali znae?
dalila
quote:
Originally posted by beti869
Aj da vidam nekoj ledeni kocki dali znae?
Eve edna isprobana recepta[;)]
Ledeni kocki
Potrebno e: 6 jajca 6 lazhici shekjer 6 lazhici brashno Za krem: 1l mleko 9 lazhici gustin 12 lazhici shekjer 250gr puter Za glazura: 100gr chokolado 3lazhici zejtin Penasto se matat posebno zholchkite, posebno belkite od jajcata.Potoa se meshaat I se dodavaat ostanatite sostojki.Se peche vo podmachkan I so brashno posipan pleh.Oladenoto testo se preliva so 350gr ushpinuvan shekjer so edna chasha voda. Za kremot, se vari mlekoto so gustinot I shekjerot.Se ladi I dodava izmateniot puter. Se preliva so chokoladnata glazura.
beti869 ovoj pravo da ti kazam mi e praen i e prekrasen prsti da izlizes
dalila [img]http://dssound.com/slike_artikli/banane.jpg[/img] Sakate da go dolovite nezaboravniot vkus na krem bananichkite...eve vi recept[;)]..ednostavni za pravenje a iskluchitelno vkusni[:)]
Krem banani
Potrebno e: 800gr shekjer 0,2l voda 3 kesichki zhelatin 0,1l voda 1 shishence ekstrat od banana 100gr chokolado za gotvenje .Zhelatinot se rastvara so 0,1l voda i ostava da kisne desetina minuti. Od shekjerot i 0,2l voda se pravi sherbet koj vrel se dodava (kapka po kapka vo zhelatinot odkoga kje iskisne so postojano matenje. Se mati dobro smesata (20-30 minuti) so najgolema brzina na mikserot.Pri kraj se dodava ekstratot od banana.Odkoga kje bide gotovo se sipa vo, so zejtin podmachkan, pleh. Koga kje se stegne smesata se preliva so rastopeno chokolado i seche na kocki. Ako imate mali modli, bi bilo interesno da se oblikuva vo niv.
dalila Eve edni starinski kolachi, mi teknuva kako baba mi gi praveshe i obozhavav da gi krkam[:D]
Gurabii
Produkti za 10 lica: 20dgr svinska mast 20dgr shekjer 3 jajca 1 paketche prashok za pecivo 2dl mleko 40dgr brashno Za preliv:50dgr shekjer 5dl voda Se mati masta kako pena i vo nea se dodavaat jajcata, mlekoto i brashnoto pomeshano si pecivoto.Se zamesuva pomeko testo i se razviva kora eden prst debela.Krata se seche vo vid na rombovi.Gurabiite se stavaat vo pleh i se pechat vo rerna.Ispechenite i oladenite gurabii se prelivaat so zhezhok sherbet.Pred sluzhenje gurabiite se valkaat vo shekjer vo prav. Mozhe da se napravat i kako topchinja, a vo sredina da se stavi jatka od orev[:)]
beti869 fino fino samo nekam ic da praam slatki so zelatin
sisi
quote:
Originally posted by beti869
fino fino samo nekam ic da praam slatki so zelatin
Ima Ko hoce.[;)]
beti869 e i baba mi gi pravi ovie i stvarno se super starite nasi ne jadele so gode
dalila
Ogneni puslici
[IMG]http://i1.tinypic.com/oifvop.gif[/IMG] Potrebno e: 5 beki 350gr shekjer vo prav Se matat dobro belkite i shekjerot.Se oblikuvaat puslici koi se redat na namachkan so zejtin, pleh. Puslicite se pechat, odnosno se sushat, vo rerna na 100-120 stepeni tolku vreme kolku da se prosushat vo sredinata. Vo smesata mozhe da se dodade kokosovo brashno, taka da kje dobieme kokosovi puslici. Mozhat da se ukrasat so zhele bomboni ili kandirano ovoshje.
dalila
Domashni kolachinja so pavlaka
[IMG]http://i1.tinypic.com/o8f29x.jpg[/IMG] Sostojki: 180gr puter 3 zholchki 1 celo jajce 300gr shekjer vo prav 750gr brashno 1 lazhichka soda-bikarbona 9 lazhici kisela pavlaka 150gr marmelad od slivi Vo porcelanski ili emajliran sad se mesha puterot, se doadavaat zholchkite edna po druga, a potoa i jajceto i shekjerot vo prav. Koga masta kje bide dobro izmeshana, se dodava brashnoto, sodata bibarbona i pavlakata. Testoto dobro se izmesuva na daska i se ostava vo fridzider da se oladi. Potoa se razviva kora i so modal se vadat formi.Na polovina od niv se pravi i mal otvor so grloto od shishe ili mala chaska .Se redat vo namachkan so zejtin, pleh i se pechat vo dobro zagreana rerna. Vo testoto mozhe da se dodade i 50gr chokolada, lazhichka cimet ili 100gr meleni orevi. Pechenite kolachinja se premachkuvaat so marmelada i se lepat dve po dve.Se posipuvaat so shekjer vo prav.
dalila
Tulumbi
[IMG]http://i1.tinypic.com/oa521g.jpg[/IMG] Potrebno e: 400gr brashno 1,5kg shekjer 1l zejtin 5 jajca 1 kafena sholja zejtin 1 limon Prashok za pecivo Vanillin shekjer Shpric za tulumbi Se prosejuva 400gr brashno i se pomeshuva so prashokot za pecivo. Se stava 0,5l voda da zovrie, zaedno so sholja zejtin.So toa se preliva pripremenoto brashno , dobro se izmeshuva i se ostava da se oladi.Se dodavaa 5 jajca, edno po edno, i dobro se izmesuva testoto. Se stava zejtinot dobro da se zagree i vo nego se przhat tulumbite.Koga kje bidat isprzheni se prelivaat so sherbet koj se priprema na sledniov nachin: 1,5kg shekjer I 1,5l voda se pravriva, potoa se dodava 1 limon isechen na krugovi i vanilin shekjer.