Predjadenja
Predjadenja
dalila
Sendvichi so kapa
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/hlebcici_kapa.jpg[/img] sostojki: 150gr sirenje 2 vezi magdanos 4 supeni lazhici majonez 2 suppeni lazhici meko sirenje 1 supena lazhica vinski ocet 12 tenki livchinja salam 12 krishki bajat francuski leb Sirenjeto se seche na kockichki.Magdanosot se mie i cedi.Nekolku granchinja se zadrzhuvaat a ostatokot se secka.Vo eden sad se mesha majonezot so mekoto sirenje i iseckaniot magdonos.Se dodava i meshaat i kockichkite od tvrdoto sirenje.Sekoe parche od salamata se zasekuva do centarot.Se pechat krishkite leb na toster, se ostavaat malku da se oladat i premachkuvaat so puterot.Salatata od sirenje se stava vrz krishkata leb kako kupche i na vrv na toa salamata kako kapa. Sendvichite se dekoriraat so magdanos.
dalila
Volshebni stapchinja
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/496860_1.jpg[/img] sostojki: 1 pakovanje zamrznato lisnato testo 1 jajce 1/2 lazhichka vegeta 60gr narendan parmezan 2 lazhici iseckani semenki od tikva Listot odmrznato lisnato testo go razvlekuvame so sukalo na pobrashneta rabotna povrshina. Go ramatuvame jajceto i mu dodavame vegeta, pa go premachkuvame testoto, posipuvame so parmezanot i so semkite od tikva. So oshtar nozh secheme lenti so shirina 2 cm i dolzhina okolu 10cm i siralno gi vitkame.Gi stavame na pobrashnet pleh. Se pechat vo zagreana rerna na okolu 210 stepeni celziusovi okolu 15 minuti.
dalila
Knedli od oslich
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/199_kneddle.jpg[/img] sostojki: 1kg fileti od oslich 200gr sredina od bel leb 1 sholja mleko 150gr puter 2 jajca 1 zholchka biber i sol po vkus ribata se meli na mashina za melenje meso, lebot se potopuva vo mleko, isceduva i pomeshuva so ribata.Vo smesata se meshaat puterot, solta, biberot, jajcata i zholchkata.Masata dobro se izmesuva i ostava da odstoi vo fridzider da se ladi dva saati. Vo podlabok sad se stava voda i malku sol, pa se ostava da provrie a potoa so lazhica se vadat knedli od ribjata smesa i se varat desetina minuti.Ovie knedli se serviraat so narendano tvrdo sirenje, se prelivaat so rastopen puter ili so obichen beshamel sos.
dalila
Karfiol vo bel sos
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/karfiol_beli_umak.jpg[/img] sostojki: 1 glavica karfiol 2 lazhici brashno 150gr kashkaval 1 chasha kisela pavlaka 50gr puter malku mleko sol, biber Karfiolot se chisti, mie i podeluva na cvetovi.Se vari vo solena voda se dodeka ne omekne, pa se vadi od vodata i se cedi.Na puter se przhi brashnoto, dodava mlekoto pomeshano so pavlakata, taka da se napravi sredno gust sos.Vo sosot se stava i malku strugan kashkaval.Se posoluva pobiberuva i izmeshuva. Karfiolot se redi ognootporen sad, pa se preliva so pripremeniot sos.Ostatokot od struganiot kashkaval i puter iseckan na tenki livchinja se posipuva preku sosot.Se peche vo sredno zagreana rerna se dodeka ne se zacrveni.
dalila
Rolnichki od shunka i ren
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/rolne_sunka_ren.jpg[/img] sostojki: 250gr tenko isechena prashka shunka 200gr ren 150dl slatka pavlaka 4 lazhici majonez sol, biber malku magdanos nekolku crni maslinki Se mati pavlakata, pa se dodava renot i majonezot, malku biber i sol po vkus.Se mesha, pa sekoj list od shukata se polni so ovoj fil, se formiraat rolni i se slozhuvaat na porecelanski posluzhavnik.Se dekorira so maslinki i magdanos po sopstvena zhelba ili kako na slikata.
dalila
Solena torta od brokuli i kashkaval
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/brokola_sir.jpg[/img] sostojki: 300gr lisnato testo 500gr brokuli 1 glavica kromid 1 strag mlad luk 250ml pavlaka 100gr narendan kashkaval 2 jajca sol, biber Lisnatoto testo se odmrznuva.Brokulite se mijat, razdeluvaat na cvetchinja, 4 minuti se varat vo posolena voda i se cedat.Okrugol kalup so dijametar 26cm se podmachkuva. Odmrznatata plocha od testoto se rastenchuva so sukalo na so brashno posipana povrshina.Se stava vo kalupt i so testo se oblozhuvaat ivicite, a vishokot se odsekuva. Rernata se zagreva na 200 stepeni.Kromidot se ljushti i sitno se secka.Mladiot luk se chisti, mie i secka na krugchinja..Sve se mesha so brokulite i ramnomerno se rasporeduva vrz testoto. Se meshaat jajcata, kashkavalot, solta i biberot i sve se mesha so pavlakata i se preliva vrz zelenchukot.Se peche okolu 45 minuti.
dalila
Rolat so ruska salata
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/rolat_ruska.jpg[/img] potrebno e: Edno pakuvanje smrznato lisnato testo pakuvanje smrznat zelenchuk za ruska salata 250gr shunka ili suv vrat nekolku kiseli krastavichki 4 tvrdo vareni jajca 400gr majonez magdanos sol zholchka od jajce Shunkata, krastavichkite i varenite jajca sitno se seckaat na kockichki, pa se meshaat so zelenchukot za ruska salata i majonezot.Se zachinuva so magdanosot i solta.Odmrznatoto lisnato testo se razvlekuva vo pravoagolna forma se premachkuva so filot i vitka vo rolat.Rolatot se ukrasuva oddozgora so traki od testoto i premachkuva so razmatenoto jajce.Se peche na 220 stepeni.Se seche tek koga kje se oladi.
wolf_pack Sho naprai ma Liljanke[:D] otvarash topici da vide strvliot wulfY[:D] Daj eden laden sok so Rolatot od ruska salata ako mozhe:))
sisi Polneti jajca so kajmak [img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/830_01jaja.jpg[/img] Sostojki: - 6 jajca - 3 lazici kajmak - 30 g puter - 2 dl pavlaka - 2 lazici prezla - malku magdonosov list Podgotovka: Svarete gi i izlupete gi jajcata. Presecete gi, izvadete gi zholchkite i izmechete gi,potoa pomeshajte gi so kajmakot i magdonosot. Napolnete gi so ovaa smesa polovinkite od jajcata i podredete gi vo sad podmachkan so puter.Prelijte gi jajcata so pavlaka i posipete gi so troshkite prezla.Pecete vo zagreana rerna 10 minuti. Se sluzhat topli.
dalila
Domino kocki
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/domine.jpg[/img] Sostojki: 200gr polnomasno svezho sirenje 3 supeni lazhici pavlaka 1/2 lazhichka sol malku bel biber 1 kafena lazhichka senf 1 tvrdo vareno jajce 1 lazhichka propasiran spanakj 1/2 kafena lazhichka kechap 1/2 kafena lazhichka melena slatka piperka nekolku kapki limonov sok malku shekjer 1 supena lazhica meshavina od zachinski rastenia 250gr crn leb Svezhoto sirenje se mesha so pavlakata i solta.Se deli na 4 dela.Prviot del se mesha so biberot i senfot, Vtoriot del so spanakjot.Zholchkata se pasira i mesha.Treiot del se mesha so kechapot i piperkata.Posledniot so limonoviot sok, shekjerot i zachinskite rastenia.Crniot leb se seche na tenki krishki i se premachkuva so 4-te vrsti na kremot od sirenje.Krishkite se stavaat edna vrz druga.Na lebot se stava ravna tacna i potisnuva so neshto poteshko kako krishkite podobro bi se zalepile edna do druga, sve se stava vo frizhider da se ladi okolu 1 chas.Pred sluzhenje se sechat na pravoagolni kocki ili kvadrati so ostar nozh.
dalila
Rolnichki so losos
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/rolnice_losos.jpg[/img] 80gr oriz 1 lazhica ocet 1/2 lazhichka shekjer 1/2 lazhichka sol 1 strag praz 8 tenki listovi dimen losos 2 lazhici ren so pavlaka soja sos Se stava vo lonec 125ml voda i se vari orizot na najslaba temperatura.Se trga od oganot i se ostava okolu 5 minuti da nabubri. Se zgreva ocetot i se dodavaat solta i shekjerot.Se stava orizot vo edna sherpa.Se promeshuva so ocetot.Se mijat tri svetli delovi od prazot, se sechat na podolgi traki i se blanshiraat.Listovite od lososot se premachkuvaat so ren, dodava orizot, kapnuva po nekolku kapki od soja sosot.Se vitka vo rolna i se vrzuva so listovite od prazot.
dalila
Panceroti
[IMG]http://tinypic.com/jaw7wp.jpg[/IMG] potrebno e: 500gr brashno kocka svezh kvasec lazhica zejtin sol sholja mleko(2,5dl) 200gr kashkaval origano kechap biber Se zamesuva testo od brashnoto, zejtinot, kvasecot rastopen vo mlako mleko(se dodava lazhichka shekjer) i posoluva.Od rastenchenoto (so sukalo) testo se plastichen kalup koj se preklopuva se vadat prvo krugovi, polovinata od niv se filuva so kechap, izrendan kashkaval, posipuva so origano i biber i potoa krugovite se preklopuvaat i zatvaraat.Se ostavaat da stasa testoto i przhat vo povekje zejtin i vo podlabok sad.
dalila
Rolat so pashteta
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/rolat-pasteta.jpg[/img] potrebno e: 1 bel leb(750gr) 5 chajni pashteti od po 50gr 100gr zeleni maslinki polneti so piperka Na lebot koj odstojal eden den, mu se odstranuva korata i horizontalno se seche na tenki lenti(5-6 sloja). Na vlazhna salfeta se stava eden sloj i so sukalo se stenchuva.Se premachkuva so pashteta i na edniot kraj se redat maslinkite edna do druga i vitka vo rolna.Se zamotuva vo aluminiumska folija i se stava vo fridzider.Postapkata se povtoruva so preostanatite sloevi na leb.Po zhelba, preku sloevite pashteta mozhe da se stavi i tenko isechen kashkaval.
dalila
Topchinja so oriz i so losos
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/a-m/kuglice-losos.jpg[/img] potrebno e: 200gr dimen losos 1 lazhica sol 400ml voda 1 lazhica shekjer 220gr oriz 1 varena zholchka od jajce, za ukras Vo pogolem sad se stava orizot i se poliva so ladna voda da go pokrie celiot oriz i se stava na tivok ogan da se vari, okolu 10 minuti, potoa se trga od oganot, poklopuva i ostava da se oladi. Koga e oladen se stava vo cedalka i se cedi.Taka oladeniot oriz se stava vo drven sad i se posoluva i stava shekjerot i lesno se promeshuva.Tenki listovi od lososot se sechat na kvadrati 4 x 4 cm, a od orizot formirame topchinja so prechnik okolu 3cm i gi oblikuvame so vlazhni race. Na rabotnata povrshina se stava mokra gaza i, potoa se stava parche losos, preku toa malku ren i topcheto od oriz.So pomosh na gazata se obvitkuva lososot okolu topcheto oriz.Na kraj se posipuvaat topchinjata so malku rendana zholchka i se posluzhuva kako ladno predjadenje.
beaver hunter kakov oriz se preporachuva ?? kineski, kochanski, italijanski ili pak uncle ben's ??
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
kakov oriz se preporachuva ?? kineski, kochanski, italijanski ili pak uncle ben's ??
Kochanski, se razbira[;)]..koristete Makedonski prizvodi[:D]
beaver hunter se e toa ubavo... ama.. tija salmonot ne razbira kochanski... sho da se prave sega?
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
se e toa ubavo... ama.. tija salmonot ne razbira kochanski... sho da se prave sega?
Togash bilo kakov oriz, na moja odgovornost[;)]..ako se neuspeshni, prati mi gi jas kje gi jadam[:D]...makar da ne jadam riba[xx(]
``Emilija leleeeee....ligi mi tecat duri...ufff mi se jadeeee!
dalila
Rolat so shunka i kashkaval
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/rolat-jaja-kackavalj.jpg[/img] potrebno e: 8 jajca 3 lazhici kisela pavlaka 3 prepolni lazhici brashno pola veza magdanos 1/2 lazhica vegeta na vrv na nozhot biber 2 lazhici zejtin 200gr kashkaval 200gr shunka Se matat jajcata so pavlakata, se dodava biberot, vegetata, brashnoto i dobro se umesuva so mikser.Na kraj se dodava iseckan magdanos. Plehot se oblozhuva so aluminiumska folija, pa folijata dobro se premachkuva so zejtin i se sipa smesata. Se peche na 180 stepeni okolu 10 minuti. Se vadi od plehot zaedno so folijata i dodeka e vrela se posipuva so rendan kashkaval preku shunkata iseckana na tenki livchinja. Korata vnimatelno se odvojuva od folijata i se vitka vo rolat.Rolatot se stava vo frizhider se do sluzhenjeto.Se seche na tenki krugovi i servira.
dalila
Pogachici so chvarki
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/pogacice-cvarci.jpg[/img] potrebno e: 500gr brashno 1 kesichka suv kvasec 2 zholchki 60gr margarin ili mast 250ml mleko za fil: 300gr chvarki 100gr brashno biber 1 jajce za premachkuvanje Vo brashnoto se dodava kvasecot, vo sredina se dodavaat zholchkite, omeknatiot margarin i sol pa so mlako mleko se zamesuva testoto. Se pokriva testoto i se ostava 30-tina minuti da naraste. Vo megjuvreme, se melat chvarkite, se dodava brashnoto i malku biber.Koga testoto kje narasne na pobrashneta rabotna povrshina se rastenchuva kora i se premachkuva so filot i se preklopuva. Povtorno se rastenchuva i povtorno se premachkuva so filot i pak preklopuva...kako shto se postapuva koga se pravi lisnato testo. Postapkata se povtoruva tri pati. posledniot pat se rastenchuva korata do debelina od okolu 2 cm, pa so okrugol kalap se vadat formi od testoto.Se redat vo podmachkan pleh, premachkuvaat so jajce i pechat na 200 stepeni okolu 20 minuti.
dalila
Bogat sendvich
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/860_0429.jpg[/img] sostojki za 4 porcii: 4 kifli 250gr domati 100gr shampinjoni 1/2 glavica kromid 1 lazhica zejtin luk sol, biber 150gr meko sirenje 20gr parmezan 100gr shunka Se zagreva rernata na 200 stepeni celziusovi.Se sechat kiflite na polovina.Domatite na krugovi, seckaat champinjonite i kromidot na fini tenki delovi. Se zagreva zejtinot vo tava i se izdinstvuva kromidot, dodavaat shampinjonite.Se zachinuva so biber sol i luk.Se smaluva tempreaturata na najniska i dodavaat domatite. Vo poseben sad se mesha sirenjeto so parmezanot i se premachkuvaat kiflite,Sodrzhinata od tavata se stava preku sirenjeto, a na vrv na seto toa iseckanata shunka.Se posipuva sve toa so parmezan. Se zapekuva vo rerna 10 minuti na 200 stepeni.
dalila
Pashteta so f'staci
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/364111_1.jpg[/img] potrebno e: 1 pomala glavica kromid 1 cheshne luk 30gr puter 1 jetrena pashteta(100gr) 1 lazhica pavlaka 40gr f'staci Lukot i kromidot, sitno iseckani, se proprzhuvaat na puterot.Se ladi i dodava na pashtetata.Se dodava i pavlakata i iseckanite f'staci i sve toa dobro se izmeshuva.Smesata se servira vo tanjir, kako shto e prikazhano na slikata i se posipuva so malku iseckani f'staci.
dalila
Rolat so pechurki
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/81809_1.jpg[/img] sostojki: 5 lazhici brashno 400ml mleko 5 jajca sol za fil: 350gr shampinjoni 15gr suv vrganj 30gr puter 1-2 lazhici prezli 2 jajca 1-2 cheshninja luk 1 lazhichka senf 100ml kisela pavlaka 1 lazhichka vegeta Brashnoto i okolu 100ml mleko dobro izmeshajte go.Ostatokot od posolenoto mleko svarete go, trgnete go od oganot i dodadete mu go izmeshanoto brashno so mleko.Se prodolzhuva da se vari se dodeka ne se zgusne.Vo oladenata smesa dodadete edna po edna zholchka, postojano meshajkji i na kraj belkite izmateni vo sneg. Se peche vo namachkan so zejtin i postaven so hartija pleh.Se peche na tempratura od 200 stepeni do 15 minuti.Ispechenoto testo istresete go na navlazhneta krpa i svitkajte go vo rolat. Filot pripremete go na sledniov nachin: Shampinjonite proprzhete gi na puterot, dodadete gi nakisnat vo voda, isceden i iseckan vrganjot i vegeta. Sve zaedno ushte kratko przhete go a potoa oladete go.Posle toa vmeshajte gi ostanatite produkti i dobro izmeshajte. Testoto namachkajte go so filot, poftorno svitkajte go vo rolat i stavete go vo ognootporen sad.Prekrieno so aluminiumska folija pechete go okolu 20 minuti.
dalila
Zapecheni lepchinja
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/172694_1.jpg[/img] potrebno e: 1 francuski leb 1 teglichka sos od domati so shampinjoni 1 lazhichka origano 200gr kashkaval Lebot se seche na krishi, premachkuvaat so sosot od domati, posipuvaat so origano. Se renda vrz niv kashkaval i pechat vo zagreana rerna na 200 stepeni celziusovi okolu 10 minuti. Odlichno idat so pivce[:D]
dalila
"Gnezda" od friteza
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/gnezda.jpg[/img] sostojki: 2 bajati zemichki 2 glavici kromid 1 veza magdanos 2 jajca 750gr melena govedina 2 lazhichki senf sol, melen biber 1l zejtin za friteza 8 tvrdo vareni jajca 3 lazhici brashno 2 sholji varen domat 2 lazhici kopar 1-2 lazhici ocet shekjer, bibar vo zrna luk vo prav Zemichkite gi natopuvame so ladna voda.Se chisti kromidot i sitno se secka.Magdanosot isto taka. Zemichkite se gmechat pa se meshaat so svezhite jajca, melenoto meso, magdanosot, lukot i senfot.Se zachinuva so sol i biber.Se sipa zejtinot vo fritezata i se zagreva na 175 stepeni. Testoto so melenoto meso se razdeluva na 8 jufki i od sekoe se pravi "pleskavica".Se ljupat varenite jajca i uvalkuvaat vo brashno.Sekoe jajce se obmotuva so "pleskavicata". Gnezdata se przhat vo vrel zejtin ili vo friteza 5-6 minuti.Posle toa se vadat od zejtinot i ostavaat na salfeta da se iscedat. Za sosot, se varat domatite, dodava malku brashno za da se zgusne, pa se dodava melen biberot vo zrna, sol, ocet i shekjer. Przhenite gnezda se rasporeduvaat vo 4 tanjiri, zaedno so sosot od domati i prilogot, pa ukrasuvaat po zhelba. Testeninata e odlichen prilog so niv a sve kje bide ushte podekorativno ako se zeme testenina vo boja.
dalila
Kroketi od kompiri
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/468_kroketi.jpg[/img] sostojki: 600gr izgmechen varen kompir 1 kafena sholja mleko 2 jajca 2 sholji (za chaj) izrendan kashkaval 2 sholji (za chaj) prezla zejtin za przhenje Se stava izgmecheniot kompir vo podlabok sad, dodava mlekoto, jajcata i se mesha se dodeka ne se uednachi. Se dodava izrendaniot kashkaval i na kraj iseckan magdanos.Smesata se ostava da odstoi 1 chas vo frizhider. Posle toa se zemaat parchinja, im se dava oblik na topche, se uvalkuvaat vo prezla i przhat na vrel zejtin se dodeka ne se zacrvenat. Se serviraat topli.
dalila
Polneti jajca
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/833_03jaja.jpg[/img] potrebno e: 8 tvrdo vareni jajca 1 sholja izrendano sirenje 3 lazhici mleko 1/2 lazhichka sol 1/2 sholja iseckan kromid 1/2 sholja iseckani zeleni piperki 1 sholja sos od domati varen oriz ili prilog po zhelba magdanos za dekoracija Se zagreva rernata na 200 stepeni.Varenite jajca se sechat na polovinai im se vadi zholchkata, se dodava mlekoto solta i biberot i se mesha sve toa vo kompaktna smesha.Sekoja polovina od jajceto se polni so ova.I se stavaat jajcata vo pleh. Vo posebna sherpa se dinsta kromidot, piperkite okolu 3 minuti.Se dodava sosot od domati i se ostava da provrie.So ova se prelivaat jajcata, posipuva so preostanatoto sirenje i peche okolu 15 minuti. Po zhelba mozhe da s servira so varen oriz i dekorira so magdanos.
dalila
Ushtipci od kompiri
[IMG]http://tinypic.com/j8ch6p.jpg[/IMG] sostojki: 2 kompira jajce 50gr brashno 1dcl mleko 40gr margarin 1 lazhica narendano sirenje sol biber Izlupeni, kompirite se varat i se pasiraat pa se zamesuva retko testo so ostanatite produkti.Se zagreva zejtin vo tavche i se sipaat 2-3 lazhici od smesata na nekolku mesta podaleku edna od druga za da ne se zalepat.se przhat nekolku minuti pa se vrtat od drugata strana.Se sluzhat topli.
dalila
Koshnichki so shampinjoni
[IMG]http://tinypic.com/jv6mc6.jpg[/IMG] potrebno e: 500gr svezi shampinjoni 4 jajca 150gr topeno sirenje 1 limun suvo belo vino salata i mali patlidzanchinja za dekoracija maslinov zejtin Se chistat pechurkite, dobro se mijat i na kratko se potopuvaat vo voda vo koja ste dodale sok od eden limon.Potoa se cedat i se odvojuvaat drshkite od pechurkite. Jajcata se varat (desetina minuti), se usitnuvaat so mikser zaedno so drshkite od pechurkite, sirenjeto, polovina chasha vino i malku sol i biber. Se polnat pechurkite so ovaa smesa i se redat vo predhodno namasten ognootporen sad. Se zapekuvaat petnaesetina minuti vo rerna, na 200°C.Se ukrasuva so salata i patlizhani i posluzhuva.
dalila
Topchinja od mlado sirenje
[IMG]http://tinypic.com/maf449.jpg[/IMG] potrebno e: Po 1/4 zelena, crvena i zholta piperka 4 tenki parchinja slanina 600gr mlado sirenje 30gr seckani f'staci malku sol, biber Piperkite se mijat i se sechat na sitni kockici. Vo tava, se przhi slaninata, se oladuva i isto taka se seche na sitni kockici.Sve se promeshuva so mladoto sirenje i se oblikuvaat topchinja, koi gi stavate vo hartieni korpichki.
antigona
Јајца со зеленчук
Состојки: 1/2 кг.сварен грашок 250 гр.морков 2 компира 1 лажица оцет 2 лажици зејтин 2 лажици магдонос 150 гр.мајонез 100 мл.јогурт 6 тврдо варени јајца сол,бибер Припрема: Сварете ги морковот и компирот и исечете ги на коцки.Измешајте ги со грашокот. Од водата во кој се варел морковот земете неколку лажици и измешајте со оцетот,зејтинот,солта,боберот и магдоносот.Со овој сос прелијте го зеленчукот и добро измешајте. Зеленчукот истурете го во долгнавеста чинија,прекријте го со јајцата исечени на кругови и на крај прелијте со мајонезот кој предходно сте го помешале со јогуртот и сок од лимон.
antigona
Палачинки со шампињони
Состојки: -15 танки палачинки -1/2 кгр.шампињони -1/2 главица кромид -3 лажици зејтин -2 лажици магдонос -2 кисели павлаки -3 јајца -бибер,сол 100 гр.пармезан Припрема: Кромидот издинстајте го на малку зејтин,додајте ги насечените шампињони и пржете додека не омекнат.Потоа додајте го магдоносот,малку црвен пипер,1 чаша кисела павлака и 3-те јајца кои предходно сте ги испржиле како кајгана.Се добро измешајте и со оваа смеса полнете ги палачинките и завиткајте ги во ролнички.Наредете ги во намрсен плех и прелијте ги со пармезанот кој предходно сте го измешале со другата павлака и запечете ги.
beti869 so storivte se falenje so receptive tuku dali vi se zgotveni nekogas?
dalila
Croque Monsieur
-najpoznatiot francuski sendvich [IMG]http://i1.tinypic.com/nnlbtl.jpg[/IMG] potrebno e: 1/2 sholjichka nesolen puter 1/2 sholjichka brashno 4 sholjichki mleko 1 sholjichka izrendan kashkaval + 200gr tenki krishki kashkaval morska sol svezho melen bel biber svezho meleno muskatno orevche cayenne ljuta piperka, po zhelba 8 krishki bel leb, iseckani na 1cm debelina 200gr shunka iseckana na tenki krishki puter za premachkuvanje na sadot Se topi puterot i na nego se przhi brashnoto okolu 4 minuti, so postojano meshanje. Na smesata se dodava zagreanoto mleko, so postojano meshanje i koga kje zovrie se namaluva temperaturata i prodolzhuva da se vari ushte 4 minuti. Se dodava polovina od izrendaniot kashkaval, zachinite po zhelba i prodolzhuva da se vari ushte 2-3 minuti. Koga sosot kje stane dovolno gust se trga od oganot, prefrla vo sad i ostava da se ladi. Lebot se tostira, od dvete strani, se dodeka ne dobie zlatna boja. Chetiri tostirani krishki se stavaat na rabotnata povrshina i se premachkuvaat sosot.Se redta krishkite kashkaval, pa shunka pa pak kashkaval i na kraj se poklopuvaat so ostanatite chetiri tostirani krishki. Sekoj sendvish se preliva sosot i posipuva so izrendan kashkaval.Se stavaat vo zagreana rerna na 230 stepeni celziusovi i se pechat okolu 4 minuti. Se sluzhat topli...nazdravje[:)]
dalila
Kavurma
potrebno e: 600gr razno meso bez koski(ovcho, teleshko,svinsko, kozjo) 100gr svinska mast, sol 2 cheshninja luk 4 zrna tolchen biber Mesoto se seche, se posoluva, se dodava tolcheniot luk i crn piper i se naleva so tolku brela voda klku da se pokrie. Koga mesoto e dobro razvareno, se stava vo sadovi vo koi treba da se chuva kavurmata.Za da ne se rasipe jadenjeto treba da se vnimava na povrshinata da ima dovolno masnitija. Vaka prigotvenata kavurma se sluzhi kako meze so mlado kromidche, piperki ili domati.
dalila
Krofni od kompiri
Potrebno e: - 300 gr krompiri - 300 gr brasno - 70 gr mast - 3 zholchki - 20 gr kvasec - 3 lazhici mleko - kisela pavlaka - sol Fil: 200 gr sitno seckana shunka 100 gr izrendano sirenje Se pravi testo od pasiraniot varen kompir, brasno, 70 gr mast, malku sol, 3 zholchki i 20 gr kvasec, razmaten vo malku mleko. Na testoto se dodava tolku pavlaka kolku da testoto ne bide ni premnogu tvrdo a ni premnogu meko.Dobro se izmesuva i se rasukuva kora so sukalo.So chasha se vadat krugovi na koi se stava od filot, preklopuva so drug takov krug i se ostavaat da dobro narasnat. Se przhat vo vrel zejtin i posluzhuvaat topli.