Визбегово од утрово е целосно блокирано
Визбегово од утрово е целосно блокирано
dejan Сите приоди кон скопско Визбегово од утрово се блокирани. Жителите не дозволуваат да продолжи изградбата на азилантскиот камп во нивното село. „Патот е блокиран и доле и горе. Првата машина е дојдена, но сега ќе се врати - повеќе нема да можат да работат“, изјави жител на Визбегово. Целата работа е сомнителна - велат мештаните. Тие ја прашуваат Владата, зошто кампот за бегалци не го промовираа како и секоја голема инвестиција, туку се се одвивало тајно и задскриено. „Зошто немаше транспарентност - сечење лента, камен темелник, како што треба да се одвива една работа“, вели жител на Визбегово. Жителите денеска добија поддршка од Македонските обединети сили. На блокадите ќе останат се додека таму не дојде вицепремиерката Шеќеринска. I OD VECER Со блокади на сите приоди и околни патишта, Визбеговци ќе се борат против изградбата на кампот за азиланти во селото. Оваа одлука едногласно беше донесена на завчерашниот состанок на месното население на кој присуствуваше и градоначалникот на Општина Бутел, Петре Латиновски. -Блокадата на сите приоди во селото ја правиме со цел да ја спречиме работата на работниците и механизацијата на кампот. Овој вид граѓанска непослушност ќе трае се додека не се изнајде друга локација. На состанокот се договоривме да побараме и итна средба со потпретседателката на Владата на РМ за Евроинтеграција Радмила Шеќеринска, која ќе мора да ни го објасни целиот концепт за изградба на кампот кој е голема загатка за сите нас. Помош и поддршка ќе побараме и од Хелсиншкиот комитет. Подготвени сме да истраеме без обѕир на притисоците кои ги очекуваме - информираше претседателот на Месната заедница Визбегово, Петре Мандалов. Тој рече дека поддршка за блокадите ќе добијат и од жителите на соседните села Глуво, Оризари, Бразда и Мирковци. Мандалов истакна дека жителите на Визбегово се многу револтирани и се чувствуваат изманипулирани. Тврдат дека до последен момент добивале ветувања дека кампот нема да се гради на оваа локација. - Дознаваме дека тука доаѓале експерти од Холандија кои го снимале теренот, а ние не сме го виделе ниту проектот. Сите знаат само ние што живееме тука не. Не е информирана ниту Општина Бутел. Земјиштето, велат, најпрво било во владение на Министерство за одбрана и "преку ноќ" е префрлено на име на Министерството на труд и социјална политика, - вели Мандалов. Кампот е веќе заграден со бетонски блокови. Од денеска треба да почне копањето на темелите на првата од трите планирани згради, а целокупните градежни работи се предвидува да завршат за девет месеци. Кампот за азиланти не е впишан во актуелниот Детален урбанистички план. Bravo! Samo taka, samo napred! Samo so ovakvi protesti/blokadi moze da se smeni nesto!! p****aimaterina, ke soberat ludaci/kriminalci od razni zemji...bas se transformirame vo zapadna zemja!![V] Znam deka ima drug topik za ova, ama eve poseben otvaram deka toj ne e bese bas za Vizbegovo i kampot!!
toni_a [quote]: "...Оваа година азил во Македонија побарале само 18 странски државјани. Најголем дел се од Србија и Црна Гора..." kakvi azilanti vo MK??? site begaat... samo domasnite "azilanti" dali gi sredija? neka go opnat kampot do tetovo i gotovo.ke se resavaat samo po sebe rabotite. neznam zasto se` se koncentrira okolu Skopje? nakaj grcija ili bugarija da go izgradat...
dejan Ima mnogu takvi prasanja....samo deka ovaa izgradba e sve nesto 'tajna' nema odogvor!
concrete
quote:
Originally posted by toni_a
[quote]: "...Оваа година азил во Македонија побарале само 18 странски државјани. Најголем дел се од Србија и Црна Гора..." kakvi azilanti vo MK??? site begaat... samo domasnite "azilanti" dali gi sredija? neka go opnat kampot do tetovo i gotovo.ke se resavaat samo po sebe rabotite. neznam zasto se` se koncentrira okolu Skopje? nakaj grcija ili bugarija da go izgradat...
Toni_a, kako koi azilani, pa se suto i rogato od Afrika, Azija i Sreden istok , baska site Albanci , koi od kade i da se, vo svet i Evropa se kazuvaat od Makedonija , ke bidat sega "readmisirani" vo Makedonija, a Makedonija ke gi vrati na kukovo leto vo nivnite zemji, bidejki vednas ke pobaraat azil....po 7 godini drzavjanstvo etc....(zgolemn prirast i resenie na problemot na belata cuma:):):):)!!!!!!) Toa znaci deka planot za "septicka jama " prorabotel....brkaj rabota...daleku si...odprilika do Drina smrdi toa reata!!!!!PROVERENO!!!!
dejan Bravo! Запрена изградбата на азилантскиот камп во Визбегово Визбеговци најавуваат секојдневни блокади и бараат Министерството да најде нова локација за изградба на прифатниот центар Трактори, бали од сено и жив штит од месното население на сите влезови во Визбегово вчера ги оневозможија екипите на "Гранит" да влезат во селото и да продолжат со оградување на просторот на кој е предвидена изградба на азилантски камп. Градежната механизација и работниците безуспешно се обидуваа да влезат, бидејќи сите патишта што водат кон местото за градба беа блокирани. Месното население, почнувајќи од 7 часот изутрината "чуваше стража", а за секој случај, да не дојде до инциденти, беше присутна и полицијата. Жителите што се противат на изградбата на кампот во атарот на нивното село, вчера најавија блокирање на приодите кон локацијата за градба сў додека Министерството за труд и социјална политика, што инвестира во кампот, не се откаже од проектот. Владимир Петковски, претседател на Штрајкувачкиот одбор, вели дека населението нема да попушти во своите намери и на Министерството му порачува да најде друга локација за прифатниот центар. "Откако пред 10 месеци беше најавена изградбата на кампот, сите жители на Визбегово едногласно се изјаснивме дека сме против, бидејќи тој од секој аспект ќе го измени нашето секојдневје кое и онака се одвива речиси во супстандардни услови. Постојната канализација не ги задоволува нашите потреби, а ист е и случајот и со електромрежата. Со вода се снабдуваме преку систем од бунари, а ѓубрето сами го транспортираме на депонија", рече Петковски кој во името на револтираното население му порача на "Гранит" дека на работниците не им е гарантиарана безбедноста доколку тие се обидат да продолжат со градежните работи. Револтот кај визбеговци, како што велат тие, е уште поголем бидејќи никој од надлежните не ги повикал на разговор. Од Министерството за труд и социјала, како и во неколку наврати досега, вчера рекоа дека, и покрај негодувањата на визбеговци, кампот ќе мора да продолжи да се гради, бидејќи во спротивно, на Министерството ќе му биде повлечена донацијата. Како што дознаваме, претставници на незадоволното население денеска ќе бидат примени од вицепремиерката Радмила Шекеринска. [img]http://217.16.70.245/izdanija/1924/31901.jpg[/img] Sto bi sakal da sum tamu sega! Ej, dali na A1 se pokazhuva ova sve? Mislam kako snimki, i od lugjeto koj protestirat????
dejan http://www.vest.com.mk/default.asp?id=107031&idg=6&idb=1611&rubrika=Skopje
dejan Dodeka 'vleguvame' vo EU, azilanti vleguvat vo Makedonija!! http://217.16.70.245/?pBroj=1926&stID=56016&pR=12
M.O.C
quote:
Originally posted by dejan
Сите приоди кон скопско Визбегово од утрово се блокирани. Жителите не дозволуваат да продолжи изградбата на азилантскиот камп во нивното село. „Патот е блокиран и доле и горе. Првата машина е дојдена, но сега ќе се врати - повеќе нема да можат да работат“, изјави жител на Визбегово. Целата работа е сомнителна - велат мештаните. Тие ја прашуваат Владата, зошто кампот за бегалци не го промовираа како и секоја голема инвестиција, туку се се одвивало тајно и задскриено. „Зошто немаше транспарентност - сечење лента, камен темелник, како што треба да се одвива една работа“, вели жител на Визбегово. Жителите денеска добија поддршка од Македонските обединети сили. На блокадите ќе останат се додека таму не дојде вицепремиерката Шеќеринска.
E vaka dejan zitelite na vizbegovo pratile poraka za podrshka do site politicki partii za koi glaslale vo seloto i do nas, i samo nie bevme tamu na blokadite, se ke beshe super da ne se uplashea samite ziteli koga ne prashaa shto ponatamu, nashiot odgovor beshe so postavuvanje na punktovi koi nie ke gi napravime i ke ima nashi luge 24/7 so avtomatski pushki i zolji, koga go slushnaa toa se povlekoa, epa sega koj e kriv sami si ja reshija sudbinata, samo ima sreka i vo nesreka shto toa ne e drzavno zemjishte i gradonacalnikot na butel pod koe spaga vizbegovo JA ZABRANI IZGRADBATA.
dejan Koj se 'nie...nas' ??? On ja zabrani....ama koj go slusa??
Great_Macedonian dejan, MOC. cim bevte tamu zas ne pisuva za vas po mediumite?
dejan Makedonska Pravoslavna Crkva??? MOC??? Koga ke se slusneme so dedomi pak, ke go prasam dali nekoj im dojde da im pomognat.
Great_Macedonian lol.. MAKEDONSKI OBEDINETI SILI 'MOC'
dejan haha pa ne gi znam bas dobro! Sto pravat MOC vo Makedonija??
concrete
quote:
Originally posted by M.O.C nashiot odgovor beshe so postavuvanje na punktovi koi nie ke gi napravime i ke ima nashi luge 24/7 so avtomatski pushki i zolji,koga go slushnaa toa se povlekoa, epa sega koj e kriv sami si ja reshija sudbinata, samo ima sreka i vo nesreka shto toa ne e drzavno zemjishte i gradonacalnikot na butel pod koe spaga vizbegovo JA ZABRANI IZGRADBATA.
Znaci ova M.O.S.-ov nekoja pitoma organizacija, bara dozvola crno na belo za da pruzi "uslugi"....pa toa rajata odamna si ja resi sudbinata,ima veke tri cetiri godini od parastosot...... jas se mislev deka vie ne ste taa raja.....tuku Makedonski Osloboditelni Sili....kolku toa gordo zvuci , a, da...pa Kalasnikovi i Zolji ?????...imate li bre vie dozvoli za toa zelezo i plastika ???????
M.O.C
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
dejan, MOC. cim bevte tamu zas ne pisuva za vas po mediumite?
pishuvashe a imashe i izjava, a ako procitash pogore ke vidish izvadok od vesnik shto go stavil dejan "DOBIJA PODRSHKA OD MAKEDONSKITE OBEDINETI SILI" shto e ednakvo na kratenkata MOC
M.O.C
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by M.O.C nashiot odgovor beshe so postavuvanje na punktovi koi nie ke gi napravime i ke ima nashi luge 24/7 so avtomatski pushki i zolji,koga go slushnaa toa se povlekoa, epa sega koj e kriv sami si ja reshija sudbinata, samo ima sreka i vo nesreka shto toa ne e drzavno zemjishte i gradonacalnikot na butel pod koe spaga vizbegovo JA ZABRANI IZGRADBATA.
Znaci ova M.O.S.-ov nekoja pitoma organizacija, bara dozvola crno na belo za da pruzi "uslugi"....pa toa rajata odamna si ja resi sudbinata,ima veke tri cetiri godini od parastosot...... jas se mislev deka vie ne ste taa raja.....tuku Makedonski Osloboditelni Sili....kolku toa gordo zvuci , a, da...pa Kalasnikovi i Zolji ?????...imate li bre vie dozvoli za toa zelezo i plastika ???????
abe otvori ocite, vo proces na preimenuvanje e opshtina saraj vo ilirida, vo tetovo se e smeneto ima najavi za posle nova godina komplet da se izmenat site ulici shto ostanale so makedonski iminja, vo debar odamna e toa napravano, U.S army ti kazuva so nedeli deka ima pregrupriranja i to intenzivni na granica so makedonija, do koga ke bidesh vo zabluda, da ne se nadevash na EU a????[:D][:D][:D]
concrete Znam bre batka od MOS , ama ni ti, ni jas, vaka po forumi toa ne moze da go izmenime, razlikata e samo vo toa sto ti ovde prodavas nekakvi m..a za bubrezi deka mozes, so nekoi "nejasni" metodi!!!!...ne mi odgovori: imate li bre vie dozvoli od Dzango za toa zelezo i plastika t.e Kalasnikovi i Zolji ??????? Za municija znam deka nemate pari :):):):)!!!! Da se nadevam na NATO i EU ...ne..ni na kraj pamet....no stom USArmy ni kazuva, sto sakas ponataka da se sekirame, neli tie ja reguliraat granicata od drugata strana........ili samo ne pod...aat??????
M.O.C
quote:
Originally posted by concrete
Znam bre batka od MOS , ama ni ti, ni jas, vaka po forumi toa ne moze da go izmenime, razlikata e samo vo toa sto ti ovde prodavas nekakvi m..a za bubrezi deka mozes, so nekoi "nejasni" metodi!!!!...ne mi odgovori: imate li bre vie dozvoli od Dzango za toa zelezo i plastika t.e Kalasnikovi i Zolji ??????? Za municija znam deka nemate pari :):):):)!!!! Da se nadevam na NATO i EU ...ne..ni na kraj pamet....no stom USArmy ni kazuva, sto sakas ponataka da se sekirame, neli tie ja reguliraat granicata od drugata strana........ili samo ne pod...aat??????
nemozam da odoleam na vakva provokacija ako me doznaat moive ke me jadat. vo Surdulica (SCG) ima dva hangari polni za nas prateni od vojska na republika srpska kako poklon, cekame vo dogovor so django da gi smeni nacalnicite na nekolku upravi (5) za da mozat da pominat kamionite. a plastika i zelezo ima samo vo da receme da opremish eden peshadinec (ne vo bukvalna smisla) znaci deka samo strelacko zelezo e vo optek a vo surdulica ima mnogu raboti, kako osa sistemot itn... itn....
concrete Dete, ima..... veruvam uste edna slatkarnica kaj Univerzalna, od karsija , na krajot na 29 Noemvri prema Partizanska ....APCE se vikase....pravea epten dobra boza !!!!!!!Tradicionalno imaa ubavi devojcinja od familijata koi ja drzat slatkarnicata....em pies boza, em napasas oci..., a tvoite nema da te "jadat"!!!!!
toni_a go bapnaa do Skopje zaradi integracija vo naseto demokratsko opshtestvo??? i za rabota naogjanje se uslovite podobri... dobro go isplanirale [:(] inache buta pari EU zaradi prevencija od nesakani gosti.baegi "karija" na shushki i dobri odnosi ovie komshiive od karshi malata voda.duri preku nok demokratii stanaa nekoi...