Поповска, Петковски, Костовски...
Поповска, Петковски, Костовски...
Strelec Тројца македонски политичари наговестија дека ќе основаат нови политички партии. Според едни аналитичари, тоа се политички дисиденти, незадоволни што немале повисока позиција во својата партија, па со формирање на нова партија се обидуваат од ’споредни’, да станат ’главни’ играчи. Според други аналитичари, овие тројца ’бегалци’ се обидуваат да донесат нешто ново (и многу подобро) на македонската политичка сцена и да понудат еден нова квалитетна политика кој што би била поразлична и многу подобра од таа што досега ја имавме во Македонија. Кој мислите дека од овие тројца политичари има најголеми шанси да стане значаен фактор, или поинаку кажано, во кој од нив најмногу верувате?
dejan Pa kade e opcijata za 'nikoj'? ;) Inace...izlgeda za mene bi bil Tito.
Christian i po tito, tito[:D]
Jakov Zaboravi na Velija Ramkovski i negovata PEO Partija za Ekonomska Obnova.....Iako ne e vo drustvoto na bivsi ili segasni politicari i disidenti, no faka mesto posto Buckovski na dvapati vo izjavite posveteni na novite partii go spomnuva nego.
fio Тито. Велија е нула, Бучко го спомнува пошо у задње време А1 и Време све нешо откопуваат за владава
Jakov
quote:
Originally posted by fio
Тито. Велија е нула, Бучко го спомнува пошо у задње време А1 и Време све нешо откопуваат за владава
I jas mislam deka Velija e tapa.
joci Tito Petkovski, zatoa sto samo toj ima izgradeno jasen i silen politicki profil pred graganite na Makedonija. Liljana Popovska ednostavno nema harizma, i kako takva e politicki neinteresna licnost, monotona i zdodevna. Trifun Kostovski, pak, nikako ne moze da bide politicar ako ne zaradi nisto drugo togas zaradi toa sto govornickata komponenta na politickiot zivot slabo ja vladee- politicar so takov smesen recnik nikako.
Jakov Politickiot stav na Petkovski e izvonredno silen i jasen. Otprilika glasi, "Sekogas imam "konstruktivni" zamerki i primedbi koi se samo za vo kuloari i nikogas za vo javost" Taka prakticirase politika 15 godini vo SDSM ne gledam pricina zasto bi bilo sega ponaku.
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
...Taka prakticirase politika 15 godini vo SDSM ne gledam pricina zasto bi bilo sega ponaku.
I ushte mnogu godini pred toa!
Strelec btw, Liljana Popovska e, spored mene, edinstvaenata koja shto nema storeno konkretna golema politichka greshka i edinstvenata shto dokazhala (vo nekolku navrati) deka ja interesira shto misli narodot... Megjutoa, se soglasuvam deka i' e toa dzabe... poshto so mal broj na privrzanici, kje si ostane vechno na marginite na politichkata scena kaj nas!
Great_Macedonian Problemot e vo toa sto nie makedoncite samo se DELIME... zatoa ostanuvame slabi. Da se zdruzeja Tito, Trifun, i Liljana mozebi ke beja nekoja nova silna partija, a tie pak se delat. Sto znaci ova? toa znaci deka sekoj saka da si bide Lider! Ako navistina znaeja da mu dokazat na narodot ke gledaja da se zdruzat bidejki trojcata imet pozitivno mislenje od mnogu gragani. Vaka podeleni gi ceka sudbinata na Vasil Tupurkovski i degovata Demokratska Alternativa.
intel Tito i tocka.
OooOo Abe ... kaj mi otide glasot... ja glasav za 'Не верувам во ниту еден од нив'
fio Кај Тито :-)
SpaceLily Nikoj ich.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by SpaceLily
Nikoj ich.
Vrtam skrolot na explorer-ov i sho da vidam- Spejska na "Politika"! Kakvo iznenaduvanje na koloto! [;)][:D] Ibid topikov: "novite" partii vo najdobar sluchaj kje imaat po nekoj kandidat za pratenik... chisto onaka da se izmeri nasokata na dvizhenje na makedonskiot kolektivitet od strana na sponzorite na tie partii...
трендафил Нема да гласам пред се` затоа што многу работи не ми се познати. Прво која е точната причина за нивното напуштање на досегашната политичка опција која меѓу другото дојде на власт и со нивна помош. Дали се работи само за досегашна кусогледост (не сакам политичари што не можат да предвидат нешто во што јас бев сигурен) па сега прогледале, или им е криво што не добиле дел од колачот што мислат дека го заслужиле. Едноставно, не би ми пречело некој од нив да биде нешто во локалната самоуправа или Претседател на РМ, но не би сакал да го контролираат парламентот. Опасноста е и во тоа што би им се прикачиле сите што од било кои причини се „откачени“ од нивните матични партии. Да не заборавиме дека политичкиот систем кај нас е на мафијашка, а не на партијска основа. Исто така е нејасно со кого и дали би коалицирале доколку добијат некој пратеник. Со СДСМ и ДУИ или ВМРО-ДПМНЕ и ДПА или нема да влезат во власта доколку се сведат само на дел од гласачката машинерија контролирана од лидерот на СДСМ или ВМРО-ДПМНЕ. За мене е многу веројатно (барем според анкетите) да дојде до ситуација слична на германската. Коалиција на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ плус ДУИ и (или) ДПА. Мислам дека во моментов во двете партии не постои расположение за некоалицирање со партиите на албанофоните Македонци (да има етнички Албанци во власта но доколку се членови на некоја од овие партии) што со тек на време партиите би ги направиле граѓански, а постепено етничките партии би се претвориле во клубови и културноуметнички друштва без политичка моќ. Што би рекле да станеме нормална држава во која индивидуалните човекови права би се ставиле пред колективните (етничките).
Strelec Да се потсетиме на еден неодамна архивиран топик! http://forums2.vmacedonia.com/7667.html
lav
quote:
Originally posted by joci
Tito Petkovski, zatoa sto samo toj ima izgradeno jasen i silen politicki profil pred graganite na Makedonija. Liljana Popovska ednostavno nema harizma, i kako takva e politicki neinteresna licnost, monotona i zdodevna.Trifun Kostovski, pak, nikako ne moze da bide politicar ako ne zaradi nisto drugo togas zaradi toa sto govornickata komponenta na politickiot zivot slabo ja vladee- politicar so takov smesen recnik nikako.
Почитуван колега Насекаде (освен најверојатно само кај нас во Македонија) политичарите се монотони и здодевни...со една мала разлика во споредба со нашите ептен „мудри„ политичари......нивните (на странците-ама не на сите) ...ДЕЛАТА ИМ СЕ НАСЕКАДЕ ВИДЛИВИ....за разлика од нашиве кои иако велат дека „ИДЕМЕ„ КОН (никако ВО) БЛАГОСОСТОЈБА ...ете Јас и некој сличен на мене тоа сеуште не МОЖЕ СО ГОЛО ОКО ДА ГО ЗАБЕЛЕЖИ. Поинаку кажано за мене/нас е се и сеуште НЕВИДЛИВО...односно СЕ ГЛЕДА .....АМА Е МНОГУ ЛОША...а никако и АРНА...мислам на сосотојбата.