"Sovrsen" izboren sistem
"Sovrsen" izboren sistem
dada Sani Ja procitav najavata za mozna promena na izborniot sistem vo Makedonija i bi sakala da znam kakvo e razmisluvanjeto za toa kakov izboren sistem vie mislite deka najmnogu i odgovara na Makedonija?! Postoenjeto na razlicni izborni sistemi samo po sebe kazuva deka sekoj od tie sistemi si ima dobri i losi strani, vo sprotivno bi postoel samo eden izboren sistem koj bi go koristele site demokratski zemji. Takov "sovrsen" izboren sistem mislam deka se'uste ne postoi, pa zatoa sekoja drzava treba da gi stavi na kantar site postoecki "varijabli" i vo zavisnost od situacijata da odluci kakov izboren sistem ke primenuva. Iako imam simpatii kon eden od izbornite sistemi, se'uste nemam izgradeno cvrst stav, pa zatoa ja otvoriv temava nadevajki se deka ke mi pomognete da odlucam:) Tradicionalniot mnozinski ili moderniot proporcionalen model???
трендафил А зошто наместо да мечтаеме за наредните избори веднаш да не ги натераме ДУИ, ЛДП и СДСМ да работат според нашите желби. Да им покажеме дека власта е слуга на народот, а не обратно како што е сега? Тогаш ќе биде потполно се`едно кој ќе ги добие следните избори. Ова за промена, наместо да чекаме Месија испратен од Господ (Трета опција).
Strelec Хм, да... Во право си за ова... А имаш ли идеја како да се направи тоа? Бунт? Неплаќање сметки? Референдум?
трендафил Не постои закон што може да го спречи криминалот самиот по себе. Битна е борбата против криминалот. А во случајов со изборите, истите се и криминалци и се борат против криминалот. За жал, треба многу време кај нас изборите да почнат да ги спроведуваат чиновници независни од актуелната власт. Тогаш резултатот е оваков каков што е кај нас, односно криминалците (власта) се договараат со оштетените (опозицијата) на кој начин да бидат спречени во криминалот. Да немавме криминалци во власта (сегашна, мината или идна) и со овие или било кои други закони може да се организираат чесни избори. Со овој изборен закон изборите на 15 септември 2002 беа на високо ниво. На локалните избори (според набљувувачите на ОБСЕ СДСМ и ЛДП украле 2,5% од гласовите, т.е. само таму кај што опозицијата добивала со тесен резултат (Охрид, Кочани, Штип ...). ДУИ пак има украдено 33%, што е катастрофално за една земја низ која има провев поради отворените врати кон НАТО и ЕУ.
achtung_panzer Nasproti rashirenoto veruvanje deka so glasanje narodot ja kazhuva svojata volja, ne postoi izboren "model" vo koj glasot na narodot se slusha... naprotiv, narodot e poslushna i podatna masa so bezgreshno ispran mozok shto kako glina vo racete na Kreatorot se podviva pod znacite na sila... Prevedeno na nashki, narodot kje glasa onaka kako shto mu diktiraat onie shto go imaat Neshtoto shto celiot narod go saka. A shto narodot saka? Pristoen zhivot (uf, kakvo otkritie), od shto e redovno uskratuvan poslednive decenii... Nema najpogoden "izboren model", ima mali chekorchinja shto na nivo na nacionalna svest vodat do ona shto site go sakaat: prviot od tie mali chekorchinja e raskrstuvanje so bolshevichkite naviki na delegiranje lugje i vrabotuvanje na DJ Hans Mitralezec kako honorarec za raschistuvanje so sitnata partiska peshadija. Sieg Heil!
concrete Pa sto se menuva sega ???? Neli prethodnite izbori bea po "noviot izboren sistem"??????
dejan Sega Bucko ke gi menuva sega?? pa on...seljacista.
Jakov Za Makedonija sovrsen izboren sistem e onoj koj trae sto e mono pokratko. VO eden krug pa uste i da moze da zavrsuva glasanjeto vo 15.00. Sto pomalku vreme pomalku moznosti za belji. I da se razbira koga bi im se dale na brakava zagarantirani 30 mesta bez da glasaat zasto 90 % neregularnosti se kaj niv. Inaku proporcionalniot sisitem e sosema OK iako moze malku da se modificira i da se dodadat nekolku raboti plus. Primer site zaednic koi se spomnati vo ustavot treba da dobijat zagarantirani mesta za koi ke glasaat tie samite i so toa avtomatski brojot ke se zgolemi na 140 pratenici.
dada Sani Nesto slicno na ona sto pogore go kaza Jakov, mislam deka ke bide najdobro resenie - meshan sistem. Mnozinskiot udara mnogu na dvopartiski sistem, no istovremeno i dava moznost za postabilna vlada. Ne znam kolku godini ni se potrebni za da zavrsime so eksperimentiranjeto i da odlucime sto najmnogu ni odgovara. Da, proporcionalniot sistem e OK megutoa takov sistem najubavo moze da funkcionira vo drzava so malku "posozreana" politicka scena, kade malcinstvoto ke znae deka bez somnenie ke mora da mu popisti na mnozinstvoto, a ne da ja zloupotrebuva moznosta da bide soslusano.
Strelec Jas sum za proporcionalen izboren model! Prvo zaradi toa shto e mnogu poevtin (se organizira samo eden krug) i vtoro zaradi toa shto na toj nachin otapuva ostricata na SDSM i DPMNE! Mnozinskiot vo nachelo e dobar samo zaradi toa shto bi obezbedil pratenicite da se borat i za lokalnite problemi, no kaj nas toa ionaka ne e sluchaj bidejki pratenicite po 'default' razmisluvaat i deluvaat partiski. So toa shto, cenzusot nikako ne smee da bide povekje od 2-3%, poshto povtorno bi imale bipartizam, koj za drzhava kako Makedonija e mnogu nesrekjno reshenie... So takov nizok cenzus od 2-3% bi bilo obezbedeno mesto i za onie 4-5 najbrojni etnichki zaednici!
Aj u Kafic Strelec, tuka te podrzhuvam. Mislam deka kaj makedonskite parlamentarni izbori premnogu se dava sila na partiite. Nezavisni kandidati imaat isto taka samo mozhnost ako se povrzat so nekoja partija/lista...
трендафил Проблемите се во партиите и во народот. Не во изборниот систем. Партиите контактираат со граѓаните само во предизборната кампања, а одкако ќе дојдат на власт се однесуваат диктаторски, а народот нема желба или сила да се избори за почитување на неговото мислење. Не можеме да разбереме дека демократијата не се добива од некого, туку за неа треба да се избориме. Важно е кој ќе успее да состави влада. После тоа одлучуваат само лидерите на партиите во власта, а пратениците се само гласачка машина.
joci Isklucivo samo mnozinski sistem. Kojznae- taka mozebi i bi se raznisale temelite na politickata oligarhija sto vladee so Makedonija.
Strelec joci... замисли една ваква ситуација: Битола: СДСМ 50%, ’Некоја си трета партија’ 30%, ДПМНЕ 20% Охрид: ДПМНЕ 50%, ’Некоја си трета партија’ 30%, СДСМ 20% Кичево: ДПМНЕ 50%, СДСМ 30%, ’Некоја си трета партија’ 20% Штип: СДСМ 50%, ’Некоја си трета партија’ 30%, ДПМНЕ 20% итн. итн. Една ваква ситуација (со ваков начин на распоредување на силите) е многу извесна и во такви околности онаа ’Некоја си трета партија’ не би имала НИТУ ЕДЕН пратеник!? Тоа е опасноста од мнозинскиот изборен систем... А ниту СДСМ, ниту ДПМНЕ, досега успеаја да не’ убедат дека е доволно да ги имаме како можни опции!
Jakov какво мнозински бе шо зборите цело време. Пропорционален сиситем со праг од 5% плус загарантирани места за заедниците во Македонија е моментално најдобро решение. Па да го видам Петковски и сличните клошари со ке прават. Нека дупи тогаш со неговите глупи приказни, уште неформирана партијата он влезе у коалиција со СДМС, па за кој moja greska sorry - jakov *****едит-интел тогаш излегол. Или ке си прават тогаш предизборни коалиции или ќе си добијат сите по 2.02% и ќе свиркаат тажни песнички на клупите карши собрание. Пропорционален систем со еден круг со повеќе изборни единици е најдобра варијанта. Се разбира под УСЛОВ, прво да се средат работите околу ДИК и избирачките комисии, односно истите да се професионализираат и пред се да се деполитизираат во оној дел во кој што може и треба да бидат такви. Сервисни служби а не партиски базички на денот на избори.
Jakov Заборавив да додадам. Не е глупа Доста Димовска тоа што го заговара цело време. Пред избори ако не се обединат(не е битно за кој блок) зборам у принцип, на избори со пропорционален модел готово. Кој колку добил и наздравје сликање. Да видите кога ќе дојде ситуација 4те гласа на некоја си ЛД, ДА, ЛП да решаваат кој ќе формира влада како ќе се средуваат работите. Глупи беа Словенците уште 90год. што имаа коалициона влада од 7 партии....
intel
quote:
Originally posted by Jakov
moja greska sorry - jakov *****едит-интел
Off topic: Лав, бидејќи си ти најбучен кога ти се едитира текст имаш одлична прилика од Јаков да научиш што е барем Д од Доблест, храброст,достоинство...мммм... не ми текнува уште нешто[:p] Секако важи и за сите останати. Пс.Благодарам Јаков за соработката.
lav
quote:
Originally posted by Jakov
Заборавив да додадам. Не е глупа Доста Димовска тоа што го заговара цело време. Пред избори ако не се обединат(не е битно за кој блок) зборам у принцип, на избори со пропорционален модел готово. Кој колку добил и наздравје сликање. Да видите кога ќе дојде ситуација 4те гласа на некоја си ЛД, ДА, ЛП да решаваат кој ќе формира влада како ќе се средуваат работите. Глупи беа Словенците уште 90год. што имаа коалициона влада од 7 партии....
Почитува колега Во ваква констелација на позиционирање на партииите , но и законите кои за секого (поддеднакно не) важат во некојпат виканата држава на Македонците ...најлош (иако наизглед и наефтин) е пропорционалниот модел...за понавачите е веднаш ЈАСНО зашто е тоа така. Мислам дека само тогаш СЕКОЈ ГЛАС носи придобивки (само) за тие кои не и мислат добро на „татковината„ , иако притоа стојат мирно пред туѓо знаме и интонирана химна (имавме прилика на МТВ) тоа ЈАВНО и со наши пари финансирано во живо да го видиме...а и присатните гости таму...мислам на членови на МК Владата.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Jakov
moja greska sorry - jakov *****едит-интел
Off topic: Лав, бидејќи си ти најбучен кога ти се едитира текст имаш одлична прилика од Јаков да научиш што е барем Д од Доблест, храброст,достоинство...мммм... не ми текнува уште нешто[:p] Секако важи и за сите останати. Пс.Благодарам Јаков за соработката.
Не сум Јас најбучен ами ти си најмалку учен да ги спознаеш нештата , а кои ги одминуваш како лисицата во басната за грозјето...нели Сигурно терба да си ја прочитал ...мислам на ПОУКАТА која следи на крај таму?.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Хм, да... Во право си за ова... А имаш ли идеја како да се направи тоа? Бунт? Неплаќање сметки? Референдум?
Едни демонстрации со повеќе од 100.000 учесници од луѓе од сите партии и етнички заедници, без партијска туку општа политичка платформа со јасна порака кон актуелната но и секоја идна власт мислам дека би ги помрднала работите од место. За жал, и мене ми е јасно дека ова е невозможно во Македонија.