Меѓуетнички односи
Меѓуетнички односи
dejan Група малолетници од албанска националност, во понеделникот среде Тетово претепале момче од ромска националност. Причината за инцидентот, според извори на "Вечер" добиени од полицијата, е само затоа што момчето се обидело со нив да зборува на македонски јазик. Како што дознаваме нападнатиот С.Р., петнаесетгодишен средношколец, бил заедно со неговиот врсник и братучед Е.Р. и едно осумгодишно девојче и тие меѓусебе разговарале на македонски. Им пристапила група од неколку момчиња од албанска националност и им се нафрлиле. Почнале да ги удираат со клоци и тупаници и метални прачки. Еден од неколкутемина напаѓачи извадил метален бокс и со него го удрил С.Р. по лицето. Момчето од ударот паднало на земја, а насилниците продолжиле да го клоцаат по телото. Повреденото момче неговите родители го пренеле во тетовскиот Медицински центар каде што била констатирана скршеница на носот. http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=19967 Znaci vo Makedonija nesmee da se zboruva Makedonski?![V] Pa posle ke slusame prikazni od SDS i EU kako da gradime sozhivot... Nikogas ne bi se slucilo nesto ovakvo vo Grcka i takvi zemji kako neja.
intel Дејан, тука постирај вакви случувања. Не мора за секоја вест нова тема.Аман веќе.
ProMKD policijata ke go 'ispituva' slucajot, i ke go prasaat pretepanoto dete dali toj siptar go tepal, i normalno, ke rece ne me tepal, poso ke bide isplasen da ne dobie kotek pak. a edno prasanje: Dali na nekoj od vas ovdeka vi se slucilo takvo nesto albanci da ve zakacaat poradi toa sto ste Makedonci? Jas sum videl takvo nesto koga se slucilo i jas bev edinstveniot Makedonec koj mu pomogna na momceto koe go zakacaa, a site drugi gledaa od strana. Pisete za vase iskustvo
wolf_pack
quote:
Originally posted by ProMKD
Dali na nekoj od vas ovdeka vi se slucilo takvo nesto albanci da ve zakacaat poradi toa sto ste Makedonci?
Не мора да е само оваков случај, еве Дејан може и Македонци да го нападнат од пуста причина шо е 'туѓинец'. Али таквите разбојници ко овие момчиња во Тетово си имат ука за 'violence' и само со еден начин јас знам како да се справам во таква не-избеглива ситуација.
Great_Macedonian Dejan, ne znaci deka "vo makedonija ne smee da se zboruva makedonski"... vo sekoja zemja ima rasisti, isto kako tie vo tetovo, mnozinstvoto takvi slucaj gi predizvikuvaat deca srednoskolci. Edna grupa Avstralci pred nekolku godini ni se nafrli mene i na mojte drugari samo zasto sme "wogs" <--taka se nareceni juzno evropejcite vo Avstralija. Na kraj toj od niv sto ne pcuese glasno, se nafrli na bratmi, jas i mojte drugari go napravivme puzder vnatre vo mcdonalds-dodeka negovite drugari kukajci si vlegoa vkola. I aj sega da recam "site avstralci mrazat "wogs".!?!?
lav
quote:
Originally posted by dejan
Група малолетници од албанска националност, во понеделникот среде Тетово претепале момче од ромска националност. Причината за инцидентот, според извори на "Вечер" добиени од полицијата, е само затоа што момчето се обидело со нив да зборува на македонски јазик. Како што дознаваме нападнатиот С.Р., петнаесетгодишен средношколец, бил заедно со неговиот врсник и братучед Е.Р. и едно осумгодишно девојче и тие меѓусебе разговарале на македонски. Им пристапила група од неколку момчиња од албанска националност и им се нафрлиле. Почнале да ги удираат со клоци и тупаници и метални прачки. Еден од неколкутемина напаѓачи извадил метален бокс и со него го удрил С.Р. по лицето. Момчето од ударот паднало на земја, а насилниците продолжиле да го клоцаат по телото. Повреденото момче неговите родители го пренеле во тетовскиот Медицински центар каде што била констатирана скршеница на носот. http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=19967 Znaci vo Makedonija nesmee da se zboruva Makedonski?![V] Pa posle ke slusame prikazni od SDS i EU kako da gradime sozhivot... Nikogas ne bi se slucilo nesto ovakvo vo Grcka i takvi zemji kako neja.
Деки Гледаш ли дека овде не се пожелни никакви АНТИ-Рамковни размислувања ничии ...дури и кога станува збор за ХИЕНИТЕ кои ете напаѓаат по навика...нели???.
SLaCk Tocno e deka ova e eden slucaj prikazan,ama soberete gi site godinava slucai objaveni vo vesnik i dodadete uste 3 pati na toa(bidejki vo NASATA drzava koga prijavis vo NASATA policija nekakov fizicki ili verbalen napad od pripadnik na siptarskata zaednica NASITE policajci digaat ramenici,pa za toa mnogu luge ne prijavuvaat vakvi slucki) i ke vidite deka toa ne se ispadi na "mala grupa rasisti" tuku nasilstvo na dojdencite vrz Makedoncite.Toa e izraz na omraza od pogolemiot del na siptarite vo Makedonija.Treba da se ograniziraat "milicii" odnosno grupi za zastita kade sto se slucuvaat vakvi napadi.Znaci lugeto da se samoorganiziraat za da se odbranat zatoa sto policijata ne gi stiti.Samo da vi kazam eden neprijaten podatok od srednoto uciliste GUC pred nedela dena napravile racija i kaj pogolemiot del od ucenicite albanci e pronajdeno ladno duri i OGNENO(!? - vo dva primeroci) oruzje!Kaj Makedoncite situacijata bila sosema sprotivna.Genetska mutacija li e toa ili ne znam sto!
dejan Ustedna tragedija!! Триесетина Албанци од Света Петка претепаа и избодеа момче од Припор о вторникот вечерта во автобус на "ЈСП" број 58 на улицата "11 Октомври", триесетина малолетници Албанци од Света Петка, Скопско, без никаков повод и причина претепале момче од македонска националност, а потоа еден од нив извадил нож и неколкупати го прободел во вратот и во левата пазува. Во инцидентот, иако официјално не ни беше потврдено, нападнат е и возачот на автобусот. И момчето и возачот се однесени в болница. Првиот поради сериозноста на повредите е задржан, а вториот по укажаната медицинска помош е пуштен на домашно лекување. Лекарите од Градска изјавуваат дека животот на момчето не му е во опасност и се очекува во наредните денови да биде пуштено дома. Александар Стојчевски вечерта, околу 19 часот, се враќал дома. Групата од, според неколкумина очевидци, триесетина млади, меѓу 15 и 18 години, го нападнале момчето и почнале да го удираат. Стојчевски паднал на подот по што еден од разулавената толпа дошол до него, извадил нож и почнал да го боде. Во знак на протест педесетина жители на Припор вчера ја блокираа улицата кај последната постојка на "24". Родителите и пријателите на Стојчески не сакаа многу да говорат пред медиумите, нагласија само дека ситуацијата во земјава е катастрофална, и националната нетрпеливост од ден на ден во тој крај се зголемува. Од МВР нагласуваат дека, во моменов, се спроведува истрага од која се очекува скорашно пронаоѓање на сторителите и нивно приведување. http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=20388 [V]
Belomorec Ke dojde 24:00 i vekje vo 00:01 od novo pocnuvame. Eve gi povtorno ne napdnaa, ne provociraat, zosto. Pa nie se im dadovme. Pa nie ramkoven potpiasavme, neli trebase mirno da bide da se integrirame. Makedonskiot sistem vo koj se vlezeni nevladini organizacii, mediumi, politicki partii na golemo ja odrzuva virtuelna Makedonija. Kvazidrzava vo koja Makedonecot treba se da golta da dava i povtorno kriv da se osekja. Albancite se eden del od problemot sustinata e vo odrzuvacite na virtuelnata Makedonija. Komunistickata elita so se direktorite na golemite drzavni firmi, MTV, KANAL5, Milcovci i Ordanovci so nivnite NVOa, vecnite sudii i rektori, vecnata UDBA itn. Po niv se udara ako sakame sonce da ne ogree. Se drugo e djabe trosenje energija
dejan http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=20463 Припорчани на нозе! ВО ТЕКОТ НА ВЧЕРАШНИОТ ДЕН АВТОБУСОТ НА ЈСП ШТО СООБРАЌА НА РЕЛАЦИЈАТА ХОЛИДЕЈ ИН - СВЕТА ПЕТКА-БРЕЗОВЕЦ - ДОБРИ ДОЛ БЕШЕ ОНЕВОЗМОЖЕН ДА ГИ ПРЕВЕЗУВА ПАТНИЦИТЕ ЗАРАДИ БЛОКАТАТА НА ЖИТЕЛИ НА ПРИПОР, ПОСТАВЕНА КАЈ ПОСЛЕДНА "24"
ProMKD ako neka blokiraat, lugjeto si baraat toa sto mnogumina od nas ne go barame. Ramnopravnost. Site treba da bidat ednakvi pred zakonot. Zosto albancite da setaat so oruzhje, a nas da ne kaznuvaat poradi toa sto ne gi palime svetlata na kolite preku den? Mozebi i MOS ke im pruzi poddrska
Makedon
quote:
Originally posted by sersovul
link removed
Ne mi e jasno kako nekon anto-trakiec moze da si dozvoli da se narekuva vulgar- turko tatarin?!