Nacalnikot Stojanovski vo Hag?
Nacalnikot Stojanovski vo Hag?
melpomena Gledam nema otvoreno topic na ovaa tema, a dosta e aktuelen slucajov i kaj nas i vo Hrvatska. Shto mislite, dali Generalot Stojanovski trebashe da ja poseti Hrvatska znaejkji kakov skandal mozhe da se sluchi? Dali i trebashe sega ova na Makedonija? Dali mislite deka beshe vo red izjavata na premierot Buckovski deka: Stojanovski e gordost na ARM???[:0][:0] Dali konechno kje se doznae deka Stojanovski e isforsiran kadar na SDSM koj nezasluzhno stana nachelnik?
concrete Pa nataka ide.....ZABRZANO......eve veke i minister na vlada si se narekuva minister na "zemja domakin" i vlakno ne mu fali ...ni od negovite sefovi ...ni od"razgneven narod"...koj ke ti go znae....
profa Za Stojanovski,da,gordost na JNA e.Deka e gordost na ARM ne bi rekol ,so toa so vojuval vo 1991 vo Hrvatska ne naprail nisto dobro za Makedonija,taka da ne gleam zas bi bil gordost za Makedonija radi toj fakt. A zasto ostanal vo redovite koga mozel da se vrati i toa ne znam.Moze bil premnogu lojalen na JNA,kako sto nekogas Hitler,Stalin,.. imale pa ednostavno mislel deka e taka najpametno da naprai a moze i kako so veke Panzer kaza vo negoviot post ne bil siguren za statusot na JNA i na samata SFRJ a neli i toj bil so dobra pozicija vo vojskata taka da ete i toa moze da bide edna dobra pricina.A vo takvi momenti jas mislam e najlesno za vojnik da stekne dobra reputacija,promocija,i taka natamu,pa toj ete moze i na toa mislel. E sega vojuval vo Hrvatska pa zasto Hrvatite da go domat bukvalno kazano? Pa Ahmeti kaj nas i do vlada stigna,i uste 1000 takvi harat po zemjata. Plus toa ja mislam vo takvi vreminja imas samo dve opcii ili da ubies ili da dozvolis da te ubijat.Toj bil vojnik vo JNA i izvrsuval dolznost a ne velam deka toj e inicijator na vojnata vo Hrvatska a dali trebalo da ja napusti JNA ili ne vo tie momenti bilo pak negov izbor. Ja poprva bi ja obvinuval JNA,taa e kriva za se,a ne poedinci. Stojanvoski vo Hag? Koga ke go vidam Ahmeti vo Hag,togas ne bi se protivil ni Stojanovski da go vidam tamu.
Makedon
quote:
Originally posted by profa
Za Stojanovski,da,gordost na JNA e.Deka e gordost na ARM ne bi rekol ,so toa so vojuval vo 1991 vo Hrvatska ne naprail nisto dobro za Makedonija,taka da ne gleam zas bi bil gordost za Makedonija radi toj fakt. A zasto ostanal vo redovite koga mozel da se vrati i toa ne znam.Moze bil premnogu lojalen na JNA,kako sto nekogas Hitler,Stalin,.. imale pa ednostavno mislel deka e taka najpametno da naprai a moze i kako so veke Panzer kaza vo negoviot post ne bil siguren za statusot na JNA i na samata SFRJ a neli i toj bil so dobra pozicija vo vojskata taka da ete i toa moze da bide edna dobra pricina.A vo takvi momenti jas mislam e najlesno za vojnik da stekne dobra reputacija,promocija,i taka natamu,pa toj ete moze i na toa mislel. E sega vojuval vo Hrvatska pa zasto Hrvatite da go domat bukvalno kazano? Pa Ahmeti kaj nas i do vlada stigna,i uste 1000 takvi harat po zemjata. Plus toa ja mislam vo takvi vreminja imas samo dve opcii ili da ubies ili da dozvolis da te ubijat.Toj bil vojnik vo JNA i izvrsuval dolznost a ne velam deka toj e inicijator na vojnata vo Hrvatska a dali trebalo da ja napusti JNA ili ne vo tie momenti bilo pak negov izbor. Ja poprva bi ja obvinuval JNA,taa e kriva za se,a ne poedinci. Stojanvoski vo Hag? Koga ke go vidam Ahmeti vo Hag,togas ne bi se protivil ni Stojanovski da go vidam tamu.
Профа, не се секирај. Во Хаг идат само оние кои ја бранеа Македонија 2001 г. и се бореа за нејзин опстанок. Тие што си го слушаа НАТО 2001 г. и си потпишуваа албанизација на Македонија т.е. Рамковен, и ја блокираа одбраната на МКД, нема да одат во Хаг.
Jakov Dvajca makedonski generali koi svoevremeno bile(se) nacalnici na General Stabot na ARM. Doblesta na edniot i "doblesta" na drugiot vo istata 1991. Edniot bil sef na edinica vo Vukovar, vtoriot bese sef na mornaricka edinica vo Split. Dvajcata za svoite zaslugi vo JNA stanaa nacalnici na GS. Prviot zasto bil toa sto citame denes sto pravel vo Vukovar, vtoriot za svoite godina i nesto zatvor vo Belgrad. Stojanovski vs. Bocinov Prviov i nemu slicnite se sto? Grdoto lice na makedonskoto kukanje po Jugoslavija i nejzinite pridobivki. Eden kup goveda ostanaa da ziveat vo ostatokot od taa JU, uste pogolem kup eve gledame se vleckale po frontot za nekakvo si chvarce da zakacat. Tie sto bile "predavnici" i "izdaici" se vratile na povikot od Makedonija i ete sega se veke zaboraveni i bataleni od site. Ako Stojanovski e nevin, grevot i sramot ke odi na Hrvatite i nema da im bide prv pat, ama ako sepak ima barem malku malku vistina vo ona sto go kazuvaat sekoja cest. Neznam koj se sekava koj ne.... Pokojniot pretsedatel Trajkovski koga trebase da go postavi nacalnikot na GS dojde vo mal konflikt so vladata na Crvenkovski zasto oni go forsiraa tokmu Stojanovski. Po negovata tragicna smrt, Jordanovski kako zelba na Pretsedatelot, go imenuvase izborot na Trajkovski" Denes izleguva na povrsina deka otporot na Pretsedatelot ne bil protiv partiskata pripadnost na gen. Stojanovski nego poradi toa sto Trajkovski imal informacii za zabeleskite na Hrvatska. Ocigledno Pretsedatelot vodel griza za drzavnickite raboti, samo sto duri odposle ke sfatime nekoi raboti. Najnovive polit. garnituri uspesno gi zaebaa odnosite so Srbija, pa sega so Hrvatska.....sledna e Slovenija?
трендафил Нејасно е зошто СДСМ цело време инсистира токму Мирослав Стојановски да биде началник на генералштабот. Притисок правеа уште на покојниот претседател Трајковски да го именува. Тие што сега кажуваат дека покојниот претседател разговарал со хрватскиот за ова тогаш молчеа. Дали е тоа затоа што на демонстрациите на опозицијата после собраните потписи за референдум за предвремени избори токму Мирослав Стојановски имаше распоредено снајпери на зградите окулу плоштадот и собранието против демонстрантите (вклучувајќи ме и мене). Колку што ми е познато снајпер не е оружје за масовна одбрана. Повеќе би било за напад врз поединци (веројатно организаторите). Иначе мислам дека правдањето со НАТО е само вадење за домашна употреба. Во секој случај кога власта е притеснета вели дека тоа што го прави го прави под притисок на НАТО или ЕУ. А кога и одговара воопшто не ги слуша странците. Ниту за корупцијата, изборните кражби, договорите во 4 очи, лошата бизнис клима и да не набројувам. Хрватите спремаат документација за воените злосторства на Мирослав Стојановски во Вуковар. Во секој случај брзо ќе видиме која е вистината. Дали нашиот генерал за толку кратко време блескаво напредуваше во кариерата на крајот од својата служба во ЈНА поради професионалност или нешто друго? Доколку е воен злосторник треба да одговара. И тој и другите воени злосторници што сега се во врвот на македонската политика. Али Ахмети на пример.
melpomena Prashajte bilo koj oficer od JNA, dali mozhe za 10 godini da se stane od kapetan- general?[:0] Stojanovski ima preripano 7 skalila vo armijata, pa shto e mnogu lugje - mnogu e!!!!
slasa Ne mi se veruva .. nego se prasuvam samiot sebe zar nema drug covek vo Makedonska armija sto e general i moze da zastane na celo na ARM
трендафил
quote:
Originally posted by slasa
Ne mi se veruva .. nego se prasuvam samiot sebe zar nema drug covek vo Makedonska armija sto e general i moze da zastane na celo na ARM
За СДСМ нема друг. Сите им се незаменливи, вклучувајќи го и началникот на генералштабот. А и доколку го сменат човекот што наводно убивал Хрвати, ќе постават некој што убивал Македонци.
OooOo Мирослав Стојановски: Не поднесувам оставка „Нема да поднесам оставка, бидејќи со своите активности не сум ја нарушил професионалната етика“, изјави денеска во Софија генерал Мирослав Стојановски, началник на Генералштабот на АРМ. Изјавата на генерал Стојановски е реакција на барањето на македонската опозиција и дел од хрватската јавност за негова оставка, поради учеството во војната во Хрватска, како офицер на поранешната ЈНА во раните 90-ти години на минатиот век. Првиот човек на македонската Армија за неговото воено минато, упати на изјавите што деновиве ги дадоа „политичките авторитети - шефот на државата и врховен командант, премиерот и министерот за одбрана на Македонија“, укажувајќи оти на нив „нема што да додаде“. Началникот на ГШ на АРМ, генерал Мирослав Стојановски, кој денеска без да биде најавено во Македонија, допатува во повеќедневна официјална посета на Бугарија, оствари средба со неговиот домаќин, началникот на ГШ на бугарската Армија, генерал Никола Колев. Како што јави агенцијата Бгнес, генерал Стојановски се заблагодарил за поддршката што Бугарија и ја дава на Македонија на патот за членство во НАТО, оценувајќи ја како исклучително важна. Од своја страна, бугарскиот генерал Колев високо ги оценил реформите во македонската одбрана и изразил надеж дека Македонија на Самитот во 2006 ќе добие покана за членство во НАТО. Бучковски: За Стојановски ќе побарам дополнителни информации Премиерот Владо Бучковски одговарајќи на новинарски прашања во врска со случајот на началникот на АРМ Мирослав Стојановски, денеска во Стопанската комора рече дека ќе побара дополнителни информации од Република Хрватска и порача да не се инсистира на нешто што не е приоритет во односите меѓу Македонија и Хрватска, а може да ги расипе односите меѓу двете земји. „Јас ќе побарам дополнителна информација од Република Хрватска. Во секој случај во следните 30 дена македонската јавност со внимание ќе следи што се случува. Ние имавме многу заеднички работи со хрватите во изминатиот период“, изјави Владо Бучковски по завршување на презентацијата на реформите во УЈП во Стопанската комора на Македонија. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=54836"]Povekje...[/url]
трендафил Ниту еден Македонец кој не бил во униформата на ЈНА не бил убиен во Хрватска. Дел од убиените се убиени од страна на офицерите во ЈНА и српската паравојска што ги придружуваше. Само затоа што не се Срби. Што се однесува до случајот Стојановски, само се покажува дека Хрватска, за разлика од нас е држава. Откако обвинителот прочитал во весник дека некои Хрвати го обвинуваат за воено злосторство, веднаш започнал истрага. Новинарите имаа најдено видео снимка од тоа време на која нашиот генерал е во преден план, а позади него има цивили. Чудно е што тој е со брада. Како е можно професионалец да не ги почитува правилата за служба во ЈНА кои барем во поглед на бричењето, посебно во воени услови, беа јасни. ( Некои злобници велат дека сакал да личи на четник. ) Сега истрагата ќе го потврди или отфрли обвинението. Кај нас и покрај многуте обвиненија нема локална истрага против осомничените за воени злосторства. Најголемите злосторници (според обвиненијата - непотврдено со судска одлука) се најпочитувани Албанци во власта. Новинарите немаат видео материјал за дејствијата во војната снимен од блиску. Потполно обратно од Хрватите. Хрватите му помагаат на секој свој граѓанин обвинет во Хаг. Кај нас, има писмо од судот со кое се бара на бранителите на Љубе и Јохан да им се дозволи ист пристап до државните документи како што им беше дозволен на Хашките обвинители. Судиите во Хаг не сакаат да имаат дамка во кариерата и да учествуваат во судење во кое на обвинетите не им се дава фер шанса. Кого го штити македонската власт? Дали терористите од Љуботен. Или само им е мерек Љубе и Јохан да бидат осудени без разлика дали се виновни или не, па затоа од нив ги кријат доказите што може да ги ослободат.
lav Originally posted by Makedon
Originally posted by трендафил[/i]
Ниту еден Македонец кој не бил во униформата на ЈНА не бил убиен во Хрватска. Дел од убиените се убиени од страна на офицерите во ЈНА и српската паравојска што ги придружуваше. Само затоа што не се Срби.MAKEDON: Srbite ubivaa Makedonci, so cel da stvorat omraza megu nas i Hrvatite- demek Hrvatine gi ubivaat Makedoncite, so cel makedoncheto prvo da otide vo borbeni redovi i da gine, a srbite da si cmaat, isto kako sto se slucuvase i vo srpskite vostanije, vojnata 1878 g. i balkanskite vojni. Да ...ама нашата „Историја„ поинаку ни кажува...нели? Што се однесува до случајот Стојановски, само се покажува дека Хрватска, за разлика од нас е држава. А ние што сме ако не „држава„ а ? Територија ...банана репубљик а ? Откако обвинителот прочитал во весник дека некои Хрвати го обвинуваат за воено злосторство, веднаш започнал истрага. А нашиов после изјавата каков си е и тоа дадена ЈАВНО си заминал во странство....за да се дообучи....за работата негова ....додоуше другите обратно прават односно прво обука па после си добива фунција...ама ова по се изгледа се ептен и ногу „мудри„ нели? Новинарите имаа најдено видео снимка од тоа време на која нашиот генерал е во преден план, а позади него има цивили. Чудно е што тој е со брада. И каде се гледа пробљемот а ?...во брадата или пак во потенцираната од сите врвни раководители професионалност ??? Како е можно професионалец да не ги почитува правилата за служба во ЈНА кои барем во поглед на бричењето, посебно во воени услови, беа јасни. ( Некои злобници велат дека сакал да личи на четник. ) Сега истрагата ќе го потврди или отфрли обвинението. MAKEDON: KOLKU STO ZNAM VO JNA BILO ZAKON BRICENJETO. STO MU STANALO NA STOJANOVSKI NEBRICEN DA E? Па можеби им снемало жилети или пак сапун(ица)??? Кај нас и покрај многуте обвиненија нема локална истрага против осомничените за воени злосторства. Најголемите злосторници (според обвиненијата - непотврдено со судска одлука) се најпочитувани Албанци во власта. Новинарите немаат видео материјал за дејствијата во војната снимен од блиску. Потполно обратно од Хрватите. IMAAT, AMA NE GI DAVAAT, ZAFATENI SE SO SVIRCINJATA STO GI DOBIJA [:D] Еееееееееееееее тие со свирчињата коџамити фунционери си (по)станаа ама за жал идат Избори па не се знае кој и за што нив ќе ги (ис)праша ...мислам за свирчињата односно мелодиската линија и други особености на „свирецот„ и неговото свирче. А можеби и ако и овојпат осамнат со такви пароли ...демек ТЕПАЈ ТЕ НЕ...не се знае крајот....мислам нивни а не и на свирчињата. Хрватите му помагаат на секој свој граѓанин обвинет во Хаг. Па не гледаш ли дека и „нашиве„ истото го „прават„ ? Кај нас, има писмо од судот со кое се бара на бранителите на Љубе и Јохан да им се дозволи ист пристап до државните документи како што им беше дозволен на Хашките обвинители. Судиите во Хаг не сакаат да имаат дамка во кариерата и да учествуваат во судење во кое на обвинетите не им се дава фер шанса. Чуден сој ти биле тоа ...мислам на судиите од Den Haag!!! Кого го штити македонската власт? Дали терористите од Љуботен. Или само им е мерек Љубе и Јохан да бидат осудени без разлика дали се виновни или не, па затоа од нив ги кријат доказите што може да ги ослободат. MAKEDON: Edno mi e samo nejasno; vodac na ONA/ANA/UCK bese Ali Ahmeti, a so sigurnost se znae deka kidnapiranite Makedonci se ubieni od UCK. Kako toa liderot na ONA/ANA/UCK ne odgovara, uste poveke i drzavata ne reagira?!
achtung_panzer
quote:
Originally posted by melpomena
Prashajte bilo koj oficer od JNA, dali mozhe za 10 godini da se stane od kapetan- general?[:0] Stojanovski ima preripano 7 skalila vo armijata, pa shto e mnogu lugje - mnogu e!!!!
Vo mirnovremenski uslovi, shansite za takov skok se sosema mali. Za vreme na vojna megjutoa, mnogu raboti se menuvaat...
quote:
Originaly posted by toni_a ps-jas vo toa vreme,da bev na negovo mesto, sigurno ke se povlechev od jna.imashe mozhnost za konflikt vo MK...osobeno sto nemam namera da ginam za tugja armija!
[/quote] Epa da de, posle bitkata site se generali. Vakvi eksperti od fotelja kolku sakash... gledam mnogumina od vas (ako ne site) komentiraat od shto videle na TV i prochitale niz vesnici onaka neobvrzuvachki... sednete pa pomuabetete so nekoj shto bil na hrvatskiot front vo toa vreme. Pa se spomnuva Hag, pa zlostorstva... zhivi smeshki be... ajde togash da gi zbereme site Makedonci shto povlekle oroz vo taa vojna pa da gi pratime vo Hag. Gen. Stojanovski e prviot nachalnik na GS so vistinsko voeno iskustvo, znachi videl vojna vo prvo lice ednina. Neprocenlivo iskustvo vo sluchaj na povtoren voen konflikt...
intel Стварно не можам да се изначудам како можеме да си паднеме сами во јамата ископана за непријателот. Мекедонци бараат одговорност од војник за тоа што си ја работел својата работа во едно друго време, во една друга држава.Бил одговорен затоа што убивал Хрвати[:0] Кој која генерација е незнам ама овде се искажуваат и луѓе кои немаат три чисти со тоа што беше и која беше ЈНА. Народна армија, која според уставот мораше да се бори како со странски така и со домашни непријатели.ЈНА вс. усташки паравоени формации е исто што и АРМ против УЧК. Не ли ви се чини дека им ставате печат на Љубе и Трчуловски(некои од вас) Ова дека Трајковски знаел, па затоа давал отпор се муабети од пред коперација.Ете човекот зошто го утепаа-уште фалеше да додаде некој. ОК, нема врска како било и што било.Нека е грешка неговото одење во Хрватска(демек месиќ може во србија то је так нормално).Дали треба и колку и мисли добро на Мекдониоја ДПМНЕ кои прежедни за пресови веднаш се јавија и побараа оставки, одење во Хаг и резимираа дека Македонија може поради ова да не го добие кандидатскиот статус(нескриена желба).Абе поморонска партија здравје.Национална стратегија на највиско ниво што до сега не е видена во светот може само од Дпмне да се научи. Откако прочитаа по форумиве за ова веднаш се јавија минериве на прес. ПС. Она за чиновите. За 7 години и не е така краток период во споредба со некои полициски генерали кои од улица скокаа во чинови за неколку месеци..Овој барем има Воена Академија по ПС.
Makedon Intel: Кој која генерација е незнам ама овде се искажуваат и луѓе кои немаат три чисти со тоа што беше и која беше ЈНА. Народна армија, која според уставот мораше да се бори како со странски така и со домашни непријатели.ЈНА вс. усташки паравоени формации е исто што и АРМ против УЧК. MAKEDON: Tebe Intel ko Seselj da te ucel sto e JNA; uste poveke imam vpecatok kako da si Srbin, a ne Makedonec. JNA oficijalno se raspadna po izlezot na Slovenija od federacijata i stana Srpska narodna armija; verojatno nekoi vo Makedonija uste zalat sto ne se vo Srpskata Narodna Armija, a Makedonija ne e juzna Srbija pa gi krivat DPMNE sto go ostvarija vekovniot son na vistinskite makedonci- NEZAVISNA MAKEDONIJA; najverojatno i zatoa VMROvcite na Intel mi se trn vo oko. Jugoslavija bese federacija, a federativnata clenka Hrvatska so referendum na najdemokratski nacin so voljata na graganite izleze nadvor od federacijata! Legalnite voeni edinici na drzavata Hrvatska ne bea paravoeni, tuku legalni voeni edinici na edna suverena drzava! Не ли ви се чини дека им ставате печат на Љубе и Трчуловски(некои од вас) Sosema izvitopereno razmisluvanje; Ljube i Tarculovski ja branea Makedonija, JNA (citaj srpska narodna Armija) se borese za srbite vo Hrvatska t.e. site srbi vo edna drzava, so eden zbor GOLEMA SRBIJA. Sto majka barase JNA vo Hrvatska, koga veke Slovenija bese otcepena i JNA povlecena od Slovenija? Дали треба и колку и мисли добро на Мекдониоја ДПМНЕ кои прежедни за пресови веднаш се јавија и побараа оставки, одење во Хаг и резимираа дека Македонија [b]може поради ова да не го добие кандидатскиот статус(нескриена желба).Абе поморонска партија здравје.Национална стратегија на највиско ниво што до сега не е видена во светот може само од Дпмне да се научи. Откако прочитаа по форумиве за ова веднаш се јавија минериве на прес.MAKEDON: Naprotiv, DPMNE se zalagaa i zalagat za nezavisna Makedonija, a so toa i clenstvo vo EU i NATO; nekoi recidivi od srpskiot kolonijalen rezim vo Makedonija t.e. lugeto koi uste ja sonuvaat Makedonija kako juzna Srbija (a tie juznosrbijanci) se protiv EU-NATO integraciite na Makedonija, a toa go pravat so ekonomsko-nacionalno unistuvanje i raznebituvanje na Makedonija, od tipot na unistuvanje na makedonskoto stopanstvo, osiromasuvanje na narodot i celosen kolaps, unistuvanje na makedonskata kultura (ne sum cul vo poslednive 3 godini nekoja makedonska patriotska ili starogradska pesna na MTV ili prenos na nekoj makedonski festival), raznebituvanje na makedonskiot duh; tie temni sili toa go pravat so edna cel- Makedonecot da izgubi doverba oti moze sam da uspee, da se razocara deka veke sam mu nema spas, deka izumira ekonomski i kulturno, a spasot da go pobara vo "pregratkata na severniot sosed". ПС. Она за чиновите. За 7 години и не е така краток период во споредба со некои полициски генерали кои од улица скокаа во чинови за неколку месеци..Овој барем има Воена Академија по ПС. MAKEDON: Cinovite se dobivaat po zasluga, t.e. koj kako ke se pokaze na bojnoto pole; ako sum dobar vojnik i vodac, i za godina moze da dobiete visok cin vo normalna zemja. Tie od "ulica" nemale nekoj cicko ili tetka so prezime na -ic ili srbofilsko nastroenie vo minatoto i da gi vmetne vo JNA setne ARM, za potoa "strucnjacite" so dolgogodisno iskustvo da dezertiraat i odbivaat orizje koga bese napadnata Makedonija vo 2001 g., no mozea da prifatat rakovodni mesta godina podocna
intel
quote:
Originally posted by Makedon
, a Makedonija ne e juzna Srbija pa gi krivat DPMNE sto go ostvarija vekovniot son na vistinskite makedonci- NEZAVISNA MAKEDONIJA; najverojatno i zatoa VMROvcite na Intel mi se trn vo oko.
Ти се или ми се, не те разбрав. ДПМНЕ го оствариле вековниот сон[:0][:0][:0][:0], а викаш раководството кај што работиш “мислиш“ биле ДПМНЕ. Кажи си отворено дека си член на таа партија и дека се обидуваш да пропагираш за истата. Да не беше ДПМНЕ денес ќе бевме “Словенци“ бе, какви срби, и немаше да имам проблем ни со име ни со црква ни со ЕУ ни со НАТО.
SLaCk intel e kako ke bevme Slovenci?Da bese pojak SDSM sega so Srbija zaedno ke bevme i dogovor za stabilizacija i asocijacija ke potpisuvavme.C c c c Hrvatite bile isto sto i UCK?So koj pamet go kaza ova ne znam.Samo kazi si da ne ti e sram sto i nie se otcepivme od SFRJ?
Makedon
quote:
Originally posted by SLaCk
intel e kako ke bevme Slovenci?Da bese pojak SDSM sega so Srbija zaedno ke bevme i dogovor za stabilizacija i asocijacija ke potpisuvavme.C c c c Hrvatite bile isto sto i UCK?So koj pamet go kaza ova ne znam.Samo kazi si da ne ti e sram sto i nie se otcepivme od SFRJ?
Kuti traj SLaCk, jad im e sega sto sme cekor ponapred od Srbija. Zatoa nekoj ne vlece postojano napre i pokraj site uslovi za prosperitet. No, treba nekoj od gore da otkoci i da si trgne rabotata. Kako toa juzna Banovina da bude bolja od Srbije?! Moramo da budemo gori od Srbe, da se zdruzime da budemo jaci zanedno sa njih [:D]
Makedon
quote:
Originally posted by Makedon
quote:
Originally posted by SLaCk
intel e kako ke bevme Slovenci?Da bese pojak SDSM sega so Srbija zaedno ke bevme i dogovor za stabilizacija i asocijacija ke potpisuvavme.C c c c Hrvatite bile isto sto i UCK?So koj pamet go kaza ova ne znam.Samo kazi si da ne ti e sram sto i nie se otcepivme od SFRJ?
Kuti traj SLaCk, jad im e sega sto sme cekor ponapred od Srbija. Zatoa nekoj ne vlece postojano napre i pokraj site uslovi za prosperitet. No, treba nekoj od gore da otkoci i da si trgne rabotata. Kako toa juzna Banovina da bude bolja od Srbije?! Moramo da budemo gori od Srbe, da se zdruzime da budemo jaci zanedno sa njih [:D]
ISPRAVKA! Kuti traj SLaCk, jad im e sega sto sme cekori ponapred od Srbija. Zatoa nekoj ne vlece postojano nanazad, nakaj propasta i pokraj site uslovi za prosperitet. No, treba nekoj od gore da go otkoci trkaloto za napred i da si trgne rabotata. Kako toa juzna Banovina da bude bolja od Srbije?! Moramo da budemo gori od Srbe, jer samo ako su juznosrbijanci gori od Srbe, samo tada ce se oni pripojiti Srbima, da ih svrbe "zastite" [:D]
SLaCk Sepak mislam deka sega ima uste eden postrasen fenomen.Slugite kako slugi si biraat svoi gazdi.Pa taka sega presmetaa deka siptarot im e posilen gazda od srbinot pa sega se negovi slugi.A stariot gazda srbin imaat simpatii pa koga malce ke zakrepne ke si imaat dvajca gazdi samo se nadevam deka dotogas ke bidat mnogu daleku od vlasta pa duri i od samoto makedonsko sobranie.
Makedon
quote:
Originally posted by SLaCk
Sepak mislam deka sega ima uste eden postrasen fenomen.Slugite kako slugi si biraat svoi gazdi.Pa taka sega presmetaa deka siptarot im e posilen gazda od srbinot pa sega se negovi slugi.A stariot gazda srbin imaat simpatii pa koga malce ke zakrepne ke si imaat dvajca gazdi samo se nadevam deka dotogas ke bidat mnogu daleku od vlasta pa duri i od samoto makedonsko sobranie.
AMA NE CINI I BUGARSKI SLUGA DA SI. BUNEVA BILA BUGAROFILKA, ISTO KAKO NEJZINOTO SEMEJSTVO KOE E KUPENO OD BUGARITE; SITE OD STRANA NA BLGARITE SE STAVENI NA VISOKI POZICII, ZA DA SIRAT BUGARSTINA MEGU MAKEDONCITE VO BUGARIJA. TRGAJ TOA MARA BUNEVA [:D] Атентаторката разстрелва от упор мъчителя на българите в Скопие през 1928 г. Внукът на Мара Бунева съветвал президента Рейгън Наследниците се върнаха с 66 кашона багаж от Америка По време на скопския студентски протест 20 младежи са подложени на средновековни изтезания само защото са с българско национално самосъзнание. Юристът в скопското Велико жупанство Велимир Прелич проявява истински "талант" - по негова заповед са стягани главите на следствените, чупени са ръцете им с дъсчици между пръстите, заравяни са живи. На 10 декември 1927 г. студентите са осъдени на каторга, но ВМРО също произнася присъда - смърт за злодея. Оттук насетне дните на Прелич са преброени, защото неговото възмездие е с име на жена - Мара Бунева. "Чула за зверските мъчения на задържаните студенти, леля ми Мара Бунева веднага заминала за Скопие с една единствена цел - отмъщение. Тя била омъжена за български офицер в София, но покрай брат си Борис Бунев вече била посветена в македонското движение и работела за него. Когато комитите я посочили за екзекутор на Велимир Прелич, тя тръгнала, без да се обади на близките си." Така започва разказа си Милко Бунев, син на Борис Бунев и племенник на атентаторката Мара Бунева. Съпругата му Антония допълва казаното от него, разлиствайки старите албуми. Двамата са запазили младежкото си излъчване въпреки превратната и нелека съдба на емигранти "невъзвращенци", прекарали 27 години от живота си в Америка, голяма част от които - без никаква надежда, че ще могат да видят отново родината и близките си. Сега се налага да преустройват живота си наново. "Предците ми са българи от Тетово, отдалечено на 50 км от Скопие. Освен Мара баща ми Борис имал още една сестра и брат. Те остават в Тетово, а татко го изпращат в Солун да учи в търговската гимназия. Обучението било солидно, изучавали по 3-4 езика и после повечето от завършилите станали директори на банки. По време на Междусъюзническата война обаче, когато българските войски се изтеглят от Солун, баща ми тръгва с тях и става храненик на военното училище в София. Знае добре български език, явява се на изпити, завършва и става кавалерист в конния полк на царската гвардия, участва в битки. Животът му не бил лош, но баща ми се свързва с македонската организация и решава да напусне армията без никакви финансови перспективи. Става инструктор в организацията и според изискванията й се мести от град на град из Пиринска Македония - в Неврокоп, в Петрич, където аз съм роден, в Горна Джумая. През 1931 г. се оженва за майка ми, а през 1934 г., когато е превратът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, го осъждат и с другарите си попада в Софийския централен затвор. Освобождават го след пет години заради амнистията", разказва Милко Бунев. Семейната сага е дълга и заплетена, обхваща няколко поколения и, разбира се, оставя отпечатък и върху съвременниците ни. "След 9 септември 1944 г. татко пак изчезна. Спомням си, че майка ми тръгна да го търси. На улицата пред затвора я заговорили две млади момчета. Оказало се, че навремето са лежали в една килия с баща ми, а сега новата власт ги направила надзиратели. От тях разбрахме, че татко пак е арестуван и лежи там без присъда. Тези млади, хора, с риск да бъдат застреляни, носеха писма от баща ми, но ни молеха да ги хвърляме в печката веднага след като ги прочетем. После ни изселиха, татко изпратиха в Белене и го пуснаха чак през 1953 г., когато затвориха лагерите. Нямахме покрив, живеехме по приятели, а по политически причини аз не можах да вляза в университета. По-късно реабилитираха баща ми и ми позволиха да замина да следвам английска филология в Югославия. След три години отношенията между Титова Югославия и тогавашна България се промениха и казаха, че трябва да се връщаме", въздиша Милко Бунев. Той и съпругата му работели в Комитета за туризъм и преподавали в школата в Банкя. Учителите по чуждоезиково обучение тогава се броят на пръсти, но желязната завеса е непробиваема дори за тях. Буневи избират свободното съществуване и през 1974 г. заминават за Америка, където преподават на наши емигранти. В Детройт се запознават с Роналд Рейгън. По онова време бъдещият президент на САЩ още събирал съмишленици. Милко Бунев се включил в движението "Граждани за Рейгън" и направил няколко интервюта с него и работел в неговия екип. Сега снимката на Рейгън, поставена на видно място в хола, е едно от нещата, които напомнят за 27-те години емигрантски живот в Америка. Водени от носталгията, Буневи се завърнали у нас през 2001 г. Багажът, който донесли в 66 кашона, още не е разопакован напълно. Зад океана - в Чикаго, остава да живее и единствената им дъщеря заедно с трите им внучета. Людмила Първанова http://www.standartnews.com/archive/2003/11/09/family/index.htm
SLaCk haha:)Za Mara Buneva nikogas nisto ne sum kazal nego "objektivnite" i "nepartiski" moderatori mi go zalepija toa pod moeto ime gi zamoliv da go trgnat ne go trgaat...toa e toa.
Makedon
quote:
Originally posted by SLaCk
haha:)Za Mara Buneva nikogas nisto ne sum kazal nego "objektivnite" i "nepartiski" moderatori mi go zalepija toa pod moeto ime gi zamoliv da go trgnat ne go trgaat...toa e toa.
Сфаштам, некој се замислува дека е „србијански„ четник Јован Бабунски, па за да се оправда мораат да си изнајде и противник- фиктивен бугараш! Србите секој Македонец го прават Бугар, а Бугарите секој Македонец кој е национално свесен и патриот- Србин. http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-c/1998/12/article-11.html
intel
quote:
Originally posted by Makedon
Сфаштам, некој се замислува дека е „србијански„ четник Јован Бабунски, па за да се оправда мораат да си изнајде и противник- фиктивен бугараш! Србите секој Македонец го прават Бугар, а Бугарите секој Македонец кој е национално свесен и патриот- Србин. http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-c/1998/12/article-11.html
Потпуно се слагам, абе занев додека те читам денеска дека сам ќе се зезнеш[;)]
AleksandarMakedonski mozi covekot e najdobar general sto sme go imale. aj da vojuvase za makedonskata kauza vo red i da pravel masakri prosteno mu e. ama za tudja drzava?
Christian jas mislam deka prepukuvanjata za generalov nas se nepotrebni. Minatoto e minato i treba napred da se gleda i da se uci od greskite.
ProMKD
quote:
„Тука пред се мислам на трагичното загинување на македонскиот војник кој тогаш служеше војска во тогашната ЈНА, војникот Гешовски, понатаму улогата на првиот началник на АРМ, адмиралот Боцигов, кој по цена да заврши во затворот на тогашната ЈНА не го гранатираше Сплит, завршувајќи со овој случај, кој верувам дека ќе заврши согласно со почитувањето презумпцијата на невиност“, вели Бучковски. Бучковски нема намера да побара одговорност за смртта на 40-тината македонски војници во Хрватска во 91-та и за Македонците затворени во хрватските логори кои сега ја тужат хрватската држава.
http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=54825 Interesno kako hrvatskiot pretsedatel ke se buni za smrt na negovi ziteli, a Buckovski duri naglasuva deka nema da bara istraga za smrtta na 40 Makedonci vo Hrvatska, ili za zatvorenicite
achtung_panzer
quote:
Originally posted by трендафил ... најдено видео снимка од тоа време на која нашиот генерал е во преден план, а позади него има цивили. Чудно е што тој е со брада. Како е можно професионалец да не ги почитува правилата за служба во ЈНА кои барем во поглед на бричењето, посебно во воени услови, беа јасни. ( Некои злобници велат дека сакал да личи на четник. ) Сега истрагата ќе го потврди или отфрли обвинението...
[:D][:D][:D]A be trendafile, mnogu gledash TV, daj olabaj malce... [:D][:D] sedni so nekoj da pomauabetish shto bil na front vo toa vreme, shto si se fatil za bradata i brichenjeto... [:D]Brichenje vo voeni uslovi [:D][:D]hmmm daaa... P.S. Znachi ako e vo partiskata direktiva, ima da se blada za bilo shto... ne igra nikakva uloga shto partiskata peshadija od "obata" tabora ama blag poim nema za shto se zboruva, a be da se vrti muabetot... polit-moderatorot ima direktiva da se prepuka so "protivnicite", pa shto ako debatava zabegala von temata... ej partiska peshadijo, zreli ste za zabava kaj DJ Hans...
intel Steta sto nije bilo vise ljudi kao sto je Stojanovski! – Steta sto nije bilo vise ljudi kao Stojanovski jer onda vjerojatno ne bi prozivjeli sve ono nakon zarobljavanja. Bio je profesionalac i korektno je radio svoj posao. Cudi me sto se tek nakon napisa u novinama javljaju oni koje je Stojanovski mucio. Nitko ne spominje, primjerice majora Stupara, koji je kao zapovjednik vojne policije bio sef osiguranja predaje kod vukovarskog groblja i nadregeni Stojanovskom. Ako je netko odgovoran za zlocine, onda je to Stupar. To je neozbiljno jer tako optuznice protiv pravih pocinitelja zlocina gube na vjerodostojnosti – kaze vukovarski branitelj, pripadnik 2. bojne 204. vukovarske brigade koji je sudjelovao u pregovorima o predaji. (M.F.) Stupar- Stojanovski imal prtpostaven Hrvat. http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/427177/index.do i eden interesen komentar: anastdz Kada cete da Makedonce da ostavite na miru.Prva zrtva vaseg rata o neovisnosti je bio Makedonac koji je bio zadavljen na plostad u Splitu, poginuo je za nicega, a tamo je vrsi zapoved njegovog komandanta.Jeli psihopat koji ga zadavio kaznjen ikada? Ova babetina koja tvrdi da je neko mogao da spreci stradanja zasto misli da Milosevic i Tudjman nisu mogli da sprece stradanja vec je to mogao Stojanovski.
ProMKD Za ova prvata zrtva sto komentira covekot, dali se zbori za momceto koe bese izvleceno od tenk na pocetok na vojnata? Slusnav deka togas imalo mlado momce 20 godini negde, od Skopje, deka hrvatite go izvlekle od tenkot i go utepaa na mesto.
intel Dali Mesic, trebase da ja poseti Srbija? Stojanovski e profesionalec koj si ja izvrshuval obvrskata kon drzavta 91.Kamo sreka da imavme takvi vo ARM i MVR 2001. Toa deka e gordost e fakt a dali trebalo da ja poseti Hrvatska mozebi e diskutabilno.
melpomena Intel iznesi mi kakvi fakti imash deka Stojanovski e gordost na Makedonskata armija? Nemoj sekogash da bidesh subjektiven... Inaku site shto navodno ja izvrshuvale obvrskata '91- a bile na odgovorni pozicii se vo Hag. Znachi...
Strelec Мене малку ме буни податокот дека човекот имал прилика да ја напушти ЈНА и да пребегне во Македонија, но тој наместо Македонија одбрал да оди на фронт... Дури на крај се одзвал на повикот од АРМ бившите офицери од ЈНА да се вратат во Македонија и да се приклучат на македонската армија... Многу податоци не знам, па и немам изградено некој посебен став во врска со ова... И мене ме интересира мислењето на другите овде!
melpomena Jasno Strelec, i mnogu drugi oficeri bea vo JNA, pa napushtija terene i ne bea na front.
ProMKD Dobar vojnik ili oficer e toj koj gi vrsi svojte obvrski i site naredbi gi izvrsuva. Stojanovski vo 91 dokazal deka e odlicen vojnik/oficer/general vo JNA so napadot na hrvatska, i zatoa e gordost na ARM. *ne e gordost poradi toa sto tepal hrvati, tuku poradi toa sto uspesno izveduval voena akcija
Makedon Originally posted by трендафил[/i]
Ниту еден Македонец кој не бил во униформата на ЈНА не бил убиен во Хрватска. Дел од убиените се убиени од страна на офицерите во ЈНА и српската паравојска што ги придружуваше. Само затоа што не се Срби.MAKEDON: Srbite ubivaa Makedonci, so cel da stvorat omraza megu nas i Hrvatite- demek Hrvatine gi ubivaat Makedoncite, so cel makedoncheto prvo da otide vo borbeni redovi i da gine, a srbite da si cmaat, isto kako sto se slucuvase i vo srpskite vostanije, vojnata 1878 g. i balkanskite vojni. Што се однесува до случајот Стојановски, само се покажува дека Хрватска, за разлика од нас е држава. Откако обвинителот прочитал во весник дека некои Хрвати го обвинуваат за воено злосторство, веднаш започнал истрага. Новинарите имаа најдено видео снимка од тоа време на која нашиот генерал е во преден план, а позади него има цивили. Чудно е што тој е со брада. Како е можно професионалец да не ги почитува правилата за служба во ЈНА кои барем во поглед на бричењето, посебно во воени услови, беа јасни. ( Некои злобници велат дека сакал да личи на четник. ) Сега истрагата ќе го потврди или отфрли обвинението. MAKEDON: KOLKU STO ZNAM VO JNA BILO ZAKON BRICENJETO. STO MU STANALO NA STOJANOVSKI NEBRICEN DA E? Кај нас и покрај многуте обвиненија нема локална истрага против осомничените за воени злосторства. Најголемите злосторници (според обвиненијата - непотврдено со судска одлука) се најпочитувани Албанци во власта. Новинарите немаат видео материјал за дејствијата во војната снимен од блиску. Потполно обратно од Хрватите. IMAAT, AMA NE GI DAVAAT, ZAFATENI SE SO SVIRCINJATA STO GI DOBIJA [:D] Хрватите му помагаат на секој свој граѓанин обвинет во Хаг. Кај нас, има писмо од судот со кое се бара на бранителите на Љубе и Јохан да им се дозволи ист пристап до државните документи како што им беше дозволен на Хашките обвинители. Судиите во Хаг не сакаат да имаат дамка во кариерата и да учествуваат во судење во кое на обвинетите не им се дава фер шанса. Кого го штити македонската власт? Дали терористите од Љуботен. Или само им е мерек Љубе и Јохан да бидат осудени без разлика дали се виновни или не, па затоа од нив ги кријат доказите што може да ги ослободат. MAKEDON: Edno mi e samo nejasno; vodac na ONA/ANA/UCK bese Ali Ahmeti, a so sigurnost se znae deka kidnapiranite Makedonci se ubieni od UCK. Kako toa liderot na ONA/ANA/UCK ne odgovara, uste poveke i drzavata ne reagira?!
achtung_panzer Vo Hrvatska za vreme na vojnata ostanuvaa i drugi makedonski oficeri, nekoi malku podolgo od general Stojanovski. Toa sepak ne znachi deka tie ne sakale da ja vidat Makedonija samostojna i da zastanat vo redovite na ARM. Izvesni strukturi VO Makedonija ne sakaa samostojnost, poglednete go samo referendumskoto prashanje. Zoshto general Stojanovski i drugi oficeri vednash ne zaminale od Hrvatska koga se zapukalo? Zoshto Makedonija ne proglasi samostojnost reshitelno pa da znaat tie shto treba da se vratat kade se vrakjaat i koi se opciite? Taa e uniformata shto ja nosele, takva bila vo momentot situacijata na frontot: drzhava i armija vo raspad, borbeni "aktivnosti" shto se sveduvaat na borba za gol zhivot sekoj den bez jasno definirana linija na front- ma duri ni poimot "neprijatel" ne beshe jasen, katastrofa od koordinacija so povisokite krugovi na komanda... Ne bi navleguval vo toa dali general Stojanovski doshol do pozicijata nachelnik po partiska linija, megjutoa malku prechat nechii insinuiranja za pobudite za ostanok na frontot "celata" voena 1991 godina. Niti bi navleguval vo toa dali e gordost na ARM, megjutoa SIGURNO ne prechi vo najvisokata linija na komanda da se ima komandant shto pomirisal vojna vo prvo lice ednina [;)] A dali kje odi vo Hag, ako vekje se stavil vo oroto so politicharite- nesomneno deka eden den tie shto go stavile i kje go simnat, togash koga kje stane politichki nekorektno da se ima komandant shto uchestuval vo etnichka vojna... toa kje nema vrska so negovite profesionalni kvaliteti...
Great_Macedonian Cim mozat albancite da imet komandanti ministri zosto i nie da nemame ? ;)
трендафил
quote:
Originally posted by intel
Dali Mesic, trebase da ja poseti Srbija? Stojanovski e profesionalec koj si ja izvrshuval obvrskata kon drzavta 91.Kamo sreka da imavme takvi vo ARM i MVR 2001. Toa deka e gordost e fakt a dali trebalo da ja poseti Hrvatska mozebi e diskutabilno.
Во 2001 година го имавме и Стојановски. Само што за Македонија не се бореше како за СФРЈ. И не е гордост што Хрватите мислеле дека е српски шовинист. Иначе и Мирослав Стојановски е пример дека тие што до крај останаа во ЈНА и денес се привилегирани во АРМ. Во војната добиваа чинови и никој не прашува (некои прашуваа но не СДСМ чиј глас единствено се слуша во јавноста) зошто таа предност во однос на офицерите што ја напуштија ЈНА и и се ставија на располагање на Македонија уште ја имаат. А има уште неодговорени прашања. Дали ако Мирослав Стојановски добиеше наредба во 1991 година да се бори против Македонија на ист професионален начин ќе ги извршуваше задачите. Или дали не се врати во Македонија по наредба на своите старешини од тоа време? А што се однесува до чистото досие што наводно го има нашиот началник на генералштаб во НАТО, ќе потсетам дека поранешниот генерален секретар на ОН, Курт Вајдхајм исто така имаше чисто досие. Кога си ја заврши работата во ОН, а не престана да се бави со политика излезе дека бил нацист осомничен за воени злосторства во Босна. Хрватите, иначе го обвинуваат Стојановски за дело за кое ние го обвинуваме командант Лека во времето на Рамковната војна. За заробување Хрвати на кои после тоа не им се знае крајот.
Makedon Во целиов случај има нешто нејасно: - ако Стојановски бил Македонски патриот (a професионелен војник секогаш треба да е патриот), зошто се борел во 1991 г. на страната на ЈНА (Српска Народна Армија) во Хрватска, кога и мало дете знаеше дека ЈНА=СНА се бори за голема Србија? Јас како 11 годишно дете тогаш бев свесен дека ЈНА во 1991 г. не беше нисто друго освен Српска Народна Армија; доволно е да се погледаат репортажите на ЦРТ (Црногорска Радио Телевизија) од 1991 г. за војната во Хрватска, реемитувани пред некој месец, а каде сите војници и доброволци во „ЈНА„ кажуваа дека се борат за „српството„! - како тоа сите македонски патриоти веднаш заминаа од АРМ кога виде дека АРМ се бори за СРБОСЛАВИЈА и не сакаа да се мешаат во србо-хрватската војна, а Стојановски тоа го сторил многу подоцна од нив? - следува прашањето кој тоа раководи со Македонија моментално? Е дури тогаш ќе најдеме и одговор зошто Македонија стана најлоша економско-социјално-политичка држава.
Makedon
quote:
Originally posted by Makedon
Во целиов случај има нешто нејасно: -- како тоа сите македонски патриоти веднаш заминаа од АРМ кога виде дека АРМ се бори за СРБОСЛАВИЈА и не сакаа да се мешаат во србо-хрватската војна, а Стојановски тоа го сторил многу подоцна од нив?
Пардон, не мислев на АРМ мислев на ЈНА (СНА)! Грешка во пишување!
Makedon
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by intel
Dali Mesic, trebase da ja poseti Srbija? Stojanovski e profesionalec koj si ja izvrshuval obvrskata kon drzavta 91.Kamo sreka da imavme takvi vo ARM i MVR 2001. Toa deka e gordost e fakt a dali trebalo da ja poseti Hrvatska mozebi e diskutabilno.
Дали ако Мирослав Стојановски добиеше наредба во 1991 година да се бори против Македонија на ист професионален начин ќе ги извршуваше задачите. Или дали не се врати во Македонија по наредба на своите старешини од тоа време? А
Трендафил, прашањето е дали сипматизериве на „екс-комунистите„ се уште го поврзуваат комунизмот со српството т.е. колонијалниот однос на Македонија кон Србија. А за Интел едно прашање: дали си за Србославија, Југославија или независна Македонија, ама сакам искрен одговор!
OooOo
quote:
Originally posted by Makedon
...Јас како 11 годишно дете тогаш бев свесен дека ЈНА во 1991 г.
Prichaj mi priche se vika ova ...
quote:
Originally posted by Makedon
... а Стојановски тоа го сторил многу подоцна од нив?
Nekoj mozhda zakletvata ozbilno ja svakja za razlika od drugi.
slasa ne znam sto da kazam ,, dosta nasi Oficeri imase vo JNA , samo toj moze da znae kakva bila situacijata ,, a za toa sto Hrvatska skoka moze da bide i pro Makedonska propaganda , site ni go kopet grobot pa i Hrvatite .. mozeme samo da pretpostavuvame se , ako e vinoven neka idew u Hag , a koj drugi od Makedonija treba da ide u Hag , mislam na Makedonci posto drugite bea borci za sloboda " DUI "
melpomena Ne mi e jasno koga barem eden Makedonec kje pochne da razmisluva za idninata na Makedonija bez slepo da veruva vo ovaa ili onaa partija. Stojanovski e isforsiran od SDSM, toj lugje ne ni ima uredno zavrshena shkola za generali[xx(] A shto se odnesuva do polozhenata zakletva sekako deka site ja sfakjaat kako shto treba. Znachi koga beshe JNA imashe mnogu nashi oficeri koi 80 setite se borea na Kosovo (Stojanovski koj znae kade beshe togash?, a vojnata vo Vukovar e sosema druga prikazna.
slasa mimi se povlekuvam od diskusija odamna sum vo stranstvo ne gi znam situaciite , gledam deka podetalno si zapoznaena so ovoj akt pa mi ostanuva samo da pratam ponatamu
SLaCk Stojanovski e istiot covek sto gi drzese na nishan(bese komandant na specijalnite policiski sili vo toa vreme) lugeto koi protestiraa protiv izbnorniot falsifikat na SDSM vo 1994 godina.Stojanovski bil komandant vo JNA zarobil deset Hrvati od koi za 7 seuste ne se znae kade se(citaj:ubieni se).Dali vakov covek treba da bide General Polkovnik!?Zosto mora najkontroverznite luge da bidat na visoki pozicii?Verojatno zasto se partiski postaveni. P.S. Branite platenik vo sto vojuval za tuga vojska,a za nasiot minister Ljube Boskovski imate samo najpogrdni zborovi ili vo najdobar slucaj ste ramnodusni.Sramota.
OooOo Eh koga li SlaCk kje go razbere ova ....
quote:
Originally posted by melpomena
Ne mi e jasno koga barem eden Makedonec kje pochne da razmisluva za idninata na Makedonija bez slepo da veruva vo ovaa ili onaa partija.
SLaCk Jas?jas odgovoriv na temata i ne znam sto e tuka partiski stav?asite stavovi se partiski i vo niv nema troshka nacionalno cuvstvo.Da se rabotese za Goran Stojkov najverojatno ti ke barase negovo strelanje.Ne zaboravam deka se siteshe dodeka bea vo zatvor i barashe nivna odgovornost no za zal tvoja ne najde sudot nikakva odgovornost a luge bea godina dena vo pritvor.Placevte za nekojsi mili Pakistanci.A sega covek ne moze da pobara srbokomunjarot Stojanovski da bide namesto GENERAL da bide polkovnik.E toa ke bese pametno site ke si bea zadovolni ama ne pustite komunjari sakaat svoite bodigardi da gi pravat glavni epa ete im sega napravija od nisto(?) nesto.
toni_a Hrvatite se vo pravo vo ovoj sluchaj.jas isto ne bi sakal da mi doagja na gosti i da mu pravam docheci i rucheci na nekoj sto se tepal i ubival moi sonarodnici,prijateli,rodnini... kako sekogash,kadrite vo MK se "sprcijalen" izbor!!! ps-jas vo toa vreme,da bev na negovo mesto, sigurno ke se povlechev od jna.imashe mozhnost za konflikt vo MK...osobeno sto nemam namera da ginam za tugja armija! po dosega iznesenite raboti i prochitano (malku i po vesnici) za mene e jasno deka stanuva zbor za SPECIJALEC-PLATENIK so relativno ogranichen IQ... takov chovek treba da se kontrolira i obuchuva se dodeka dojde moment na potreba za "argatenje".ne toj da komanduva.
OooOo
quote:
Originally posted by SLaCk
Jas?jas odgovoriv na temata i ne znam sto e tuka partiski stav?
Pa nemozheshe samo da odgovorish na temata, nego morashe da kazhesh za Ljube Boshkovski. Ljube e druga tema ... pa prema toa ona shto melpomena go kazha seushte drzhi voda za tebe.
quote:
Originally posted by toni_a
Hrvatite se vo pravo vo ovoj sluchaj.jas isto ne bi sakal da mi doagja na gosti i da mu pravam docheci i rucheci na nekoj sto se tepal i ubival moi sonarodnici,prijateli,rodnini...
Se slagam kompletno i gi razbiram Hrvatite. No situacijata togash bila takva i toa e toa. Hrvatite mora toa da go razberat, a na kraj kraeva Stipe Mesic reche toj shto ima bilo kakvi dokazi protiv Stojanovski trebal do sega da gi dostavi do Hrvatskata vlada. Za toa kakvi kvalifikacii i obrazovanie ima chovekot ne sum kompetenten da zboram.
toni_a hrvatite vo potpolnost reagiraat kako sto treba + drzhavniot vrv (mislam na Mesic) reagira kako sto treba...ne e toa Makedonija!!!! problemot e kaj nas.trebalo da se razmisli i razgleda,odnosno dali da se stava takov chovek na chelo ili ako vekje-da ne ja pravi greskata "sekoj kriminalec se vrakja na mestoto na nastanot"...trebalo drug da ide... po izjavi,deka dosega ne se somnevale vo Makedonci (onie sto "tragaat i gledaat"),od sega nataka kje pochnat potochno da gi "cheshlaat" slikite na nashi "vodachi". se otvaraat nepotrebni dikusii,problemi...namesto site da gledaat napred,sega kje se diskutira edna "propala istorija" zhimi hrvatite sto gore-dolu gi "imavme" ,mozhe i so niv da se "zafrkneme". osobeno ako nekoja nivna "golema glava" (ili rodnina,prijatel)bila maltretirana... najnepotrebno e razgoruvanje na "lichni tenzii (te. omraza)" pomegu diplomatskite/politichkite/ekonomskite/voenite vrski. zatoa mislev: so koj pamet otishol tamu??? pa i data izbral!?
concrete toni_a , a kako toj covek go pominal "sitoto i resetoto" na NATO proverkata za podobnost ???????
toni_a se ukazhal DOSTOEN!(sluga) [:D] neznam Concrete ama takov chovek da ide vo Hrvatska??? normalno deka ke ima problem,a novi problemi najmalku ni trebaat.
concrete Togas zosto da ne "odi" , NATO e alfa i omega i vo Hrvatska...znaci nekoja druga ujdurma e...kakva , bomo videli...se nadevam!!!!
toni_a dali e direktno od NATO neznam.si imaat oni i drugi problemi...mozhe nekoi drugi raboti da se vrtat...zatoa treba da sme 101% vo site vazhni sferi i da ne dopustame greski... mnogu chesto slusham vo posledno vreme srbija ova,srbija ona,pa grcite gi imame standard-senka itn. nisto chudno da se pochnat i "aferi" so slovenija?...
трендафил Се зборува за Сашко Гешовски од Кавадарци кој беше застрелан (не задавен) во Сплит. Но не како Македонец, туку како војник на ЈНА, војска што се бореше против независноста на Хрватска. Изненаден сум од тоа што achtung_panzer мисли дека началникот на генералштабот е од СДСМ, па затоа го напаѓам. Јас мислев дека тој е партијски неутрален, како што налага заканот, а ги напаѓам сите офицери што од платен список на ЈНА се префрлија на платен список на АРМ без ниту еден ден пауза и кои повеќе се бореа против хрватите и словенците, сега против ирачаните отколку против албанските терористи. Иако ги загубија и двете војни, односно Хрватска е слободна, а Македонија не. За Ирак ќе видиме. Кога се работи за Стојановски, да бидам искрен, повеќе ме интересира што направи за Македонија во 2001 година. Дали на пример учествуваше (како член на генералштабот) во неизвршувањето на наредбата на врховниот командант, претседателот Трајковски за чистење на патот Тетово-Јажинце. Да потсетам, доколку се извршеше оваа наредба војната ќе имаше друг тек и друг победник. Но ќе имаше и големо влијание на политичките настани по војната, кога станува збор за победникот на изборите, посебно за вториот победник (ДУИ) кој сега владее од сенка. Можно ли е генералот да е причината што после тоа врховниот командант ги даваше наредбите до локалните команданти. Кај Љуботен на пример. Иначе нормално е да пишувам од политичка гледна точка за генералот Стојановски, затоа што е очигледно дека тој е на тоа место повеќе од политички отколку од воени причини. Да го споредиме односот на поранешните комунисти (кои патем ја крстија нашата држава како поранешна југословенска) и поранешните терористи кон Мирослав Стојановски и полицијскиот генерал Горан Стојков на кого му го одземаа чинот, па го држеа во притвор повеќе од една година (по разни оптужби). Сега (што е нормално) се почитува презумцијата на невиност. Кај Горан Стојков и другите тројца што беа судени за случајот Раштански Лозја таа беше драстично кршена. Исто и за поранешниот министер за внатрешни работи Љубе Бошковски. Дали јас не се сеќавам или немаше никаков разговор на некој наш политичар со свој хрватски колега за неговиот случај како што сега се прави за Стојановски. Дали е тоа затоа што едниот е политички противник, а другиот сојузник на власта составена од поранешни комунисти и поранешни терористи. И дали и едните и другите се само поранешни? Нели некој зборуваше дека ако Стојановски стане началник на генералштабот оваа година ќе добиеме покана за НАТО? Не е ли можеби неговиот избор една од причините за тоа? А што се однесува до тоа што го изјавила Аница Мариќ, не може да се исклучи дека кон сите цивили во Вуковар односот не бил ист. Исто како што ветеринарот од СДСМ што доби виски од Џорџ Робертсон немаше никакви проблеми со сегашните коалициони парнери на неговата партија во окупираниот дел од Македонија во 2001 година, а други беа измачувани и убивани (и за тоа до ден денешен не се осудени). Или во Арачиново може да се вратат тие што дезертирале од АРМ и МВР во 2001та, а не може да се вратат тие што се бореле против УЧК.
achtung_panzer
quote:
trendafil wrote:
Изненаден сум од тоа што achtung_panzer мисли дека началникот на генералштабот е од СДСМ, па затоа го напаѓам. Јас мислев дека тој е партијски неутрален, како што налага заканот, а ги напаѓам сите офицери што од платен список на ЈНА се префрлија на платен список на АРМ без ниту еден ден пауза и кои повеќе се бореа против хрватите и словенците, сега против ирачаните отколку против албанските терористи. Иако ги загубија и двете војни, односно Хрватска е слободна, а Македонија не. За Ирак ќе видиме.
Ne se sekiraj, ne si ednistveniot shto na ovaa tema diskutira od "rekla- kazala" i "slushnav deka" [;)] Rekov porano deka ne vleguvam vo toa dali gen. Stojanovski e naznachen po partiska linija, nitu deka nekoj bi trebalo da se gordee/srami so negovite dela. Ona shto prechi (a nekogash i navreduva) e kolku e kratko pametenjeto za raboti shto se sluchija pred samo 15 godini i kolku lesno se isprani mozocite. Lichno znam lugje shto ne samo shto '91-va ja pominaa na boishteto vo Hrvatska, tuku i dobar del od '92-ta, Makedonci shto pominale niz TRI vojni '90-tite vo uniformata na JNA, od Slovenija preku Hrvatska do Bosna- ne po lichen izbor... shto, tie ne se patrioti? Kje gi zhigosame kako srbomani, predavnici, chetnici? Oficerite "ednostavno" preskoknale od eden platen spisok na drug... pa ne znam shto ochekuvashe da napravat, i taa odluka e za pozdrav koga vo SAMIOT makedonski vrv togash ne znaeja shto da pravat so nezavisna Makedonija. Uchestvoto na ARM vo Irak i Avganistan e odlichen poteg zashto samo taka se kove vistinska vojska, niz direktno izlaganje na prvata linija na frontot. Frontovski iskusna vojska pobeduva i mnogu pomnogubroen neprijatel, toa niz istorijata bezbroj pati e pokazhano. Konfliktot ne e daleku, so ogled na toa kako e rasplamten apetitot na Malcinstvoto; frontovski prekaleni vojnici togash se povekje od potrebni...
трендафил Дај Боже да си во право. Кога станува збор за второ полувреме од Рамковната војна. Не би имал ништо против прекалени војници што би ја превземале власта. Се разбира под услов да ја задвижат работата на подобро (Турција или Грција на пример). Нормално сум против воени хунти од јужноамерикански тип. Можеби и грешам во поглед на генералот Стојановски, но за неговото именување се залагаа луѓе што немаат направено ништо добро за Македонија. Едниот е најголемиот виновник за состојбата во државата. И најголемиот лажго, се разбира. Поради неверувањето во него веројатно не верувам и во неговиот штитеник. Што разговараа вчера на пример Црвенковски и Стојановски? На тема дали или колку луѓе среди во Вуковар? Иначе линијата на семејството СДСМ со Црвенковски како кум е позната. Во разузнувањето Верушевски, полиција Бојчевски, војска Стојановски. За мене е непознато и што добро за Македонија направи генералот. Посебно во 2001 година. Како можеше АРМ да се предаде кога ниту беше послаба од УЧК, а последната битка пред капитулацијата (Радуша) ја доби со голем резултат со само еден напад на авијацијата. Но со директна наредба на Врховниот командант Трајковски до ескадрилата Сухои. Без знаење на генералштабот во чиј состав беше и Мирослав.
toni_a vojnici ni trebaat sto se borat za tugi armii ,kako sekogash niz istorijava nasha.[:(] kojznae dali uchestvuvaa vernite,renomirani i iskusni MK-oficeri vo preseluvanjeto na celata voena oprema... sto li kje pravea tie lugje ako dobiea naredba da povojuvaat vo MK? 95% od MK bea za MK vo `91...
lav
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Во Хрватска продолжува истрагата против Стојановски ---------------------------------------------------------------------
Обвинителството на Вуковарско-сремската жупанија ја продолжува истрагата околу активностите на македонскиот началник на генералштабот Мирослав Стојановски од 1991-та година. Досегашните сознанија од истрагата на вуковарската полиција му се предадени на јавниот обвинител Пиљиќ. „Тоа е еден дел кој го доставивме до жупаниското Собрание и натаму продолжуваме со собирање на останата документација и за она што ќе го собереме и натаму ќе го известуваме Собранието,“ изјави Мирослав Јаниќ од вуковарската полиција. Јаниќ без детали околу досегашните резултати на истрагата. За тоа на крајот на постапката ќе известело Јавното обвинителство. „Овие први сознанија од 10-15 дневната истрага му се доставени на г. Пиљиќ, натаму продолжуваме и во координација со него ќе преземеме други мерки“ вели Јаниќ. Од Вуковарската полиција велат дека работат на криминалистичката обработка на податоците добиени досега. Во интерес на истрагата не смееле да кажат дали досега имаат инкриминирачки елементи против генерал Стојановски и неговото учество во Вуковар како член на тогашната ЈНА.
Веста е од Канал 5 телевизија. Кога веќе ја спомнав оваа телевизија, би ја спомнал и вчерашната емисија „Во центар“ (реприза треба да има во четврток) со наслов „За која држава се бореа македонските генерали“. Генерал Ружиновски (кој во време на распадот на СФРЈ беше во врвот на генералштабот на ЈНА) рече дека главниот во ЈНА генералот Аџиќ сакал да остави оружје и опрема во Македонија, а дека Киро Глигоров ИНСИСТИРАЛ да однесе се`, затоа што имал идеја Македонија да биде земја без оружје. Што би рекле уште една луда идеја на човекот што во еден период ни беше промовиран како татко на нацијата од страна на најголемата партија на поранешните комунисти. Колку не чини оваа одлука на тогашниот врховен командант, не само во пари, проценете сами. Интересно е и што ЈНА има планирано атентати (Ружиновски ова го одрече) врз Никола Кљусев, Блаже Ристовски, Јордан Мијалков и други, а не и врз Глигоров. Ако кон ова ги споиме Поранешна југословенска република Македонија и референдумот со прашање дали сте за самостојна Република Македонија со право да не биде самостојна, односно да се врати во целата или дел од државата од која се одвојува, не сум сигурен дека државотворците сакале држава. Изгледа дека само ембаргото кон СРЈ и неговото кршење преку Македонија не одржа како самостојни. Затоа и како началник на генералштабот имаме човек кој се бореше за реанимација на држава во одумирање, а не и кога имаше војна во неговата држава, доколку ја смета за своја. Можеби знаел дека УЧК ќе биде во коалиција со неговата партија, на која формално не е член затоа што тоа го забранува униформата.
Само како надополнение на предходниот пост ќе го кажам и ова: Киро Глигоров(иќ) се правеше само Македонија да не стане НОРМАЛНА ДРЖАВА.... Во 1991 година во Гостивар седна крст-нозе заедно со предходницата на КАЧАЦИТЕ ..односно со основачот и сива еминенција тогашна на Етничаката Партија ПДП при кое изјави(л) дека МОРА ДА ИМА „АЛБАНЦИ„ во се и насекаде по установите и предпријатијата. Па после ги знаете СКОРО СИТЕ „мудрости„ кои завршија со „љубовен„ скандал кога беше искаран од баба-му Нада...со една „советничка„(ама не кажаа за што) од неговиот кабинет. Се на се АНТИ-Македонска политика 0д 1990 година ...до ден денешен.
трендафил
quote:
Во Хрватска продолжува истрагата против Стојановски ---------------------------------------------------------------------
Обвинителството на Вуковарско-сремската жупанија ја продолжува истрагата околу активностите на македонскиот началник на генералштабот Мирослав Стојановски од 1991-та година. Досегашните сознанија од истрагата на вуковарската полиција му се предадени на јавниот обвинител Пиљиќ. „Тоа е еден дел кој го доставивме до жупаниското Собрание и натаму продолжуваме со собирање на останата документација и за она што ќе го собереме и натаму ќе го известуваме Собранието,“ изјави Мирослав Јаниќ од вуковарската полиција. Јаниќ без детали околу досегашните резултати на истрагата. За тоа на крајот на постапката ќе известело Јавното обвинителство. „Овие први сознанија од 10-15 дневната истрага му се доставени на г. Пиљиќ, натаму продолжуваме и во координација со него ќе преземеме други мерки“ вели Јаниќ. Од Вуковарската полиција велат дека работат на криминалистичката обработка на податоците добиени досега. Во интерес на истрагата не смееле да кажат дали досега имаат инкриминирачки елементи против генерал Стојановски и неговото учество во Вуковар како член на тогашната ЈНА.
Веста е од Канал 5 телевизија. Кога веќе ја спомнав оваа телевизија, би ја спомнал и вчерашната емисија „Во центар“ (реприза треба да има во четврток) со наслов „За која држава се бореа македонските генерали“. Генерал Ружиновски (кој во време на распадот на СФРЈ беше во врвот на генералштабот на ЈНА) рече дека главниот во ЈНА генералот Аџиќ сакал да остави оружје и опрема во Македонија, а дека Киро Глигоров ИНСИСТИРАЛ да однесе се`, затоа што имал идеја Македонија да биде земја без оружје. Што би рекле уште една луда идеја на човекот што во еден период ни беше промовиран како татко на нацијата од страна на најголемата партија на поранешните комунисти. Колку не чини оваа одлука на тогашниот врховен командант, не само во пари, проценете сами. Интересно е и што ЈНА има планирано атентати (Ружиновски ова го одрече) врз Никола Кљусев, Блаже Ристовски, Јордан Мијалков и други, а не и врз Глигоров. Ако кон ова ги споиме Поранешна југословенска република Македонија и референдумот со прашање дали сте за самостојна Република Македонија со право да не биде самостојна, односно да се врати во целата или дел од државата од која се одвојува, не сум сигурен дека државотворците сакале држава. Изгледа дека само ембаргото кон СРЈ и неговото кршење преку Македонија не одржа како самостојни. Затоа и како началник на генералштабот имаме човек кој се бореше за реанимација на држава во одумирање, а не и кога имаше војна во неговата држава, доколку ја смета за своја. Можеби знаел дека УЧК ќе биде во коалиција со неговата партија, на која формално не е член затоа што тоа го забранува униформата.