VTORA ZAPOVED NA ZAKONOT BOZHJI.
VTORA ZAPOVED NA ZAKONOT BOZHJI.
Enigma Vo slednite Bozhji zapovedi, kje gi izvadam samo pobitnite delovi, bidejki ima mnogu za pishuvanje. Vprochem, ako ima zainteresini, koi bi sakale da go finansiraat prevodot na Zakonot Bozhji na makedonski jazik, neka mi se javat na PM. Vtora Bozhja zapoved: Ne pravi idol ili slika na ona shto e gore na neboto, shto e dolu na zemjata i shto e vo vodata i pod zemjata. Ne im se poklonuvaj i ne im sluzhi. Vtorata Bozhja zapoved go zabranuva idolopoklonstvoto, t.e. zabranuva za sebe da pravime kumiri ili idoli, ili da gi pochituvame podobijata ili izobrazenijata na toa, shto go gledame na neboto (sonce, mesechina, dzvezdi), i shto se naogja na zemjata (rastenija, zhivotni, lugje), ili se naogja vo vodata (ribi). Gospod zabranuva da im se poklonuvame i da im sluzhime na kumiri, namesto na vistinskiot Bog, kako shto chinat jazichnicite (pagani). Ovaa zabrana, nikako ne se odnesuva na pravoslavnite pokloni pred svetite ikoni i moshti, za shto chesto ne uprekuvaat protestantite i raznite sektanti. Pochituvajki gi ikonite, nie ne gi smetame za bogovi ili kumiri, tie za nas se samo izobrazenie, obraz na Boga, ili na angelite, ili na svetcite. Zborot ikona e grchki i znachi obraz. Poklonuvajki se i molejki se pred ikonite, nie se molime ne na materijalnata ikona (t.e. boja, drvo ili metal), a na Toj, Koj e izobrazen na nea. Samiot Gospod Isus Hristos chudesnoto izobrazenie na Svojot Lik, mu go ispratil na Edeskiot knez Avgar: taka narechen, nerakotvoren obraz. Otkako se pomolil pred nerakotvorniot obraz na Hrista, Avgar bil iscelen od neizlechiva bolest. Sv. evangelist Luka, vrach i ikonopisec, gi napishal i ostavil, po predanieto, posle sebe, ikonite na Bozhjata Majka. Nekoi od niv se naogjaat vo Rusija. Vo svetite moshti, nie ja pochituvame blagodatnata sila Bozhja, koja dejstvuva preku moshtite na svetcite. Za nas, hristijanite, idolopoklonstvoto vo jazicheski vid e nevozmozhno. No zatoa, vo zamena za gruboto idolopoklonstvo srede nas postoi tenko idolopoklonstvo: koristoljubie, chrevougodie, gordost, slavoljubie itn. Koristoljubie, - stremenje kon sobiranje na bogatstvo. Za koristoljubiviot chovek bogatstvoto stanuva idol, komu toj mu sluzhi i mu se poklonuva povekje, otkolku na Boga. Chrevougodie, - lakomstvo, objadenie (prejadenie) i pijanstvo. Gordost i slavoljubie. Gordiot i slavoljubiv chovek ima previsoko mislenje za svoite dostoinstva, - um, ubavina, bogatstva. Gordiot se pochituva samo sebesi. SVOITE SVAKJANJA I ZHELBI, TOJ GI SMETA ZA POVISOKI OD VRHOVNATA VOLJA NA SAMIOT BOG. Gordiot i slavoljubiv chovek od samiot sebe (kako za sebe, taka i za drugite) chini idol. Zabranuvajki gi tenkite poroci na idolopoklonastvo, vtorata zapoved gi vnushuva slednite dobrodeteli: nekoristoljubivost i darezhlivost; vozdrzhanie, post i smirenie.
SpaceLily I sea do desetta topici ke otvarash?
toni_a Enigma,Space mislam deka ima pravo...da go postirash materijalot vo eden topik,pod razlichni postovi.potoa ako ima potreba bi se vodelo diskusija na eden topik.naslov bi mozhelo da se menuva vo zavisnost do kade si stignala so Bozhjite zapovedi.ako moderatorot e soglasen i go odobri seto toa,mozhe i da se napravi sticky...da vidime HomerMakeDonski sto ke kazhe!? mislenje??
Strelec Shtotuku se dogovorivme so Enigma... Site nejzini postovi kje odat vo eden 'Sticky' topik i istiot kje bide zakluchen... A eventualni diskusii, prashanja, doobjasnuvanja itn. bi bile na eden drug topik!
Christian Mat 16:6 And Jesus said to them, Take heed, and beware the leaven of the Pharisees and of the Sadducees. Mat 22:37 Jesus said to him, You shall love the Lord your God with all your heart, and with all your soul, and with all your mind. Mat 22:38 This is the first and great commandment. Mat 22:39 And the second is like it, You shall love your neighbor as yourself. Mat 22:40 On these two commandments hang all the Law and the Prophet