Сака да биде Македонец, не чул за Вардар
Сака да биде Македонец, не чул за Вардар
dejan Старец од албанска националност, бил одбиен од МВР за македонско државјанство поради тоа што не го знаел македонскиот јазик, кој е главен град на Македонија, ниту пак која е најголема река. Токму овој случај, беше спомнат од страна на пратеникот Рафис Алити од ДУИ, на вчерашната седница на Комитетот за односи меѓу заедниците, како случај за неосновано одбивање за државјанство?! Тој дури предложи и формирање на комисија во состав на комитетот која ќе испита дали МВР го почитува законот за државјанства до крај. На тоа реагираше Михајло Георгиевски од ЗНП, потенцирајќи дека тој што претендира да стане државјанин на РМ, мора да го знае јазикот и основните географски поими. Министерот Љубомир Михајловски -Џанго, одговори дека МВР не работи селективно и по етнички критериуми, туку строго законски. Тој го одби предлогот на Алити за Комисија, со образложение дека Министерството не може да им даде увид на пратениците во поединечни случаи, додавајќи дека сите нивни решенија се потврдени од Врховниот суд. Од март 2004 до ноември 2005 година, со македонско државјанство се стекнале 4 020 лица. Најголем дел од нив 2175, се Албанци по националност, 639 се Срби, 581 Муслиман...Повеќето, 2 954, претходно поседувале државјанство на Србија и Црна гора и добиле македонско државјанство по преодната одредба за државјаните на поранешна СФРЈ. Дел од нив се омажиле за државјанин на РМ или се иселеници. Речиси ист (4 003) е и бројот на лицата кои добиле отпуст од македонско, за да можат да се стекнат со државјанство на друга држава, најчесто Германија и Австрија. Одбиени се 219 лица, кои според МВР, не ги исполнувале законските услови. Министерството одбило и 21 барање на лица за отпуст од државјанство, бидејќи биле малолетни, не ја регулирале воената обврска или имале нерегулирани имотни обврски. Во моментов во МВР се водат 2438 постапки за стекнување со државјанство и 298 за отпуст. Податоците од информацијата која Министерството ја поднесе до Комитетот, беа задоволителни за останатите пратеници. Рафет Муминовиќ реагираше на квалификацијата Муслимани во графиконите, во кои нема ниту еден Бошњак, а Кенан Хасипи повторно го отвори прашањето за Турците родени во Македонија, на кои по иселувањето во матичната држава, по автоматизам им е одземено македонското државјанство. Пратениците се обврзаа дека ќе изготват предлог закон за исправање на оваа грешка. http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=20990 Koj e ovoj Rafis Aliti za da predlozhi takva 'komisija'?! Za da ispituvat dali se pocituvat tie zakoni od strana na MVR!![:(!] Dali ovoj covek e normalen??? Neznam dali ima poglupa partija vo svetot od DUI i nivnite clenovi (SDS se takmici za prvo mesto moze)!!! Ovoj zasluzhuva shamar ili kopac vo glava za da razmisli sto ke rece pret da ja otvori ustata. I so nego Arben dzaferi, ama moze nema da mu vredi toj shamar ili kopac, pak ke si ostane mentalen.
dada Sani Nivno e da si pobaraat, nashe e da gi odbieme[:D]
dejan Bas taka Sani!
profa Abe jas ne veruvam deka ni site Makedonci znaat koj e glaven grad na Makeodnija,tek pa koja e najgolema reka,ama Makedonski da ne znaes a da baras drzavjanstvo? Toa ne ide,ne.
gosoro http://www.tribune.eu.com/articles/927.html Во центарот на манипулацијата
zlotty_co_380 Neznam ovdeku u Kengurija netreba da znaes Angliski za da dobies drzavjanstvo, na test za drzavjanstvo koga se polaga, ako neznaes angliski i si tup kako drvo mozes slobodno da si zemes ovlasten preveduvac od NAATI za vreme na testot. prasanja od tipot: 1. Koje je zastitno zivotno na Australia. a) Slon b) Krava c) Kengur 2. Koj e najgolem vrv vo Australia 1. Mon Blan 2. Mont Everest 3. Koskusko 3. Glaven Grad na Australia 1. Canberra 2. Gold Coast 3. Broome ------- In Australia everything is possible,even that what is not possible is possible here------------- Zaboraviv da dopisam, neznam zosto go odbile, ama trebalo da dobie covekot, Vardar nema nikakva vrska so jazikot, a ima i Makedonci koj sto pojma nemaat od Makedonski pa se drzavjani, sto treba togas da mu se odzeme na niv drzavjanstvoto poradi neznaeenje makedonski???
dejan Za toa poslednoto si vo pravo hahaha jas treba da znam lol :\
lav
quote:
Originally posted by dejan
Za toa poslednoto si vo pravo hahaha jas treba da znam lol :\
Не се чудете на прашањата...треба да (и секако ќе) дојде време и за потпрашања до кандидатите како на пример ...која е третата лева притока на реката Вардар? пс Зборував со еден апликант за Швајцарско државјанство и тој ми вели: Историја и Географија и тоа многу подалечна треба да знаеш ми вели за земјата домаќин ....поред одличното знаење на Германски или друг званичен јазик. Јас си платив 14.000 Швајцарски Фраци за тоа аплицирање и тоа после 10 години престој тамо , и се полага САМО ЕДНАШ а потоа ....камаради БУДТЕ ЛЕПО ПОЗДРАУЉЕНИ...закај па не?!
dejan Znam deka za da dobies Amerikansko drzhavjanstvo treba da gi znaes site Amerikanski pretsedateli.....a znam deka i vo Germanija treba da go znaes jazikot isto!
Satanico Pandemonium Sto drugo da se ocekuva koga dosta Makedonci se spremni Bugarski pasos da zemat i bez problem Bugari da se pisat? Ako sami, sopstvenoto drzavjanstvo ne si go cenat, i so drugo vo stranstvo odat, zosto drug da go ceni?
gosoro http://vmro.150m.com/ag/ VISTINATA ZA MAKEDONIJA!!!!!
tomislav1978
quote:
Originally posted by lav Јас си платив 14.000 Швајцарски Фраци за тоа аплицирање и тоа после 10 години престој тамо , и се полага САМО ЕДНАШ а потоа ....камаради БУДТЕ ЛЕПО ПОЗДРАУЉЕНИ...закај па не?!
лав,тој апликантот си нашол овца за стрижење...убо ко не ти рекол 14 000 000 Швајцарски франци..
lav
quote:
Originally posted by tomislav1978
quote:
Originally posted by lav Јас си платив 14.000 Швајцарски Фраци за тоа аплицирање и тоа после 10 години престој тамо , и се полага САМО ЕДНАШ а потоа ....камаради БУДТЕ ЛЕПО ПОЗДРАУЉЕНИ...закај па не?!
лав,тој апликантот си нашол овца за стрижење...убо ко не ти рекол 14 000 000 Швајцарски франци..
Не си разбрал добро кољега наш загрижен .....не Јас ами тој (искажано во прво лице еднина) ми кажа дека толку пари платил. Е дали тој бил или пак не офца ....само квалификуван офчар како тебе на пример ...може реално да процени? Јас имам Македонско.... и сега засега доволно ми е.
tomislav1978
quote:
Originally posted by lav
Не си разбрал добро кољега наш загрижен .....не Јас ами тој (искажано во прво лице еднина) ми кажа дека толку пари платил. Е дали тој бил или пак не офца ....само квалификуван офчар како тебе на пример ...може реално да процени? Јас имам Македонско.... и сега засега доволно ми е. [/quote] Лавче, ја добро ти напишав ама не си ме разбрал.. ТОЈ те нашол тебе овца и те излажал..само овца може да си ги јаде тие лаги...дали сеа ти е јасно или ке продолжиш да се однесуваш ко овца..се разбира целосно истрижена...
profa Ne znam kaj vas Zlotty no vo USA strinami tri pati ja vrakjaat na pismeno polaganje(written test) zatoa so ona ne znae da napise osnovni recenici na Angliski(Imam tri deca,vozam crvena kola,... )a onoj druigot test so pretsedatelite i kongresmenite so Dejan go spomna go polozi.100 prasanja gi nauci na pamet,ne i bese tolku tesko no toa pisuvanjeto mnogu tesko i ide,i ete uste ne e americki drzavjanin. Znaci da se vratime vo Makedonija,Makedonec so ne zbori Makedonski nema.Ne zborime za oficijalen ,literaturen makedonski,toa sigurno ne se bara od toj Albanec. I posle normalno ke bara preveduvac on za da se razbere so tebe vo Makedonija pa taka poleka i znacenjeto na jazikot ke si iscezne.Ne,ne,neka si nauci on eden osnoven Makedonski(ulicarski makar)pa neka mu dadat drzavjanstvo
ProMKD Treba osnovnite raboti da se znaat. No vistinata e deka bez zbor Makedonski, bez gram pamet albancite kaj nas dobivaat drzhavjanstvo. Tie na salter samo pravat problem koga ke im dojde preku glava za nekoja sitnica, inace ne gi boli mnogu mnogu.
Great_Macedonian Tocno e vo avstralija se ceka 2-3 godini za drzavjanstvo, posle ti go davet na tacna.. samo treba da se zakolnis deka ja pocituvas kralicata bluh bluh bluh... ne treba dva zbora da znaes angliski.. samo nauci "yes, no, please, thank you" i na konj si. Videte vaka sega... ako nekoj covek prestojuva legalno vo edna drzava izvesno vreme, togas treba da go sledi drzavjanstvo bez razlika sto znae za taa zemja i kolku znae... "vo amerika trebalo da se ucat site pretsedateli"??? 99% od amerikancite neznat dvajca amerikanski pretsedateli pak uste novodjdencite da gi ucele.
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Tocno e vo avstralija se ceka 2-3 godini za drzavjanstvo, posle ti go davet na tacna.. samo treba da se zakolnis deka ja pocituvas kralicata bluh bluh bluh... ne treba dva zbora da znaes angliski.. samo nauci "yes, no, please, thank you" i na konj si.
Samo edna recenica e, ne e tesko, lesno e da se zapomni , eve vaka e: As an Australian citizen, I affirm my loyalty to Australia and its people, Whose democratic beliefs I share, Whose rights and liberties I respect, And whose laws I uphold and obey.
dejan Pa se gleda deka ti ne si go zaboravil[:D]
SpaceLily
quote:
Originally posted by dejan
Znam deka za da dobies Amerikansko drzhavjanstvo treba da gi znaes site Amerikanski pretsedateli.....a znam deka i vo Germanija treba da go znaes jazikot isto!
Mnogu pojke raboti Dejan ne samo pretsedatelite:)
wolf_pack Изгледа само јас овде сум се искубил без никакво полагање:) Еее шо ти е дипломат[:D]