MAKEDONSKATA DIJASPORA GO DRZI KLUCOT ZA..........
MAKEDONSKATA DIJASPORA GO DRZI KLUCOT ZA..........
Great_Macedonian MAKEDONSKATA DIJASPORA GO DRZI KLUCOT ZA OPSTANOKOT NA MAKEDONIJA. Dali za makedonskata imigracija zivotot e tolku siromasen vo stranstvo? ili pak nese razbira od vodenje biznis? ili pak mnozinstvoto ne znaat sto znaci "patriot na delo, ne na zborovi" no navistina me iritira toa sto ima teski makedonski milioneri niz svetov, no seuste ne mrdnale so prst da i pomognat na tatkovinata Republika Makedonija. Fakt e deka samo nekolku iljadi makedonci od dijasporata da otvorat mini fabriki, biznisi niz MK.. makedonija ekonomski ke se razvie za kratko vreme. Dali nekoj od vas razmislis za toa seka treba da oformime 'Makedonski Nacionalen Fond' kade sto sekoja makedonska familija od stranstvo bi davale po okolu 20evra mesecno za toj fond, koj pak bi se koristel za finansiski da se pomogne sekoe makedonsko semejstvo vo MK koe e ima treto dete- so ova ke go zacuvame makedonskoto mnozinstvo na MK i ekonomijata ke trgne napred. Jas sum del od taa makedonska dijaspora, no kako student so nemoken.. zatoa apeliram do site mokni gasterbajteri--investirajte vo MAKEDONIJA!!!!!
bonara politikata ni e za nigde da investirame vo MKD... profa ubavo rece: prasanje e dali tie pari i ke stignat do narodot.
profa
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Kako da investira Makedonskata Dijaspora vo Makedonija, koga Makedoncite stavnuvaat vtorostepeni drzavjani? Do vchera ludjeto i se podsmevaa na dijasporata, a sega kaj ste da investirate. Kolku mi ide na zivci ovaa "ideja" vo posledno vreme. Sekogash nekoj drug treba da go spasuva Makedonecot.
Se nadevam deka narodot dole nema da se potsmeva vekje dokolku vakov plan se realizira.Ete ko so spomna i Strelec da ovozmozi edna strana pa donacii elektronski a normalno i toa se da se registrira pa da se znae koj donira i taka natamu ne bi bila voopsto losa ideja.Poznavam dosta lugje vo NEW JErsey so bi rado donirale koi sto se daleku od gasterbajterski biznismeni.Nemora da se 50$,neka bidat i 20$ mesecno pak e jak stepen na humanitarnost.E sega normalno celiot plan treba da se realizira so zdravi lugje so visok stepen na doverlivost.Ne bi sakal da doniram koga ne znam kaj idat tie pari.Malku sme i lugje so nizok stepen na zdrav razum duri i tesko da najdes lugje na koi sto bi mozel da i poveruvas za realiziranje na vakvi idei. Koga bi mozelo ovaa cela rabota da se kontrolira ja bi za golemo DA. Tie pari gi davam mesecno tuka na pitachite po vozovite pa zasto da ne odvojam tolku i za Makedoncite dole?
beaver hunter Makedonskata dijaspora pokazha interes za Makedonija so konkrteni idei i za realiziranje na tie idei beshe podgotvena mnogu da vlozhi. Toa se sluchuvashe vo pochetokot na devedesetite godini. Arna ama, nekoj se pochustvuva zagrozen od nivnata ideja i mokj za realizacija na tie idei. Od togash, dijasporata se proziva samo za davanje pari i nishto drugo. Se dodeka zagrozente od takvi idei se naogjaat kade shto se naogjaat, rabotite kje si tapkaat vo mesto i kje se slushaat povici: Dajte Pari !!!
Great_Macedonian DJ SHEMA, kritikite ne se odnesuvaat do site makedonci vo dijasporata, gi upatuvam do onie koj se teski milioneri i vlozuvaat pari nasekade no ne vo makedonija, a se prat patrioti. Fala Strelec, Profa, dejan, dada sani i site drugi koj ja podrzuvate idejata za formiranje "makedonski nacionalen fond". Jas i lani otvoriv tema na ova no nikoj ne me svati seriozno. Segasnive lujge koj rabotime vo Pert privremeno formiranata 'Makedonska Obedineta Unija-Brat Ljube' za finansiski da se pomogne na odbranata na Ljube Boskoski i Johan Tarculovski, sme cesni mladi lujge koj sakaat da napravat nesto sto dosega mnogu makedonci go sonuvale no ne go napravile poradi pesimizam. Idejata ni e da pocneme so okolu 30 dusi koj ke davaat $50 avstraliski mesecno. E sega kako moze dijasporata da poveruva deka ova ke bide uspesno? Vaka; tie 30 ili blizu tolku dusi od Pert, pa mozebi i poveke od cel svet koj ke se priklucat na ovoj fond- da receme 100 dusi! site da doniraat po $50 avstraliski sekoj mesec (eden rucek) toa doaga do $60,000 koj fondot ke sobere uste prvata godina!!! samo od sto dusi!... Ubavo kaza Dada Sani, i da se vlozat del od parite za afirmacija, ke ima rezultati. 1000 dusi da se priklucat na fondot= $600,000 avstraliski godinata vleguvaat vo fondot!!!! da receme na sekoe makedonsko semejstvo koe ke ima treto dete da mu se dade na primer $3000 pomos, samo sa parite sobrani vo edna godina od 1000 clenovi moze da se potkne raganjeto na 200 bebinja makedoncinja. Ova e prosta matematika no mislam me svakate sto sakam da kazam. Ako procitate podatoci za natalitetot megu makedonskoto naselenie vo MK..toj e katastrofalen!!! poveke lujge umiraat od sto se ragaat, plus uste kolku makedonci se iseluvaat od makedonija!?? pred deset godini makedoncite vo MK beja 67%... sega sme recisi pod 64%.... za 20 godini mozeme da staneme malcinstvo vo sopstvenata zemja! posle ke placime koga ke ja peeme pesnata od suzana spasovska "gordo makedonija..... bez ova parce zemja kade ke se vratite starost da docekate?".
Great_Macedonian Da potsetam.. Evreite imet Evrejski Nationalen Fond (najsilen fond vo svetot) isto taka albancite imet Fond--- zatoa evreite i albancite se "untouchable".
DJ_SHEMA Da ne se razbereme pogreshno, jas podrzuvam vavki akcii i rabotam za investiranje vo Makedonija. Mene samo me iritiraat politichkite manipulacii.
Great_Macedonian Isto i mene, no so noviot ednosalterski sistem koj pocnuva na 4ti january, ke se moze vo MK da registriras firma preku eden salter i dobivas registracija za 5 dena maximum namesto dosegasnite dva meseci (vo koj trebase da brkas prijateli i da podmituvas).
Great_Macedonian http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=36484 <--procitajtego ova... ke ja citiram poslednata recenica; Во Италија по 1.000 евра за секое второ дете Владата на Италија дава по 1.000 евра еднократна донација за второ или трето дете во семејството. Во Австрија родителите три години добиваат по 436 евра месечно, без оглед дали се вработени. Со стимулативен детски додаток, негативниот прираст успеаја да го намалат и Луксембург, Данска, Шведска и Велика Британија. Во овие земји, додаток добиваат сите деца без оглед на тоа колку заработуваат нивните родители. Во Луксембург детскиот додаток за прво дете е 136 евра, за второ 333 евра, а за трето 620 евра. Кај нас детскиот додаток е најмногу 1.800 денари (30 евра) и не им се доделува на сите семејства. --------------------------------------------------------- Za vakvo nesto od "makedonskata" vlada ne treba da se ocekuva... imame planovi jas i nekolku istomislenici da inicirame formiranje na makedonski nacionalen fond.... dali ima lujge koj bi se vklucile vo vakvo nesto?
dada Sani Dadenite pari od prvata godina bi trebalo da odat samo za afirmiranje na fondot.
profa Dame mnogu dobra ideja i koga bi mozele nie da ja pokreneme togas eve ja bi pomognal vo sekoj pogled za da se zapocne nesto takvo,raka na srce! Epten me bendisa idejata.Ama i ja ko tebe student,edinstveno bi mozel da potrcam da podskoknam da pomognam. A do gasterbajterite biznismeni ne apeliraj tuka,tie NEMAAT KOMPJUTERI.Vistina cudno i zalno.Poeke od niv plivale vo isti vodi kako i skoro site Makedonci vo Makedonija ama gjabe ne rekle makata se zaborava. Pametni se za praenje pari,toa da, no nemaat razum.Ili moze pak ne i veruvaat na drzavata si svoja.Pa duri i koga bi se otvoril Mak nacionalen fond prasanje e dali tie pari ke stignat do narodot :( Koga toa bi se naprailo bez posredstvo na bilo kakva/civa vlada togas mnogu dobra ideja,ja bi za!
dejan Jas bi pomognal so toj fond!
f9 http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=606&ArticleID=36748 29.12.2005 Битолчанецот Борче Дуковски девет години бара правда по судниците на Основниот и на Апелацискиот суд во Битола. Тој и неговите браќа Диме и Трајан, кои се американски државјани, пред 10 години вложиле околу 250.000 евра во приватизација на автосервисот „Автокомерц“, но бизнисот им бил уништен откако биле вовлечени во судски спор што со години се одолжувал. Сега се жалат до Меѓународниот суд во Стразбур поради маратонски судски процес, а нивната компанија „како ничија“ Судот ја дава под закуп и остварува профит.
Great_Macedonian f9 mislam deka toa go stavi na pogresna tema. mafiskuma, sekako deka si imas pravo.. no ova za koe zboruvam e nesto sosema treto.. jas zboruvam da ima makedonskiot narod niz svetov eden fond koj bi pomognal na e.g siromasni semejstva, no najbitno od se fondot bi mozel finansiski da pomaga na sekoe makedonsko semejstvo koe ke ima treto dete. Celta na ova inicijativa e da se zacuva (ako e mozno i da se zgolemi) mnozinstvoto na makedonskiot narod vo makedonija, bidejke makedoncite vo MK ke gi snema ako sedime so skrsteni race. Ako navistina postojat barem nekolku procenti vistinski makedonski patrioti vo dijasporata sto saket da i pomognat na makedonija, i najvazno od se.. taa pomos nema da gi osiromasi, togas treba da bideme optimisti zasto navistina poentata e da se dava 'DOLAR NA DEN' <--dali ova e tesko za nekoj makedonec vo stranstvo? ili za del od makedoncite vo makedonija? mislam deka nee. Da gi ostavime site pesimisticki stavovi na strana, da ostavime sto bilo vo minatoto, da ostavime kako e sega// aj da pomislime sto ke bide ako vakvo nesto profunkcionira!? pak ke dadam primer; dolar na den= 365 dolari godisno na covek. 365x1000= 365,000!!! 365x3000= 1,095,000!!! ZNACI: Da postoi makedonski fond so 3000clenovi koj bi dale po dolar na den, fondot ke raspolaga so SKORO EDEN MILLION I STO ILJADI DOLARI SAMO VO EDNA GODINA. Naramno deka na mnozinstvoto od vas ova vi izgleda "to good to be true"... ama nee tolku tesko ako ima 3000 MAKEDONCI vo dijasporata!
Strelec Toj shto kje formira takov fond mozhe od mene da smeta na besplaten domain, besplaten hosting i besplaten website!
Great_Macedonian bravos ;)
DJ_SHEMA Kako da investira Makedonskata Dijaspora vo Makedonija, koga Makedoncite stavnuvaat vtorostepeni drzavjani? Do vchera ludjeto i se podsmevaa na dijasporata, a sega kaj ste da investirate. Kolku mi ide na zivci ovaa "ideja" vo posledno vreme. Sekogash nekoj drug treba da go spasuva Makedonecot.
Great_Macedonian Fala za podrskata na vakva inicijativa Profa. Mnozinstvoto od clenovite (pretezno mladi) od privremeno formiranata 'makedonska obedineta unia- Brat Ljube' ovdeka vo Pert, od koga ke sobereme od makedonskata zaednica i isprateme maximumot finansiska pomos kolku sto e mozno na nasite dvajca najhrabri braniteli Brat Ljube i Johan- Spremni sme da formirame fond- ne e bitno kako ke se vika, jas licno mislam treba da se vika "makedonski nacionalen fond"... toj fond treba da profunkcionira niz cel svet sekade kade sto ima makedonci. Ova se samo planovi, no stom jas i mojot drugar Naum ova go zamislivne, veruvajte mi ke go storime zas sme del od onoj mal broj makedonci koj sakaat na delo da pridonesat za makedonstinata a ne so cukanje vo gradi i praenje muabeti za koj bil polos 'branko ili ljupco'. profa ideava rasirija tamu vo USA... vo narednite 3-4meseci se nadevam deka ke mozeme da pocneme so pokonkretni cekori. Vo Pert ke uspeeme da priklucime 50dusi bez pogolemi problemi.. ako se priklucat 50 od USA/Canada i uste 50 od evropa, za pocetok fondot ke ima 150 clenovi koj ako doniret po e.g $20 US mesecno, na krajot na prvata godina fondot ke raspolaga so sredstva od $36,000 US. Znaci vo najlos slucaj fondot ke ima zavidlivi primanja kamoli da uspee da privlece iljadnici makedonci na koj sto veruvam ke uspeeme da go storime so tek na vreme bidejki nema da ima prostor za necesni lujge- sekoj mesec od zirosmetkata na sekoj clen avtomatski ke se prefrluvaat e.g $20 US na ziro smetka od fondot. Informacii za finansiskite transakcii na fondot ke dobiva sekoj clen, ke se naprae da e nevozmozno covek sam da moze da izvade pari od toj fond. Ke mora da ima komiteti na koj ke se resava kako ke se ispraka pomosta na makedonskite parovi vo MK koj ke imet treto dete? kolku pari ke se isprakaat? dali pomosta ke bide edno kratna ili poveke kratna? Sevo ova moze da se precizira samo kamoli da imat lujge koj se spremni da odvojat eden rucek od mcdonalds za opstanokot na makedonstinata. Zasto navistina e vo prasanje opstanokot na makedonstinata-bez makedonci nemoze da ima makedonija.
profa Dame ja ovde vo New Jersey i nemozam da najdam mladi kako so ima vo tvojot krug,malku gi imam taka dobri i razumni.No vekje zboruvav so cicko mi i negovite drugari/prijateli,dosta dobro nacitani neodamnesni lugje vo Amerika i im se svigjase idejata.Moze i da se iskontaktiram so makedonskata mladinska organizacija ovde vo NJ,http://www.moyana.org/. Znaci sakam da kazam deka ne e tolku beznadezno,moze da se pocne i da se proba. Pa nema da go zaboli nikoj makar i izgubat 200$ za edna godina vo proben test. Planot nema da ima golemi troskovi za nikoj a moze da bide dosta zabelezitelen i da ostai dobra pouka za site gasterbajteri vo jabanata. Koga imas veke ekipa kaj tebe onda i ne e loso da cujam deka ima veke nekakov pocetok a za ovde ja rekov,"I'll do the best i can" Do sega i nema Makedonija videno nikakov air od gasterbajterite,ubo e da se pocne.
FireDevil Abre jas ke bidam blagajnik... i onaka mi vervate zar ne... ?:)))
FireDevil E aj jas da daam eden primer rabotam valet parking so 50-tina godishen makedonec nekade okolu 15-tina godini e tuka kuka si ima sve ima pa pred moj oci mi kradeshe 40 dolari a ustvari jas sum tuka 6 meseci... epa za 6 meseci mi go znajte kapitalot :) jasen vi e :D sakav da kazam deka od niv barate da daat fond? a ustvari krijat 20 dolari da zacparat od dete 6 meseci tuka?:) ma ajde vi se molam sramota e da go praam muabetot ne vredi :) ali mozi da se proba i siguren sum deka tie sho nemaat pari ke daat za fond ke oddelat od zivotot i ke daat a od tie sho imaat nema ni dolar da vidite :) pozdrav i se najubo...:)
Great_Macedonian FireDevil... od takvite kako ti sto gi spomna nema ni da se vklucat vo vakvo nesto. Od eden milionskata makedonska dijaspora, da se sobreme 1000 cesni makedonci na koj ne ni e zal eden rucek vo mcdonalds da odvoime za fondot, ke bideme silna makedonska humanitarna organizacija. Profa, rabotata ke ja pocneme vo narednite meseci se nadevam.. ubavo sto uste sega nekoj od vas vo amerika ste spremni da ste del od fondot.
dejan Super ako ke pocnete so ovaa fondacija vo narednite meseci....ke treba da se reklamira ova segde, ako ke mozes, prati email do Australian Macedonian weekly for Melbourne za da kazhat nesto...
dejan Dame, za ovakvi slucaii treba da se dade pari http://217.16.70.245/?pBroj=1965&stID=59221&pR=12
Great_Macedonian Dejan fondot ne moze da pomaga na razlicni nacini.. no seto toa bi zaviselo od finansiskata mok na toj fond. sekoj zainteresiran da se vkluci vo ovaa inicijativa neka mi prati msg na private pa mozeme da stapime vo kontakt. Koga ke se formira vakov fond, i dali voopsto bi se oformil zavisi od kolkava podrska ke se ima za inicijativava.
Great_Macedonian Dejan fondot ne moze da pomaga na razlicni nacini <--sakav da kazam fondot KE moze da pomaga na razlicni nacini (toa ke treba da se definira)
dejan Dali ke se kontaktira so nekoj Makedonci vo Makedonija
Great_Macedonian dejan.. koga i ako se formira, toa ke bide neizbezliva, ke mora da se kontaktira. Samo vakvo nesto da profunkcionira e mnogu teska zadaca/// zatoa cekor po cekor.
dejan Vazi! Bi sakal da pomognam so fondot inace!
Goran-Skopje Koga bese krizata vo MKD ( vojnata ), mi teknuva na mnogu podatoci od tipot kolku albanskoto lobi sirum svetot sekojdnevno davase ogromni pari za municija, za hrana, so eden zbor vo sekoj slucaj imase mnogu golema logistika vo sekoj pogled. Toa bese najkriticen perod za site koi ja pametat ponova Makedonija. Voopsto ne me zacudi ni faktot sto duri doagaa luge od nivnata dijaspora da zemat ucestvo vo taa vojna( kojznae sto bese, ama ajde ke ja narecam vojna ). So eden zbor, bese pomosta nevidena, zastrasuvacka. Sega mene, sto me isprovocira da napravam replay na ovoj post. Jas bev vo rezervisti nekoi mesec dena i znam sto se imase od oprema, hrana. Ne najdov togas, a ni sega nikakov podatok deka nekoj pomognal so nekakvi finansii a nedaj boze pa da otide nekoj da se bori od makedoncite sto se vo dijasporata. Jas sum poveke od nekoja godina nadvor od MKD, i sekogas koga ke naletam na nekoj vakov post, ili so nekogo vo nevrzan muabet okolu toa deka treba da se pomogne, vaka, onaka, sekogas ama bas sekogas go postavuvam prasanjeto: " Ok, pa kolku pari dadov te togas, ili poznavas nekoj sto bese vo MKD da se bori?" Toas normalno se baraa tetki, vujni, strini vo stranstvo za "tetka ti se javi od Chicago, da te pratime tamu dodeka ova ne se zavrsi, pa posle ke si dojdes, samo da ne te soberat ovde vo vojska." Luge, ako za nesto ne biva, togas ne biva samo za mlatenje prazni muabeti i gledanje seir. Postojat nevideni primeri sirum svetot od tipot na kako koj kogo zeznal za rabota ili za pari. Mnogumina sto se "otideni nadvor" se otideni od maka ili vo potraga za malku podobro utre, ne od toa sto im bilo ubavo ili nedaj boze-PREKRASNO. E sega tie istite luge go imaaat onoj sindrom: "jas sum se macel, macete se i vie malku". Vo sekoj slucaj, fondovi, pari, ova -ona...toa za Makedoncite e kako da im brcas vo oci, se baraj samo pari i pomos ne baraj. Si imaat site oni maki od tipot na plakanje osiguruvanje na kuka, kola, zdrastveno, bezbroj taksi i sto uste ne. I sega na krajot na mesecot on treba da odvojuva nekoja neznacitelna suma za 10.000 kilometri dalecna zemja koja ja znae samo od spomeni osvezeni od makedonska radio televizija, koga se odelo na magarinja i koga pejac na vekot bese Aleksandar Sarievski. Ne dragi moi, toa ne da ne go biva, nego smesno e, da ne recam tragicno. Sekogas za se imalo nekakva inicijativa, ke zborime vo nekoj makedonski klub koj e pogolem makedonec, ke pieme, ke se iznacukame i na kraj muabetot ke zavrsi koj kolku vozel milji nedelata i kolku ke napravi pari narednite nekolku godini za da moze da otide vo MKD i da vidi deka vremeto tamu ne zastanalo, da im kupi na prijatelite bluzicki i maicki od wal-mart po 8$, sto i ne e tragedija ako vi se mali ili so nekoe konce poveke ( posto neli se so nekoja greska ) i ke recat " auuu, pa i vie ste imale mc donalds ovde". Vo sekoj slucaj, klucot go drzi dijasporata, imate primeri od Hrvatskata, Albanskata, Grckata, ama nasata dijaspora i nie sto pripagame vo nea-bidete sigurni NE! I dzabe ke se site muabeti okolu ovie fondovi i davanje pomos, koga na sekoj sto vo momentot ke gi dade tie pari ke mu prostrui mislata: "Abe, a sto ako gi ukrade nekoj ovie pari i ne stignat nigde?, aj jas ke dadam drugiot mesec, da vidam kolku drugite ke dadat." I bidete sigurni, ke se najde nekoj sto ke gi UKRADE!!! Sto bi rekol Treno vo edna kolumna: "Malo nas je, al smo govna" Goran-Skopje
Great_Macedonian Goran-Skopje, ubavo kazano... za makedonskata dijaspora, mnozinstvoto od nea e takva kako sto ti e navede. Vidi ovdeka http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=12510 za edna moja "aktivnost" procitaj kakvi odgovori dobiv. Zatoa i se soglasuvam so tebe. Samo za edno ne se soglasuvam, nie makedoncite nemame nikakva doverba megu nas.. zarem e nevozmozno da poveruvas deka postojat cesni makedonci koj nema da gi ukradat parite? Jas mislam deka postojat, ito vo pogolem broj od kolku sto si mislis. Za konfliktot 2001ta.. ne samo dijasporata, tuku i mnozinstvoto mazi vo MK se krieja kako Pic*i. No i koga covek ke vide kako se tretiraat makedonskite braniteli, i kako samite makedonci si gi grdime.. nema da pomisli vo idnina da si rizikuva zivot za "propadnata" kauza kako makedonskata.
Goran-Skopje Ako doslo do nedorazbiranje, togas jas se ograduvam od toj post sto se odnesuvase na tebe. Sto se odnesuva do narodot, kazi do sega sto e postignato i kolku pati narodov strajkuval i izlegol za nesto masovno na ulici. Masovno mislam: DA SE SOBERAT 200.000 LUGE NEGDE I DA GO IZRAZAT NEZADOVOLSTVOTO. Si videl negde sobir od takov tip? Jas ne sum videl poveke od edno oddelenie otprilika po ulici. Ne zezaj, i pak narednata godina ke ima glasanje za parlametarni izbori i pak ke ima masovno glasanje, ne za ovie, ama za drugite... I taka sekoi 4 godini ke nemame pari od PRVI DO TRETI! Temava se oddolzi, taka da jas ovde ke go zavrsam barem za mene postov. Goran-Skopje
suspect Goran-Skopje...potpolno si vo pravo.....no treba da se napravi ednash obid za da mozi konechno i da se realizira dolgovetuvanata dijasporska pomosh.Ako zboruvame i razmisluvame kako dosega ,vo stilot "ne be ,nie navistina sme gomna,nema da uspee toa".....navistina ke ostanime samo....gomna. A vaka,barem nekoj, chunki[:D] ke zamirisa troa poarno...[:D] E koga Albancite ovde zbiraa pomosh za svoite vo Makedonija,jas nemav kompjuter doma,ama odev vo biblioteka da baram na internet podatoci za nekoja organizacija ili fond koj pomoshta ja dostavuva lichno na Makedoncite,zatoa shto informirajki se vo Crven Krst,dojdov do soznanie deka tie pomoshta koja jas eventualno bi ja dostavila kaj niv,a nameneta za makedoncite,tie ke ja vrachat na najzagrozenite.Zamisli ,koga prashav koj se najzagrozeni....mi rekoa "albancite"....e pa jebiga...A zamisli ,isto deka ne najdov na internet podatoci za postoechki fond kakov sho barav. Ne sum sposobna da doniram golema finansiska pomosh,ama 10-20 evra mesechno,ne ke me osiromashat tuku ke me zbogatat....me razbirash? Ima mnogumina koi istoto bi go storile,samo ako im "tropni nekoj na vrata".Kolkumina od vas/od nas pushtivte neshto sitno vo kutiite od Crven Krst koga se zbirashe pomosh za nastradanite od cunamito...?E pa principot e slichen. E sega,faktot deka nekoj shto e na vrvot na takvite fondovi,mozhebi ke si go zbogati vozniot park,iritira....ama del sepak ke stigne kaj sho treba.Na nekoe detence mnogu povejke ke mu znachi novoto ranche,knigi,patichina i tn,otkolku mene tie 10-20 evra od koi 1 evro za BMW-eto na dotichniot.I toj valjda treba da si go naplati trudot...[;)] jes da toa ne e nachin ama....[:)]
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Goran-Skopje, ubavo kazano... za makedonskata dijaspora, mnozinstvoto od nea e takva kako sto ti e navede. Vidi ovdeka http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=12510 za edna moja "aktivnost" procitaj kakvi odgovori dobiv. Zatoa i se soglasuvam so tebe. Samo za edno ne se soglasuvam, nie makedoncite nemame nikakva doverba megu nas.. zarem e nevozmozno da poveruvas deka postojat cesni makedonci koj nema da gi ukradat parite? Jas mislam deka postojat, ito vo pogolem broj od kolku sto si mislis. Za konfliktot 2001ta.. ne samo dijasporata, tuku i mnozinstvoto mazi vo MK se krieja kako Pic*i. No i koga covek ke vide kako se tretiraat makedonskite braniteli, i kako samite makedonci si gi grdime.. nema da pomisli vo idnina da si rizikuva zivot za "propadnata" kauza kako makedonskata.
Jas ne izmisluvam ovde "topla voda" ili pak isprevrtuvam fakti i iznesuvam nevistini. Seto toa sto go napisav mozete da go najdete kaj bilo koj komsija sto zivee okolu vas, kako osobina i toa e kako nekoe nase prokletie sto ne sledi. Ne sakav jas so mojot post dakazam deka ne postojat cesni makedonci, tuku samo da ja opisam vistinskata nasa realnos, sto se odnesuva do Dijasporata. Jas sum nov na ovoj forum i dosega dosta postovi procitav za Makedonija i zbidnuvanjata tamu. Se sledat site informacii sto se slucuva, kako e zivotot. Me iritira toa sto samo na toj fakt se sveduva se: kako e tamu! luge, tamu e kako sto e, nikako e, najrealno kazano za nikade e! E sega so pari sobiranje nisto nema da se postigne, lugeto sakaat da rabota, da se pravi nesto, patrite se trosat kolku i da se. Mozebi malku i sum poveke revoltiran vo samiov post koga iznesuvam fakti, ama da vi kazam pravo preku glava mi e od zborenje samo. A vo MKD, vo MKD samo se zbori i se vetuva i NISTO DRUGO! Spored mene, ne trosete badijala energija, plakajte si "bilovi" i pravete si saatnica, za drugoto ima koj da mu ja misli, kako i dosega! Goran-Skopje
ProMKD Dobro koj e toj sto ke mu ja misli? Ako rabotite bile tolku gomna znaci nikoj do sega ne mislel, neli?? Mozebi ti se cuvstvuvas kako g****o, no ne se site vo Makedonija kako tebe.
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by ProMKD
Dobro koj e toj sto ke mu ja misli? Ako rabotite bile tolku gomna znaci nikoj do sega ne mislel, neli?? Mozebi ti se cuvstvuvas kako g****o, no ne se site vo Makedonija kako tebe.
Malku tvojov post e do nekade i dosta pod nivoto na covek sto znbae da zapali kompjuter i da proburicka nesto na internet, vo sekoj slucaj toa e tvoe. Sto se odnesuva do toa sto go napisav "ima koj da mu ja misli kako i do sega", ne mi slev na narodot voopsto, tuku na site onie kvazi-politicari sto ja doteraa do tamu do kade sto e, posto ocigledno drugo i ne preostanuva nisto da se pravi. Vo niedna recenica jas ne rekov deka e narodot kriv, mozes da si kupis prozektor i da citas na zid, ako imas problemi so vidot, i vo idnina ako ne razbiras nesto sto e napisano i ne mozes da ja izvadis poentata, togas citaj po dve-tri recenici vo denot. Ke svatis nekogas! Goran-Skopje
profa
quote:
Originally posted by Goran-Skopje
Koga bese krizata vo MKD ( vojnata ), mi teknuva na mnogu podatoci od tipot kolku albanskoto lobi sirum svetot sekojdnevno davase ogromni pari za municija, za hrana, so eden zbor vo sekoj slucaj imase mnogu golema logistika vo sekoj pogled. Toa bese najkriticen perod za site koi ja pametat ponova Makedonija. Voopsto ne me zacudi ni faktot sto duri doagaa luge od nivnata dijaspora da zemat ucestvo vo taa vojna.
Imaa golem motiv i golema podrska od nadvor i ne samo od nivniot si narod.A za motivite da ne kazuvam,znaeme koi bea. Oni vekje i znaea deka so pogolem trud ke se izborat za toa so se borea. Kaj nas bese obratno a ne deka nemavme lugje za u boj.Duri kako so spomna tuka nekoj imase lugje i dole koj so se kriea pa togas zasto i voopsto da se spomnuvat tie od dijasporata.A sepak vie dole i treba da imate pogolem moral i motiv za toa nego nie nadvor od zemjata(Neznam navistina dal sum tuka u pravo). Nie sme fatile ugjum u jabana a vie ili tie ostanale dolu a sepak se krijat,i posle Ljube ne cinel.Moze i jas ne sum pomognal kako i drugive dolu ama bar ne go obvinuvam ili pljukam kako mnogumina drugi.
quote:
Originally posted by Goran-Skopje Si imaat site oni maki od tipot na plakanje osiguruvanje na kuka, kola, zdrastveno, bezbroj taksi i sto uste ne. I sega na krajot na mesecot on treba da odvojuva nekoja neznacitelna suma za 10.000 kilometri dalecna zemja koja ja znae samo od spomeni osvezeni od makedonska radio televizija.
Mislis na gasterbajterite koi sto se iseleni od Makedonija posle vtora svetska vojna? Pa i ne racuna nikoj na niv ako toa mislese.A 20$ mesecno vistina nema ni da se primeti.E sega zborime nie tuka samo zborime,toa e tocno,odamna sum cital vakvi postovi.No ete i Albancite odamna mislele za buntot i go planirale u Makedonija , nacekale moment i go sprovedoa.Znaci nikogas ne znaes koga ke bide momentot.Znaci sepak podobro e da se masira narodot so vakvi idei otkolku pa skroz da gi batalis zasto daj boze nekogas i moze nekoj datum da ostane vo dobri sekavanje. Ne sum sposoben da otpocnam takov fond zasto ne znam ni komu da se obratam za vakvo nesto niti pak imam sredstva za toa no da pomognam rekov mozam dokolku nekoj ja donese taa inicijativa.Imam lugje koi sto me podrzuvaat kako za pocetok,pa neka se i 10,ili 20,30.Mozes da izgubis 200$ godisno,a da postignes dosta.Jas odam na taa varijanta.Bi bil radosen koga nesto takvo bi se realiziralo.Duri i ne bi se sekiral tolku dali se se sproveduva regularno i se vodi dobra kontrola.A vekje za vtorata godina bi razmislel,no sepak im davam sansa na ovaa zamisla.A najgolem del od lugjeto imat ladna krv ili pak se plasat od gorenavedeni pricni i nejkat da rizikuvat ni 100 ili 200$.A zamisli koga se bi bilo vo red,lobito kako prvo ke se zacvrsti a i ugledot na sekoj gasterbajter bi se zgolemil.Ja licno mnogu bi se gordeel so toa,raka na srce,ne za 100te ili 200 dolara tuku za toa deka ke bidam del od taa akcija. I koga stanuva zbor za vakva humanitarnost ne treba da se isklucat ni tie dole.Drzavata e polna so lugje so ja moze voda da i nosam u sekoj pogled,pa i ne samo tie.Prosecen zitel bi mozel da izdvoi 5-10$ mesecno. Znaci za kraj da ne ispadne pak golema prikazna kako Goran so kaza ete ke ostane na toa deka se nadevam prijatelite od Aussie zemjata ke dojodat so nekoj plan vo 2006 :)
zlotty_co_380 Goran se soglasuvam so tebe potpolno, ama potpolno, i jas koga im kazuvav deka, necini i necini i samo necini oni se zaebavaa , najverojatno ne bile dolgo vreme vo mkd pa zatoa neznaat. Fala Bogu barem se najde nekoj da potvrdi nesto , i vo pravo si so toa sto kaza, site zaminale od mkd deka videle tamu maka, sigurno ne si zaminale od sto im bilo ubavo, a ovdeka na forumov ke se k*rcat SDSM sto napravi ili VMRO sto napravile, pa site sto se odvedka skoro na forumov zaminati se vo stranstvo koga bese VMRO ili SDSM na vlast. Pa znaci partiite napravile med i mleko da tece po ulicite, pa zatoa site zaminale od mkd, koj kako se snasol zaminal, koj ne pusta zelba ostanala za stranstvo. No sepak srejkni site ke bevme tie barem sto bea na vlast da napravat da "kapit" po nekoja kapka , za da mozese da se prezivua. Ama pisi im krst, i Boze prosti im na tie sto ja vodea drzavava izminative 15 godini, ama koga ke gi zemis tamu kaj tebe gore , zar da im stavas na stomakot, kako na lujgeto sto im krkorat stomacite za hrana, taka ti da im stavas zar , pa da osetat i tie malce bolka.....
profa Aman be zlotty,kako mozese Strelec da sobere 2000$ za samo edna nedela? Ednostavno ja dade inicijativata,objasni so kako i ete od samo 10-ina siromansi gasterbajteri se sobraa 2000$. Treba samo da se donese inicijativa da se sprovede( a ete deckite od Australia se nadevat vo toa) i togas samo dobra volja dobro srce. I nikako preku vlada,ne,ne,nikako.Vo toj slucaj treba i da si go znajme raspletot na ovaa ideja.
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by profa
Aman be zlotty,kako mozese Strelec da sobere 2000$ za samo edna nedela? Ednostavno ja dade inicijativata,objasni so kako i ete od samo 10-ina siromansi gasterbajteri se sobraa 2000$. Treba samo da se donese inicijativa da se sprovede( a ete deckite od Australia se nadevat vo toa) i togas samo dobra volja dobro srce. I nikako preku vlada,ne,ne,nikako.Vo toj slucaj treba i da si go znajme raspletot na ovaa ideja.
Se najdobro na deckite od australia, mozebi eden den ke stani realnost, vremeto ke go kazi svoeto
ProMKD
quote:
Malku tvojov post e do nekade i dosta pod nivoto na covek sto znbae da zapali kompjuter i da proburicka nesto na internet, vo sekoj slucaj toa e tvoe. Sto se odnesuva do toa sto go napisav "ima koj da mu ja misli kako i do sega", ne mi slev na narodot voopsto, tuku na site onie kvazi-politicari sto ja doteraa do tamu do kade sto e, posto ocigledno drugo i ne preostanuva nisto da se pravi. Vo niedna recenica jas ne rekov deka e narodot kriv, mozes da si kupis prozektor i da citas na zid, ako imas problemi so vidot, i vo idnina ako ne razbiras nesto sto e napisano i ne mozes da ja izvadis poentata, togas citaj po dve-tri recenici vo denot. Ke svatis nekogas! Goran-Skopje
aman be prijatel ako go svati toa sto go pisuvav licno, togas mozebi ti treba da citas po dve-tri recenici vo denot. Ne se obiduvaj da me napadnes mene poradi mojte mislenja, kako sto jas ne mislev da te pogodam vo srce so mojot post. Ako mislis deka politicarite se krivi za nasata sostojba, togas imame isto mislenje. No razlikata megju nas mislam deka e: ti mislis deka narodot nema sila da se digne, a jas mislam deka narodot e SVE i nisto nema pogore od narodot. NARODOT e toj sto gi izbira politicarite, narodot e toj sto sekoj den ide na rabota, narodot uvezuva i izvezuva. Ako narodot ne e nisto, kako mozat 100-tina politicari da pravat sve? Ako narodot ne raboti, drzavata stoj vo mesto.
Great_Macedonian Mislam deka ovdeka site se soglasuvame so slednive raboti 1) Politicarite nitu se grizele za obicniot makedonec nitu vo idnina ke se grizat 2) Makedonskara dijaspora moze da i pomogne na makedonija no dosega nemalo sluh da i se pomogne na vistinski nacin 3) Doverbata megu makedoncite e na najsnisko nivo 4) Ne veruvame deka makedonskiot narod, vo slucajov dijasporata makedonska moze da formira nekoj uspesna organizacija ili fond koj navistina ke funkcionira bidejki toa dosega nikogas ne se desilo. Moj odgovor; Goran-Skopje potpolno te razbiram, no razlikata megu mnozinstvoto makedonci (koj mislat ko tebe) i ogromnoto malcinstvo (koj mislat ko mene) e vo toa sto jas nesakam da sedam so skrsteni race i da velam "nema spas za makedonija i makedoncite pa zatoa koj ja e*e".... jas sum optimista i sekogas odam so mislata "moze da se napravi razlika ako JAS SAMIOT storam sve sto mozam da i pomognam na tatkovinata, a ne da cekam nekoj drug toa da go stori". quote zlotty...:Se najdobro na deckite od australia, mozebi eden den ke stani realnost, vremeto ke go kazi svoeto ---------------------------- Ova e najpametnoto nesto sto sum go prictav od tebe bracko ;) Ako se najdat barem 200-1000 makedonci kako Profa, sigurno deka vo 2006 da ocekuvate dobri vesti od Pert, Avstralia. Jas ke storam sve od sebe da registriram "Makedonski Nacionalen Fond", ako ovie koj dosega vetija deka ke mi pomozat ova da stane realnost nese odkazat od podrskata, togas toa ke go bide vo bliska idnina. P.S: Mojata ideja e deka fondot ne treba da ima pretsedatel, tuku koordinatori koj zaedno ke resavet za kako i kade da se isprakaat finansiskite sredstva. Taka ke moze da se izbegne monopol od eden covek vrz fondot. Na primer, bi imalo koordinator za Zapadna Avstralia.. ako se vkluci Profa, koordinator za New Jersey.. ki ima koordinator za sekoj grad i tie bi trebalo da go sostavuvaat sovetot na fondot, a sekoj koordinator da si ima svoj komitet.
f9 Se gleda deka ste mladi,dijasporata so Makedonija imala do sega ogromni problemi. Pa dali ste svesni deka na iljadnici Makedonski drzhavjani im e osporeno so zakon ustavnoto pravo na glas,deka e ukinata sekoja mozhnost za steknuvanje na drzhavjanstvo na mnogumina Makedonci denes.Koga i da dojde nekoja vlast kako posleden konec se vadi so finansii od dijasporata.Na vremeto za da se vraboti povratnik od dijasporata trebashe legalno i toa ova go potenciram-legalno...da plati 2-3000 DM za da se vraboti.Stopanska banka vo 70 tite otvori ekspozituri za da gi zbira devizite,a tie znaeme kako zavrshija.Ne mal broj se vratija vo osumdesettite godini i toa posebno so Antevizmot na Markovich i poveketo do krajot na deveesetite godini gi ispotroshija fondovite vo "dupkite bez dno".Vo deveesetite godini politichkiot raskol vo Makedonija se reflektira niz cela dijaspora,a zatoa shto glavnata vrska beshe preku crkovnite opshtini i tuka toj raskol se reflektira najsilno. Shto ima i shto se bara od dijasporata... Pari?...Na sekoj koj i malku ja znae bankarskata smetka na Makedonija ,rabotite se jasni...Makedonija zhivee od depozitite na dijasporata.Amin.Tochka i toa bez zapiraka... Za onie koj ne znaat neka gi proverat izjavite na prestavnicite na svetskata banka i na MM Fond vo Makedonija. Parite se troshat...i na sekomu mu e jasno do sega deka tuka ne e izlezot. Togash shto treba?Socijalni donacii?...vo Makedonija e proces na fantastichno raslojuvanje i toa so amin na drzhavata se kreiraat "kapitalci"na smetka na "socijalci".....zoshto bogatenjeto na kapitalcite da bide finansirano od dijasporata . Ekonomski investicii i plasman?...Za takvo neshto nema motiviranost,chesnost,tochnost i odgovornost a bogami ni interes od Makedonija.Za Makedonija e povazhno da navleze tugiot kapital...bar vo praksa i vo brojki toa e taka.Realno drzhavata postana i ekonomski zavisna od politichki neprijatelski nastroeni zemji i teritorii.No dali stignaa i svetskite bankarski investicioni krugovi...ne ,zatoa shto nema ekonomski interes,nema ekonomski povolna atmosvera,nema profesionalizam.I ako go nema za drugi,go nema ni za Makedonskata dijaspora.Ovaa posledna varijanta e najuspeshno upotrebuvana vo svetski razmeri po prashanja na zemji so razvojni problemi.Irska,Indija,Nov zeland i dr.Makedonija go nema ni 0,001% od potrebnoto za privlekuvanje na investicii,a so unishtuvanjeto na proizvodstvoto i kapacitetite glupavo e da se zboruva za plasman.
Great_Macedonian f9 ok.. znam sto zboruvas no toa nema vrska so temava. Ako uspeeme da formiarme fond, jas predlagam da bide za finansiranje "treto dete" na makedonskite semejstva, zasto nesakam makedoncite da stanat malcinstvo vo makedonija. Vakvo nesto vlasta nikogas nema da stori posto znaeme so kogo e vo koalicija.
mafisKumA Great dobra idea je ama vo realnost tesko da se uspej ova. nemam poverejne vo politicki sistem da investiram vo nesto sto the fat politicari da go grabnat eh bogami ne. zaradi znam deka nemat to pomos da mu stigni do naradot zato redovno direktno kaj tetkami prajcam pari preku banka za pomos i taka znam deka tije dobivat a ne lopovite politicari
Great_Macedonian Politicarite nema da imet vrska so vakvo nesto. Kako moze politicar da ukrade pari od fond na koj toj nema pristap? plus nese glavniot problem politicarite... ima mnogu obicni gragani lopovi koj znaat dobronamerni sredstva da iskoristat za da "ukradat" nesto.
mafisKumA exactly Great imat mnogu lopovi i zato posigurno direktno si pomognuvam na mojte
FireDevil Epa prashanjeto ne beshe za tvojte:) site mu pomognuvaat na nivnite direkno :) rabotata beshe za da se pomognuva "na tugjite" :) pozdrav...
dejan kuma...dali mislis ova ke uspee vo Brisbane?? :p
bonara Dobro eve i da se napravi fondot i sve da bide okay...da se zacuva (i da se zgolemi) makedonskiot narod. Posle kako ke se vraboti toj (zgolemen) etnicko cist makedonski narod? Koj ke mu pomogne da opstoi? Od kade rabota i egzistencija za site? Industriska investicija?!? Od kade li seto toa ke dojde.... ? Za tie deca sto ke se pomogne, ke treba nekoj da gi vraboti od koga ke zavrsat sredno ili povisoko obrazovanie... Ne e resenie za problemot samo prati pari za da se ima hrana, alista i krov nad glava... Idninata na tie deca zavisi kolku ke imaat moznost i opcii da se vrabotat koga ke porasnat.
Great_Macedonian Hehe, jas neznam zasto lujgeto mislat deka pobrojno naselenie vo edna drzava znaci pogolemi nevrabotenost? Od kade vi se takvite kriteriumi? Ako naselenieto se zgolemi vo edna drzava, toa znaci deka ke ima pogolema pobaruvacka na hrana, voda, smestuvanje itn.. ke se kupuva poveke, sto ke pridonese za pogolemo proizvodstvo= ke ima potreba od poveke rabotni mesta. bonara.. jas sum optimist, taka da ne veruvam deka makedonija ke ostane 'siromasna' uste dolgo. Ako cekorime kon EU kako sto ne trubat site, togas za edna 7-8 godini makedonija ke bide pristojno mesto za ziveenje i ke bide prosperitetna zemja.
aleksandar_kovacev taka e koga makedonija ke vleze vo eu makedonija ke ima mnogu brz progres zatoa sto gore dole imame osnovna kultura sto se vika problemot e a sto dur da vlezeme i kako da go skratime vremeto sto ni pretstoi do eu narodot se poveke nema pari a 7-8 godini se mnogu koga imeme losa ekonomska sostojba se rusi moralot na narodot depresija
Great_Macedonian za sve treba vreme aleksandar.. preku nok nese moze nisto, osobeno gledajki niz kakvi embarga, nepriznavanja, konflikti pomina nasata Makedonija.
Great_Macedonian zarem mora sekoj topik da go rasipuvate so vasite bugarski teorii???
rosoro МАКЕДОНСКИОТ ПРЕРОДБЕНИК" КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ Роден во село Теарце при град Тетово. Виден просветител и духовен водач. Неговите книги се едни од првите напишани на простонароден јазик. Делото и книгите му добиваат одзвук по целата Бугарска земја. Во 1816 година ја издава својата книга "ОГЛЕДАЛО" каде изрично одбележува за каков го смета јазикот на кој е напишана „...препростешим и не книжним язиком Болгарским долния Миссий". Во 1840 година Кирил Пејчиновиќ печати во Солун друга своја книга: „Оутешение грешнимъ". Во предговорот од печатарот архимандрит Теодоси од град Дојран читаме: ,,...Oутешение грешним; прикаде го со толкуване на препрости язик Бьлгарски долния Мисий Скопский и Тетовский..." И „македонскиот преродбеник" К. Пејчиновиќ и „македонскиот печатар" ja нарекуват Македонија Долна Мизија (Горна Мизија е денешна Бугарија).
Goran-Skopje "Mакедонскиот бизнисмен Стив Ставро на гробиштата во Торонто си гради монументален мавзолеј. Поранешниот сопственик на хокеарскиот клуб “Maple Leafs” и основачот на фирмата “Knob Hill Farms” во моментов ги поставува последните финеси на својот личен меморијал. Иако се уште не е комплетирана, бронзената статуа на Александар Македонски качен на својот сакан коњ Букефал доминира над меморијалот. Облечен во оклоп, со исукан меч и подготвен за битка, Александар е претставен како херој – освојувач, а Букефал е исправен на задните нозе во исчекување на битката. Ставро вели дека неизбежното приближување на смртта го натерало да се потсети на своите семејни корења. Роден пред 78 години во малото село Гавро (Егејска Македонија), тој во 1934 година емигрирал во Канада. До 1950-тите години веќе влегол во бизнисот со домашни намирници, а останатото, како што велат, е историја. Кога почнал да работи на својот споменик пред 3 години, причината не беше затоа што одеднаш почнал да не се чувствува добро. Туку, одлучил дека ќе биде најдобро доколку почне да се подготвува за неизбежното. Работата сепак не е завршена. На споменикот уште не се изгравирани никакви зборови. Освен тоа, треба да се постават и плочите на кои ќе биде прикажана приказната за Ставро од времето кога ја отворил првата продавничка, па се’ до купувањето на Maple Leafs и градењето на Air Canada Centre (во кој играат и Toronto Raptors)". Chicchko Stavro, aj taa prikaznata so ke se prikaze neka sodrzi barem edna sala za 20.000 gledaci vo Skopje, ke te pamtat VERUJ! p.s. Namerno bese staven Skopje kako grad za taa sala, posto vo drugite gradovi ne mi se veruva deka bilo koga ke se napolni. Go znae nekoj tipov? Goran-Skopje
glory se cudam koga dame veli 1000 cesni makedonci( eden od tie ste i vie) a nie drugite sto sme , ne cesni ....majkata kaj bil problemot , odnosno sindromot nas makedonski ako ne e po moeto site drugite se predavnici ili lapaci , kradci , itn, i na krajot makedonskiot sindrom ke zavladee a toa brat so brat da se karame.i sekoj nozot vgrb. tuka vo avstralija od stranaznaeme da se cukame po gradite koj sme i sto sme ama koga ke dojdi vreme da se rabota po makedonskite organizacii dobrovolno site begaat , a koga ke se spomni za sobiranje na pari site trcaat , toa e fakt .i na krajot se gleda kade lezi zajakot. voedno prvo treba da si go gledas domasniot esap (smetki)prvo a posle drugite .so cuzdi pari najslatko se prae smetka , a so tvoj spotnati pari malu morgen . toa ne e skrzavost , toa e cenenje na pari , a vo makedonija ima povekje milioneri so tugja pot , zosto ne dadat tie . kolku kompanii gi zedoa za nisto ( chicken feed ), i know. gledaa skopska pivara i tikves kavadarci sveto si gi zede na isplata , zosto nas ne ni dadat taka biznisi , ili nie tuka sme budali. No mate i lost the trust in the politicians there , but not mu family who still lives there , (krvta voda ne se prae.
gcukarski Zdravo glory! Sum iznenaden od tvojot odgovor: mnogu iskren i dobronameren. Jas veruvaj znam za demokratija i kako taa raboti. Ama mora da priznaes oti bese mnogu negativen so tvojot prv "post". Eve, posto si ti mnogu kulturen, i jas se "izvinuvam". A vo vrska so demokratijata? Ti i da ne sakas da se priklucis na ovoj fond, i da ne se soglasuvas ovde so nas i nasite idei za proektot, ne li bi ti bilo milo koga kje slusnes deka sme pomognale na nekoja familija od Makedonija so barem 1000 evra. E, veruvam oti bi ti bilo milo. I sega jas znam deka ti imas demokratsko pravo da dades komentar za proektot, ama so sekoj negativen komentar, kako tvojot, se namaluva moznosta da se pomogne na nekoja familija. Zatoa jas te zamoliv da si gi cuvas negativnite komentari za sebe, i da ne gi istaknuvas ovde, oti na eden nacin so toa kje pomognes da uspeeme so proektot, da ne se dvoumime so celta na proektot, i dali sme bolni od sindrom ili ne. Ako sakas da pomognes, si poevekje od dobredojden, ako ne, pomogni ni so toa sto nema da siris negativna energija. Veruvam oti za 5 evra na mesec nema da imas nisto protiv. Pa gledaj na tie 5 evra ovaka: plakjas 5 evra za nesto dobro, iako so golem rizik da ne uspee(sprema tvoeto mislenje), barem kje probame. Ako uspee-site kje se osekjame super, ako ne-5 evra ne se ic pari. Pozdrav, Gligor p.s. Dame i site drugi podrznici na proektot, mislam oti treba da pomognete i vie vo odbrana na proektot koga kje dobieme vakvi negativni mislenja. Ne se izvinuvajte do tolku. Nie znaeme sto pravime, i znaeme deka dobro mislime. Barem sto probuvame da pomogneme e dovolno da ne mora da se izvinuvame na nekoi lugje sto ne go pocituvaat toa.
ZooGraf Aman vekje so toj mentalitet pratete pari. Na lugjeto ne im se jasni koji pari se vlevaat vo Makedonija od strana na dijasporata. Pa bas zaradi dijasporata, denarot e stabilen i se zivee podobro. Eve poglednete ovde: http://www.finance.gov.mk/gb/bulletins/01-05/boro_eng%20.pdf Privatnite transferi bea preku 700 milioni$ (tabela 9) Privatnite transferi recisi single-handed go finansiraat trgovskiot deficit. Ili pogledni tabela 13. Privatnite transferi se okolu 60% od GDP!!!!! Toa vi znaci dragi moji, da ja nema disjasporata ekonomijata ke se prepolovi preku nokj. Brojkite ne lazat - pari vo Makedonija od imigrantite doagjaat, a tamu lugjeto sami si odlucuvaat na sto ke gi potrosat - na uvozna stoka.
toni_a
quote:
Originally posted by Great_Macedonian

Great,zamislata ti e dobra i za pochit.bi me raduvalo ako uspeete so vashata zamisla da izgradite nekakov fond sto ke sluzhi za dobroto na Makedonija. edna moja "zabeleshka" ili malo prenasochuvanje. nemozhe da se promeni na toj nachin ili tolku brzo sostojbata kolku sto e potrebno,nitu pak vo moi ochi ke donese nekakva prednost. izlez od dadena situacija ne nudi sozdavanjeto na uste pogolema "masa".nitu pak ranenjeto na se pogolem broj "gladni usti"...nitu vie nitu finansiite ke bidat vechni! ima edna kineska ili japonska prikaska(ne se sekjavam sega bash...) so ribarot i pitachot.koga ovoj mu rekol na ribarot daj malku pari da mozham da kupam za jadenje...itn...na kraj ribarot odgovoril: ke te naucham na "zanaet",pa nikogash povekje nema da gladuvash!!! so 1 mil. godishno mozhe da se napravi nesto sosema drugo. sto bi rekol za eden ekonomsko-politichki-strateshki centar ? znachi da se izgradi na sopstveno zemjishte edna kukjichka so nekolku mozhnosti za prestoj na gosti.uchilnici,osnovni uslovi za drzhenje na nastava,proektori,laboratorija itn... po selekcija na odreden broj luge (diplomirani,mladi,zdravi,bez rabota,Makedonci,inteligentni,ne-partiski...) da se vrshi specijalizacija,doobuchuvanje,prakticiranje,educiranje...vo oblastite na ekonomijata,politikata,strategii,tehnika itn... organizirano i finansirano od Makedonci za Makedonci.kade sto celoto doobuchuvanje ke bide vo iden interes na samite luge i na samata drzhava.kade sto nema da se uchi i propagira (otvoreno ili podmolno) nekoja stranska ideja,tuku ke se raboti na sozdavanje na pravilna i chista svest,ideologija,kauza...koja pri najmalata shansa ke go izvede od lajna narodot.pa deca samo po sebe ke si dojdat. siguren sum deka bi se nashle dovolno volonteri koi bi ja pomognale ovaa ideja.sigurno ke najdete povekje donatori za vakvo nesto! bi se organizirale i redovni gostuvanja na stranski,domashni ili isselenici eksperti od razlichni oblasti... pred se ke se zapochne deluvanje portiv beznadezhnosta i apatijata koja eve kako deluva,si pishuvame po net... da ne ja dolzham mnogu i da navleguvam vo detalji,no razmislete nad ova ako imate zhelba da napravite nesto sto vo pokratok period bi mozhelo da donese pogolem uspeh.
Great_Macedonian toni_a fala za sovetot... sve ti e na mesto. Videte, idei ima millioni.. samo teskoto nesto e da se ubedi narodot da dade podrska na slicni vakvi inicijativi. Veruvam deka po-poleka doagaat podobri denovi za Makedonija, no ke dojdat uste pobrza ako dijasporata makedonska najde nacin da dejstvuva obedineta i so finansiska pomos pratena na pravilna adresa.
gcukarski Zdravo na site. Jas sum nov ovde na forumov. I tolku me raduva idejata na Great_Macedonian i na site sto go podrzuvaat. Jas sum vo Windsor, Canada. Ovde ima okolu 7000 makedonci, i jas ja nudam mojata pomos na Great_Macedonian i fondot za zbiranje na clenovi ovde od mojov grad, a bi ja prenel porakata i na drugi makedonci sirum Kanada. Bravo Great_Macedonian, alal vera. Ova e dokaz deka ima nadez za spas na Makedonija. Mozete da smetate na mene vo sekoe vreme. Samo eve nekolku predlozi do Great_Macedonian i negoviot proekt: 1. Zemete ja ponudata od Strelec i neka se napravi poceten website, so predlozi za dizajnot od site. Moze da ima i poseben forum samo za toa. 2. Ne treba da se odreduva minimum pari za podrska, na primer ne treba da ima $20 dolara na mesec. Koj kolku saka, tolku. I da nema lista koj kolku dal, tuku samo koj doniral. Oti se znaeme kakvi sme, posle kje ima kavgim, kje se natprevaruvaat koj kolku pomognal za Makedonija. 3. Vo sekoja drzava od kade se donira, treba da se legalizira toa za da moze da bide "tax deductible", taka da lugjeto kje bidat pozainteresirani, a posebno pobogatite. 4. I treba da se najde licnost vo Makedonija koj kje gi distrubutira pari, nekoj na koj moze da mu se veruva. Jas bi predlozil da se stapi vo kontakt so Trendo, ili K-15, za koi se znae deka se grizat za Makedonija, i se dovolno bogati da ne im treba da kradat. Great_Macedonian, aj molim te ako sakas napisi do kade e ovoj proekt, dali si pocnal vekje nesto, i sto imas planovi za vo bliska idnina. Jas sum ovde da pomognam, daj mi i email ako moze, [email protected] I uste nesto, site onie koi se podsmevaat na ovoj proekt, sram da im e, i podobro da ne velat deka se makedonci. Pozdrav, Gligor.
Great_Macedonian Gligor, fala ti mnogu na podrskata. Kako po staro pravilo ogromnoto mnozinstvo makedonci so koj ontaktiram se potsemevet na vakva inicijativa i mi davaat odgovori od tipot "toa e veke probano i neuspesno".. ama kako sto veli eden moj drugar koj ima isti idei so mene 'od sekoe drvo svirce ne se pravi'. Sega dali nie mozeme da go napravime svirceto zavisi od kako ke ja isplanirame seva ovaa rabota. Koga e Makedonstinata vo prasanje, jas sum sekogas so golemi idei.. isto taka spremen sum da dejstvuvam vo sekakva akcija koja ke bide vo polza na MK i makedoncite. Gligor, jas licno ke ti pisam koga ke ima konkretna akcija za ova nesto, jas na prethodnite tranici objasnav deka ako uspeeme vo namerava, toa ke trae dolgo vreme samo dodeka se konstituira. Ete veke ima podrska od New Jersey, sega vie najavuvate podrska od Windsor, Canada. Za Pert Zapadna Avstralija jas ke storam se od sebe da privlecam sto poveke isto mislenici. Ni treba lujge so isti idei.. lujge so verba,nadez i optimizam... lujge koj gorat od zelba licno da pridonesat za makedonsinata.. na da bideme iskreni takvite lujge gi ima mnogu malce. Koga i ako se sobereme 100 dusi- togas ke predlozam da se odi so formiranje na "Makedonski Nacionalen Fond" dali toa ke bide imeto ili slicno ne e tolku bitno. Najbitno e da ima cesni lujge koj ke rabotat na ovaa rabota, isto taka morat da se dogovorime sto e prioritet za pomos, odnosno kade i za koja cel ke odi donacijata. ZA toa "taz deductible" treba da se rasprasam, jas neznam dali toa e mozno. Gligor, iskreno da ti kazam sega za sega veruvam deka vo Pert kade sto ziveam jas imame samo maksimum 10 MAKEDONCI <--odnosno samo deset dusi od 10,000 ne zalat da doniraat po nekoj dolar nedelno. Za na kraj sakam da kazam deka najbitno e ovaa inicijativa da da uspee, da se oformi fondot.. pa posle ke se razgovara pokonkretno za site otvoreni prasanje. P.S: Koga stanuva zbor za koj ke gi donira parite vo makedonija, moj licen predlog bi bil ednas ili dvapati godisno koordinatorite od site razlicni drzavi da otidat vo MK i na lice mesto da doniret za da nema spekulacii. Za toa website sto strelec go ponudi, super ideja.. no kako sto rekov sevo ova za fondov seuste e IDEJA.. ke preide na akcija koga ke imame barem sto dusi zad nas. Sega sme desetina vo Pert i nekolku vo Serverna Amerika.
Goran-Skopje Dechki, ne sakam da bidam negativno nastroen kon ova, ama ne troshi dzabe energija, veruj.[;)]
gcukarski Goran, i da ne bide nisto, (a se nadevam deka kje uspeeme ako ima dovolna podrska), barem e energija istrosena za nesto vredno, nesto koe od srce go pravime. Dobro kje se osekjame, a ako uspeeme na nekoi siromasni vo MKD da im pomogneme, custvoto uste kje e poubavo. Jas znam deka ti si dobar covek (gi citav site tvoi postovi) i deka ti e gajle za Makedonija, ama od takvi negativni i pesimisticki razmisluvanja ne moze napredne Makedonija. Nisto licno protiv tebe, ama taka e. Nemame nisto da izgubime, samo mozeme da dobieme. Namesto da si trosam za dzabe vreme na internet, kje pravam nesto dobro. A ova e za Great_Macedonian: jas znam oti dovolno seriozno go svakjas ova, ama sepak i vo baranjeto 100 clenovi treba da ti se pomogne. Eve jas sega kje otvoram nov topic, da vidime kolku lugje tocno kje se prijavat. Pa zavisi od rezultatite, kje razgovarame za ponatamu. Great_Macedonian, odma od koga kje ja procitas porakava, odi na noviot topic za da kazes kolku lugje imas sobrani sto se sigurni. Jas razgovarav so Strelec, i on rece deka e tuka da pomogne. Pozdrav, Gligor.
Great_Macedonian http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=12510 <-- vidi tuka kolkava "podrska" dobiv za edna druga akcija, koja seuste e vo tek.
Great_Macedonian glory, kako prvo dobredojde na vmacedonia.. se nadevam deka ke ostanes megu site nas i ke se vklucis aktivno vo mnogu diskusii. Cuvstvuvam deka negativno si pogoden od toa sto negde sum rekol " da se najdat 1000 cesni makedonci ". Se izvinuvam, ako toa go napisav da zvuci na nacinot na koj ti si go svatil.. eve ke se popravam. Cesni makedonci ima mnogu, mnozinstvoto od makedoncite se cesni i dobri lujge-fala bogu. Za da ne me svatis pogresno ke se popravam i ke istaknam deka ako se najdat iljada makedonci koj veruvaat deka idejava moze da uspee, togas fondot ke funkcionira super, i nema da ima mesto za necesni lujge. Inace za drugoto sto go napisa, neznam od kade taa nervoza vo tebe? Jas znam kolku aramii ja ukradoa makedonija, jas znam deka narodot izgubi nadez vo dobrovolni akcii<--bidejki mnogu pati se izgorile... zatoa velam deka tie koj nemaat izgubeno nadez neka ja podrzat idejava. glory, mislam deka tvojte kritiki se upateni na pogresen forum. Mene ne mi trebaat "tugi pari"... procitaj ubavo za sto govorime na ovaa tema, pa ke svatis deka sakame da formirame fond----- so sobranite pari da i se pomogne na MAKEDONIJA.. na siromasnite MAKEDONCI i da se zacuva MAKEDONSTINATA itn. Znaci nikoj nema da "pikne pari vdzep".. ako nekoj toa go stori skapo ke plati! Od toa sto go pisuvas se gleda deka ti si eden od onie koj sto nema poverenje vo nitu edna dobrovolna akcija, za zal nesi ti kriv glory imajki go faktot sto mnogu lujge si poigrale so narodot.
gcukarski Dame, mnogu ubav i iskren odgovor si mu dal na "glory". A jas sakam da mu kazam na "glory" nesto. Ako te nervira toj makedonski sindrom, zosto i ti boleduvas od nego? Eve cist primer za makedonski sindrom e sto go napagjas Great_Macedonian taka javno i sto se meshash vo tugji raboti. Ako ti veruvas deka nema da uspee ovoj proekt i ne go podrzuvas, podobro za tebe, barem nema da davas pari. Ama i toa e mnogu golem sindrom sto se meshass za nesto sto ne te interesira ili za koe mislis oti e glupost. I za site drugi sto razmisluvaat kako glory: Ako mislite deka ovoj proekt e glupost, ne ni doagjajte ovde na vakvi forumi da sirite negativna energija i da gi navreduvate tie sto sakat da pomognat. Ako mislis negativno za proektot, cuvaj si go za tebe, ne doagjaj ovde, ne sakame takvi pesimisti i "tipicni-staromodni" makedonci. Pozdrav, Gligor.
glory vi blagodaram na odgovorite ! kako prvo ne sum pesemist ,ste gresile , a za staromoden toa samiot si znam jas , eve da kazam i jas nesto si ja postovam mojata vera i nacija i toa e sram ili staromoden , ili e staro moden da si mislis za familijata i kukjata svoja , pa mene ne mi pomogna nikoj, a zapomagjanje na makedonija ako sekoj eden si gi finansira svoite vo makedonija kolku tolku sme uspeale vo nesto. a za fondot , se zboruvase uste pred 10 godini koga mu se dade predlog na mpc odnosno na vladikata dedo petar za da se formira vakva fondacija za pomagajne na mladi makedonski familii i da se finansiraat tie familii koj sto ke imaat povekje od edno dete na primer za vtoroto $1000, a za tretoto $2000 za cetvrtotot $3000 ova e primer koj sto mu bese predlozen na MPC. pricina zosto MPC, oti ako odi preku crven krst tie ke mu davat na site drugi nacionalsti vo mkd, a vaka na sekoje dete koe ke se krsti vo MPC ke mu se dostavi cek. ni luk jal ni kiselina , sve ke si bide cisto i nema mesto za uzurpacii.a zosto nisto ne se ima napraveno ? e toa neznam no mislam se prezafateni so sudovite a za vas gcukarski jas nikade ne rekov deka fondot e glupost toa vie samite go mislite za mene . mislam deka kolku tolku ste intelegentni za da ne zboruvate vo ime na drug.po se izgleda vie samite si kazuvate za sebesi takvi komentari jas nikogo ne navrediv jas ne rekov nikade 'glupsti', nikade nikogo ne navrediv , i ne zaboravaj demokratijta nema granici sekoj komentar treba da e dobrodojden dali bil negativen ili pozitiven ne treba da se lutime , oti komunizmot i ednoumieto umre, "it's a free country".e sega koj e tipicen - staromoden makedonec, . ako nesto ne mi se dopagja zosto da go falam ili da go branam , sekoj si ima pravo na komentar, e toa treba da se otkoreni kaj nas .deka sve mora da e po moeto jas sto ke recam . mozebi kaj tebe e taka a ne kaj mene .gcukarski nemoj da mi se lutis , no nemoj da napagjas taka lugje oti site sme edno makedonci a toa e naj bitno . so nadofrluvanje na komentari kako tvoite vie samo ne brkate i nema da ima kraj. jas licno ne sakam nisto narodno da se zloupotrebi, a dali toa grev , neli kako velat staromodnite makedonci ako se izgoris na toploto mleko ke duvas posle i na kiseloto mleko, toa lie grev. sekoja dobronamerna kritika treba da e dobredojdena , i ednas zasekogas ednoumite da se otkoreni. Pozdrav do site glory ps. izvinete ako nekogo navrediv
saso_petrovski ima li nekoj online
saso_petrovski ima li nekoj online
Great_Macedonian gcukarski, mu se izviniv na glory posto covekot pogresno me svati za nesto sto sum napisal vo vrska so 'cesnosta' pa mu objasnav deka toa ne go mislev na toj nacin na koj toj go svatil. Inace vidi vaka gcukarski, ne sakam da se karam so lujge kako glory koga sirat negativna energija posto toa ne znaci deka toj nee patriot, tuku toa znaci deka covekot od iskustvo ili ne, nema poverenje vo vakvi proekti i jas go opravduvam toj negov pesimizam posto navistina mnogu dobri proekti vo minatoto samo zbogatile aramii. Zatoa bitno e prvo da pocneme so lujge koj imaat nadez vo vakov proekt, koga drugite ke vidat deka rabotime cesni, gi koristime parite za dobrovolni nameni, i deka ne tolerirame "licno profitiranje"--togas i tie ke ni se priklucat. So plukanje i provociranje samo se spustame na nisko nivo.
plugin Great_Macedonian te molam kontaktiraj me na PM jas ce ti kazam kako da i pomognete na Makedonija so 20 $ sekoj mesec tvoe e samo da najdes ludje koi znaat angliski i imaat kompjuter a nisto da ne se Arcite ja podrzuvam tvojata ideja da se pomogne na makedonija so 3 dete i sakamda pomognam vo toa a znam i kako samo javi se dosta e zboruvanje koj vo kogo veruva koj e protiv kogo koj ne investiral toa se gluposti mlatenje prazna slama.
plugin Dechki, ne sakam da bidam negativno nastroen kon ova, ama ne troshi dzabe energija, veruj. --------------------------------------------------------------------- Ova e tvoe mislenje jas go podrzuvam ama ne e taka veruvaj i ne pisuvajte dolgi postovi trebaaa mnogu vreme da se procitaat rabotete nesto korisno za Makedonija cekaj da vidis kako mozelo i nie da se organizirame cekaj malku ce vidis Great_Macedonian tvoe e da najdes 1000 cesni Makedonci moe e da te upatam kako da zarabotite po 20$ sekoj mesec ok se slozuvas site da bidat maski da ne dojde do zabuna
plugin Namerno ne pisuvam za sto se raboti da ne procitaat nasite komsii siptari ne deka e nekoja tajna
plugin Gligor, iskreno da ti kazam sega za sega veruvam deka vo Pert kade sto ziveam jas imame samo maksimum 10 MAKEDONCI < ---------------------- Great super samo kazi mi kako da gi kontaktiram dobro e deset deset ok samo da se pocne od nesto ajde daj mi kontakti na niv bilo sto samo da se sigurni da sakat da rabotat za Makedonija
Great_Macedonian plugin kazimi na private za sto zboruvas.
plugin ok samo da sredam mi treba eden den
plugin Imas PM od mene Great_Macedonian go procita