Kolachi, kremi i drugi deserti
Kolachi, kremi i drugi deserti
dalila
Crn rolat
[IMG]http://tinypic.com/j5i2w0.jpg[/IMG] sostojki za testo: 6 jajca 6 lazhici shekjer 3 lazhici brashno 3 lazhici kakao za fil: edna i pol chasha voda 1 chasha shekjer 2 chashi meleni biskviti 2 chashi meleni orevi Se matat so mikser jajcata i shekjerot, se dodava brashnoto izmeshano so kakaoto i peche vo pleh od rerna podmachkan so zejtin i postaven so hartija. Koga kje bide ispecheno, se prefrla testoto vrz kujnska salfeta posipana so shekjer (kristal) i vitka vo rolat i taka se ostava da se oladi. Se meshaat site sostojki za filot i so toa se filuva oladenoto testo. Po zhelba mozhe da se premachka so podebel sloj od shlag.
Natasa ledeni kocki 4 jajca 10 lazici brasno 12 lazici seker 2 lazici kakao pola kesicka prasak za pecivo 500ml mleko 200ml hopla aku nemate hopla gustin 125 gr margarin malku rum 200 ml voda 100 gr cokolada za gotvenje jajcata gi matime so 4 lazici seker,odkako se gotovi go dodavame kakakoto i brasnoto (4,5 lazici)i zaedno dobro gi mesame.Seto ova go stavame za pecenje na 200 stepeni prvo posle na 180 15 minuti.Na strana stavame tendjere so 400 ml mleko da se varit so 6 lazici seker,otkako ke zovriet mu dodavame 4,5 lazici brasno so 100 ml mleko predhodno izmesano poleka vo rendjereto i mesame dodeka se zgusti kako krem. Potoa go pravime i serbetot so 200 ml voda i 4 do 5 lazici seker koga ke se podoladi stavame malku rum.So serbetot go polevame pandispanot,i go ostavame nekoe vreme.Kremot od brasnoto go stavame vo sad za matenje i dodavame margarin i matime dodeka ne dobieme krem,go meame so dobienata hopla,so nego ja premackuvame tortata, cokoladata ja svame na parea da se stopi i so nea na kraj premackuvame nad kremot.
Natasa Greta Garbo torta materijal za pandispani 12 belki 12 lazici seker 24 lazici meleni orevi 6 lazici brasno od ovie smesi se pecat 4 pandispani.Najubavo e aku za sekoj pandispan koristite po 3 belki,3 lazici seker,6 lazici meleni orevi,i po edna i na vrvot lazica brasno. 1 fil 100 gr cokolado gokoladoto da se stopit so malku poveke od pola margarin,i so toj krem da se premacka sekoja kora.posle toa sekoja da se stavi vo frizider da se oladit. 2 fil 12 zolcki se gotvat ns parea so 12 laazici seker.Koga ke se oladat se matat so 250gr margarin.Soovaj krem se premackuvaat isto site pandispani eden nad eden. za ukrasuvsnje najubavo e so orevi mozit i slag ili cokolado. isprobana mnogu ubava e.
јузер
quote:
Belkite od jajcata penasto se matat vo cvrst sneg i so lazhica se stavaat vo vrela voda.
Samo da padne sneg kako proslata nedela, togas i jas ke gi isprobam.[:D]
quote:
Se stavaat vo tanjir za posluzhuvanje i prelivaat so kramata.
Prvpat slusam za preliv kramata. Tolku se razbiram jas od prelivi.[:)]
dalila
quote:
Originally posted by јузер
Prvpat slusam za preliv kramata. Tolku se razbiram jas od prelivi.[:)]
Kremata de[:p]...dezhuren si vecherva pechatni greshki da mi naogjash[?][:D]
dalila
Shnenokli
[IMG]http://tinypic.com/j5icmc.jpg[/IMG] sostojki: 6 jajca 1l mleko 100gr shekjer polovina stapche vanila 1 lazhica gustin Vo mlekoto se stava stapcheto vanila i se vari>Zholchkite od jajcata penasto se matat so mikser, se dodava gustinot i vmeshuva vo mlekoto shto vrie.Se mesha postojano se dodeka ne zovrie i ne se zgusti. Belkite od jajcata penasto se matat vo cvrst sneg i so lazhica se stavaat vo vrela voda.Shtom kje se svarat od ednata strana, se vrtat od drugata i se povtoruva postapkata sve dodeka ne se potroshat site. Bi trebalo da go udvojat volumenot, no ne smeat da se varat predolgo(najmnogu polovina minuta). Se stavaa vo tanjir za posluzhuvanje i prelivaat so kramata.Se posluzhuvaat dobro oladeni.
јузер Да си го искривиш јазикот дур го изговориш ова шненокли. Затоа не зборувај додека јадеш (шненокли).[8D]
dalila
quote:
Originally posted by јузер
Да си го искривиш јазикот дур го изговориш ова шненокли. Затоа не зборувај додека јадеш (шненокли).[8D]
Mozhesh i da zborish[:p](dodeka gi jadesh)...se topat vo usta, isprobano[;)]
dalila
Rolat so mak
[IMG]http://tinypic.com/jaw8ee.jpg[/IMG] potrebno e: 500gr brashno pakuvanje svezh kvasec 80gr shekjr 2dl mleko 80gr margarin ili puter 1 jajce malku sol Za fil: 100gr seckani orevi 250gr ispechen i somelen mak 1,25dl mleko 1 jajce 100gr shekjer 1 kesichka vanilin shekjer za posipuvanje: 2 supeni lazhici shekjer vo prav Od navedenite sostojki se zamesuva testo i ostava da stasa.Vo megjuvreme se pravi filot taka shto site sostojki dobro se meshaat.Testoto se deli na tri dekla i od sekoj se usukuva chetvrtasta kora koja se filuva i vitka vo rolat.Se peche na 200 stepeni celziusovi, ostava da se oladi i posipuva so shekjer vo prav.
dalila
Ledeni kokos kocki
[IMG]http://i2.tinypic.com/sxg77a.jpg[/IMG] potrebno e: 1 sholja shekjer vo prav 1 sholja brashno 1 sholja mleko 1 sholja zejtin prashok za pecivo 200gr kokos 2 belki od jajca za kremot: 1/2l mleko 6 lazhici brashno 2 vanili 125gr margarin 100gr kokos 200gr chokolada Se matat dobro sostojkite za testoto i na kraj se dodavaat dobro izmatenite belki.Se peche vo chetvrtast pleh, se dodeka ne se zacrveni i ostava da se oladi. Kremata se pravi na sledniov nachin: Se mati brashnoto i shekljerot so malku mleko i se dodava vo vreloto mleko.se vari kako puding pa se ostava da se oladi.se mati margarinot so kokosot i rastopena chokolada pa se mesha so dobieniot krem. Se premachkuva testoto so kremata i posipuva so kokos.
dalila
Rolat od orevi
[IMG]http://tinypic.com/kaqzo4.jpg[/IMG] sostojki: 6 jajca 100gr shekjer 2 lazhici shekjer vo prav sosema malku sol 150gr krupno someleni orevi 2dl slatka pavlaka za shlag 1/2 lazhica koncentrat od vanila puter Dobro se matat zholchkite so shekjerot i solta.Se meshaat orevite i belkite predhodno izmateni vo pena.Se podmachkuva plehot so puter i preku nego se stava mrsna hartija i se sipa testoto vo tenok sloj.Se stava vo zagreana rerna i se peche na 200 stepeni okolu 15 minuti.Koga korata e ispechena, se vadi na vlazhna krpa, se trga mrsnata hartija i se vitka vo rolat.Koga kje se oladi, se mati shlagot so aromata od vanila.se odmotuva testoto, premachkuva so izmateniot shlag i povtorno zavitkuva vo rolat.Po zhelba vo filot mozhe da se dodade malini, seckan ananas ili drugo ovoshje.Rolatot na kraj, po zhelba se ukrasuva.
dalila
Zherbo kocki
[IMG]http://i1.tinypic.com/nd08s2.jpg[/IMG] potrebno e: 160gr svinska mast 200gr shekjer 2 celi jajca 2 supeni lazhici mleko pola lazhicka prashok za pecivo 500gr brashno za fil: 300gr shekjer 2 lazhici brashno 5dl mleko 150gr pauter 5 lazhici shekjer vo prav 1 sholja meleni orevi Od ovie sostojki se zamesuva testo i se deli na tri dela.Se razvivaat tri kori i sekoja se peche posebno.Koga kje se oladat se filuvaat so pripremen fil:shekjerot se prezhi se dodeka ne se istopi, se dodava brashnoto i pak malku se uprzhuva. Vo megjuvreme se stava mlekoto da zovrie, se dodava karameliziraniot shekjeri se vari se dodeka ne se zgusne.Se ladi. Posebno se mati puterot, shekjerot vo prav i orevite.Se soedinenuva so svarenoto mleko, se filuvaat korite i se posipuva so meleni orevi.
dalila
Kuglof
[IMG]http://i1.tinypic.com/nnk6d5.jpg[/IMG] potrebno e: 200gr r'zhano brashno 100gr krupno seckani orevi 100gr puter 50gr suvo grozje 50gr shekjer 1dcl med 1 pecivo malku soda-bikarbona 1 izrendana jabolka 1 lazhica meleni klinchinja 1 lazhica melen cimet vishni od kompot ili zashekjerno ovoshje sok od kompot Vo poseben sad se rastopuva medot so puterot, se dodavaat ostanatite sostojki i sve dobro se promeshuva. Se peche na 170 stepeni celziusovi okolu 70 minuti. Vo tekot na pechenjeto pokrijte so folija, za da kolachot ne bi zagorel.Koga kje se oladi se prevrtuva i se posipuva so shekjer vo prav
dalila
Krofni
[img]http://solair.eunet.yu/~miljkovi/krofne.jpg[/img] potrebno e: 1kg brashno 40-50gr kvasec malku sol 7 zholchki 70gr shekjer 70gr puter 2 lazhici rum kora od eden limon 1 paketche vanilin shekjer 3dl mleko 250gr marmelad od kajsii maslo za przhenje shekjer vo prav za posipuvanje Od navedenite produkti se zamesuva kiselo testo.Testoto se izmesuva tolku dolgo se dodeka ne se odvoi od meshalkata i sadot.Izmesenoto testo se pokriva so krpa i se ostava da kisne. Skisnatoto testo se stava na shtica posipana so brashno.Se razviva kora kolku palec debela i so golema chasha se sechat krugovi. Krofnite se stavaat na krpa posipana so brashno, se pokrivaat so druga krpa i ostavaat povtorno da stasuvaat.Ostatocite od testoto pri sechenjeto se premesuvaat, se ostavaat da kisnat ushte ednash i potoa se pravat ili krofni ili drugi vidovi slatki. Vo sadot vo koj kje se przhat krofnite, se naleva 3 prsta maslo i se zagreva.Krofnata se zema od krpata na raka i vo masloto se stava od gornata strana, koja povekje e narasnata. potoa sadot se pokriva i poleka se przhat.Koga krofnite od dolnata strana kje pozholtat, se prevrtuvaat od drugata strana i se przhat vo otvoren sad. Przhenite krofni, so pomosh na shpric, se filuvaat so marmelad od kajsii i se posipuvaat so shekjer vo prav. Pravilno stasanite krofni se potopuvaat vo masloto do polovinata, zatoa koga kje se prevrtat na obodot se oblikuva svetlo venche.
dalila
Rolat so banani
[IMG]http://i1.tinypic.com/ofovao.jpg[/IMG] potrebno e: 6 jajca 6 lazhici shekjer 6 lazhici meleni orevi 6 lazhici brashno za fil: 1kg pasirani banani 250gr taan alva 250gr shekjer vo prav 250gr puter 2 shlaga Se matat jajcata so shekjerot i nakraj, koga kje bidat dobro izmateni se dodavaat orevite i brashnoto(izmeshani). Se sipa vo podmachkan i so hartija postaven pleh (od shporet) i se peche.Treba da se vnimava da ne bide prepecheno testoto. Koga kje bide pecheno, se prefrla na kujnska salfeta posipana so shekjer(kristal) i se vitka zaedno so salfetata vo rolna.Taka se ostava da se oladi. Se mati puterot so shekjerot vo prav i se dodavaat ispasiranite banani i razdrobenata taan-alva.Na kraj se dodavaat dvata shlaga, izmateni predhodno.Eden del od shlagot se ostava za da se premachka rolatot odozgora. Oladenoto testo se odvidkuva od salfetata, se filuva i premachkuva so shlag. Isprobano i ODLICHNO[:D]
dalila Specijalno za Goran[;)]
Milibrod
[IMG]http://i2.tinypic.com/r26n1c.jpg[/IMG] potrebno e: 500gr brashno 80gr shekjer 2dl mleko 80gr puter ili margarin 1 jajce 100gr shekjer malku sol pakovanje svezh kvasec Za fil: marmelada orevi, suvo grozje, po zhelba Od navedenite sostojki se zamesuva kiselo testo, se ostava da stasa ednash.Se filuva i oblikuva milibrodot i pak se ostava da stasa.Se peche polovina chas na 200 stepeni celziusovi i potoa posipuva so shekjer vo prav.
RaGeAnGeL moram da go izbegavam ovaj den od forumov zimi se:))) shnenolki nemam jadeno 100 god ,mama mnogu ubaj mi gi praese i onie zherbo kocki gi sakam mnogu bravo liljanke!
Goran-Skopje
quote:
Originally posted by dalila
Specijalno za Goran[;)]
Milibrod
[IMG]http://i2.tinypic.com/r26n1c.jpg[/IMG] potrebno e: 500gr brashno 80gr shekjer 2dl mleko 80gr puter ili margarin 1 jajce 100gr shekjer malku sol pakovanje svezh kvasec Za fil: marmelada orevi, suvo grozje, po zhelba Od navedenite sostojki se zamesuva kiselo testo, se ostava da stasa ednash.Se filuva i oblikuva milibrodot i pak se ostava da stasa.Se peche polovina chas na 200 stepeni celziusovi i potoa posipuva so shekjer vo prav.
Fala Dalilke, drug put rachunaj vo Fahrenheit, nemozam rernava da ja iskonvertiram poshto nema slasa ostaveno programa.[:D]
dalila ti izmesi go dobro milibrodot pa javi mi se koga kje stignesh do pechenje...jas kje ti kazham[:D]