Saudiska Arabija
Saudiska Arabija
profa Deadly stampede at Hajj A stampede during the symbolic stoning ritual at the Hajj proves deadly in Saudi Arabia. CNN's Schams Elwazer reports http://www.cnn.com/WORLD/ Znae nekoj da objasni(vo 1-2 reda) kakov e toj ritual,sto u stvari se pravi vo toj ritual?
dada Sani A da ne te mrzese pa sam da najdese, da prevedese i da ni napisese?:) Chitni tuka http://en.wikipedia.org/wiki/Stoning_of_the_devil
ProMKD Mavaat po zidot so kamenja, posto toa simbolizira tepanje na gjavolot, pa posle begaat nazad da se molat ili taka nesto, i tuka stalno se slucuva toa pregazuvanje na lugjeto. Vo 1988 umrele 1440 lugje od takvo stampedo citav.
profa PA i ja procitav toa deka frlale kamencinja po stubovi nekakvi,ama nemav dobra prestava ,smesno mi deluvase toa so go zamisluvav jas isto so i ti go kaza sea:Mavanje po zid pa beganje nazad :) Inaku i jas procitav deka vo 1991 preku 1400 zaginale,a pak slusav na bbc vestite,za niv bilo sveto da umres tamu zasto posle ke idele u rajot. Fala vi tebe i na dadata pogore.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by profa
... za niv bilo sveto da umres tamu zasto posle ke idele u rajot.
Gledash sho ti se vika sloboda na izbor, dali so elek poln so semtex dali preku umiranje vo stampedo, se ide vo raj... ponuda shto ne mozhe da se odbie, batka 70 i kusur devici ne e mala rabota...
ProMKD Kako stvarno nekoj da odbie takva ponuda?? [:D]