Случајот Љуботен конструкција
Случајот Љуботен конструкција
трендафил Панчевски со наводни докази дека „Љуботен“ е конструкција А1 телевизија Случајот „Љуботен“ е конструкција. За ова континуирано тврдење адвокатот Игнат Панчевски денеска достави копии од наводни докази што му биле доставени од извор кој не го посочува. Најверојатно се работи за разузнавачки кругови. Адвокатот тврди дека Бошковски и Тарчуловски лажно се обвинети, а идната недела ќе презентирал арсенал од документи. „Изложувам фотографии во црно-бела техника што се малку заматени со намера да во јавноста не бидат разоткриени деталите, но за тие што се упатени, јасно им е дека овие фотографии претставуваат доказ“, изјави Игнат Панчевски, адвокат. Панчевски за една фотографија тврди дека е доказ дека припадниците на ОНА ги палеле куќите при повлекување од селото. Идентитетот на војникот му бил познат. Фотографија на која, според Панчевски, во оригинал се гледаат повеќе цивили и вооружени била снимана неколку дена пред поставување на мините во Љуботен, а населението било иселувано со приватни автобуси. Панчевски вели дека ги има оригиналите и на конвои од одредени воени структури како ноќта меѓу 7 и 8 август носат оружје во Љуботен. Хеликоптер, чии ознаки во оригинал се видливи, вели дека е сниман ноќе со визир додека вршел дотур на оружје на Скопска Црна Гора. Стингер кај припадник на ОНА бил добиен од странски воени сили. Тој покажа и прилично нејасна слика, за која вели дека е документ за политичка средба и преговарање во летото 2001-ва. Тврди дека постои и видео материјал. Од Панчевски пред две години неколку инволвирани во Љуботен побарале правна помош. „Да ги заштитам од конструкторите на дел од меѓународната криминална заедница, затоа што учествувале активно во конструкцијата на случајот Љуботен“, рече Панчевски. Од Хаг за А1 изјавуваат дека секој е должен да им ги даде доказите со кои располага. Панчевски вели дека неколкупати ги повикал, ама не пројавиле интерес. Затоа вака ќе ги презентирал.
_______________________________________________________
Сите знаеме дека странците и некои Македонци беа на страната на УЧК. Да се надеваме дека конечно тоа ќе се докаже.
tomislav1978 Normalno deka nekoi Makedonci bea so UCK.Togasnata koalicija DPMNE+DPA im davase informacii na nekoi UCK(Leka) za toa kaj se dvizat makedonskite vojnici. Toa e vece dokazano.
nukleus A togashniot minister Buckovski gi isprati 10te Prilepcani direktno vo smrt so toa shto im organizirashe zaseda na avtobusite koj licno po negova naredba bea isprateni na Karpalak bez soodvetna zashtita i predhodnica kako da odat na izlet.
трендафил
quote:
Originally posted by tomislav1978
Normalno deka nekoi Makedonci bea so UCK.Togasnata koalicija DPMNE+DPA im davase informacii na nekoi UCK(Leka) za toa kaj se dvizat makedonskite vojnici. Toa e vece dokazano.
Сакаш да кажеш дека сегашната опозиција контактирала со команданти на УЧК од понизок ранг, а дека СДСМ контактирал директно со врховната команда? Колку што ми е познато Лека бил командант на еден батаљон но не и командант на тетовскиот фронт. А киднапирањето на цивили го направил по наредба од човекот што му беше заменик на Хари Костов како министер. И му ги предал живи. За здрави не би можел да тврдам.
vancom18 bucko i branko vo 2001 napravija voena kariera, i dvajcata bea vo vrhovnata komanda na uck
wolf_pack
quote:
Originally posted by трендафил
[b]Фотографија на која, според Панчевски, во оригинал се гледаат повеќе цивили и вооружени била снимана неколку дена пред поставување на мините во Љуботен, а населението било иселувано со приватни автобуси. Панчевски вели дека ги има оригиналите и на конвои од одредени воени структури како ноќта меѓу 7 и 8 август носат оружје во Љуботен. Хеликоптер, чии ознаки во оригинал се видливи, вели дека е сниман ноќе со визир додека вршел дотур на оружје на Скопска Црна Гора. Стингер кај припадник на ОНА бил добиен од странски воени сили. Тој покажа и прилично нејасна слика, за која вели дека е документ за политичка средба и преговарање во летото 2001-ва. Тврди дека постои и видео материјал. Од Панчевски пред две години неколку инволвирани во Љуботен побарале правна помош.
Ова е дело од Љубе и дпмне?[:D][:D][:D] Ми се чини некои 'странци' не сакале да ова биде во јавноста.
concrete Da se vratime na korenite ????? 1.1992 Makedonija, ama epten slucajno se "protnuva" pod masa i stanuva SAMOSTOJNA DRZAVA NA MAKEDONCITE.. 2.Toa ne smee da bide...( so nabrojuvanje pricinite debela kniga moze da se napise :):):)!!!) 3.Godinata e 1992 , a ne 1902, a toa znaci: IMA so "demokratski" metodi DA JA NEMA!!! 4.se ostanato e rutina...trapavosta i nepotrebnite maki i golgoti na narodot se kolateralna steta na osnova na tretoklasnite scenaristi,reziseri,artisti,scenografi,rekviziteri i drugi angazirani na proektot...najmnogu zaradi voobicaenata skrtost na prodicentite koga se raboti za vakvi tretoklasni sitni potfati..... 5.kako i obicno vo takvi momenti , Makedoncite ne se doma , radosni na slobodata slavat nekade na drugo mesto..... 6.....vsusnost nema sesto..... ima samo memoarski trici i slicno , koi nikogo veke ne go interesiraat.................. i nazalost ko sekogas nepotrebno mnogu mrtvi cisti dusi i smrdlivta rea na kupce zdebeleni bogati sitni dusi, za se drugo okolu Boga i negovata koncepcija ....prasajte ja Enigma :):):)!!!
achtung_panzer
quote:
Originally posted by трендафил
Панчевски со наводни докази дека „Љуботен“ е конструкција А1 телевизија ... Хеликоптер, чии ознаки во оригинал се видливи, вели дека е сниман ноќе со визир додека вршел дотур на оружје на Скопска Црна Гора. Стингер кај припадник на ОНА бил добиен од странски воени сили...
Zoshto "doverlivi" izvori? Za vreme na vojnata 2001, na naslovnata na germanskiot nedelnik "Bild" izleze tolkava slika na amerikanski helikopter kako dostavuva "humanitarna" pomosh na balistite vo tetovsko. Stranskoto zameshatelstvo mora da ima i pomagachi odvnatre, i toa od "obete" drzhavotvorni partii... taka da ako nekogash na videlina izleze polniot spisok podleci shto shuruvale so teroristite 2001-va godina, kje ima iminja i od VMRO i od SDSM. Odgovornosta za sramniot poraz so toa nema da lezhi samo kaj eden tabor i ne samo rakovodstvata tuku i nivnite peshadinci- vrednite agitatori chij glas go ima vo izobilstvo nasekade pa i na forumov...
orlak трендафил би го поздравил од еден наш другар кој учествуваше на еден ајвар форум под името s.p.q.r. е сега при бидејќи овдека свите вија тресете зеленбачи т.с глупавштини јас би ви рекол вака( за да и јас би бил припадник од истото дручтво)абе појма немате што тоа се случувало тамо и што сега свите знајат и изнесуваат вакми такви зајебанцији. и што ни беше муабетот а дека добро е некој што ја знае вистината и многу му е смешно што некој се труди да докаже нешто. ме разбравте ли а??????? и јас ништо не ве разбирам ама сепак ...... и такви ми ти рабоќе
трендафил Случајот Љуботен ми е релативно добро познат. Затоа и се чудам кога некој тврди дека во селото немало терористи, како што пишува во хашкото обвинение. Исто така е познато дека наредбата за напад е дадена од страна на Врховниот командант на АРМ, покојниот Претседател Борис Трајковски и тоа доставена директно до локалниот командант на АРМ (не до полицијата бидејќи на неа не и наредува Претседателот), а не преку министерството за одбрана на чие чело беше Владо Бучковски, кој педесетина дена пред тоа наредбата за чистење на патот Тетово-Јажинце од терористи наместо да ја проследи до Генералштабот на АРМ ја има проследено до странските амбасадори од земјите што го подржуваа УЧК. Тогаш и добивме директна закана од реприза на бомбардирањето на СР Југославија. Иначе мислам дека документите се објавени токму на 3 февруари, затоа што на тој ден заседаваше апелациониот суд по жалбата на обвинителот за случајот Раштански Лозја, а доколку се потврди ослободителната пресуда во веројатно (според изнесените докази) монтираниот случај, Љубе Бошковски ќе се брани од слобода во Хаг и доколку ДУИ, СДСМ и ЛДП заминат од власта ќе има пристап до документите што потврдуваат дека во Љуботен имало борба со терористи, а што сега се недостапни за одбраната во Хаг. Доколку тие документи не се уништени, разбира се.
lav
quote:
Originally posted by orlak
трендафил би го поздравил од еден наш другар кој учествуваше на еден ајвар форум под името s.p.q.r. е сега при бидејќи овдека свите вија тресете зеленбачи т.с глупавштини јас би ви рекол вака( за да и јас би бил припадник од истото дручтво)абе појма немате што тоа се случувало тамо и што сега свите знајат и изнесуваат вакми такви зајебанцији. и што ни беше муабетот а дека добро е некој што ја знае вистината и многу му е смешно што некој се труди да докаже нешто. ме разбравте ли а??????? и јас ништо не ве разбирам ама сепак ...... и такви ми ти рабоќе
Драго ми е што одеднаш и без глас и трага исчезнатиот поранешен колега од Ајвар е присатен овде ...веројатно под друг ник и ....најверојатно и учествува тука? Не ми е јасно зашто се откажа од никот кој тогаш го користеше и беше оригинален....мислам оти припаѓал на старо Римската Империја односно бил апликација на нивното знаме...иако не го знам значенито на таа кратенка SPQR...нели?. Но ја најдов овде како: SPQR From Wikipedia, the free encyclopedia Jump to: navigation, search See also the SPQR series of murder mystery novels and the SPQR board game. Modern coat of arms of RomeSPQR is an initialism for the Latin phrase Senatus Populusque Rom#230;. The translation is "The Senate and the People of Rome," Senatus meaning "Senate", Populus meaning "people", the suffix que meaning "and", and Rom#230; meaning "of Rome". According to Castiglioni and Mariotti, authors of a renowned Latin dictionary, "SPQR" originally stood for Senatus Populus Quiritium Romanus, i.e., the "Senate and the citizens' people of Rome", Quiritium being the genitive plural of Quiris, "citizen". It was emblazoned on the standards of the Roman legions and was the official name of the Roman Republic and the Roman Empire. It also appears in the coat of arms of the present-day city of Rome, and appears on most civic buildings as well as many manhole covers in the city. These manhole covers were placed in Rome on order of Mussolini, who apart from this use, started using SPQR on many other occasions as a way to make propaganda for his regime. Roman manhole cover with SPQR inscriptionSeveral versions are suggested about the correct meaning of the initialism, depending on the presumed declination of "R"; Romanus ("Roman People") and Rom#230; ("People of Rome") are the most common. Senatus Populusque Romanus is the version given on Trajan's Column. [edit] Other uses A more humorous backronym of the initialism is the Italian phrase "Sono pazzi questi Romani", which translates into "These Romans are crazy". It is often used by the Italian translations of the comic book character Obelix. Another backronym is "Sono Porci Questi Romani" (which is Italian for "Those Romans Are Pigs"). Another humorous, yet puerile, meaning is "Small Profits, Quick Returns." In Europe and beyond, also, SPQ* is sometimes used as an assertion of municipal pride and civic rights. In Benevento, one can find SPQB, standing for "Senatus Populusque Beneventanus", on manhole covers. SPQA can be found at one of the major theatres of Amsterdam. There have also been reports of SPQ* from Liverpool, London, Olomouc, Vienna ("Senatus Populusque Viennensis"), Florian#243;polis ("Senatus Populusque Florianopolitanus") and Florence ("Senatus Populusque Florentinus").
orlak Драго ми е што одеднаш и без глас и трага исчезнатиот поранешен колега од Ајвар е присатен овде ...веројатно под друг ник и ....најверојатно и учествува тука? Не ми е јасно зашто се откажа од никот кој тогаш го користеше и беше оригинален....мислам оти припаѓал на старо Римската Империја односно бил апликација на нивното знаме...иако не го знам значенито на таа кратенка SPQR...нели?. **************************************************** ***************************************************** АХА токму таке еми види ваке орлак е бољи ник ти што велиш или да си го земам натраг стариот? епа вака другарици и другари овој случај Љуботен не е конструкција туку реалност во која реалност актерите се изместени, имено тука фалат сите клучни имиња меѓу кои тогашниот министер за одбрана сегашен шеф на „друштвото за формирање на коалиција за засегашно владеење со македонија„ и едно 5-6 луѓе од истиот ресор и 3 лујќе од МВР-то који су делели орудие на онија што ги крстеле у хаг „параформации“ е ами “параформациите “ требе да бидат лујѓе со официјален линк нели а не некои два тројца бандити, извиљавамсе т.е штакори со завидни илузии. абе ајде катастрофа се нашиве ај што се замарам јас со такви рабоќе.
f9 Poarno ne se zamaraj,takvi dokazi ne se upotreblivi vo Hag.Rekla kazala ne vazhat.Inaku tvrdenjeto na advokatot mozhebi i e vistina,i da se nadevame deka ke go prekinat ova izmachuvanje na nevini spored ovie dokazi. Posle ova ,nie kako drzhava ke morame da napravime dobro zakonodavstvo so koe ke gi zashtitime gragjanite od politichari so lichni motivi.Ako se dokazhe deka Ljube bil nevin,Makedonija ke mora da go kompenzira celosno seto ona shto go imal kako negativnost.Ako se dokazhe deka nekoj vo vlasta od lichni motivi mu go zagrozil zhivotot i opstanokot nie ke treba taa lichnost od vlasta krivichno da ja gonime i najstrogo da ja kaznime. Mislam deka ova ne mozhi pod tepih da se ispika,so nitu eden vid na partisko dogovaranje.
трендафил Факт е дека изгледа Љубе Бошковски најповеќе му пречеше на СДСМ. И (или) на неговите газди, без разлика дали се работи за домашното ДУИ или некоја странска земја. Тој е единствениот министер против кого демонстрираа (дури и со блокада на улиците на Скопје) новинарите. За таа намена дури имаа и пригодни маици и капчиња (со натписот „Тука сме тепајте“) иако никој новинар во тоа време не бил истепан. Која ли партија ги спонзорорала тие капчиња, маици и плус свирчиња? Да бидам искрен, мислев дека тоа е СДСМ, а сега веќе не сум сигурен дали тоа не е ДУИ. Затоа што гледам дека сите тие новинари се портпароли во владата во која водечка партија која одлучува за најважните работи во државата е ДУИ. Од локалната територијална поделба, преку државниот универзитет во Тетово до употребата на знаме на странска држава. Државата дури ја финансираше изработката на најголемо знаме (за жал не македонско туку странско) во земјата со кое се прекри Илинден на денот на албанското знаме. Потоа оваа власт сакаше да го апси, па се предомисли и го протера Бошковски од земјата во Хрватска, каде по потерница од оваа власт во монтираниот случај Раштански Лозја (посебно против Бошковски немаше ниту еден единствен доказ) истиот беше уапсен, додека на крај не се појавија газдите и не го преместива во Хаг. Приказната продолжува. Да се надеваме дека правдата на крај ќе победи и дека вистинските виновници и домашните предавници ќе платат за стореното.
concrete
quote:
Originally posted by трендафил
Факт е дека изгледа Љубе Бошковски најповеќе му пречеше на СДСМ. И (или) на неговите газди, без разлика дали се работи за домашното ДУИ или некоја странска земја. Тој е единствениот министер против кого демонстрираа (дури и со блокада на улиците на Скопје) новинарите. За таа намена дури имаа и пригодни маици и капчиња (со натписот „Тука сме тепајте“) иако никој новинар во тоа време не бил истепан. Која ли партија ги спонзорорала тие капчиња, маици и плус свирчиња? Да бидам искрен, мислев дека тоа е СДСМ, а сега веќе не сум сигурен дали тоа не е ДУИ. Затоа што гледам дека сите тие новинари се портпароли во владата во која водечка партија која одлучува за најважните работи во државата е ДУИ. Од локалната територијална поделба, преку државниот универзитет во Тетово до употребата на знаме на странска држава. Државата дури ја финансираше изработката на најголемо знаме (за жал не македонско туку странско) во земјата со кое се прекри Илинден на денот на албанското знаме. Потоа оваа власт сакаше да го апси, па се предомисли и го протера Бошковски од земјата во Хрватска, каде по потерница од оваа власт во монтираниот случај Раштански Лозја (посебно против Бошковски немаше ниту еден единствен доказ) истиот беше уапсен, додека на крај не се појавија газдите и не го преместива во Хаг. Приказната продолжува. Да се надеваме дека правдата на крај ќе победи и дека вистинските виновници и домашните предавници ќе платат за стореното.
E pa Trendafile koj e sega kriv : toj sto precel ili tie komu precel, da bese asalen ,............. nemase da ima komu da "preci"....vaka neka przi jajca vo Seveningen ...za tolku go biva...., ama i toa e evropski prijatno vo odnos na pogledot od tvoeto pendzere, ....stani zirni :):)!!
трендафил Не живеам во приземје, па немам решетки на прозорците. И имам убав поглед. На пример на Саат Кулата и Султан Муратовата џамија. Кога ќе излезам на улица сигурно е понечисто (и физички и духовно) отколку во Шевенинген. И животот во Шевенинген е побезбеден отколку во Скопје. Не само кај мене (Бит Пазар). И во Буњаковец, пред подружницата на Електро Скопје синојка пукна бомба. Иначе мислам дека Љубе сам го направи изборот. Да не биде во Шутка каде можеби до сега ќе го самоубиеа. Во секој случај кога Љубе ќе се врати во Македонија, го добива мојот глас на првите избори на кои ќе се појави. Би требало да го дочекам тоа, затоа што за делото за кое е обвинет и да го осудат тоа нема да биде на многу долга временска казна, а времето поминато во притвор се пресметува како одслужено. Малку и окулу настаните во 2001 година. Дали тоа беше војна, вооружен судир, борба за човекови права, државен удар или нешто друго, нема одговор од институциите одговорни за тоа. Кога го слушам историчарот Чепреганов кога зборуваше дека во 1985 во Институтот за национална историја поседувале документи дека Методи Шаторов - Шарло не бил бугарофил туку македонски патриот, но тоа не го објавувал поради автоцензура (дека мислел дека тоа ќе му пречи на Сојузот, до 1992 на комунисти, сега на социјалдемократи) и не очекувам од нашите историчари да го разрешат овој, за нив, Гордиев јазол. Ќе треба да поминат неколку генерации за да се исчистме од испоганетиот начин на размислување. Или револуција, но тогаш ќе добиеме опоганетост со друга боја. Многу работи се нејасни. Коако е можно од нели најголемата и државотворна партија да нема ниту еден загинат во (за мене) војната. Зошто пак единствениот Македонец (ветеринарот од Теарце) што го собирал оружјето само од Македонците од селото (не и од Албанците) и го предал на УЧК, пак е од партијата која всушност и не е партија туку сојуз...