Glasanje za Ohrigjani
Glasanje za Ohrigjani
f9 Imame eden nov chlen,po poteklo od Ohridskiot kraj koj shtotuku zavrshil arheologija vo Bugarija i na kogo predcite mu vsadile Bugarsko chuvstvo na pripadnost.Chovekot ochigledno ne e informiran za toa kako Ohrigjani se smetaat sebesi,ne znae za otkritijata od arheologijata vo Ohridskiot kraj vo poslednive godini no sigurno e informiran za osnovanjeto na probugarskoto zdruzhenie Ratko vo Ohrid. Pa daj da se izjasneme nie kako Ohrigjani shto sme . Ve molam da dadete i komentar.Glasanjevo e nameneto za Ohrigjanki i Ohrigjani koj shto poteknuvaat od Ohridskiot kraj.
f9 Od toj Ivan Kocarev e Savo Kocarev advokat,koj najmnogu e poznat po toa shto ima braneto pripadnici na nekolku paravoeni formacii na Albancite kako onaa vo 1994-5 i onie od ANA. ...inace jas sum po majka od varos,po tatko od kosista ... ...shto znachi deka si po poteklo od Bavchandziska familija.Koshishta bil centarot na ekonomijata na Ohrid i ako se pazhlivo prostudira istorijata najbogatite luge bile Koshishtani.Nivniot zhivot bil machen no ne preteruvale vo nishto. Stariot pazar vsushnost bil snabduvan najmnogu od Koshishtani.Vo kukjite na lozarite najchesto vo podrumite imalo vgradeni burinja po nekolku toni.Starite kuki imale dalami kaj shto gi chuvale proizvodite od bavchite vo tekot na zimata i gi vagjale na pazar odejki sekojdnevno.Nekoj od familiite tolku se zbogatile shto pochnale da trguvaat i so centri kako Solun,Sofija, Belgrad i Carigrad kade shto se fpushtile i vo drugi zdelki kako sopstvenici na Pekari,kujundzilnici i dr.Vo Ohrid ima i naselba od Rimsko vreme naselena so potomci na Rimjanite~Mesokastro.Toa e vsushnost delot od ridot odma nad charshijata.Se razbira deka ne se denes tamu identifikuvani nivnite potomci koj po se isgleda se pretopile vo lugeto od Stariot Ohrid.Ne bi trebalo da se pravi zabuna i da se bara potekloto na vlasite vo ovoj del na gradot.Vlasite se naseleni pred se od nekolku Vlashki sela i najmnogu vo periodot posle vojnata vo reonot na ulicata Jane Sandanski. Mesokastrani i toa onie originalnite imaat ostaveno nekolku obichai i belezi na Ohridskata kujna posebno vo delot na procesot na izrabotka i formata na Ohridskite testenini.Charshafi na koj lezhat gubi koj se sushele na Ohridskoto sonce bilo sekojdnevna gletka vo predindustriskiot Ohrid. Varoshani i del od Mesokastrani proizveduvale Ohridski Chergi na shiroki razboi koj bile prodavani niz celo Tursko carstvo.Bile barani zaradi specifichniot vez i sharka. Vo nekoj delovi kako Kaneo doagja do specifichno povrzuvanje na Mesokastranskite gubi i Ohridskite ribi ,pa taka e poznat nivniot komad so plashici.
mArInCe
quote:
Originally posted by Strelec
feverly, на овој топик веќе имаш 8 поста, а вкупно на форумов (за нешто повеќе од половина ден) 63 поста... Имам впечаток дека не ти е јасно како треба да функционира еден форум... Свати го ова како последна опомена за да прекинеш со флодирање по цел форум или ќе ти биде забранет пристапот!
Strelco bidi malce pofin so sestrata mi :) jas kje i objasnam sve cakum pakum i ne kje flodirat pojke [:D]
toni_a rado bi glasal...[:(] no da poichituvam lichnost i topik/poll!
dejan Kakvo zdruzhenie Ratko??
f9 Nekoj od negovite stavovi ... And I know this because it just so happened that I graduated from Sofia University with Master Degree of Archeology. Believe me when I tell you. I’m from a family that has its roots in a village around Ohrid, we still have relatives there and since my early childhood Macedonia was the most important thing for everyone in our family... ....Battle for Macedonia ( as the Greeks call it ) in it's very beggining was a struggle to preserve the Bulgarian identity and character of Macedonia against Greeks asimilation attempts.After 1878 the aim was to join the independent Bulgarian State.So many great people have sicrificed themselfs to achieve this ideal... ...nobody in Bulgaria in his right mind would allow you to steal parts of the Bulgarian history in order to reinforce your separate identity/
dejan Koj e ovoj??
f9 Diskusijata negova ke ja najdesh ovde: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=13500&whichpage=2 a za Ratko ovde: http://www.usud.gov.mk/domino/WEBSUD.nsf/ffc0feee91d7bd9ac1256d280038c474/6715cd13d3ef8947c1256e4b003e38af?OpenDocument
dejan Moze ne laze...nisto cudno od tie sikovi, grefce...ama koj mu e kriv. Inace, jas bi sakal da sum od Ohrid ama ne sum:( lol
f9 E pa Strelec i ti si preteral...tri dena na Ohridski BAN!..(Nemash pravo na Ohridski plashici da im se obrakjash.)[:D]
SpaceLily Jas se izjasnav:)
mArInCe ti ak si normalna jas sum Madona.
feverly am togas jas sum sestra i :)
Strelec feverly, на овој топик веќе имаш 8 поста, а вкупно на форумов (за нешто повеќе од половина ден) 63 поста... Имам впечаток дека не ти е јасно како треба да функционира еден форум... Свати го ова како последна опомена за да прекинеш со флодирање по цел форум или ќе ти биде забранет пристапот!
Jakov jas glasav pod eden.
a-pin-dim
quote:
Originally posted by Strelec
feverly, на овој топик веќе имаш 8 поста, а вкупно на форумов (за нешто повеќе од половина ден) 63 поста... Имам впечаток дека не ти е јасно како треба да функционира еден форум... Свати го ова како последна опомена за да прекинеш со флодирање по цел форум или ќе ти биде забранет пристапот!
Cicko Strelec be bidi fer sprema Ohriganki... [^] jas taman se zagrev i na ovaa Ohriganka da se pustam ti odma im se zakani cunki samo onaa na forumot flooda [:D].
Thunder from down under
quote:
Originally posted by dejan
Inace, jas bi sakal da sum od Ohrid ama ne sum:( lol
site saket ne samo ti
feverly prvo me plasese kako ke se izjasnet "gornine" sloevi na ohridov nas,ama ubo e sega za sega
RaGeAnGeL guposti...Makedonka se osekam normalno
feverly nekoj podpagjet pod vlijanija,nekoj aber nemet od istorija,nekoj se prodaeni dusi.za zal imat mnogu takvi
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by feverly
prvo me plasese kako ke se izjasnet "gornine" sloevi na ohridov nas,ama ubo e sega za sega
koj se tie gorni sloevi?
feverly mislev na ridskite deloj na ohrid
RaGeAnGeL varosh?:))
feverly jes ofskros. ti ne mislis taka?
RaGeAnGeL jas znam deka e taka:)ama nemame od varosh na forumov nikoj kolku so znam...t.e...sushcestvo e od varosh ama ne e takov
feverly
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
jas znam deka e taka:)ama nemame od varosh na forumov nikoj kolku so znam...t.e...sushcestvo e od varosh ama ne e takov
suk*r[:D] inace jas sum po majka od varos,po tatko od kosista kombinacija smrt
feverly ama sepak se distanciram od sekoja bliska roda okorela varoska
RaGeAnGeL ahahahahahhahaha ti si bila ubistvo ma
feverly bogami,i jas se cudam kako ispadnav "normalna"
darkjesus neka se kazi ohriganecot da go iskapime malce
Great_Macedonian za varos vo ohrid... stvarno se bugarofili? ili mal del? ili golem del?? koj se tie lujge i kolku se.. za da znam, vrat da im skinam;)
f9 Ivan Kocarev (umren) po poteklo Bugarin od Sofija-potomci Savo Kocarev advokat. Ivan bil Kmet na Ohrid za vreme na Bugarskata okupacija.Petre Piruze ke go lishi od sloboda i javno osuden na 20 godini robija. Poshto gledam deka ne znaete,Varoshani se mnogu mal del od onie shto denes go naseluvaat toj del.Videte sliki na Ohrid od pred sto godini.Vo Ohrid se naselile pogolem broj na Bugari od Bugarija najchesto ostanati od Bugarskata armija koja pominuvala na ovaa teritorija.Istite familii se javuvaat kako podrzhuvateli na bugarskata okupacija vo Ohrid 1941.Ohrigjani znaat da napravat razlika,no ne i Debrchani koj za vreme na Kolishevizmot gi izramnaa lichnostite kako Petre Piruze i onaa na Ivan Kocarev iako bile smrtni neprijateli.Toa se praveshe samo za da se ocrnat kandidatite od Varosh na smetka na Debrchanskoto lobi. Taka... ne pagjajte na takvi gluposti koj se shirat posebno od Bugarite,kako bi ja dokazhale sushtinata na Ohrigjani.Varoshani mozhat da se smetaat familii kako Malezanovci,Sheshovci...Inaku vo Ohrid postojat 3 familii Kocarevi koj nemaat vrska edni so drugi.
RaGeAnGeL znam jas edna familija Kocarevci ....i Piruzevci imat..od varosh se normalno:)))
Strelec
quote:
Originally posted by mArInCe
Strelco bidi malce pofin so sestrata mi :) jas kje i objasnam sve cakum pakum i ne kje flodirat pojke [:D]
Odlichno...:) fala na pomoshta i se nadevam deka kje bide OK vo idnina!
SpaceLily
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by mArInCe
Strelco bidi malce pofin so sestrata mi :) jas kje i objasnam sve cakum pakum i ne kje flodirat pojke [:D]
Odlichno...:) fala na pomoshta i se nadevam deka kje bide OK vo idnina!
Mnogu oshtro mu se pusci na momicheno i me iznervira!Samo e america,nikoj nemat,ne kontaktirat so makedonci,jas i go dadov linkov da se zachlenit kolku tolku da se najt vo muabet a ti vikash!
suschestvo Sukjur edno coece da imat po forumcevo so se razbirat vo Ohridskive raboti- f9 Mnogu tocni raboti kaza. Suscestvo = MAKEDONEC [:D] imam eden odgovor za site onie na koi im smetet Varosani. Prvo da zapoznaet pojke od niv, se razbtra ne od rekla-kazala, a posle mozam da im odgovoram. nemat da si mackame oci, vo Varos pa i niz cel Ohrid imate burarofilisca, patem gi ima i po drugi gradovi. Edni od tie se doseleni bugari, nekoi doseleni seljani koi barale sila i mok vo bugarskoto, pa stanale nekoj i nesco vo Ohrid na vremeto i evo gi sega se lupet po grdi kako bugari. Primer za bugarofili se edna familija, nama smisla da napomenvam ime, cii clen e sekretarka na V. Mihajlov. Pa od niv i nisto poinakvo i ne bi ocekuval. Drugi Srbite im ja zela mokta i del od imotot, pa edniot brat prebegal vo BG, a drugite koi ostanale, za zal neupateni vo prosveta, stanuvaat pobornici na taa propaganda. Inace komat so plasici e stvarno specijalitet, ama denes retko koj prajt, pa Bela alva . . . Ci si more f9 ti, pile ? [:D]
f9 Drug pat..
Ceki Sekoj saka da e Ohriganec, ama ne mozi taka[8D]
FireDevil
quote:
Originally posted by Ceki
Sekoj saka da e Ohriganec, ama ne mozi taka[8D]
Teshko na toj sho saka... naj rasipan narod od uvek ako ne e taka na gilotina odam:)
mArInCe
quote:
Originally posted by f9
Malezanovci,Sheshovci...
...Dimzovci [^]
mArInCe
quote:
Originally posted by FireDevil
quote:
Originally posted by Ceki
Sekoj saka da e Ohriganec, ama ne mozi taka[8D]
Teshko na toj sho saka... naj rasipan narod od uvek ako ne e taka na gilotina odam:)
odi na gilotina :)
f9 E pa ti Marinche mnogu si dobra. Sho pa ke naprajme so gilotina,-nishto. Daj da mu najme Ohrigjanka... pa da vidit so kogo toj imat rabota...
danzig vo Ohrid ne znam ama vo PESTANI se site Makedonci i pravoslavni!!!!!