Mi treba pomos! Od vas!!
Mi treba pomos! Od vas!!
dejan OK! Primen sum na fakultet (international business) ama sepak uste ne znam sto stvarno sakam da pravam....koga bev vo skolo, ja ucev naj teskata matematika vo ovaa zemja/drzhava...edna strana od mene saka da vleze vo toj del, matematika, indziner...samo sto sum tapa vo fizika.....a druga strana od mene saka da vleze (i vekje sum tamu) vo...kako da kazam, vo citanje...filozofija, film, ovaka biznis......a koga doznav deka me primile na fakultet, jas sakav da vlezam vo eden predmet za matematika, slicen kako toj od sredno skolo, ama pak malku po tezhok....jas mislev deka nemozam, ama vecer doznav deka mozam (i slednata nedela pocnuvam na fakultet)...jas veke sum primen na 4 predmeti...tie se ekonomika, internacionalni relacii, internacionalen biznis i filozofija...sega ne znam, dali da otkazam eden predmet pa da go smenam so matematika, ili da ne otkazuvam nisto i da teram so sto sum odberil do sega?? Stvarno neznam sto sakam da pravam sega so moja idnina...za toa mislam bi bilo dobro barem da probram, pa da vidam sto ke ispadne so matematikata...ama isto se plasam deka moze nema da mi odi?? Lani dobivav ok ocenki, znam deka mozev i mnogu po dobro ama mrzliv bev, dobivav 'C' ili '3', i toa bese dobro (bozem) deka naj teskata matematika ja prais. Ne ocekuvav da go smenam pametot, ama vecer bev kaj edno devojce koja isto go pravi toj matematika na fakultet, pa i ja vidov knigata i ocite mi se otvorile[:0] Uste mislam...neznam, ama bi sakal da vidam sto vie mislite?? Dali da otkazam eden predmet pa da go smenam so matematika ili da ostavam sve kako sto e sega??
dejan Jas nikogas ne sum osvoel nagradi za Matematika:((( ama neznam za biznismen!
profa
quote:
Originally posted by dada Sani
quote:
Originally posted by profa Ke ucis dete,a i ako imas problemi so matematika tuka na forum ke pomagame anytime:)
Se gleda deka ne za dzabe sme te prakjale vo shkolo profe:)
Da drugarke Sani,sega so ubo mirno si sedam na stolica,se toa u skolo nauciv[:D]
wolf_pack Деки за бизнисмен не се учи в школо! За тоа почни со приватни часови, дома пред компјутер најпрво, само удри еден даунлоуд на Џим Рон и Роберт Кијосаки за почетници :))
wolf_pack
quote:
Originally posted by dejan
...ke izdrzham so 5 predmeti ovoj semestar.
Деки царе, издржи[8D] 6 да не се само со 4 лабаратории, онда по литро водка ќе ти треба секоја вечер[:p][:D]
dada Sani
quote:
Originally posted by profa Ke ucis dete,a i ako imas problemi so matematika tuka na forum ke pomagame anytime:)
Se gleda deka ne za dzabe sme te prakjale vo shkolo profe:)
dejan Ke izdrzham ako ke mi ja pratis taa vodka wolf pack:p imam 10 prasanje za matematika, ne sum gi pipnal:(( ama za toa utre cel den ke sedam doma!
dejan Ama neznam dali sakam da bidam biznismen:((( (a sto ako ke mi se fati dobra sekretarka??) [:D]
suspect Ne mora da znachi deka ako sakash matematika posledovatelno sakash ili ti "odi" i fizika. Jas ova od lichno iskustvo inaku [;)]. Imam nekolku osvoeni nagradi na natprevari po matematika,a fizikata sekogash mi bila ...bljak... Filozofija....sekogash.... Taka da ako mozhish da "izdrzhish".....zemaj. Bdw. sekoj biznismen bi trebalo da e dobar filozof kolku i dobar matematichar....[;)]
wolf_pack Добар бизнисмен ќе си купи каква сака секретарка[;)][:D]
beti869 More Deki ke bide masko popoleka podaleku samo da si znaes ako ne te vlece predmetot malku tesko ke ti bide ama so mnogu trud se biduva eve i jas ic nekam gramatika na pr.ama poleka poleka do 4 god stasav na fax
profa Dejan,ubo ti kaza f9,so bara filozofija pokraj tie drugi tri predmeta so si gi zel.A i matematikata vo fakultetite Americki/Australiski/kanadski... e prilicno lesna.Ke ucis dete,a i ako imas problemi so matematika tuka na forum ke pomagame anytime:)
dejan Se uste sum vo magla!:(((((( Ke vidam kako ke mi odi Matematikata, ako nema da mi odi dobro, nema veze, ne mi odi do glavnata ocenka. profa mi se dopagja filozofija...ke izdrzham so 5 predmeti ovoj semestar.
beti869 So sreka neka ti e so da recam
Mara јас да сум на твое место на гатачка ќе одам![:D][:D][:D] озбилно....оди кај што е ДЕВОЈЧЕТО СО КНИГАТА!!!!![;)]
dejan E cekav nekoj da go rece toa[:D] hehehe ama devojceto odi na drug fakultet lol
јузер Распрашај се во која група колкав е соодносот машки-женски и кај што има повеќе женски, таму да идеш.
rina pa sigurno poveke zenski ke ima na filozofija [:D] , a ne mozes matematika da zemes sledniot semestar?
fio А девојчето имаше ли големи гради?
SpaceLily Ne zemaj matematika!
Lidija Dejan, neznam dali te razbrav ubo. Treba da se odlucis dali da trgnis na stranata so biznisot ili na drugata strana kaj "pomekite raboti". Ili prasanjeto ti e dali od tie 4 predmeti da smenis eden so matematikata. Kako i da e aj sega malku blabla od moja strana. Za to so sakas da prajs so idninita sigurna sum deka i ti si svesen deka mnogu, poketo sekogas si go postavuvat ova prasanje i ja imat ova dilema. Jas zavrsiv so skoloto i prvoto so mi dojde na pamet bese "sakam da rabotam bas so ova cel zivot?". Taka nemoj da mislis ako trgnis po eden pat sega nema da mozis ponatamu nikogas da smenis pravec, samo 18 si imas vreme za se so ti dusa saka da naprajs. Ako dilemata e pomegu biznisot i filozofijata, ne mozis nisto drugo da naprajs nego da probas, sega si primen tamu probaj ako ne odi ili osekas deka nema sansi so to da se zanimavas cel zivot imas vreme da si se prefrlis na drugata strana. Neznam kako odi so fakultetite vo Avstralija, dali e so plakanje, i dali e lesno i mozno da menvas? Drugoto so matematikata, koj predmet bi sakal da go smenis togas, filozofija? Za ova mozam da ti kazam sigurno koga uste ne si navlezen so ucenje, da vidis edna kniga so postepeno ke ja upotrebvas, e normalno da te uplasi ko ke vidis se so se uci a coek nema mnogu aber od to. Vervaj mi se mozi coek da se nauci, samo ako saka. Taka da ako navistina sakas da zemis matematika, nemoj da ja propustis ta sansa samo poradi to deka ne si siguren deka mozis da uspejs vo toj predmet, to ke si se sredi cesen zbor. Lele pisenje :), ne sum jas kriva ti prasa! :)
ozonce Dejan, chovek go biduva za edna rabota. Koga imash moznost da izbirash, odberi edna i nasochi se kon nea. Onoj koj raboti vo nekolku oblasti i e dobar vo toa ne znachi deka e najdobar, nitu pak moze da bide najdobar vo bilo koja oblast vo koja raboti. Dokolku pak chovek raboti vo edna oblast togash toj mnogu lesno moze da bide najdobar vo taa rabota, od prichina shto e nasochen vo edna nasoka i prioritet mu e toa. E sega shto da doberish, koja od ovie raboti ti dava posigurna idnina? Vidi gi moznostite na idnite profesii, sporedi gi i izberi. Ako objektivno gi sogledash nivnite prednosti i maani, togash veruvam deka ke ja odberish vistinskata.
VeGaS zemaj matematika za cel zivot da se chalengash i idi na gradezen... sekogash imalo tamu pari, cvrsto se pretpostavuva deka i ponatamu kje ima. ;)
zlotty_co_380 Listen your heart as I did , no pazi da ne se zaebish kako jas isto sto se zaebav
Tanja19 Ti najubavo si znais...ubavo e so baras tugo mislenje,ali moze samo poveke da se zbunis vaka...najubavo e sam da si razmislis,ne slusaj drugi...nikoj ne znae so sakas podobro od tebe;) ali ne ja misli mnogu,oti i od mnogu mislenje ne biva:)A vo zivotot nikogas ne znais kade ti e srekata.nikogas ne mozis da znais so te ceka.kolku i da ja mislis i da sakas da ja pogodis rabotata moze na kraj pak ke zgresis... Tocno e oti treba da gledas kaj mozis ubavo da profitiras,po ubavo da se snajdis,ali ne e seto vo toa...sepak so toa ke treba cel zivot da se zanimavas,znaci treba interesno da ti bide.Ako ti ode matematika,togas mozda i ne e loso da smenis.Ali vidi rasprasaj se i kako e posle za vrabotuvanje,ne e samo kolku da zavrsis nesto...ali treba da te motivira,mora da go sakas toa za da mozis da napreduvas,bez razlika so ke odberis.Odberi nesto i posveti se,ubavo izuci go. Inace mene mi bese mnogu tesko da se odlucam so da studiram,mnogu razmisluvav so da pravam...koga se zapisav na fax imav 17 godini i poim nemav so sakam od zivotot:P i se zapisav,eve studiram,ali svanav oti napraviv greska so izborot.Mi ode i polagam,se e ok...ali ne e toa so go sakam,ne mozam da se zamislam toa da go rabotam...zatoa ne sum mnogu u polozba soveti da davam... Pa i greska da se odlucis,posle i da se predomislis nisto strasno...narednata godina nanovo mozis da se zapisis...edna godina ne e nisto vo sporedba so celiot zivot ;)
DonVito стара поговорка. нов бунар отварај во стар не плукај :)
f9
quote:
Originally posted by SpaceLily
Ne zemaj matematika!
Se slozhuvam...zemaj zhena![8D]..ah,ah,ah
Great_Macedonian Dejan, toa mora sam da si go odgovoris.
f9 Smeni filozofija so matematika.Toa ima logika,shto ke ti e filozofija vo takva struka i na toj fakultet.Plus poveketo drugi predmeti ke imaat vrska so ona shto ke go izuchuvash na matematika,i taka ke ti pomogne izuchuvanjeto na Matematikata.A za filozofija...ti si Makedonec,a site Makedonci se nadareni vo taa svera prirodno,i ne im treba obrazovanie.Taka da najdobro e da imash komplementarno pakuvanje na znaenjeto,a ne buchk*rush. Ekonomika, internacionalni relacii, internacionalen biznis i matematika. Filozofijata nema mesto gore...
dejan fala mnogu na site! Mi pomognavte mnogu so vasi soveti:))) Ne sum izguben kako fcera heheh Deneska bev na fakultet, probrav da go najdam toj profesor po Matematika, da go prasam poveke...ama ne go najdov, utre...se uste sum 50/50 za dali da otkazam eden predmet....pomislev da pravam 5 predmeti, ama toa bi bilo premnogu ucenje, barem za mene. Sega ovaka ke napravam, jas se zapisav vo matematika, pa slednata nedela koga ke pocneme so ucenje i sve, ke odam, ke vidam kako ke bide, ako mi se svigja togas ke razmislam uste malku, pa ke odlucam deka ni davat 2 nedeli za ako sakame da otkazame nekoj predmeti. Na toa i mislev f9...ama ke vidam slednata nedela, ke se rasprasam utre pa veruvam deka se ke mi bide ok:)))
suschestvo Najdi devojce dobro koe ima matematika. Taka cesto bi ucel so nea, bi ja sovetuval i bi imal: - matematika za resavanje( nemat da dobivas eventualno losi otceni); - kje si imas devojka koja bi go cenela toa sto i pomagas, a i dobro bi ti se oddolzila ! Teraj !
dejan hehehe da ne znaes od iskustvo??[:D]
mafisKumA dejan obicno mozis da smenis subject through out the year, many students do it, give maths a try first and if down the track you find it difficult then you can change subjects
dejan Da, na toa mislev kuma...ama sega vo glavata mi se vrti da pravam nesto so 'engineering'....stvarno neznam, ic ne sakam koga sum ovakov ne siguren....ama eve, slednata nedela pocnuvam, pa ke vidam kako ke mi odi sve:)
mafisKumA dejan bez razlika na sto ke resis, so strejca neka ti je
Lidija Dejan so bidna, pocna, ubo, neubo? Se nadevam deka e prvoto! :)
dejan Da otkazam??:))) Pa eve ovaa nedela pocnav...imam 3 'lectures' za matematika, do sega na 2 sum bil...interesno e ama ne e toa sto jas se nadevav ke ucime. Vo sredno skolo ucevme 'calculus, algebra' i toa mnogu me interesirase, epten...ama ova na fakultet, ima nesto slicno so toa od skolo, ama ne e toa....ovaa matematika mislam e poveke za tie koj se vlezeni vo nesto kako endzirnerstvo...za toa izgleda ke go otkazam:((( zhal mi e sto ne e taa matematika koj ja vidov kaj taa devojka/drugarka. Ona odi na drug fakultet kade nudat mnogu poveke od ovoj kade jas sto odam.....i koga ja vidov knigata za nejzinata matematika, toa sto jas sakav da pravam, ona go pravese na toj fakultet, pa mislev deka ke ima nesto slicno na moj fakultet, ama nema:(((( Znaci ako sledniot semestar ke se prefrlam na toj univerzitet, ke gi vidam opciite pa odlucam dali ke prodolzham vo nesto so matematika. Uste utre ke vidam kako ke odi, pa ke odlucam dali stvarno da go otkazam ovoj predmet, matematika. Znam deka ke go otkazam, ama sepak. [:)] fala vi mnogu sto mi pomognavte:)
Lidija Ne be Dejanco, ti samiot si prajs, nie tuka blabla ubo e malku da se pomuabeti ama sekogas na kraj ti si znajs najubo i samiot si odlucvas. Eve sega barem znajs sigurno kako e na ova nasoka so si sega i barem nikogas nema da recis ne probav. Vaka polesno se eliminirat opciite so gi imas i na kraj ke si dojdis do to so najmnogu sakas da go prajs i se na svoe mesto! :)
slasa Dejane ako si bil dobar vo Matematika togas mora da bides dobar i po fizika toa e dostaslicno . vo fizikata dosta se upotrebuva matematika , Drugo ne treba sano da citas knigi ko konj, nego treba da znnaes sto citas , nikoj ne moze da ti e odredi sudbinata toa sam treba da si resis , junace Makedonsko
dejan auu...eve sum pak, i pametot mi e vo magla:((((( Sega vo opsto nemam pojma sto sakam:((( mrzam koga sum ovakov! ic ne sakam koga nemozam da odlucam....sega si mislam da teram po nesto so engineering.....ama isto vreme ne znam dali stvarno toa go sakam:(((((( Pret 1-2 mesec, bev na partija i tamu zborev so majkamu i tetkamu (i nejzin mazh) na deteto koj go slavese rodendenot, i od togas sve stalno mislam????? Ok, sum resil (mislam sum resil) deka ke prodolzham so matematikata, barem da vidam kako ke mi odi ovoj semestar....nema da mi vazhi do taa posledna ocenka koja ja dobivame kraj na semestarot.....ke mislam poveke ovie denovi pa ke vi se vratam:))))