Zabluda!
Zabluda!
Enigma Nashiot narod slepo i se potchinuva na gjavolskata igra, ne obiduvajki se da ja sogleda realnosta. Srbija ne e vo sostojba da ja kontrolira ni svojata teritorija, i ni najmalku ne pretstavuva opasnost za bitieto na Makedonija (pomina vremeto na srskata imperija). Grcija, isto taka ne e neprijatel na Makedonija, a taa gi brani svoite interesi. Odnosno, priznavajki ja Makedonija pod ustavnoto ime, taa bi se stavila na rizik da ja izgubi Egejska Makedonija, shto bi znachelo rushenje na Grcija, NO NIKAKVA POLZA ZA MAKEDONIJA, zashto duri i da se otcepi taa teritorija, nema da i pripagja na nashata drzhava, tuku na golemata evropska imperija, a kje postradaat ne samo grcite, tuku i makedoncite, koi so vekovi zhiveat tamu vo mnogu podobri uslovi od tie na nashata drzhava. Taka, bea potkupeni i podlazhani kosovarite i albancite vo Makedonija, i samo poglednete, kolku zhrtvi, anarhija, kriminal, bezredie, ednostavno propast, i site stradaat. Golema Makedonija i Golema Albanija, se samo iluzija na malite umovi, bidejki ova e vreme ne na imperii, a na globalna imperija, koja kje gi progolta suverenite drzhavi i nivnite granici. Narodot se plashi od komarecot, no chudovishteto pred sebe ne go gleda, zashto e maskirano so lazhna dobrotvornost. Vo Makedonija postojat mnogu politichki partii, koi ochi si vadat pomegjusebe, taka tretiot koristi, pa i eden shizofrenichar, i toa Albanec sega ja kroi sudbinata na drzhavata, dodeka teroristi i kriminalci se amnestirani, a nekoj sonuva za golema Makedonija! Ete, imate ochi, pa gledajde! Sostojbata vo crkvata, ne e pomalku tragichna. Vladikata Jovan e v zatvor, a vlastite i narodot na sekoj nachin se obiduvaat da ja onevozmozhnat dejnosta na POA, dodeka MPC e preokupirana so svoite problemi, shto e vo polza na nekoj tret, se razbira nepravoslaven: uniatstvoto i raznorazni sekti, protiv koi se borat poedinechni lichnosti, no nema organizirana borba na crkvata, koja sama e razedineta, vo raskol. Dodeka site se bunite, mrmorite, predavnici broite, neprijateli izmisluvate, vie sonuvate.
Barbarosa Enigma izlezi od zabludata....ne bidi JUDA....
nevernik Chovek e vo zabluda koga nekoj namerno mu ja iskrivuva vistinata, plasirajki mu poluvistini. Dali zmijata bila glupa ili zgleshila koga na Eva i veli: "Dali Bog vi zabrani da jadete od site drva vo gradinata?". Vnimavajte: "od site drva vo gradinata". Namerno plasira poluvistina. Ako Adam i Eva imat zabrana da jadat samo od edno drvo, zmijata podsvesno im ufrla, "ako vi e zabraneto od edno, toa e kako da vi e zabraneto od site". Ova e prvata laga. I taa laga rodi grev. I eigma e vo zabluda poradi taa laga. Ako Zoran ne mozel da bide arhiepiskop na MPC, togash ne bi mozel da se ostavri, i so pomosh na svoite "braka Srbi" si formira svoja Zoki-crkva so koja se ostvaruvat negovite ambicii, a plasira navodna ideja da ja spasi Makedonija od seto politichko zlo, kako shto ni veli gospodica enigma. Pa gospogice, i nie neshto znaeme, deka politichkite partii ne nudat pravda, tuku politichka programa, koja za edni e prifatliva, a za drugi ne, no ne e pravda. I ne ne zabluduvaj, deka edinstven "spas" od ovaa ekonomska kriza i politichka situacija ni nudi "Zoki-crkvata". Vo golema zabluda si. Prodavaj neshto shto moze da pomine, a ne gluposti.
nevernik
quote:
Originally posted by Enigma
Nashiot narod slepo i se potchinuva na gjavolskata igra, ne obiduvajki se da ja sogleda realnosta. Srbija ne e vo sostojba da ja kontrolira ni svojata teritorija, i ni najmalku ne pretstavuva opasnost za bitieto na Makedonija (pomina vremeto na srskata imperija). Grcija, isto taka ne e neprijatel na Makedonija, a taa gi brani svoite interesi. Odnosno, priznavajki ja Makedonija pod ustavnoto ime, taa bi se stavila na rizik da ja izgubi Egejska Makedonija, shto bi znachelo rushenje na Grcija, NO NIKAKVA POLZA ZA MAKEDONIJA, zashto duri i da se otcepi taa teritorija, nema da i pripagja na nashata drzhava, tuku na golemata evropska imperija, a kje postradaat ne samo grcite, tuku i makedoncite, koi so vekovi zhiveat tamu vo mnogu podobri uslovi od tie na nashata drzhava. Taka, bea potkupeni i podlazhani kosovarite i albancite vo Makedonija, i samo poglednete, kolku zhrtvi, anarhija, kriminal, bezredie, ednostavno propast, i site stradaat. Golema Makedonija i Golema Albanija, se samo iluzija na malite umovi, bidejki ova e vreme ne na imperii, a na globalna imperija, koja kje gi progolta suverenite drzhavi i nivnite granici. Narodot se plashi od komarecot, no chudovishteto pred sebe ne go gleda, zashto e maskirano so lazhna dobrotvornost. Vo Makedonija postojat mnogu politichki partii, koi ochi si vadat pomegjusebe, taka tretiot koristi, pa i eden shizofrenichar, i toa Albanec sega ja kroi sudbinata na drzhavata, dodeka teroristi i kriminalci se amnestirani, a nekoj sonuva za golema Makedonija! Ete, imate ochi, pa gledajde! Sostojbata vo crkvata, ne e pomalku tragichna. Vladikata Jovan e v zatvor, a vlastite i narodot na sekoj nachin se obiduvaat da ja onevozmozhnat dejnosta na POA, dodeka MPC e preokupirana so svoite problemi, shto e vo polza na nekoj tret, se razbira nepravoslaven: uniatstvoto i raznorazni sekti, protiv koi se borat poedinechni lichnosti, no nema organizirana borba na crkvata, koja sama e razedineta, vo raskol. Dodeka site se bunite, mrmorite, predavnici broite, neprijateli izmisluvate, vie sonuvate.
Koga Srbija ne moze da ja kontrolira ni svojata teritorija, a kamoli nekoja druga, Makedonija, a ne se otkazuva od svoite hegemonistichki apetitit, togash si naoga svoi luge vo taa drzava, gi promovira vo svoja isntitucija i gi instalira vo taa drzava za da ja prodolzi svojata politika so nadez deka eden den i fizichki ke ja kontrolira taa teritorija. Ova e vistinata. So instaliranje na "Zoki - Crkva" za samo eden mig, a Ukraincite so decenii ne dobivaat nikakov status od Ruskata Crkva, a samata Ruska Crkva si instalira svoja crkva vo Ukraina, taka da tamu e chorba - kasha, Srbite si ja prodolzuvat svojata hegemonistichka politika i ja ostvaruvat preku ovie svoi instalacii. Ova e ona shto se sluchuva sega. A, gospodjica Enigma, ako Gospod nekogash i gi otvori ochite, zoshto gi ima a ne gleda, ima i ushi a ne slusha, za da ne bi se preobratila, ke ja vidi svojata ZABLUDA, i ako ima SRCE od meso ke se preobrati.
Enigma Za glupcite, se e glupost, a bidejki ne mozhat da vidat neshto podaleku od svojot nos, mislat deka sekogash samo tie se vo pravo.
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Enigma
Za glupcite, se e glupost, a bidejki ne mozhat da vidat neshto podaleku od svojot nos, mislat deka sekogash samo tie se vo pravo.
kolku si vo pravo!cudo edno kako ova ne go sogleduvash kaj tebe nego samo kaj drugive okolu tebe koi ne se soglasuvaat so tvoevo razmisluvanje
OooOo
quote:
Originally posted by Enigma
... vie sonuvate.
Sonuvame? Dobro ... a sho praish ti kazhi mi? (osven shto rabotish na razedinuvanje na makedonskiot narod)
Enigma
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Enigma
Za glupcite, se e glupost, a bidejki ne mozhat da vidat neshto podaleku od svojot nos, mislat deka sekogash samo tie se vo pravo.
kolku si vo pravo!cudo edno kako ova ne go sogleduvash kaj tebe nego samo kaj drugive okolu tebe koi ne se soglasuvaat so tvoevo razmisluvanje
Jas ne iznesuvam moi misli, tuku izlozhuvam realni fakti, koi vie gi ignorirate ili smetate za glupost, dodeka povekje znachenje mu pridavate na sopstvenoto mislenje. Za seto ova vreme na forumov, jas samo nekolkupati iznesov svoe mislenje, i obichno naglasuvam: "jas mislam", a dokolku ne sum naglasila taka, znachi deka ne se raboti za moe mislenje.
Enigma
quote:
Originally posted by OooOo
quote:
Originally posted by Enigma
... vie sonuvate.
Sonuvame? Dobro ... a sho praish ti kazhi mi? (osven shto rabotish na razedinuvanje na makedonskiot narod)
Kazhi mi, kako se razedinuva razedinet narod? Ako razedinetiot narod, ushte povekje go razedinuva vistinata, zashto na sekoj mozhen nachin odbiva da se soochi so realnosta na aktuelnite crkovni i drzhavni problemi, svesno ili nesvesno odi vo propast. Ne mislam, a znam, deka sekoj preblem ima svoj koren, a sekoe povrshno zamachkakuvanje- maskiranje na problemot preku frlanje na osuda vrz drugi, ne reshava nishto. Se dodeka ne se pronajde korenot na problemot i ne se otseche, bolesta kje prodolzhi da se shiri, pa vie sakale ili ne. Kolku i da gi zatvarate ochite, koga kje ja postigne svojata kulminacija, kje ekspoldira, no cenata mozhe da bide mnogu skapa, a izgubenata mozhnost- nepovratna. MPC veli, deka problem za nepriznanieto na nejzinata avtokefalnost e imeto, no toa e samo eden povrshen element, dodeka sushtinski korenot na problemot lezhi vo raskolot, koj taa ne go priznava. Istoto go chini i drzhavata vo odnos na imeto, samo povekje prodlabochuvajki go sporot so Grcija, dodeka gi zapostavuva sushtinskite vnatreshni problemi, koi pretstavuvaat opasnost za bitieto na Makedonija. Najnapred potrebno e da znaeme, kolku ni e silata, i kade zakonot e na nasha strana, za da go iskoristime vo nasha polza. Poinaku, treba da odime na kompromis i da projavime dipolomatija vo odnos na posilnite. Vo sprotivno, so tvrdoglavost mozhe se da izgubime.
OooOo
quote:
Originally posted by Enigma
Kazhi mi, kako se razedinuva razedinet narod? Ako razedinetiot narod, ushte povekje go razedinuva vistinata, zashto na sekoj mozhen nachin odbiva da se soochi so realnosta na aktuelnite crkovni i drzhavni problemi, svesno ili nesvesno odi vo propast.
Narodot e pameten i znae shto e razedinuvanje, a shto e splotuvanje ... samo ima glupi lideri koj momentalno go vodat. Inache drago mi e shto NE POREKNA deka rabotish na razedinuvanje!
quote:
Ne mislam, a znam, deka sekoj preblem ima svoj koren, a sekoe povrshno zamachkakuvanje- maskiranje na problemot preku frlanje na osuda vrz drugi, ne reshava nishto. Se dodeka ne se pronajde korenot na problemot i ne se otseche, bolesta kje prodolzhi da se shiri, pa vie sakale ili ne. Kolku i da gi zatvarate ochite, koga kje ja postigne svojata kulminacija, kje ekspoldira, no cenata mozhe da bide mnogu skapa, a izgubenata mozhnost- nepovratna. MPC veli, deka problem za nepriznanieto na nejzinata avtokefalnost e imeto, no toa e samo eden povrshen element, dodeka sushtinski korenot na problemot lezhi vo raskolot, koj taa ne go priznava. Istoto go chini i drzhavata vo odnos na imeto, samo povekje prodlabochuvajki go sporot so Grcija, dodeka gi zapostavuva sushtinskite vnatreshni problemi, koi pretstavuvaat opasnost za bitieto na Makedonija. Najnapred potrebno e da znaeme, kolku ni e silata, i kade zakonot e na nasha strana, za da go iskoristime vo nasha polza. Poinaku, treba da odime na kompromis i da projavime dipolomatija vo odnos na posilnite. Vo sprotivno, so tvrdoglavost mozhe se da izgubime.
bla bla bla bla
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Enigma
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Enigma
Za glupcite, se e glupost, a bidejki ne mozhat da vidat neshto podaleku od svojot nos, mislat deka sekogash samo tie se vo pravo.
kolku si vo pravo!cudo edno kako ova ne go sogleduvash kaj tebe nego samo kaj drugive okolu tebe koi ne se soglasuvaat so tvoevo razmisluvanje
Jas ne iznesuvam moi misli, tuku izlozhuvam realni fakti, koi vie gi ignorirate ili smetate za glupost, dodeka povekje znachenje mu pridavate na sopstvenoto mislenje. Za seto ova vreme na forumov, jas samo nekolkupati iznesov svoe mislenje, i obichno naglasuvam: "jas mislam", a dokolku ne sum naglasila taka, znachi deka ne se raboti za moe mislenje.
fakti??koj fakti se toa?ne se osporeni faktite,osporen e nacinot na koj ti gi izlozuvash tie fakti ,koj obicno ti e isprevrten i daleku od vistinata i realnosta na dadenata situacija...realni fakti tvoj my ass Enigmo!100 pati ti imam kazano,ne si edinstvena ovde so zela kniga i procitala,niti pak si ednisntvana "hristijanka",ali si i to kako ednstvena so glumit ludilo i mislit deka e last saint on earth[xx(]
Enigma Pa ajde, dokazhi deka nachinot na koj shto gi izlozhuvam faktite e nepravilen, argumentiraj so fakti, ne tuku se treskaj od zemja! Ili i ovoj forum, za tebe e seir?!
Enigma
quote:
Originally posted by OooOo
quote:
Originally posted by Enigma
Kazhi mi, kako se razedinuva razedinet narod? Ako razedinetiot narod, ushte povekje go razedinuva vistinata, zashto na sekoj mozhen nachin odbiva da se soochi so realnosta na aktuelnite crkovni i drzhavni problemi, svesno ili nesvesno odi vo propast.
Narodot e pameten i znae shto e razedinuvanje, a shto e splotuvanje ... samo ima glupi lideri koj momentalno go vodat. Inache drago mi e shto NE POREKNA deka rabotish na razedinuvanje!
quote:
Ne mislam, a znam, deka sekoj preblem ima svoj koren, a sekoe povrshno zamachkakuvanje- maskiranje na problemot preku frlanje na osuda vrz drugi, ne reshava nishto. Se dodeka ne se pronajde korenot na problemot i ne se otseche, bolesta kje prodolzhi da se shiri, pa vie sakale ili ne. Kolku i da gi zatvarate ochite, koga kje ja postigne svojata kulminacija, kje ekspoldira, no cenata mozhe da bide mnogu skapa, a izgubenata mozhnost- nepovratna. MPC veli, deka problem za nepriznanieto na nejzinata avtokefalnost e imeto, no toa e samo eden povrshen element, dodeka sushtinski korenot na problemot lezhi vo raskolot, koj taa ne go priznava. Istoto go chini i drzhavata vo odnos na imeto, samo povekje prodlabochuvajki go sporot so Grcija, dodeka gi zapostavuva sushtinskite vnatreshni problemi, koi pretstavuvaat opasnost za bitieto na Makedonija. Najnapred potrebno e da znaeme, kolku ni e silata, i kade zakonot e na nasha strana, za da go iskoristime vo nasha polza. Poinaku, treba da odime na kompromis i da projavime dipolomatija vo odnos na posilnite. Vo sprotivno, so tvrdoglavost mozhe se da izgubime.
bla bla bla bla
Te lichi! Za da osudish nekogo, deka raboti za razedinuvanje na Makedonija, treba da imash fakti, a najprvin treba da dokazhesh, deka imash vlast da sudish i da gi izlozhish svoite dela "za obedinuvanje". Makedonija stradala i strada od vakvi ligavi iskompleksirani mazhinja, koi nemaat smelost za nishto, ta zatoa sekogash nekoj drug im e vinoven, a tie gordo v gradi se udiraat. Zatoa, za vreme na voeniot konflikt, mnogunina usvet fatija, samo za oruzhje da ne se fatat. Ako ti e tolku do Makedonija, odi obedinuvaj ja, netuku meli kako prazna vodenica!
OooOo
quote:
Originally posted by Enigma
Te lichi! Za da osudish nekogo, deka raboti za razedinuvanje na Makedonija, treba da imash fakti, a najprvin treba da dokazhesh, deka imash vlast da sudish i da gi izlozhish svoite dela "za obedinuvanje".
Ne treba nishto da dokazhuvam. Sudam na napishanoto od tebe. Treba li povekje od toa? Ili plukash po toa shto si go napishala? (ne zaboravaj deka ne porekna deka go pravish toa ... ti teknuva? [;)])
quote:
Makedonija stradala i strada od vakvi ligavi iskompleksirani mazhinja, koi nemaat smelost za nishto, ta zatoa sekogash nekoj drug im e vinoven, a tie gordo v gradi se udiraat.
Strada od evtini k*rvichinja ko tebe i Zoranos Vranishkovich koj rabotat na razedinuvanje i samounishtuvanje na makedonskiot narod.
quote:
Zatoa, za vreme na voeniot konflikt, mnogunina usvet fatija, samo za oruzhje da ne se fatat.
Kako naprimer ti? [B)]
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Enigma
Pa ajde, dokazhi deka nachinot na koj shto gi izlozhuvam faktite e nepravilen, argumentiraj so fakti, ne tuku se treskaj od zemja! Ili i ovoj forum, za tebe e seir?!
[:D]Mislis deka vremevo moe ke ti gi posvetam tebe za da te ubedam vo sprotivnoto(kako so ti prajs so sekoj eden so doshol na ovaj podforum)?Ne si valjda do tolku luda[:D]Ne znam koj se treskat od zemja ,ti so tvojte dolgometrazni postoj ili jas so 2-3 recenici vo 1 mesec[;)]I kako so gledas mnogu pojke od kulturna sum,bidi i ti ,ne te licit zena si ,hristijanka pravoslavna,ne licis na nishto od dvete.Mozda pojke vreme sum na seri ama bitno ne sum predavnik i ne postojt ziva sila ( a najmalce ti) so ke mi go isperit mozokov do toj stepen da ne znam so zborvam ko tebe.
Enigma E, mnogu ste silni i dvajcata, tuku na kogo se silite? OooOo so zhena se ramni i kako zhenche se rasprava, a Rage, kako selska tetka piperki prodava! Breee, lugje nerazbrani, koj vi brani da ja obedinite Makedonija? Nikoj ne ve drzhi, ete, odete, pa tamu silete se pred UCK, ne tuku brojte predavnici i reklamirate piperki na pusto mesto!
OooOo
quote:
Originally posted by Enigma
E, mnogu ste silni i dvajcata, tuku na kogo se silite? OooOo so zhena se ramni i kako zhenche se rasprava, a Rage, kako selska tetka piperki prodava!
Koga doagjash na forum da diskutirash na nekoja tema treba da znaesh deka ima diskutanti i od mashki i od zhenski pol i deka ne sekogash tie kje se slozhuvaat so tvoite razmisluvanja. Ako ti toa go svakjash kako silenje toa e tvoj problem i kje morash da si go reshish sama.
quote:
Breee, lugje nerazbrani, koj vi brani da ja obedinite Makedonija?
Koj spomna za obedinuvanje na Makedonija? Duvash trava?
quote:
Nikoj ne ve drzhi, ete, odete, pa tamu silete se pred UCK, ne tuku brojte predavnici i reklamirate piperki na pusto mesto!
Alo ... se chitash shto pishuvash? Ako produzhish vaka kje ja premestam temava na seir ... ustvari koa kje razmislam podobro temava nema vrska so religija ushte od sam pochetok!
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Enigma
E, mnogu ste silni i dvajcata, tuku na kogo se silite? OooOo so zhena se ramni i kako zhenche se rasprava, a Rage, kako selska tetka piperki prodava! Breee, lugje nerazbrani, koj vi brani da ja obedinite Makedonija? Nikoj ne ve drzhi, ete, odete, pa tamu silete se pred UCK, ne tuku brojte predavnici i reklamirate piperki na pusto mesto!
smeshna si!pateticna!za greota[:(]
Enigma Vie dosega ne izlozhivte nitu eden realen argument, a samo broite predavnici (so prst gi pokazhuvate) bez da obrazlozhite od shto se sostoi nechie predavstvo ili zoshto smetate, deka jas rabotam protiv Makedonija, dodeka samite se udirate v gradi i se raspravate kako na pazar, pa duri i so vulgarni zborovi.