GridComboBox
GridComboBox
Lidija Nekoj od vas so raboti ili znaj dosta okolu Visual Studio .Net 2003, C#? Imam eden problem so GridComboBox, Datasets, ama da ne pisam za dzabe zosto epten dolgo e, i sega koga neznam dali nekoj raboti/rabotel so ovie raboti!
ozonce Neznam dali dobro te razbrav, se raboti za slednoto: imash baza koja se vika Fardplan i vo nea tabela koja se vika Taxiinformation, korisitish DataGrid za da gi publikuvash podatocite od ovaa tabela. Tabelata Taxiinformation gi sodrzi kolonite TaxiinformationId, ResenarId, OnskadTid i drugi... ovie koloni koi imaat id na krajot ti se ID i key field na nekoi drugi tabeli... E sega vo combobox sakash da gi publikuvash site ovie TaxiinformationId, ResenarId, OnskadTid vo dataGrid kolona taka? Ako e toa ke napavm doma prime ri ke ti pushtam... Daj poveke info za problemot :)
Lidija Fala ozonce :)! Sega zasega go ostajv malku nastrana problemot i pocnav na drug nacin, ama mozi imas nekoj dobar sovet zato vaka (malku ke mesam na angliski i svedski iminja ama vo osnova nema da bidi tesko da se razberi problemot se nadevam): Od kaj da pocnam... 1. Ima eden dataset so poke tabeli, relevantnite za ovoj slucaj: Fardplan so sodrzi FardplanId, TaxiinformationId... Ova tabela e povrzana so eden grid (XceedGrid). Primer FardplanGrid.DataSource = ...Fardplan Taxiinformation so sodrzi TaxiinformationId, ResenarId, OnskadTid... E sega vo ovoj FardplanGriden trebase da go pokazam OnskadTid so se naoga vo Taxiinformation tabelata i to mozese lesno so pomos na combobox, Valuemember,Displaymember t.e. na mestoto od TaxiinformationId vo FardplanGriden go pokazvam OnskadTid i ova si funkcionira kako so treba. E sega problemot e kako da dojdam isto taka istovremeno do ResenarId, so isto taka se naoga vo Taxiinformation – tabelata, ama TaxiinformationId e veke iskoristen za da pokazam OnskadTid, a drug nacin barem sega zasega nemozam da najdam. Uste pokomplicirano e deka Resenar tabelata ne e vo ist Dataset ama to mislam sega zasega ne e problem. Sega neznam kolku jasno go opisav problemot!? Mene mi se cini deka nema resenie ama koj znaj mozi ima!!? Fala ti odnapred za so sedna da go procitas postot!
Lidija Vaka sega, mozi ovoj pat malku pojasno ke objasnam znam kolku tesko e da se razberi koga coek neznaj kako cela programa izgleda. Sega pak ke bidi mesano na angliski ama nemam poim kako se vikat rabotite na nasi zato: 1.Ima eden Dataset otprilika databaza so vika DsRutt. Vo ovoj DsRutt ima okolu 5-6 razlicni tabeli megu niv edna so se vika Fardplan i druga so se vika Taxiinformation. Ovie dve tabeli se povrzani tokmu na toj nacin ko so pisa: to so e primary key vo Taxiinformation --> TaxiinformationId e foreign key vo Fardplan tabelata. 2. E sega ova Fardplan tabelata e DataSource za FardplanGriden, kaj so se pokazva sega zasega eden del od tie fields so Fardplan gi sodrzi. 3. Vo istiot FardplanGrid sakam da pokazam nekoi fields (OnskadTid, ResenarId) so gi ima vi Taxiinformation tabelata i zosto go imam TaxiinformationId kako foreign key vo Fardplan mozam da napram: GridComboBox comboBox = new GridComboBox(); comboBox.DataSource = DsRutt.Taxiinformation; comboBox.DisplayMember = "OnskadTid"; comboBox.ValueMember = "TaxiinformationId"; FardplanGrid...["TaxiinforamtionId"].CellViewer = comboBox; Definitvno sega ima greska vo sintaksata zosto pisam od doma sega i 100% ne e tocno ama mislam ke razberis so sakam da kazam so kodot. 4. Kako so izgleda kodot gore taka e napraeno za da "OnskaTid" se pokazi vo FardplanGriden i to ne e problem poke, mozi. 5. Problemot e sega kako da pokazam ResnarId, koga veke TaxiinformationId e upotreben za da se pokazi OnskadTid, a drug zaednicki field nemat tabelite Fardplan & Taxiinformation. Ko so ti rekov mi se cini deka ne mozi da se napraj to, zato sega probvam na inakov nacin, ne mora ti epten da se zamaras so ova, ama pak fala! :))) Mi se cini deka poke info ne dobi, ama malku barem malku pojasno belki e. Dodusa nema so poke da se kazi, to e to ama ke vidam od utre poinaku da vidam dali ke mozi da dojdam do to ResnarId...
ozonce Vo delot kaj shto ja definirash konekcijata so bazata stavi deka konekcijata ja koristish za poveke tabeli Select * from Tabela1 e, Tabela2 f Where e.ResnarId=f.ResnarId
ozonce Da Lidija, slobodno prashaj :)
Lidija Ozonce fala ti za vremeto so go potrosi da citas sigurno dosta nerazbirlivo objasnuvanje :). Kako i da e ke se sredi problemot samo ne na toj nacin ko so jas mislev zosto ne ke da mozi, treba da menvam DataSource, a to ke vlijae na treti raboti i to necini. Ama ima drugi nacini :)