Полициски упад во А1
Полициски упад во А1
OooOo Полициски упад во А1 Телевизија Полициски упад во А1 Телевизија. За да им асистира на група даночни инспектори во редовната контрола, полицијата без налог утрото незаконски влезе во А1 Телевизија. [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/upad-a1.jpg[/img] [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/upad-a1-1.jpg[/img] За да ги обезбедува даночниците кои рекоа дека им била загрозена безбедноста во просториите на телевизијата, а истовремено тврдеа дека станува збор за рутинска контрола. Ниту даночните инспектори немаа налог. Се обидоа да влезат дури и без да се легитимираат. Бараа увид во финансиската документација и незаконски, без судско овластување, чепкаа по работните простории во сметководството. Рацијата продолжи и попладнето. Дури неколку часа по незаконскиот упад, даночните инспектори обезбедија налог од истражен судија за да го легализираат влегувањето во приватна фирма. Полицијата немаше налог, па мораше да си замине дури откако главниот уредник им посочи дека незаконски ги запоседнале медиумските простории. „Во овој момент истапувам со барање да ги повлечете полицајците. Сите други може да бидете присутни. Ние не сме криминалци, имате право да влезете тука, но полиција и со судски налог во медиумска куќа не е пристојно да биде. Јас ве молам полицајците да ги повлечете пред влезот на куќата“, рече Александар Чомовски, главен уредник на А1 Телевизија. Сопственикот тврди дека власта му се одмаздува. „Јас сум сигурен дека е ова заради тоа што синоќа на прилепската телевизија му се заканив на г-нот Бучковски дека доколку и едно кило тутун не биде откупено, ќе одговара, а и во оваа прилика пак му се заканувам дека доколку и едно кило тутун не биде откупено, ќе одговара пред народот“, изјави Велија Рамковски, сопственик на А1 Телевизија. Ваквите упади се стара пракса на власта како форма за заплашување на медиумите пред избори. Претходната власт, за да ја дисциплинира А1, се закануваше дека ќе ја урне зградата во која е сместена телевизијата оти била дивоградба.
misko jas najiskreno go ochekuvav ova,ne se zachudiv ich koga slusnav za nastanot,posle tolku izjavi na g.Velija Ramkoski redno beshe da mu se sluchi ova,shto jas strogo go ocenuvam (vo nikoj sluchaj ne e vo red).
OooOo Shema ... abe batali ... rabotava e kolku da se kazhe neshto ...
трендафил
quote:
Originally posted by f9
Ne sum bash siguren vo toa dali se znae shto i kako treba.Vo sekoja drzhava danochnata inspekcija se broj eden,alfa i omega.Niv ne im bi trebalo ama bash nikakov nalog vo bilo koja zemja da vrshat kontroli.Za policija da gi pridruzhuva,bar do sega ne sum slushnal nikade,no znam deka menandzherite i gazdite ne bi se osudile ni zbor da prozborat od stravot shto go imaat od nivnata sila.No kaj nas se e naglava uprechkum i naopaku pa i ova. Me interesira dali postoi budzhetska inspekcija(za javnite pretprijatija kako MRT)vo Makedonija?
Постои државен ревизор. Кој до сега доста добро си ја обавуваше работата (неколку месеци имаме нов ревизор и не би можел да зборувам како ќе се покаже). Но проблемот е што власта ги контролира органите за прогон, па по неговите извештаи најчесто не се постапува. Од тоа што го видов на телевизија, даночните инспектори се обидоа да влезат во А1 без да се легитимираат, а еден дури и не ја носеше со себе легитимацијата. Но ниту една од седумте ТВ екипи (во странство исто така не верувам дека во инспекција се оди заедно со новинари и полицајци) повикани од државните органи не го емитуваше ова, што ми дава за право да помислам дека се дел од „Фабриката“ (за СДСМовски вести). Во секој случај, полицијата не би смеела да влегува на приватен имот без судски налог. Ако законите во моментов тоа го дозволуваат треба под итно да се сменат. Не може било кој државен орган да побара директно од полицијата асистенција, туку тоа мора да оди преку судот. Со (што помалку исклучоци), на пример загрозување на живот. Вака во секој момент полицијата може да влезе кај секого. На пример градежен инспектор ќе побара пример на квадратурата на објектот, же изјави дека е загрозен и еве ти ја полицијата во приватниот имот. А и инспекцијата и полицијата се под управа на власта, во случајов ДУИ, СДСМ и ЛДП. Иначе во веста на А1 се гледа уште една разлика помеѓу старата и новата власт. Претходната зборувала за рушење наводна дивоградба, но не направила ништо (вербален деликт нели не постои по нашите закони), а актуелната ја видовме на дело. Иако „државотворците“ и до сега не беа имуни на државен терор, очигледно дека дружењето со ДУИ делува негативно на нив, па сето тоа е поизразено.
lav Поимот УПАД треба и тоа задолжително да се исфрли од употреба ...кога надлежен државен орган си ја врши работата....во случајов даночна инспекција. Останатата папазјанија од присаство на полиција+новинарски екипи+сеирџии....укажува на сдсм практиката наследена секако од поранешните комунисти....мислам на методот на уништување на „грешниците„ со сите средства кои ги поседува(л) системот..да не кажам државата. Оти тие „живееле„ како во симбиоза...позната кај растенијата. Раздвојување на овие „работи„ води само кон „градење„ НА ПРАВНА ДРЖАВА КОЈА ете НИКАКО ДА ни ПРКНЕ...нели?
NACIONALIST e ova ti se vika, vladeenje na udbaski nacin, a vakvo vladeenje go znae samo BUCKO I BRANKO, samo ova nema da bidi za dolgo. GOTOVI SE!!!!!
DJ_SHEMA E kako mozesh toa da go kazesh koga vo poslednata rechenica ti pishuva deka i Lubco isiot "udbaski" nacin go vodel
f9 A koj ke upadne vo MRT za da go proveri nivnoto finansisko rabotenje?Spored cifrite shto so godini gi vlechat od budzhetot 1000 X policijaata vo sluchajov upotrebena ke e malku,i uste 1000 X danochni inspektori ke se malku.
трендафил Интересно е што полицијата и даночниците имаа повикано и новинари (сите членови на ЗНМ - Здружението на новинари на Македонија), а ова здружение не се изјасни по овој случај. Што да кажам за се`. Уште еден идиотски потег на власта доколку навистина имаат намера да не воведат во ЕУ и НАТО. Јасно е и дека е вршен притисок врз истражниот судија (нели независното судство) кој попуштил по неколку часа и дал налог за влегување на веќе влезените полицајци. Уште еден срам што на Македонија и го приреди партијата што се самопрогласи за државотворна иако не сакаше независна држава Македонија.
f9 Ne sum bash siguren vo toa dali se znae shto i kako treba.Vo sekoja drzhava danochnata inspekcija se broj eden,alfa i omega.Niv ne im bi trebalo ama bash nikakov nalog vo bilo koja zemja da vrshat kontroli.Za policija da gi pridruzhuva,bar do sega ne sum slushnal nikade,no znam deka menandzherite i gazdite ne bi se osudile ni zbor da prozborat od stravot shto go imaat od nivnata sila.No kaj nas se e naglava uprechkum i naopaku pa i ova. Me interesira dali postoi budzhetska inspekcija(za javnite pretprijatija kako MRT)vo Makedonija?
djokodonev е сега А1 ке стане навистина објективна ако не коалицира со некој т.е ја купи некој. јако ќе ѓи открива малверзациите на следната власт. това е најдоброто нешто кое можеше да се случи
intel Nacionalist, Koga gi izgubivte izborite 2002, ti imase otvoreno tema pod naslov "A1 mugahedinska TV", vo koja ja opisuvase kako komunistickobalisticka tv kukja na stranata na Makedonskite predavnici i krvnici. Potoa pocna da ja kolnes da izgori, bel den da ne vidi,da crkne da pukne itn, kako kletvar od nekoj manastir(boze me prosti) na sto vednas ti se priklucija lev, trendafil,slack,i ostanatata dpmne klapa forumska. Eve vlasta ve poslusha i pak ne vi cini.Od kade naednas zal za A1. hehe, me mrzi da pisuvam i ova mnogu. Uste 100 godini kje bidete opozicija bez pamet-jasno li ti e tebe.
f9 A1 vo nikoj sluchaj ne mozhe da bide vakva ili takva-taa e privatna.I kako takva si igra so partiite kako shto i odgovara.Toa ne znachi deka ne stekna ugled so mnogu poslobodno pokrivanje. No fakt e deka ovaa televiziska kukja gi lapna site pari koj i bea dodeleni na Makedonija za razvoj na informativnite kukji,i shto e povazhno ja blamira cela drzhava so toa shto ne gi vrati parite. Inaku i pokraj se moe mislenje e deka A1 i den denes e vo bliski odnosi so partijata SDSM.Postoi tempirano prenasochuvanje na javnosta so banalni temi kako ovaa a ne se potenciraat istrazhuvanja i nastani od primarno znachenje na drzhavata.