Тодоров испрал 25 милиони евра со знаење на Gvujo
Тодоров испрал 25 милиони евра со знаење на Gvujo
tomislav1978 Иван Тодоров - Докторот, познатиот бугарски мафијаш што беше убиен пред десетина дена, испрал 25 милиони евра од шверц на цигари во земјава со помош на Драган Даравелски, а со знаење на Никола Груевски и Љупчо Георгиевски, додека ВМРО-ДПМНЕ беше на власт, тврди белградскиот неделник „Време“. http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=1&EditionID=674&ArticleID=42447 mestoto vi e u Idrizovo, aramii ste bile otsekogas
concrete Ne si go gubi f9 vremeto vo spekulacii, se e pisano , do najsitni detali vo Stambol na kutuk. No komu mu e gajle??? Mozebi nekogas , moze nekoj ke napise kniga za toa , a i da ja napise i najvistinita da e ,kogo toa ke go interesira???? Tvoite pravnuci ??? Narodski kazano: "ebaniot eban..tepaniot tepan". Inaku ova ti e ko vo sexot : nikogas neznaes koj so kogo, a i koga znaes , vsusnost neznaes...:):):)!! Vo site tie galimatijasi , vazno e dali se ovcite zadovolni..nasiot problem e sto nekoj resil FYR-ovcite da ne bidat..., a ovci ko ovci...si ja prifakaat ovceskata sudbina...
Jakov
quote:
Originally posted by vancevtodor
"Докторот работеше за Данчо Шутурков, главниот организатор на шверцот на тутун во јужниот Балкан.
Ova e onoj Danco, bliskiot prijatel po vlashka i prespanska linija na Buzlevski(togas dir.na caina pa minister i zam. premier) i eden od pogolemite finansieri na SDSM od pocetok na 90tite do negovata smrt, zaedno so gen.direktor na Makeodnija Tabak Straso Neloski. Ako e toj defnitivno za Gruevski se pereni parite. Samo jas i drugo slusnav. Navodno i omeknuvac "Silan" so miris na proletno cveke stavale za vreme na perenjeto.
orlak преку која фирма од Бугарија браќата Георгиос Николаос Антемидис и Ираклис Николаос Антемидис го вршат протокот на “тревата“ кон и низ РМакедонија ако не преку “Лаиф“ ООД од с. Струмјани, Софија каде како управител на фирмата е поставена Татјана Хубанова Тотева. судско решение број 1622 од 9.IV.1993 г. по ф. д. број 1799/92. .... а каде се кријат моментално во Бугарија бидејќи во Грција има распишано потерница по нив знае само “посредникот“ во целава шема... и на крај ме зачудува само едно нешто, секој искусен политичар на прашањето на Бонева би одговорил “одречно“ или би пролонгирал за добивање во време, но никако со напад дека и во времето на ДПМНЕ истите луѓе Шверцувале цигари.. п.с па никој не доби никаков акт, никаков процес немаше ниту пак истрага, а јас верувам доколку имаше нешто Хари и компанија за таа работа “сигурно“ ќе превземеше нешто. тоа ми говори дека целиот бизнис со цигарите се префрла меѓу неколку играчи кои се менуваат на власт..., ...ах тој Даравелски и Божо Симовиќ(пријателот на Шутурко и Штерјо)... мислам дека овде ќе си го најде одговорот еден наш форумџија кој праша за “лошотилаците“ на Љубчо, а на кој јас му одговорив дека редно е да го праша Буче. изгледа дека Буче е наследникот на Љубчо во оваа работа, а и .... [:0][:0][:0][:0][:0][:0][:0][:0]
tmoro
quote:
Originally posted by orlak
преку која фирма од Бугарија браќата Георгиос Николаос Антемидис и Ираклис Николаос Антемидис го вршат протокот на “тревата“ кон и низ РМакедонија ако не преку “Лаиф“ ООД од с. Струмјани, Софија каде како управител на фирмата е поставена Татјана Хубанова Тотева. судско решение број 1622 од 9.IV.1993 г. по ф. д. број 1799/92. .... а каде се кријат моментално во Бугарија бидејќи во Грција има распишано потерница по нив знае само “посредникот“ во целава шема... и на крај ме зачудува само едно нешто, секој искусен политичар на прашањето на Бонева би одговорил “одречно“ или би пролонгирал за добивање во време, но никако со напад дека и во времето на ДПМНЕ истите луѓе Шверцувале цигари.. п.с па никој не доби никаков акт, никаков процес немаше ниту пак истрага, а јас верувам доколку имаше нешто Хари и компанија за таа работа “сигурно“ ќе превземеше нешто. тоа ми говори дека целиот бизнис со цигарите се префрла меѓу неколку играчи кои се менуваат на власт..., ...ах тој Даравелски и Божо Симовиќ(пријателот на Шутурко и Штерјо)... мислам дека овде ќе си го најде одговорот еден наш форумџија кој праша за “лошотилаците“ на Љубчо, а на кој јас му одговорив дека редно е да го праша Буче. изгледа дека Буче е наследникот на Љубчо во оваа работа, а и .... [:0][:0][:0][:0][:0][:0][:0][:0]
Hehehe legenda si......samo prodolzi taka bez milost za nikogo.
nukleus LuBco go "kupi" biznisot od Branko i Kiro a mu go "preprodava" na Bucko.Taka bi trebalo da izgledaat rabotite poednostaveno shto bi rekol LuBco "neli"?
orlak
quote:
Originally posted by nukleus
LuBco go "kupi" biznisot od Branko i Kiro a mu go "preprodava" na Bucko.Taka bi trebalo da izgledaat rabotite poednostaveno shto bi rekol LuBco "neli"?
abe tokmu taka, vidi ova e drzavna rabota i normalno e koj i da dojde na vlast deka istoto ke go raboti, samo vrshat primopredaja celnite lugje koi se menuvaat, a ostanatite ostanuvaat isti. taka shto koj i da dojde na vlast ke go raboti istoto, taka funkcionira toa i vo Bugarija, Srbija, Crna Gora i Makedonija. iako za spomenative 3 drzavi ima golemi potresi za koi ne sakam ovde da zboruvam. za nekoj da ja razbere shemata za cigarite treba etapno i so vnimanie da go sledi tekot na nastanite i lichnostite, duri i mene ni mi e jasno se, bidejki ima mnogu novi momenti i dogovori. ...no shemata e ista, samo premierot se menuva so negovite doverlivi lugje... , ..shto e normalna rabota... barem da bea kako Gjukanovik, od tie pari air da videshe drzavata, da se upotrebea za infrastruktura, za sponzorirawe na mokni lobi grupi za Makedonija, ama ima kaj nas od onie najloshite tipovi na Alchotilak lugje... p.s Dali znaete koj e najnoviot trach za Shterjo? jas duri se zachudiv vchera, mnogu bil intimen so Olivera Trajkovska... chudni raboti.[8D]
nukleus Koga mozeshe Ivan Pavlov so Zoki Djindjik da gi lapne "matnata" lesno ke mu dojde krajot i na "vlaot" Shterjo Nakov so pridruznicite.Ako Drashkovic stanuva "car" so prehranata na Balkanot preku SwissLion na negoviot brat togash normalno e i site Makedonski glauci da imaat svoj biznis vo nekoja extraprofitna granka.Sepak tutunot ostanuva br.1 zatoa shto e mozebi poprofitabilen od drogata.
трендафил
quote:
Originally posted by orlak
изгледа дека Буче е наследникот на Љубчо во оваа работа, а и .... [:0][:0][:0][:0][:0][:0][:0][:0]
Буче го наследи Бранко (Хари работеше за Бранко како наемен работник), а Бранко го наследи Љубчо, а Љубчо претходно го наследи Бранко. Факт е дека шверцот со цигари, мислам на тој големиот, го прават големите тутунски корпорации. Локалните политичари мораат да се вклопат во него за да не ги изеде мракот. И наместо да молчат го изнесуваат валканите гаќи на виделина претпоставувајќи дека тоа што го прават тие под исти услови го правел и нивниот политички противник. Се заборава дека не може од Македонија да се шверцуваат цигари во Германија на пример, без соработка на нивните царински и органи на прогон. Но секогаш се зборува за корумпираните државни службеници од Западниот Балкан или некаде подалеку. Никогаш за корумпираните службеници на запад. И белградскиот весник „Време“ „заборавил“ да напише дека од Македонија цигарите одат за Србија, па од таму во ЕУ. Пишува за пари земени во Македонија. Дали мислат дека во Србија тоа се прави од хоби, без да се земат доларчиња.
Strelec За Драган Далаверски и за Љубчо Георгиевски верувам во вакви работи... За Никола Груевски мислам дека е шпекулација!
vancevtodor "Докторот работеше за Данчо Шутурков, главниот организатор на шверцот на тутун во јужниот Балкан. За време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ (1998-2002), Докторот испрал околу 50 милиони тогашни германски марки, кога министер за финансии бил Никола Груевски, сегашниот лидер на опозицијата. Драган Даравелски, тогашен директор на македонската Царинска управа," "Cudno" e sto "Vreme" pisuva samo za period 98-02g. Na Shuturko Dalaverski mu e "dodelen" za partner uste 1996g. Sigurno na pisuvacot na tekstot Vasic nesto ne mu odi ,Dalverski od "procueno VMROVsko" semejstvo da rakovodi so drzaven sverc na cigari vo vreme na SDSM,Buzle,pa Iljo direktori na carina,Sigurno covekot mislel pecatna greska na Srpskata policija.
f9 E pa ajde da vidime...posle dve godini situacijata e SDSM na vlast so DUI na koja partija rejtingot im e 1,1%.I se javuvaat borci za pogolemi prava na trgovcite na droga i bosovite na javni kuki i nezadovolnicite krevaat seljachka buna.Teraat edno stotina+iljadi nadvor od svoite domovi i nad toa vojskata ti ima pushki so drveni cevki.Ekonomijata kolapsita momentalno.Svetot i mesnata zaednica te tapkaat po ramo,a od druga strana cela drzhava e pod ekonomsko embargo. Prvo shto ne mozhe vladata da pravi e da kupi vooruzhuvanje po legalen pat,nitu da finansira vooruzhuvanje po legalen pat,zatoa shto taka legalno i idnata Kondoliza ke gi shparta legalnite zemji.E togash vladata upotrebuva alternativa.A na balkanot takvite patishta se mnogubrojni,kako i akterite na alternativite.
concrete Jakove , kako da ti gi snemalo zalihite na moite sini bobinki, pocna da bulaznis :):):) Javi se.....
intel
quote:
Originally posted by Strelec
За Драган Далаверски и за Љубчо Георгиевски верувам во вакви работи... За Никола Груевски мислам дека е шпекулација!
Pusti gi go mrazat covekot pa samo mu stegaat aferi. Zamisli Gvujo imal tri cetri stana kupeni za vreme na negovoto ministeruvanje. Gluposti,...pa i dokumenti na negovo ime, abe bog da cuva od namestaljki. Jas kolku sto znam on ima kupeno samo eden i samo eden sprat na bihacka, i sto e vazno kolku stana ima na toj sprat, vazno e eden.
трендафил Прашањето е ако докторот испрал 25 милиона евра (50 милиона марки) во Македонија од 1998 до 2002, колку испрал пред се`до 1998 година, а колку после 2002. Затоа што во Македонија до 1998 беше многу поефтино перењето на пари. „...но не се трудат фанатично да го фатат затоа што Даравелски има многу што да каже за сегашната влада.“ - пишува во белградско „Време“. Не ми е јасно како до сега никој го нема потцртано овој дел од написот. А сегашна влада е таа на Бучковски. За љубителите на потцртување на хендикепи, како пандан на Гвујо и реципроцитет, одберете дали во иднина да го наречам лидерот на СДСМ и претседател на влада Ушко, Смешко или ОНАнист (вљубеник во ОНА, т.е. УЧК). Што се однесува до становите, 4 стана има неговата мајка, па не морал да ги пријави кај антикорупцијската комисија. Треба да се испите дали евентуално тој не и ги купувал за секој 8-ми март од 1999 до 2002 кога беше министер прво за економија потоа за финансии. Со напомена дека вредноста на сите станови е многу помала од профитот што „Семос“ на сопругата на претседателот Црвенковски го одстварува само од работата со владата и министерствата на Македонија. Без јавни претпријатија и државни фондови.
vancevtodor "Нецаринетите цигари, со лажни сметки, најпрво биле доставувани во Црна Гора. За полициска заштита на пратката, обвинетите на црногорската влада и платиле околу 300 милиони долари. Потоа, цигарите биле транспортирани во Италија, а од таму се пласирале на црниот пазар во Европа.-тврди обвинителството." Intelco,centarot na shvercot bese MAKEDONIJA,ako edniot krak Crna Gora dokumentirano e 300 milioni dolari,kolku e vkupniot iznos na sleani pari vo dzebovite na tajfata na vlast vo Makedonija, koga ke se dodadat krakovite kon Srbija i Grcija. "Профитот бил толку голем, што по укинувањето на ембаргото за тогашна Југославија, во 1995 година, во борбата за „остатокот на колачот“, биле убиени меѓу 50 до 60 лица." Ovaa pogore ke ti pomogne da razberes deka 50 milioni na Doktorot se za "smeenje".Glavniot sverc se odvival od 1992-po ubistvoto na Mijalkov i padot na vladata na Klusev- pa se do 05.oktomri 2000g koga si "zamina" Miloshevic.
f9 A kolku stanovi mozhat da se kupat so imotite na Shterjo , grupacijata "6" ili onoj Smajl...enski?Ili tie se nad...nebo,nedopirlivi-no sigurno proizvedeni vo centralni komiteti za partiska upotreba.
трендафил
quote:
Originally posted by vancevtodor
"Нецаринетите цигари, со лажни сметки, најпрво биле доставувани во Црна Гора. За полициска заштита на пратката, обвинетите на црногорската влада и платиле околу 300 милиони долари. Потоа, цигарите биле транспортирани во Италија, а од таму се пласирале на црниот пазар во Европа.-тврди обвинителството." Intelco,centarot na shvercot bese MAKEDONIJA,ako edniot krak Crna Gora dokumentirano e 300 milioni dolari,kolku e vkupniot iznos na sleani pari vo dzebovite na tajfata na vlast vo Makedonija, koga ke se dodadat krakovite kon Srbija i Grcija. "Профитот бил толку голем, што по укинувањето на ембаргото за тогашна Југославија, во 1995 година, во борбата за „остатокот на колачот“, биле убиени меѓу 50 до 60 лица." Ovaa pogore ke ti pomogne da razberes deka 50 milioni na Doktorot se za "smeenje".Glavniot sverc se odvival od 1992-po ubistvoto na Mijalkov i padot na vladata na Klusev- pa se do 05.oktomri 2000g koga si "zamina" Miloshevic.
Сигурно добар дел од 2-те милијарди долари спомнати во „Фокус“, на тајните сметки на Бранко Црвенковски во Швајцарија.
intel
quote:
Originally posted by трендафил
Сигурно добар дел од 2-те милијарди долари спомнати во „Фокус“, на тајните сметки на Бранко Црвенковски во Швајцарија.
I 6-te miljardi spomnati vo Dnevnik 2001 za vilata na Ljubco vo Florida.
concrete
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by трендафил
Сигурно добар дел од 2-те милијарди долари спомнати во „Фокус“, на тајните сметки на Бранко Црвенковски во Швајцарија.
I 6-te miljardi spomnati vo Dnevnik 2001 za vilata na Ljubco vo Florida.
Da moj Intel i tie,plus mnogu drugi ....no sega kazi mi iskreno sto imas ti od toa...edit INTEL, drug pat na pauza ..... Ke svatite li veke ednas za sto stanuva zbor ili ste navistina samo FYR-ovci??? Sataniko pena fati objasnuvajki vi nesto , ama malku koj reagira na toa....zatoa i nema MAKEDONIJA , zatoa Makedoncite se denesnite gubavci na Evropa..... Inaku vancevtodor...svercot so cigari ne e od sega i si bese drzaven biznis so Italija , Yugoslavija i belosvetskite Tutunski Korporacii vo koloto. Ova sto se potepaa ovie otposle se samo RESTLOVI koi ostanaa posle zatvaranjeto na dukjanot na ovoj prostor, restlovi za koi se fatija novokomponiranite drzavnici...golemiot biznis zapre so raspadot na YU...duri i nesto pred toa. Socijalata na Italija i Yugoslavija na golemo se finansiraa so del od profitot..no glavnoto otide vo matnite fondovi preku Tobako Korporaciite...pa sega smetaj za koja para se raboti vo toa drzavno podzemje. Daravelski,so se Dzukanovic i site drugi znaeni i neznaeni se samo prizemjeto....:):):)!!! Na mezaninot verojatno znaes koj zivee:):):)!! Ljubco , Brane i drustvo sigurno ne !
intel Steta, Ja nema MARA POPARA. Toj ja znaese ovaa prikaska od A do Sh.
nukleus J a znaat site samo nemozat nishto da napravat.Milijonite shto gi napravi Branko&Co. iako izlegoa delumno vo javnosta nemaat reper kon Vlasite shto se sudska i sekakva druga vlast.Shvercot na cigari i sega momentalno besprekorno raboti so ushte pojak intezitet.Zavrtete malku vo vashite pazari i videte kako biznisot so cigari cveta. Eve ja realnosta: -Od eden kilogram tutun se proizveduvaat 50 kutii cigari ili 1000 parcinja,ako se zeme deka prosecna cena na malku pokvalitetna kutija cigari vo Makedonija e 50 denari od koja za proizvoditelot momentalno se izdvojuva samo 2 denari ili okulu 4% togash poveke od jasno e deka drzavata so davanjeto na koncesii kon odredeni firmi da otkupuvaat tutun po ceni shto se navredlivo niski i perverzno ponizuvacki kon tutunoproizvoditelite go zapocnuva shvercot ushte so samiot otkup na tutunot.Tutunarite so cel da ja "omeknat" sostojbata baraat samo 6% ili samo 3 denari od cenata na kutija cigari shto ne e slucaj skoro nikade vo svetot.Shvercot na drzavno nivo prodolzuva ponatamu so "amin" od vladata koja dava dozvoli istiot tutun da se preraboti i da se prodade vo EU ili poshiroko kade prosecnata cena iznesuva okulu 120 denari za kutija cigari na crniot pazar ili okolu 100 evra za kilogram tutun.Jas ve uveruvam deka zarabotkata od shvercot so droga ne e tolku visoka i e mnogu poopasna od shvercot so cigari shto go pravat site nashi vladi od bivshata YU do deneshnata na SDSM&Co.Znaci zarabotkata od crniot biznis so cigari zavisi direktno od vremeto pominato na vlast vo Makedonija.Toj soodnos bi bil 3:1 za aktuelnata vlast na SDSM so nejzinite sateliti.Tokmu toa e kocnicata za Evro-atlanska integracija kade bi se namalil procentot na dobivka od vakvi ili slicni matni biznisi.Izborite koj trebalo da bidat "fer i demokratski" se samo paravan za prikrivanje na lagite.
concrete
quote:
Originally posted by intel
Steta, Ja nema MARA POPARA. Toj ja znaese ovaa prikaska od A do Sh.
Gresis , ja ima , no ja znae samo od A do B, do Sh=Shuturko ne ni stignala poblisku od 30m. Inaku za nukleus : toa svercot po pazari ala neka im e , ko baksis doaga...ne e toa ni fraktal od slikata...no nikogas veke nema da se povtori ...si otidoa golemite sverceri na drugo mesto...ova sega e veke samo torbarenje....
intel
quote:
Originally posted by concrete
Gresis , ja ima , no ja znae samo od A do B, do Sh=Shuturko ne ni stignala poblisku od 30m.
Ne znaes na koja Mara mislev, aj kje ti postiram nesto ako najdam.
orlak АБЕ МАКЕДОНИЈА АЛО! ЗА МАКЕДОНИЈА! ЗА МАКЕДОНИЈА ЗБОРЕТЕ!!! Втора опомена од администратор: Правило бр. 7. Кога поставувате порака на некоја тема, ве молиме таа порака да биде поврзана со тематиката од таа тема. Доколку при поставувањето на некоја порака се прекрши некое од правилата на овој форум тогаш администраторите или модераторот на соодветниот потфорум можат да ја корегираат содржината на таа порака или целосно да ја отстранат. Воздржете се од поставување пораки целосно напишани со големи ('capital' или 'font size'), целосно здебелени или подвлечени букви, или пак текст кој е целиот во боја. Доколку сакате нешто да нагласите тогаш тоа сторете го со нагласување на еден или неколку зборови, но не и целата ваша порака.
orlak ок! Абе МАКЕДОНИЈА АЛО! за МАКЕДОНИЈА! за МАКЕДОНИЈА зборете!! реков кој тоа денеска го работи шверцот со цигари во македонија а не кој го работел, па сите знаеме кој го работел, се знае државата и точка што толку филозофирате. па тоа се знае дека цигарите, нафтата и алхохолот го работи државата, а кога велам државата се знае владата или партијата на власт со истите или други играчи кои ги имаат истите конекции во соседните земји. пример Цане Суботиќ работеше и со Шутурко и со Даравелски, Георгиевски работеше директно со Ѓукановиќ како и Црвенковски и што толку се потресувате.
orlak денес шверцот со цигари го работи ДУИ преку еден нивни човек по потекло од село Блаце кој е бивши соработник на службата, а за време на конфликтот 2001 беше назначен за шеф на тајната служба на УЧК во македонија или по дефиниција задолжен за контраразузнавање под никот „Кока“. во неговата екипа моментално се неколку јаки играчи од влијателни членови на ДУИ меѓу кои и еден советник во Советот на Град Скопје со место на живеење во Визбегово како што разбрав сега студент на правен факултет во ТЕтово и извршен директор на една маркетинг агенција. плус тука е и еден “бомбаш“ од настаните од 1997 година од с.Сингелиќ кој што има многу јака подршка и моментално е со најјак рејтинг кај Албанците (се разбира во скопско-липковскиот крај) за што и се (привидно) отцепи од ДУИ и формира нова партија со цел да ги собере гласачите на наредниве избори. ако не ми верувате посетете го ресторанот “МИРАКОЛИ“ во Мавровка и ќе ги најдете таму бидејќи тоа е нивната база. еј мој царе мал си ти и ништо не гледаш....
orlak добро а да ве прашам јас сега нешто пошто вие сите зборите за минатиот период и функционирањето на шверцот на цигари и неговите учесници од кои двајца носат “ореоли“ на главите. кој тоа денес и денес и во моментов го организира државниот шверц на цигари? ако не знаете со задоволство ќе ви кажам!!!!!!??????!!! се разбира текстот ќе биде со криптозаштита нананај нај најана нананај нај нај.
vancevtodor Concrete veli:
quote:
Inaku vancevtodor...svercot so cigari ne e od sega i si bese drzaven biznis so Italija , Yugoslavija i belosvetskite Tutunski Korporacii vo koloto. Ova sto se potepaa ovie otposle se samo RESTLOVI koi ostanaa posle zatvaranjeto na dukjanot na ovoj prostor, restlovi za koi se fatija novokomponiranite drzavnici...golemiot biznis zapre so raspadot na YU...duri i nesto pred toa. Socijalata na Italija i Yugoslavija na golemo se finansiraa so del od profitot..no glavnoto otide vo matnite fondovi preku Tobako Korporaciite...pa sega smetaj za koja para se raboti vo toa drzavno podzemje. Daravelski,so se Dzukanovic i site drugi znaeni i neznaeni se samo prizemjeto....:):):)!!! Na mezaninot verojatno znaes koj zivee:):):)!! Ljubco , Brane i drustvo sigurno ne !
Concrete,klopceto se odmotuva poleka citaj: Со знаење на Белград и Подгорица, шверц на цигари во ЕУ за 10 млрд. евра! Вашингтон, 15:43 Државното обвинителство во Аугсбург, Германија, потврди дека меѓу лицата против кои се води деветгодишна истрага за шверц на цигари кој одел преку Србија и Црна Гора, се наоѓа и едно лице од Србија. Обвинителството, како што јави српската редакција на радиото „Глас на Америка“, смета дека се се случувало со знаење и одобрување од властите во Црна Гора и на Србија. Тужбата која државниот обвинител Ханс Јирген Колбе ја подигнал во 2005 година, надлежниот суд до средина на оваа година треба да одлучи дали ќе ја прифати или не. Обвинението е подигнато против тројца Швајцарци, еден Србин, еден Шпанец и еден Германец. Тие се обвинети за шверц на цигари преку Црна Гора, перење пари и организиран криминал, со што Европската унија претрпела штета од 10,2 милијарди евра. „Се се случувало со знаење на властите во Црна Гора и Србија“-изјави за радиото обвинителот Колбе. Во тужбата на јавното обвинителство во Аугсбург се наведува дека еден од обвинетите Швајцарци, на некогашниот министер за финансии на Црна Гора, Предраг Горановиќ му уплатил на сметка во Кипар два до три милиона евра, за извршената „услуга”. Во извештајот на обвинителството стои дека во периодот меѓу 1992 и 1995 година, како и во периодот од 1998 и 2001 година, преку Црна Гора, обвинетите извршиле шверц на цигари,претежно од марките „Марлборо “ и „Винстон”. Нецаринетите цигари, со лажни сметки, најпрво биле доставувани во Црна Гора. За полициска заштита на пратката, обвинетите на црногорската влада и платиле околу 300 милиони долари. Потоа, цигарите биле транспортирани во Италија, а од таму се пласирале на црниот пазар во Европа.-тврди обвинителството. Профитот бил толку голем, што по укинувањето на ембаргото за тогашна Југославија, во 1995 година, во борбата за „остатокот на колачот“, биле убиени меѓу 50 до 60 лица. Најпозната жртва е југословенскиот бизнисмен Владимир Вања Бокан, кој во 2000 година беше убиен со 25 куршуми во Атина. Се претпоставува, дека Бокан бил убиен откако најавил дека е подготвен да објави детали за замешаноста на тогашните власти на Црна Гора и Србија. На прашањето дали обвинетиот Србин е лице од политичките или криминалните кругови на Србија, обвинителот од Аугсбург одговори дека станува збор за лице кое „секако било вклучено во махинациите на властите“ и чие име се споменува во извештајот на истражната комисија на црногорскиот парламент од пред неколку години. Станко Суботиќ Цане Макфакс потсетува дека во извештајот на црногорскиот парламент се расправаше за обвинувањата на Среќко Кестнер, сега швајцарски државјанин, а се споменуваше и името на српскиот бизнисмен со цигари Станко Суботиќ Цане. Среќко Кестнер Во голем дел од печатот на поранешна Југославија пак, како главен креатор на шверцерските канали на цигари и друга акцизна стока за Србија и Црна Гора во деведесетите, се посочуваше името на поранешниот шеф на српскта тајна полиција Јовица Станишиќ-Ледени. Јовица Станишиќ Ледени Тој е хашки обвиненик, но веќе една година се наоѓа на слобода, во Белград, чекајќи продолжување на судскиот процес/крај/воа/б
nukleus A za toa vreme Makedonskite tutunari mirno si sadea tutun i protestiraa po patishtata so cel da im bide isplaten 1% od shvercot na nivniot proizvod.
orlak Ништо ! никој ништо не ми одговара! почнаа да зборват работи кои се историја, а за денешницава ништо,и после биле форумџиииии, до каде стигнавме ништо да не се знае, или само она старсконо, седи пред кооперација, слушни нешто и истрескај го овде.[:(!][:(!][:(!][:(!][:(!][:(!][:(!][:(!][:(!][:(!][:(!]
vancevtodor orlak:
quote:
ок! Абе МАКЕДОНИЈА АЛО! за МАКЕДОНИЈА! за МАКЕДОНИЈА зборете!! реков кој тоа денеска го работи шверцот со цигари во македонија а не кој го работел, па сите знаеме кој го работел, се знае државата и точка што толку филозофирате. па тоа се знае дека цигарите, нафтата и алхохолот го работи државата, а кога велам државата се знае владата или партијата на власт со истите или други играчи кои ги имаат истите конекции во соседните земји. пример Цане Суботиќ работеше и со Шутурко и со Даравелски, Георгиевски работеше директно со Ѓукановиќ како и Црвенковски и што толку се потресувате.
orlak,znaeme koj go rabotel od vtorata polovina na 1992 do oktomvri1995,no kade odele parite od svercot ,sto e finansirano od tie pari, toa prashanje bara odgovor. Potoa orlak,znaeme deka drzavniot sverc od 1996 go vodi Daravelski. Nesto tuka ne e "jasno" Daravelski "beshe VMROvec",a uste ponejasno e kade zavrshuvaat parite,odnosno kolku od parite i vo dvata perioda na shverc se upotrebeni za finansiranje na UCK odnosno OVK. Toa ako mozes da mi go objasnis mnogu ke sum ti blagodaren ,ako nemozes ke ja cekam presudata od Germanija,taa ke kaze se ,sepak orlak desete milijardi evra samo vo krakot Crna Gora se golemi pari.....
orlak
quote:
Originally posted by vancevtodor
orlak:
quote:
ок! Абе МАКЕДОНИЈА АЛО! за МАКЕДОНИЈА! за МАКЕДОНИЈА зборете!! реков кој тоа денеска го работи шверцот со цигари во македонија а не кој го работел, па сите знаеме кој го работел, се знае државата и точка што толку филозофирате. па тоа се знае дека цигарите, нафтата и алхохолот го работи државата, а кога велам државата се знае владата или партијата на власт со истите или други играчи кои ги имаат истите конекции во соседните земји. пример Цане Суботиќ работеше и со Шутурко и со Даравелски, Георгиевски работеше директно со Ѓукановиќ како и Црвенковски и што толку се потресувате.
orlak,znaeme koj go rabotel od vtorata polovina na 1992 do oktomvri1995,no kade odele parite od svercot ,sto e finansirano od tie pari, toa prashanje bara odgovor. Potoa orlak,znaeme deka drzavniot sverc od 1996 go vodi Daravelski. Nesto tuka ne e "jasno" Daravelski "beshe VMROvec",a uste ponejasno e kade zavrshuvaat parite,odnosno kolku od parite i vo dvata perioda na shverc se upotrebeni za finansiranje na UCK odnosno OVK. Toa ako mozes da mi go objasnis mnogu ke sum ti blagodaren ,ako nemozes ke ja cekam presudata od Germanija,taa ke kaze se ,sepak orlak desete milijardi evra samo vo krakot Crna Gora se golemi pari.....
[V][V][V][V][V][V][V][V][V][V] јас реков дека мене ме интересира кој тоа денес го работи шверцот од СДСМ и ДУИ составен од цигари, нафта и алхохол/?[?][?][?][?][?][?][?][?][?][?][?][?][?][?][?]
vancevtodor prasanje za orlak:
quote:
orlak,znaeme koj go rabotel od vtorata polovina na 1992 do oktomvri1995,no kade odele parite od svercot ,sto e finansirano od tie pari, toa prashanje bara odgovor. Potoa orlak,znaeme deka drzavniot sverc od 1996 go vodi Daravelski. Nesto tuka ne e "jasno" Daravelski "beshe VMROvec",a uste ponejasno e kade zavrshuvaat parite,odnosno kolku od parite i vo dvata perioda na shverc se upotrebeni za finansiranje na UCK odnosno OVK. Toa ako mozes da mi go objasnis mnogu ke sum ti blagodaren ,ako nemozes ke ja cekam presudata od Germanija,taa ke kaze se ,sepak orlak desete milijardi evra samo vo krakot Crna Gora se golemi pari.....
odgovor od orlak
quote:
јас реков дека мене ме интересира кој тоа денес го работи шверцот од СДСМ и ДУИ составен од цигари, нафта и алхохол/
shvercot od 1992 pa do deneska e pod isklucitelna kontrolira od SDSM,samo po potreba bile eksponirani ludje od "drugi partii",bidi mi pozdraven ,diskusijata ke ja prodolzime koga ke imame zaednicki interes.
orlak
quote:
Originally posted by vancevtodor prasanje za orlak: [quote]orlak, ako mozes da mi go objasnis mnogu ke sum ti blagodaren ,ako nemozes ke ja cekam presudata od Germanija,taa ke kaze se ,sepak orlak desete milijardi evra samo vo krakot Crna Gora se golemi pari.....
eve za tebe da se zainteresiras malku za svercot na cigari niz makedonija. шверцот го работеа Петте тутунски групи Група бр.1 Марко Милошевиќ и неговиот партнер Влада Треф и Вања Бокан. Половината од количеството цигари се насочувале во Србија, а другата во Зеленика, Зетатранс, Црна Гора. Група бр.2 Мултигруп на чело со Илија Павлов каде биле вклучени и Бранислав Лаиновиќ неговиот партнер Пера Опањиќ, нивен транспортер бил Живко Фашисто од Петрич. Цигарите оделе за Црна Гора. Група бр.3 SPRINTFILD од Лугано, Швајцарија кој ја предводел главниот бос наречен ЕТИЕН чии финансии биле водени од една позната банка од едни острови чии регистрации возат двајца најпознати браќа (Јанковски) во Скопје. п.с станува збор за Млин Балкан и Радио Рим-Малиќи. Цигарите оделе за Црна Гора. Група бр.4 фирмата SUKSEINTERNATIONAL преку еден наш домашен играч Антонио Н. Преку Макошпед и Фершпед – камионски превоз, релација Скопје-Солун-Богородица. Група бр. 5 воздушен трансфер на цигари Скопје-Подгорица- Белград. Го работела исклучиво Домашните служба за безбедност. Еве ти еден извадок од Сл. Б. ...За тутунот пак Шутурко вовел посебни тарифи по деловни партнери па така странскиот транзит чинел 10000 долари од кои 5000 на хартија и 5000 на рака како депозит преку Макошпед кај Слободанка Поповска која пак ги распределувала кај Бузле и Фрле... [8D][8D][8D][8D][8D] а за докторот и неговиот канал е тоа мој vancevtodor ќе почекаш!!!
orlak за дериватите пак еве ви уште еден извадок од Сл.Б. ...квотите за дериватите се правени исклучиво од директорот на Фершпед и тоа во хотелот Јадран во Ск, потпомогнат од личниот бос Шутурко, гаранција и согласност давал лично министерот Фрле за транзит и транспорт низ РМ. Целиот бизнис е воден од седиштето на МУЛТИГРУП во Софија лично од Илија Павлов. Цената на композицијат од воз или цистерните (преку МЖ) била 3000 ГМ на уплатница и уште 7000 ГМ на рака на Штерјо кој после ги распредувал на ФРЛЕ и директорот на царината. Цената по воз изнесувала 165000 ГМ, а доколку имало дневно 2 и повеќе воза (значи композиции на оваа сума се давал рабат од 10 % ако е платено во кеш). Транспортот се плаќал до Миратовац и Ристовац... и како што гледате овија од НП кога беја на власт се имаа во рака и се знаеја, а постапки немаше зошто дотичниве гореспомнати господа беа своевремено жртви на т.н “рекет“ од партијата на власт за искупување на делата...
orlak
quote:
Originally posted by tomislav1978
Иван Тодоров - Докторот, познатиот бугарски мафијаш што беше убиен пред десетина дена, испрал 25 милиони евра од шверц на цигари во земјава со помош на Драган Даравелски, а со знаење на Никола Груевски и Љупчо Георгиевски, додека ВМРО-ДПМНЕ беше на власт, тврди белградскиот неделник „Време“. mestoto vi e u Idrizovo, aramii ste bile otsekogas
И со лично знаење на Бранко Црвенковски, Димитар Бузлески, Илија Иљоски, Љубомир Фрчковски, Штерјо Наков, Стеван Павлески, Ленче Софрониевска, Перо Гошев и итн. а дали томче бидејќи ти ги познаваш состојбите во СДСМ да те прашам едно нешто? Дали Докторот е посредникот на фамозната средба во вилата Биљана меѓу Киро Глигоров и Илија Павлов после атентатот на Кирчо во кој Мултигруп му ги укажува сите замешани прсти во “трагедијата“. и од тогаш Фрле го наеба... немој да ме демантираш, зашто го има во мемоеарите на Кирчота.
vancevtodor orlak:
quote:
eve za tebe da se zainteresiras malku za svercot na cigari niz makedonija. шверцот го работеа Петте тутунски групи Група бр.1 ..... Група бр.2 ..... Група бр.3 ....... Група бр.4 ...... Група бр. 5... а за докторот и неговиот канал е тоа мој vancevtodor ќе почекаш!!!
Orlak koj go rabotel svercot i vrapcite znaat,zato ti napishav: "orlak,znaeme koj go rabotel od vtorata polovina na 1992 do oktomvri1995,no kade odele parite od svercot ,sto e finansirano od tie pari, toa prashanje bara odgovor. Potoa orlak,znaeme deka drzavniot sverc od 1996 go vodi Daravelski. Nesto tuka ne e "jasno" Daravelski "beshe VMROvec",a uste ponejasno e kade zavrshuvaat parite,odnosno kolku od parite i vo dvata perioda na shverc se upotrebeni za finansiranje na UCK odnosno OVK. Toa ako mozes da mi go objasnis mnogu ke sum ti blagodaren ,ako nemozes ke ja cekam presudata od Germanija,taa ke kaze se ,sepak orlak desete milijardi evra samo vo krakot Crna Gora se golemi pari....." Mozebi so ovie potprashanja orlak ke ti "pomognam"da gi razberesh prashanjata od pogore: 1.Kolku od parite od shvercot od 92g do oktovri 95 se upotrebeni za finansiranje na vojnata vo Hrvatska i Bosna ili poednostavno da se socuva Srboslavija ili kako miluvaa da ja narecat "nashite sluzbi i vodaci Jugoslavija." 2.Kolku od parite od 92g do 2oo1g se upotrebeni za finansiranje na UCK. 3.Kolku od parite od shvercot na cigari od 96g do 98g se upotrebeni za promenata na partiskata struktura na VMRO DPMNE Orlak ako "ne gi znaesh" odgovorite,baraj nekoj drug za diskusija.Da ti pomognam da si ja najdesh srodnata dusha ke ti go preporacam Intel toj e od nekoja "uprava",dali od prvata ,vtorata ili petata .... ke se dogovorite. p.s shvercot na naftata e druga prikaska -lokalna Makedonska..... ne gi zamajuvaj ludjeto so nea sega,da odime po red......
nukleus Vo pravo e orlak zatoa shto ne mozesh da go izdvoish shvercot so derivati od cigarite.Toa odi zaedno i e nedelivo.Normalno e Vlavot Shterjo da bide zameshan vo tie raboti ako znaeme shto ushte se prevezuvashe vo cisternite na Fershped osven nafta.Shto mislite deka toa se cisterni i osven "tecnost" nishto drugo ne se prenesuva?Cigarite na Shuturkov glatko se proviraa vo cisternite na Shterjo Nakov i onoj od "Brilijant" mu go zaboraviv imeto koj pokraj nafta,cigari i drugi otrovi prenesuvashe kopani,maslo za jadenje i drugi prehrambeni proizvodi so amin na SDSM&Co. vo sosema bliskoto minato koga "pukna" aferata Brilijant shto beshe zatashkana za 2-3 nedeli.
orlak
quote:
Originally posted by vancevtodor Orlak koj go rabotel svercot i vrapcite znaat,zato ti napishav: Mozebi so ovie potprashanja orlak ke ti "pomognam"da gi razberesh prashanjata od pogore: 1.Kolku od parite od shvercot od 92g do oktovri 95 se upotrebeni za finansiranje na vojnata vo Hrvatska i Bosna ili poednostavno da se socuva Srboslavija ili kako miluvaa da ja narecat "nashite sluzbi i vodaci Jugoslavija." 2.Kolku od parite od 92g do 2oo1g se upotrebeni za finansiranje na UCK. 3.Kolku od parite od shvercot na cigari od 96g do 98g se upotrebeni za promenata na partiskata struktura na VMRO DPMNE Orlak ako "ne gi znaesh" odgovorite,baraj nekoj drug za diskusija.Da ti pomognam da si ja najdesh srodnata dusha ke ti go preporacam Intel toj e od nekoja "uprava",dali od prvata ,vtorata ili petata .... ke se dogovorite. p.s shvercot na naftata e druga prikaska -lokalna Makedonska..... ne gi zamajuvaj ludjeto so nea sega,da odime po red......
мислам дека си во заблуда за употребата на парите од шверцот на цигарите! дефинитивно, еве на пример за Козуф
orlak и зашто никој не пишува освен јас на топиков, ај да ве запознам со шемата на СДСМ и ДУИ за моменталниот шверц на цигарчиња... п.с ...СДСМ го работи преку Богородица-Блаце... , а ...ДУИ преку Деве Баир-Блаце... и толку... да не сакавте појќе.... е немат...[xx(][xx(][xx(][xx(][xx(][xx(]
Strelec S.P.Q.R... Точен ли е насловот на топиков?
orlak
quote:
Originally posted by Strelec
S.P.Q.R... Точен ли е насловот на топиков?
НЕ!
orlak
quote:
Originally posted by nukleus ... го поттикнува SDSM&Co...
мој комрад, СДСМ не го поттикнува шверцот со цигари туку го РАБОТИ! искрено твој TITUS. според S.P.Q.R мотото на СДСМ е следново: "Sapete Pi#249; o meno Quanto Rubiamo? или "Do you roughly know how much we steal?
tomislav1978 Topikov e za 25 miljoni evra so gi ispral Todorov so znaenje na Gvujo-aramijata!
nukleus Koj sega e vo "tajna" koalicija so Bucko za da go isfrli VMRO-narodna od kolosek.Poglednete gi izbornite odbori socineti od po eden "nepartijski" SDSM-ovec/ca,eden "nepartijski" VMRO-DPMNE-ove/ca i dvajca "nepartijski" administrativci koj nikako ne mozat da bidat nepartijski koga se znae koj se vrabotuval vo administracija poslednive 15 godini pa i pred toa.
Strelec
quote:
Originally posted by nukleus
...i dvajca "nepartijski" administrativci koj nikako ne mozat da bidat nepartijski koga se znae koj se vrabotuval vo administracija poslednive 15 godini pa i pred toa.
Држи вода кажаново!:)
orlak
quote:
Originally posted by tomislav1978
Topikov e za 25 miljoni evra so gi ispral Todorov so znaenje na Gvujo-aramijata!
и што знаеш ти за таа работа или лупеташ само колку да се најдеш во муабет... п.с прочитај што вели мојот потпис подоле[:D][:D]
aleksandar_makedonski eve kako stojat rabotite so navodnata koalicija za da se trgnat vmro narodna nastrana (smeski sdsmovski haha) pod silen pritisok od strana na vmro dpmne, za zakonot za izbori, se sluci sostanok so bucko bideki rabotata se zakoci. i na toj sostanok bucko vetil deka ke ima eden pretstavnik od najgolemata opoziciona partija vo izbornite komisii.. grujoski baral da se precizira koja e najgolemata opoziciona partija za da nema manipulacii, pa dogovorot bil deka e onaa koja osvoila najmnogu glasovi na poslednite izbori, a taa e VMRO DPMNE. arno ama koki i vo site videni shemi dosega bucko i ljupco vekem ja smislile semata em kako da go diskreditiraat DMPNE em kako da se koci rabotata so toa sto nekako ke treba da se isturka deka v.narodna e najgolemata opoziciona partija, ama toa da se izvlecka nekako na sednici za da se dojdi do taa teza. ke izlezi nabrzo seto na videlina.. toa se poznati semi videni bezbroj pati do sega, kako na pr. vo prodazbata na elektrostopanstvo, kade sdsm najblago receno si go pikna vo djeb. kako prvo pravi nezavisna komisija za kontrola na cenata, a so toa ja trga vladata i ministerstvoto da nema prietap do pariti i si obezbeduva kontrola vo slucaj koga ke ja zagubi vlasta da go ima elektrostopanstvo vo svoi race i da pravi dar-mar nabeduvajki gi strancite. plus zgora neobjavuvanjeto na dogovorot otvara mnogu spekulacii: koj vo stvari go kupuva elektrostopanstvo i ostanuva momopol, akoj samo figurira (cetirte kompanii se prisutni na slicen nacin uste vo nekolku drzavi vo regionot). sto se' se prodava vo paketot cija cena e smesno niska, i sto uste se ke se prodade denovive na tenderi. i kolkava e provizijata od zdelkata. ete uste eden monopol vo svoi race pokraj cigarite i naftata!!
orlak денес од посабајле седам во спа кафе во беверли со еден мој многу добар пријател-пензионер од познатите УДБА-шки денови и муабетиме малку. некако низ муабетот се нафрли и следнава тема „за цигарите и нивниот проток„ и што се случи. како што и бива кога ќе се сретнат двајца познавачи на состојбите во “секаквите кругови“ во “подземните претпријатија“ во РМакедонија и пошироко се изведе еден заклучок. имено станува збор за организираната шема на организирање на шверц на цигари во кој земаат учество и највисоките државни органи. значи станува збор за сегашноста, време кога на власт е позната умна „власт„. Македонија како транзитна земја за цигарите е доста интересна за Бугарско-Грчко-Српската спрега во која учество земаат многу исфрлени тркачи промовирани од државната власт како водители од сенка. така во бугарија шверцот повторно го договори Докторот (кој беше убиен пред да го реализира замисленото)и даде 5 милиони евра на структури од Македонија да го организираат протокот. од грчката страна тоа се познатите браќа Артемидис кои го држат Солун и делот од Кипар кој го покрива “финалето“ на правење на документи со кои оди конвојот. значи од Кипар документи и комплет логистика, преку Бургас, низ Деве Баир,па Блаце и натака Косово па Црна Гора или пак Србија. од Црна Гора Италија, Белгија и комплет Западна Европа. ЕУПОЛ како европска полиција спроведува истрага ( под оперативно име Мрежа)и во нивниот завршен документ го има сево ова со нагласок дека „службите од горепоменативе земји“ го овозможуваат најдиректно протокот (затоа Бугарите го скинаа докторот за влез во ЕУ). и на крај да не должам многу, за еден месец низ РМакедонија транзит има поминато 70 шлепери, а уште 330 шлепери од Бургас Чекаат да поминат. ова е веродостојно многу. се надевам ако има смена на полициските власти ќе има “финална вечер“ зашто овој податок многу лесно се проверува. има уште многу ама мислам дека ќе ве здоболи глава...
трендафил Западните земји повеќе ги боли тоа што во Македонија има производство на брендови на цигари од големите компании. За волја на вистината тоа производство сега скоро целосно е префрлено од големите тутунски комбинати во условно да кажам „гаражи“. На пример во Арачиново кај нас или Призрен на Косово. Иначе основниот шверц на цигари го прават големите светски компании кои и ги произведуваат брендовите. А нашите се јавуваат како конкуренција на овој шверц. А за шверцот со цигари во СФРЈ по заслуга на Данчо Шутурков главна беше Македонија. Од шверцерски пари тогаш и се исплаќаше тутунот на тутунопроизводителите па и тие беа задоволни. Сега тие пари одат во приватни џебови. Во моментов на Балканот остануваат најмалку 1 милијарда евра од тој шверц годишно. За калокав дел од тоа се имаат изборено „нашите“ криминалци во власта е тешко да се каже. Тука власта не може да бира дали шверцерите се нивни или од опозицијата, затоа што ако го срушат шверцерскиот канал може да се случи тој да се пресели низ некоја друга земја. Мора да се задоволат со веројатно стандардната провизија.