Shto moze da se sluchi..?
Shto moze da se sluchi..?
SpaceLily Ako osoba koja shto zivee vo USA a nema ama bash nikakvi dokumenti,se prijavi vo immigration? Ova go prashvam zato sho od edni prijateli deteto ziveeshe i raboteshe vo USA bez dokumenti nekolku godini i go prijavi clen od negova familija (za inaet)[xx(]vo immigration so ime prezime i adresa i deteto go deportiraja Makedonija na lice mesto bez da go ostavat da se spakova,zemi pari itn itn..znachit go pustija gol pistol.....[xx(]Dali ako nekoj bide prijaven ili ednostavno go fatat moze da mu progledaat niz prsti nekako,dali mozit da podnesit nekakva tuzba,zalba....itn itn?
sasha Po pravilo ne deportiraat odma..Ima period od 30 dena ostavaat za da vidat za sto se raboti...Vo tie 30 dena advokatot na dadenata osoba moze da apelira do.."Court of Appelas" da se kupi vo vreme i da ako moze da se spasi slucajot...No, ako osobata ima napraveno nekoe jako krivncno delo...moze i da go deportiraat odma ..Ne go znam slucajov...za da ti dadam poveke info!
SpaceLily Pa dechkovo nemashe nikakov prekrshok osven to sho imal viza turistichka za 6 meseci,znachit po 6 meseci trebal da se vrati a toj ostana negde 4 godini otprilika.
sasha Vizata e samo za vlez vo USA....sluzbenoto lice na US Customs opredeluva kolku moze dadenata osoba da ostane vo USA...iako e vizata za 6 meseci toa ne e garancija deka on moze da ostane pomalku ili poveke...E sega, ako go prekrsil rokot na prestoj...se prevzemaat merki. No, pazi...ima ogromen broj na Ilegal Immigrants vo USA...i segas ke ima "dupka vo sistemot".. koga luge se snaogaat na sekakov nacin da ostanat tuka makar i ilegalno..ili pak koga vlastite gledaat niz prsti...Shteta sto bil prijaven deckoto, no ne e slucajno zs bil deportiran!
Whitebaby Ne sum slushnala da deportiraat ko ti sho vikash i toa bash onaka za lepe ochi. Sluchaevi za deportacija se vlechkaat so godini i godini po sudovi, e sega ako on predhodno imal reshenie za deportacija toa e druga rabota. A inache da mu dojdat doma op tup i samo da go deportiraat ne sum slushnala do sega. Ima tuka familii so godinishta se vo proces na deportacija i se vlechkaat po sudovi i ushte sedat tuka. Moe mislenje e ili deka vekje imal pravosilno reshenie za deportacija ili imal napraveno nekoe krivichno delo.
wolf_pack
quote:
Originally posted by SpaceLily
...deteto ziveeshe i raboteshe vo USA bez dokumenti nekolku godini i go prijavi clen od negova familija (za inaet)[xx(]vo immigration so ime prezime i adresa i deteto go deportiraja Makedonija na lice mesto bez da go ostavat da se spakova,zemi pari itn itn..
Едно нешто што можам да си помислам е ако тие неговата 'фамилија' го тужиле за кривично дело, на пример ако им дужел пари.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by toni_a
tie "patrioti" novopecheni amerikanski! [:D] Space,daj objasni malku sto pravel 4 god. i kako nemozhel da sredi za legalen prestoj?? lugje se zhenat,deca gledaat i se razveduvaat za toj period. ima razlika golema pomegju USA i DE ,no sekoja sluzhba si ima "odredena ramka" vo koja mozhe i saka/neska da se dvizhi.treba tochno da se znaat okolnostite.treba da se zakachnal prethodno,mozhebi i toj samiot nezael ,a se pojavil vo nekoja "sistema" (mozhe i so samoto istekuvanje na vizata).koga si vekje vo "melnicata" ,mnogu e teshko da izlezesh.se raboti za chista procedura vo sluzhbite koja sekoj sluzhbenik gleda da ja otkachi po najbrz nachin.... siguren sum deka posle "fakjanjeto" ne go deportirale za 2-3 saata! kazhi malku povekje... takvi raboti planski se pravat..."prestoj" itn. -izgleda bil ostaven totalno sam,bez nikakvi poznati i kontakti...
Ne e toa nisto cudno sto mu se slucilo. Takvi ima na milioni. Vizata trae 6 meseci, moze da ja prodolzis na uste 6 maksimu. cim ti istekne, ako ne najdes rabota ili skolo ili se prijavis za azil (koj nema da ti go dadat i ke te deportiraat) stanuvas ilegalen. Od pred nekolku godini, da bides ilegalen a najlosa opcija. Ako si ilegalen do godina dena ke ti zabranat odprilike 3 godini da vlezes pod bilo kakov uslov vo USA. ako si nad godina, 10 godini zabrana za vlez pod bilo koj uslov. A deportacijata e vednas. Sega sekoj moze da se prijavi za "cancellation of removal" no toa e eptem tesko. Toa go davaat samo na lugje koj 10 godini ziveele vo USA bez nikakov problem, plakale porezi i slicno i se od "good moral character", ili pak na nekoj kade deportacijata ke go ugrozi negoviot zivot zatoa sto ke bide gonet politicki ili religiozno.
profa Pa i zavisi so ke bara vo imigracijata spejsu.Ako bara azil onda ke go deportiraat.Site so pobarale azil vo posledno vreme a ne si gi povlekle aplikaciite duri i odkako se ozeniija za da se sredat pak gi deportiraa zatoa so ne si gi povlekle dokumentite.Znaci da baras azil e mnogu losa opcija,zasto navistina nemas osnova za toa,na kakva osnova bi baral azil,i Amerikancite ne rastat na drvo.A da pobara viza togas ke bide vo status nekoe vreme i nemoze da go izbrkat dur ne mu vozvratat za konecen odgovor.E sega ,drugi da go prijavat ili detevo da go fatat na ulica(so e mnogu mala verojatnosta) togas ke go deportiraat.Bi bilo epten degrediracki za Imigricaijata Americka da prai takvi propusti,nikoj posebno ne imigraciono biro bi sakal da ima publicitet na "lesna,neozbilna institucija" EDIT: Nemam cueno za nekoj faten ili prijaven a ne izbrkan dosega.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by profa .E sega ,drugi da go prijavat ili detevo da go fatat na ulica(so e mnogu mala verojatnosta) togas ke go deportiraat.Bi bilo epten degrediracki za Imigricaijata Americka da prai takvi propusti,nikoj posebno ne imigraciono biro bi sakal da ima publicitet na "lesna,neozbilna institucija" EDIT: Nemam cueno za nekoj faten ili prijaven a ne izbrkan dosega.
Toj sto prijavuva prijvauva adresa i obicno rabotno mesto. Fakanjeto e mosne lesno. Ke dojdat na vrata i ke te pobaraat. Nekade mora da spies. Ako ne ke se rasprasaat okolu kade odis na rabota i slicno. Za da ostanes 4 godini vo USA mora da imas prihodi od nekade znaci rabota (na ilegala). Sega, ti moze da izbegas na zadna vrata ama na rabota ne ke mozes da se vratis . Bez pari kade ke odis? Mnogu se mali sansite pak da najdes (na crno ) renta (posto baraat da proverat kreditna istorija i slicno ) a pogotovo tesko da najdes rabota pak na crno i toa za kratko vreme. Vo sekoj slucaj treba kompletno da prekines kontakti so site okolu tebe zatoa sto nekoj od niv te prijavil. Prakticki ako nekoj te prijavi, odbrojani ti se denovite.
dejan Mnogu se strogi za takvi raboti na zapad SpaceLily. Posebno sega, zemji kako Amerika imat premnogu imigranti i toa ne go sakat, za toa ke barat sekoj razlok za da gi depotirat lugjeto.
zlotty_co_380 Moze , se se moze, moze slobodno da ostani vo koja bilo drzava bez razlika dali e USA, Asutralia ili kade bilo. Se e vozmozno , samo treba dobra pricina i sekako advokat ne ti treba. Ako bese Australia slucajot mozev da ti pomognam no ova e Amerika i nemzoam nisto da storam od tuka, tuku soveti mozam da ti dadam samo. Ako go vratile vejke e predocna, a ako se ceka da se vrati moze da ostane. Ako go prijavile rodninite, neka gi prijavi i on niv, deka go maltertirale i tepale. Slucajot moze da zavrsi i na sud taka da moze da se prolongira negovoto vrajkanje t.e. deportiranje a vo koris ke bide on ako ne prekrsil nieden zakon vo USA , togas sansite da ostane se golemi.
dejan Ama ke treba da ima dokazi deka bil maltretiran, doktori i se.
wolf_pack
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
a vo koris ke bide on ako ne prekrsil nieden zakon vo USA , togas sansite da ostane se golemi.
Тоа е голем закон за прекршување од 2001 па наваму. За жал на другар ти, тука само арчење пари на некој ептен добар адвокат може да му помогни. И не е прв случај јас на пример да го видам, многу Македонци од тука ги вратија назад со таква позадина, као турист дошол ама за несреќа негова после 2001 :(
toni_a tie "patrioti" novopecheni amerikanski! [:D] Space,daj objasni malku sto pravel 4 god. i kako nemozhel da sredi za legalen prestoj?? lugje se zhenat,deca gledaat i se razveduvaat za toj period. ima razlika golema pomegju USA i DE ,no sekoja sluzhba si ima "odredena ramka" vo koja mozhe i saka/neska da se dvizhi.treba tochno da se znaat okolnostite.treba da se zakachnal prethodno,mozhebi i toj samiot nezael ,a se pojavil vo nekoja "sistema" (mozhe i so samoto istekuvanje na vizata).koga si vekje vo "melnicata" ,mnogu e teshko da izlezesh.se raboti za chista procedura vo sluzhbite koja sekoj sluzhbenik gleda da ja otkachi po najbrz nachin.... siguren sum deka posle "fakjanjeto" ne go deportirale za 2-3 saata! kazhi malku povekje... takvi raboti planski se pravat..."prestoj" itn. -izgleda bil ostaven totalno sam,bez nikakvi poznati i kontakti...
FireDevil Epa jas znam luge fateni preku granica kaj sho begaat i sega momentalno se vo usa rabotat i se vleckaat po sudovi i se branat od sloboda gi znam 2-3 luge taka pa negde okolu 30 000 dolari imaat spruzeno za 2-3 godini po sudovi po advokati ali se na sloboda i nikoj ne gi goni duri se na sud za to...:) pa sea kako sho bilo ne znam tocno inache koj i da go fatat Immigration sedi okoli mesec dena v zatvor da si odraboti i obicno baraat kaucija za da se brani od sloboda ako imash nekoj da ti plati nakaj 10 000 dolari ili 20 000 dolari ke ti dozvolat da sedish vo usa i da se branish od sloboda ..