Koj saka lokumche?!
Koj saka lokumche?!
dalila Mi teknuva, porano baba mi imashe stalno doma lomum, i toa od onoj so mnogu orevi vnatre...mmmmm[:)] Sega nemam oddamna takov sretnato, sve se ili bez nishto vnatre ili trchi, trchi orevche [xx(]
dada Sani Vo poslednata "pratka" od Mk imav LOKUM PLETENKA od A.D. "Evropa" za koga kje mi ide profa na gosti da imam sto da go pocastam so kafeto:))
RaGeAnGeL a mene ne mi dade:(((
Goran-Skopje Neeeeeeee?, c c c...ah be...[^]
dada Sani
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
a mene ne mi dade:(((
Tebe arno kafe so ne zaboraviv da ti dadam, traj si[:D]
dalila Eve recept, pa mozhe koj saka i sam da si napravi[;)]
Lokum
[IMG]http://i2.tinypic.com/rbmslw.jpg[/IMG] 1,5 kg shekjer 1,2 l voda 250g skrob 125g brashno 1 limon, 8 kapi esencija so miris na ruzha 50g bademi Shekjerot se preliva so 700g voda i se vari gust sherbet. Vo drug sad se raznatuva skrobot so ostatokot od vodata.Se sipa vo sherbetot so neprestano meshanje.Se vari se dodeka smesata ne pozhne da pagja od lazhicata.. Povremeno se trga od oganot za da ne zagori.se dodava sokot od limon.Koga kje se vidi dnoto od sadot se trga od ogan i se dodava eksencijata i bademite isecheni na livchinja. Pogolem sad se machka so zejtin i se sipa vrelata smesa do debelina na 3 santimi.Se poravnuva so nosh i se ostava da se stegne 24 chasa.se sechat parchinja 2cm x 4cm.Se uvalkuvaat vo shekjer vo prav izmeshan so skrob i se redat vo kutija.
RaGeAnGeL nisco ...ke moram pak da dojdam da me precekas po site adeti :)))))))
Lidija Lokumi ama bez nisto v natre najubaj mi se, od Lerin na vremeto e subaj bea.