Razvoj na bebinja po mesec
Razvoj na bebinja po mesec
Sunshine 1 Mesec Fizichki: pravi refleksni dvizhenja so race i noze, gleda do 25sm dalechina, se zagleduva vo predmeti no ne pruzha race, obozhava 'kozha na kozha' dopir Psihichki: plache ako ne i se posvetuva vnimanie, pochnuva da razviva chustvo na sigurnost so najbliskite(mama/tato) Komunikacija: rani znaci na guganje (najchesto vo ovoj period samo gu), reagira na glasovi i saka koga i zboruvaat. Drushtvenost: go raspoznava glasot na najbliskite (mama/tato) i na kratko se zagleduva vo nivnite faci i grimasi. 2 Meseci Fizichki: poleka se opushta i pomalku e vo grch, ja podiga glavata do 45 stepeni agol, pochnuva da gi otvara rachinjata, prati predmeti koga se dvizhat levo-desno/gore-dole. Psihichki: pochnuva da povrzuva raboti (ako placham kje me naranat i slichno), saka zanimacija i obozhava predmeti vo crvena i zholta boja. Komunikacija: guga povekje, gu-gu, ga-ga, a znae od vreme na vreme i da ispushti po nekoj piskav glas Drushtvenost: studira likovi i grimasi, pochnuva da se smee i raspoznava raspolozhenie kaj najbliskite 3 Meseci Fizichki: gi tegne nozete i racete i skroz gi ispravuva, se vrti na strana, ja isprava glavata na kratko, drzhi igrachki na kratko, si igra so racete. Psihichki: gi naogja racete i nozete, uchi akcija-reakcija Komunikacija:guga povekje i pochnuva da koristi povekje samoglaski, plache razlichno vo zavisnost od toa dali e gladna, umorna ili vreme e za menuvanje pelena Drushtvenost: gleda vo ochi, se smee, pravi razlika pomegju mama/tato i nepoznati, prestanuva da plache koga mama/tato se vo blizina
Sunshine 4 Mesec Fizichki: dava otpor so noze, se vrti od grb na strana, ja podiga glavata, pochnuva da pruzha race po igrachki i predmeti Psihichki: pochnuva da istrazhuva i se ja interesira Komunikacija: koga guga ja menuva formata na usnite za razlichni zvuci, pravi balonchinja od plunka Drushtvenost: se smee koga ja golicaat, pruzha race koga saka da ja zemat i saka da i zborat 5 Mesec Fizichki: se vrti od grb na stomak, si gi fakja i si igra so stapalata, podava igrachki/predmeti od edna vo druga raka Psihichki: se buni koga nesto ne i se svigja (ja butka rakata koga i se brishe nos) Komunikacija: gu-gu i ga-ga stanuvaat baaa, maaa, aaaaa, taaa i pokushava da imitira zvuci Drushtvenost: ja vrti glavata prema toj shto zboruva i se zagleduva vo dvizhenjeto na usnite dodeka i zboruvaat.
VeGaS
quote:
Originally posted by Sunshine ... Drushtvenost: ja vrti glavata prema toj shto zboruva i se zagleduva vo dvizhenjeto na usnite dodeka i zboruvaat.
Isto e i za mushki bebinja? [:)] jk [;)]
Sunshine
quote:
Originally posted by VeGaS
quote:
Originally posted by Sunshine ... Drushtvenost: ja vrti glavata prema toj shto zboruva i se zagleduva vo dvizhenjeto na usnite dodeka i zboruvaat.
Isto e i za mushki bebinja? [:)] jk [;)]
he he he, samo tamu primeti? :) od pochetok temava e pishuvana vo zhenski rod. Inache ne e isto za mushki bebinja, poshto zhenskite bebinja pobrzo sozrevaat i uchat stvari vrati se eden mesec unazad za mashko.
VeGaS Ovde vozvrakjash udar za statijata deka muskite se pointelegentni? [;)]
Sunshine
quote:
Originally posted by VeGaS
Ovde vozvrakjash udar za statijata deka muskite se pointelegentni? [;)]
ne sum prochitala toa...ne treba statii da se chitaat za da se znae koj e pointelegenten :) inache ne se shalam...opshto poznato e deka 90% od devojchinjata pobrzo prooduvaat, prozboruvaat itn.
Mona Lisa Jas mislam deka Sunshine e pedagog.[:D] Taka li e ili gresam?
SpaceLily Vnukami imat sega tri meseci i vaka ko sho mi kazvat mojve bash se ponashat ko sho imash napishano Sunshine:)i vo pravo si za to deka zenskive mnogu pobrzo sozrevaat od maskive:)
Sunshine
quote:
Originally posted by Mona Lisa
Jas mislam deka Sunshine e pedagog.[:D] Taka li e ili gresam?
de me nadje [:D] imav golema zhelba za pedagog, ali sticajem okolnosti zabegav na skroz druga strana.
Mona Lisa Абе се гледа љубовта нема што тука.[:)]