Uzas: nov pad na industriskoto proizvodstvo vo MKD
Uzas: nov pad na industriskoto proizvodstvo vo MKD
Makedon Deneska na ekonomskite vesti na Sitel i A1 ja soopstija novata vest od zavodot za statistika, deka za prvite 3 meseci od 2006 godina, industriskoto proizvodstvo e namaleno za 16% vo odnos na lani.
VeGaS Tek sea da vidish koa kje dobijat SDSM ushte eden mandat shto kje bide! [}:)]
Makedon
quote:
Originally posted by VeGaS
Tek sea da vidish koa kje dobijat SDSM ushte eden mandat shto kje bide! [}:)]
Znam, UGANDA ke bide [V]
toni_a jas mislam deka devalvacija na denarot ke ni donese potrebna industriska mokj i pobaruvachka(od stranstvo)! taka ke trgne napred ekonomijata vo MK. [:D]
f9 Da ,samo devalvacija na denarot ke gi napravi Makedonskite proizvodi konk*rentni so Kineskite.Predlagam 10500% devalvacija.(Samo da raboteshe ekonomijata taka,ama pusta taa taka ne raboti) Chare e "inovacija i visoko kvalitetni proizvodi".Toj shto ima pari ne gleda poevtino-tuku pokvalitetno i poinovativno i e spremen da plati za toa. Toni ti si vo Germanija i barem treba ti toa dobro da go znaesh...i jas go znam shto sum nekade okolu 12000 KM od Germanija,no bukvalno narachuvam Germanski proizvodi koj se mnogupati poskapi od bilo koj drugi ,no se visoko kvalitetni i ama nikogash nemale bilo kakov pad vo kvalitetot,isto i Japonskite i Amerikanskite.Malkumina znaat no Japonskiot chelik za nozhni alati e najdobar na svetot i toa pokraj ona poznato uvezuvanje na ruda vo Japan i negovoto skladiranje vo moreto.
toni_a Japonche za sto ne go biva?? [:D] nesvatlivo e ova nashevo.2mil. narod da nemozhat da sredat 200x200km! edna naselba tamu po gradovite nivni...[:(]
concrete Ke ja bide , ke ja bide Makedonija , SAMO TREBA PRVO DA NE JA BIDE !!!!! Poglednete od toj agol , togas se sogleduva logikata na seprisatnata nelogicnost...
ZooGraf "inovacija i visoko kvalitetni proizvodi". Toa stoji, megjutoa potrebno e svetskiot pazar navistina da gi percepira makedonskite proizvodi kako takvi. Za da se sluci toa treba dve raboti: 1) Proizvodite da bidat navistina kvalitetni 2) Pazarot da gi konzumira istite. E sega koga nekoj ke vide "Made in Germany" momentalna pretpostavka e deka se raboti za kvalitet za koi lugjeto se spremni da platat ekstra. Ova vazi i za firmi, ne samo zemji. Postoji cela nauka kako na potrosuvacot da mu nametnes "Brand recognition". Koga nekoj ke vide "Made in Macedonia", se raboti za totalna nepoznatica. Edinstven nacin nekoj da bide motiviran voopsto da go kupi nasiot proizvod, e preku cenata i samo cenata. Ako navistina imas kvalitet cenata ke odi nagore. No vo sekoj slucaj mora da zapocens eftino, i tuka megju drugoto spagja devalvacija na denarot. Japonija tamo od 1945 pa se nekade do krajot na sedumdesetite imase percepcija deka proizveduvale eftini gluposti. So tek na vreme lugjeto se ubedia deka se raboti za vrven kvalitet vo odnos na bilo koja alternativa. No ovoj proces/percepcija traese dolgo, dolgo vreme. Deneska istiot fenomen se slucuva so Kina. Tie isto taka sega proizveduvaat eftini raboti. No so tek na vreme lugjeto sfakjaat deka kvalitetot ne im e los. Taka naprimer ako f9 treba da mu ja misli dali da kupi germanski nozevi koi se pet pati poskapi, no da recime traat mozebi samo tri pati povekje, racionalnoto odensuvanje bi bilo da izbere kineski nozevi. Posebno sto razlikata na kvalitetot pomegju kineskite i germanskite nozevi ke bide se pomala.
f9 Ova ti shto go velish mozhe da se pravi vo zemji so golema populacija,no ne vo zemji kako Makedonija so minorna populacija. I koj veli deka nemame primeri za uspeshni firmi koj se poznati po kvalitet.Ima no nivniot broj e mnogu mal i e incidenten za da se reche deka go prestavuvaat Makedonskoto proizvodstvo.No sepak takvite uspesi se patokaz za toa kade treba da se dvizhi ekonomijata.Makedonskite proizvodi se veke dovolno eftini na pazarite.Bar jas imam zabelezhano deka cenata koja ja postignuvaat e poveke rezultat na nadgradba na procentite na mnogute posrednici.Nekoj ceni se duri i tolku smeshno mali shto na kupcite im izgleda neverojatno i duri i somnitelno...ta nekoj se prashuvaat da ne e Makedonija vo Rusija vo blizina na Chernobil?-ta prodavaat tolku eftino.
concrete Moze li nekoj da nabroi na prsti na dvete race proizvodi od Makedonija...ama realno od Makedonija...ne avtobusi proizvedeni od MAN & Co. , a samo sklopeni vo Makedonija ili ona lon textilot????? Znaci da nema nema ogromen procent na uvezeni surovini i energija....!!! Togas da pocneme muabet okolu devalvacijata, koja ako se realizira..ke bide posledniot klinec vo kovcegot na MKD.....
ZooGraf Nekoj ceni se duri i tolku smeshno mali shto na kupcite im izgleda neverojatno i duri i somnitelno... Interesno, mozes li da mi dades eden primer? I kolku mislis deka toa tvrdenje stoi generalno? Na primer sekogas koga ke otidam vo Makedonija zabelezuvam ogromna kolicina na uvozna roba - duri i tradicionalni raboti za koj znam deka imame kapacitet - na primer hrana. Vakvi raboti ne bi trebalo da ima. ..jas imam zabelezhano deka cenata koja ja postignuvaat e poveke rezultat na nadgradba na procentite na mnogute posrednici.. Se razbira, no ova vazi za bilo koj proizvod, bez razlika od porekloto.
Satanico Pandemonium Makedonija ne bi trebalo da ima problem da izvezuva. So ili bez brand. Nie sme dva milioni lugje, da kazeme 10 000 dollari po glava da se izvezuva toa e 20 milijardi dolari. Batali taa drzava koja 20 milijardi nemoze da plasira vo svetot. Na primer edna Germanija ima 1.1 TRILION dolari izvoz poveke od 50 pati 20 milijardi i pak im raste neverojatno mnogu izvozot. Vo Amerika, vo obicni prodavnici covek da se zgrane e koga ke vidi patlidzani od Holandija, ili Israel, jabolka od Cile. Samo Amerikasnkiot pazar e ogromen zaradi enormnata potrosuvacka i kupovna mok. 20 milijardi samo vo Amerika lesno se plasiraat. Amerika sekoja godina uvezuva 2 trilioni doalari! Samo nekolku lanci na prodavnici da se fatat vo Amerika, nivnite menadzeri donesat vo Makedonija i celoto zemjodelsko proizvodstvo moze da se plasira vo Amerika i nikoj da ne oseti vo US deka od Makedonija kupile nesto. Normalno, mora da se raboti na toa, od ambasadorot vo US , pa do vladata nasa i zemjodelcite da bidat spremni na takvo proizvodstvo i rokovi. Vtoro, deneska vo svetot od razvienite drzavi samo Japonija i Germanija se manufacturing (proizvodstvo) orientirani ekonomii. Site drugi se bazirani na service. Amerikanskata ekonomija, samo 15% e proizvodstvo na proizvodi. I toj procent se namaluva. Makedonija ako saka da go fati vozot treba da se orientira vo tie oblasti. Na primer, vo Makedonija moze lesno da se vrsi outsourcing, softver, pa na primer medicinski uslugi koj se enormno skapi na zapad a vo Makedonija bi mozele mnogu poeftini da bidat. Vprocem Irska se razvi taka, zaradi poznavanje na jazikot (angliski) i imanje na visoko kvalifikuvana i eftina sila mnogu kompanii se preselija ednostavno tamu. Bitno e samo da se insistira na standardi. Banki mozat da se otvorat kako Luksemburg i Kipar sto imaa kade na primer potekloto ne bi se baralo (edna prednost na primer sto sme nadvor od EU!) tolku striktno... mnogu raboti. Za mala drzava toa ne bi trebalo da bide problem. Edna Germanija mora da ima "brand" ako saka 1 trilion dolari da i prodolzi da raste. Nie, so relativno mala organizacija bi mozele bar suficit da imame a ne sramoten deficit od poveke milijarda dolari! Na Slovencite im raste izvozot so dvocifrena brojka, tie se slicna golemina i izvezuvaat okolu 20 milijardi dolari godisno a ne vazat bas nesto za visoko kvalitetni proizvodi, nitu pak nekoj koga ke vidi Made in Slovenia znae kade e taa drzava. Ednostavno vo ogromnoto more na konzumerizam na zapad, Makedonija kako mala drzava ne bi trebalo da ima problemi da izvezuva. Od tuka, uste pogolema e nasata sramota da sme drzava vo koja 1.5 milijardi se izvezuvaat samo a 2.5 milijardi uvezuvaat.
toni_a celata rabota znachitelno bi se podobrila ako vo prva linija se obide MK da go zadovoluva svojot sopstven pazar so sopstveni proizvodi.koga bi zapochnal eden vakov proces mislam deka ima mozhnost za ponatamoshno razvivanje... imame drug topik po forumot(politika) kade sto se razgovara za ukinuvanje na akcijata "kupuvajte makedonski proizvodi"... realnite napori za podobruvanje na sostojbata se vistinski smeshki,duri "naporot" ide vo sprotivna nasoka. isto vo celava diskusija e vazhno deka vsushnost ne govorime za 2mil. rabotosposobni!!! govorime za 2 mil potroshuvachi i 1.3mil rabotosposobni.
toni_a smeshno e navistina! na takvi mali brojki da nema nikakov uspeh!! pa dovolno e 3-4 golemi firmi da INVESTIRAAT (ne da kupat ili sl.) i znachitelno ke se podobri celata situacija. 15god. nemaa mozhnost edna firma da donesat??
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Makedon
Deneska na ekonomskite vesti na Sitel i A1 ja soopstija novata vest od zavodot za statistika, deka za prvite 3 meseci od 2006 godina, industriskoto proizvodstvo e namaleno za 16% vo odnos na lani.
Makedonija ima moshne malo proizvodstvo. Prakticki i da nema firmi koj nesto proizveduvaat vo pogolem obem. Od tuka i padot na industrijskoto proizvodstvo, dovolno e par pogoni od bilo koj pricini da ne rabotat i proizvodstvoto da padne za dvocifren procent.
f9 Jas zboruvav za proizvodi koj veke se izvezuvaat od Makedonija.I poveketo od niv se so smeshno mali ceni.Makedonija predimno izvezuva zemjodelski proizvodi.Vo svezha sostojba vo pazarite bliski i vo konzervirana na podalechnite pazari.Troshocite za transport po kolichina i volumen se mnogu pogolemi od bilo koja tehnichka roba,a nad seto toa se nadograduvaat edna duzina taksi i troshoci za poteklo,kvalitet,atesti,proverki i shto li ne drugo.Koga nekoj ke reche deka idninata bila vo zemjodelie,e togash znam deka nishto ne znae.Zemjodelieto vo deneshni uslovi e eden vid na reprodukcija bez uvoz.Zemjodelieto so svojot kapacitet da go obezbedi domashniot pazar so proizvodi e odrzhuvach na izvozot na industriskite proizvodi.Kaj nas ne e problem zemjodelieto i proizvodite i cenite na domashniot pazar.Kaj nas e problemot vo katastrofalniot pad na industriskoto proizvodstvo.Problemot e vo toa shto ne napravi ovaa drzhava od firmite zagubari -industriski izvoznici,tuku gi ispolna biroata za vrabotuvanje. Mislam deka ovoj problem mozhe da se vidi od Avion,ne treba nekoja ekonomska nauka.Zatoa i predlozhiv mrtvite kapaciteti da se na visoka danochna stapka.Toa ke gi napravi sopstvenicite da gi aktiviraat ili da gi prodavaat.
ZooGraf Da se nadovrzam na mojot prethoden post. Ovdeka se najnovite podatoci za nadvoresnata trgovija: http://www.stat.gov.mk/pdf/2006/7.1.6.02.pdf Uoclivo e deka hranata e okolu 10% od uvozot. Hranata isto se izvezuva, no razlikata e skoro 200 milioni. Vkupniot uvoz na hrana e nesto pomalku od 350 milioni $. Ova e poprilicna suma za Makedonija. Pa zarem nemame kapcitet da imame barem tuka suficit? Ili barem balans?