Kifli,bureci,lisnato testo,piti,komati:)
Kifli,bureci,lisnato testo,piti,komati:)
SpaceLily Lisnati Kiflici Obrok za 4 Osobi Potrebno: 2 Zolcki 2 Fildzana Zejtin Kvasec 1 Jogiurt i 1 Casa Mleko Se mesi testoto od site namirnici sto se navedeni gore i se podeluva na 24 topcinja. sekoe topce se razviva vo mala Kora i istata se premackuva so Margarin. Se spojuvaat po 5 takvi Kori, i se stava vo Frizider, dodeka site Kori ne se spojat, pa potoa se vadat spoenite Kori edna po edna a se pravi od sekoja po edna golema, od nea se pravat kiflici.Vaka napravenite Kiflici se ostavaat da stojat 2 casa i se pecat.
SpaceLily Burek 1 pakovanje suv kvasec 1/4 kg ml mlaka voda 1/4 g seker 3 1/3 kg od pripremenoto brasno 1/2 g sol 3/4 kg mlaka voda 1/2 rastopen margarin Dodatok 9 jajaca ( malku izmateni ) 1/2 kg izdrobeno feta sirenje 3 kocki rastopen margarin Margarinot se rastopuva vo golem lonec ) broj 15-16 = i se stava na strana. Se priprema kvasecot so 1/4 kg mlaka voda i 1/4 g seker. I toa se stava na strana. Se prosejuva brasnoto i se dodava solta vo golema vangla, pri toa se ostava dupka na sredinata. Se dodava pripremeniot kvasec vo toa. Se mesi racno i poleka so sporo dodavanje na mlakata voda. Se mesi taka testoto se dpdeka ne pocnat da se formiraat meuri po testoto. ( od prilika okolu 10 minuti ). Se deli testoto na 14 isti parcinja, i se pravat krugovi., i se pokrivaat so krpa i se ostavaat da stojat okolu pola saat. Se rastopuva 1/2 margarin vo lonec. Se razvlekuvaat kori od 4 topcinja , se stavaat edna preku druga, pri toa se macka sekoja kora so rastopen margarin , osven najgornata. Se ostav da stoji, pa se stava na poprskana so brasno podloga, malku pogolema od dnoto na tavata kade ke se pece. Se stava vo tavata i se podmackuva vrvot so rastopen margarin. Se izmatuva dodatokot ili filot i se poprskuva po kraevite na tavata. Sega se razviva kora sto mozes potenko, se poprskuva so margarin, i poleka i slobodno se nabira, pa se izdolznuva korata so blago vlev+cenje na istata. Se pocnuva od centarot na tavata, se dodava filoti se pravi kako kotur. Se potoruva procesot i so ostanatite topki se do krajot na tavata. Se poprskuva so ostatokot od margarinot. Se pokriva so cista krpa i se stava Burekot so tepsijata nad vrela voda da stoji okolu 20 minuti i potoa se stava da se pece na 300 stepeni okolu 45 minuti dodeka ubavo ne pocrvenee.
SpaceLily Pita Pizza Obrok za 4 Osobi Potrebno: 500g kori 3 Jajca 1 Casa Zejtin 1 Jogurt 1 Casa Brasno 1 Pecivo Kecap Sitno iseckana Salama Oregano Susam Se delat #189; kg kori na dva dela da bi se dobie dva rolata. Na sekoja kora se stava kecap, seckana salama, oregano i se motaat Korite vo Rolat. Rolatot se premackuva so istiot fil i se poprskuva so susam, isto se postapuva i za drugata polovina na korite. rolatite se pecat vo dobro zagreana rerna i koga ke se ispecat se secat na malku podebeli krugovi.
SpaceLily Pita so sirenje Sostojki: 500 g kori, 200 g kaskaval, 500 g sirenje, 7 jajca, 100 g puter, 1/2 casa kisela voda, 1 casa jogurt Nacin na spremanje: Se matat 6 jajca, puterot, izdrobenoto sirenje, kaskavalot koj e iseckan na sitni parcinja i jogurtot. Vo namackan pleh se redat korite i se filuvaat so filot. Se sece pitata i se preliva so izmateno jajce i kisela voda.
SpaceLily Veligdenski leb (Taman blizit Veligden) 700 g brasno 1/2 margarin rastopen 4 lazici seker 1/2 lazica zejtin 2 lazici sol 250 ml vrelo mleko 4 paketcinja suv kvasec 2 izmateni jajca za preliv 12 izmateni jajca Susam Se priprema tepsijata za pecenje, moze cetvrtasta ili okrugla, se namackuva so margarin-potrebno e tepsijata da bide podlaboka zatoa sto testoto narasnuva. Se priprema kvasecot po upatstvoto. Se stava brasnoto i se pravi dupka na sredinata.Se stava sekerot i solta vo dupkata. Se stava malku od vreloto mleko i dobro se izmesuva so raka.Se dodava; margarinot, zejtinot, se prodolzuva so mesenjeto so raka dodavajki po malku brasno od strana. Se stava kvasecot na sredinata, pa jajcata, se odednas, i se prodolzuva so mesenjeto i se dodava ostatokot od mlekoto, koristejki go celoto brasno sto e ostanato. Testoto mora da bide pomeko, nikako tvrdo. Se vadi testoto na masata bez upotreba na brasno. Sega se mesi uste 15 minuti. Se koristi malku zejtin na masata ako e potrebno odnosno ako testoto se lepi. Se stava testoto vo podmackana tepsija, se pokriva i se ostava da stoi na toplo 3 saati. Se probusuva testoto, pak se pokriva, i se ostava uste 1 saat na toplo mesto.se namrsuva masata i se rgnuva testoto. Se deli po potreba; Se pravi pletenka ili vekna ili golemi krugovi.Se ostavaat da nadojdat okolu 30 minuti na toplo mesto.Se premackuvaat so 2 izmateni jajca. Se poprskuva so susam po zelba. Se pece na 300 stepeni okolu 1 saat dodeka ne potemnee. Ako porimenee mnogu se koristi folija kako zastita da ne izgori vo poslednite 15 minuti od pecenjeto.
SpaceLily Kor Pide (Koravo Pile) Se zamesuva testo od 8 soljici kafeni pcenkarno brasno i 4 soljici kafeni psenicno belo brasno, se dodava malku voda kolku da se zamesi poretko testoto, malku sol, malku zejtin i se pravi kora tenka eden prst. Taa kora malku se zapecuva vo rernata na 220 stepeni kolku da pocrvenee i vrz nea se stava masa napravena od 1 kg spanak svaren i ispasiran. Vrz spanakot se posoluva malku od pcenkarnoto brasno i se pece vo rernata dodeka ne pocrvenee poprskanoto pcenkarno brasno odozgora. Se vadi od rernata i se ceka dodeka ne se oladi pa se sece na parcinja i se sluzi so kiselo mleko ili jogurt . [img]http://www.mama-stina.de/assets/images/kor_pide.jpg[/img]