Бучковски: Подготвуваме најрегуларни избори...
Бучковски: Подготвуваме најрегуларни избори...
dejan ...во историјата на Македонија http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=60576 Tolku smesno zvuci toa!! Posebno koga si vo koalicija so divi lugje od planina. Ke vidime kolku 'regularni' ke bidat izborite!
Great_Macedonian quote nepobedliv: dejan ako znaes nesto popametno da kazes koga cel svet ti bara fer izbori poveli dojdi na tribina...i donesi edna lopata, zemjana place neizrabotena... ---------------------------------------------- ahahaha, lele kolku mi se smee vecerva, cirkuzi od temi diskutirame... tuku nese smeam so dejan, dejan bas interesna tema prokomentira... se smejam so ona sto nepobedliv go ka.. PRIZNA... "zemjana place neizrabotena"<--a od mrzliv narod koj ceka se na tacna i se krsti vo vlast kako segasnava ocekuvas zemjana da ne place?? lol
intel divi luge od planina + dpmne opozicija, pa pa pa pa haos
Makedon
quote:
Originally posted by intel
divi luge od planina + dpmne opozicija, pa pa pa pa haos
Novata Vlada ke ja socinuva DPMNE DA DOM DPA LP i mozebi NARODNA ********************** SDSM-LDP vo aut slednite 100 godini[:D]
OooOo Romite gi zaboravi vo spisokot.
Makedon zaboraiv, Gvujo kja ni bidet Premier[:D] sto znaes, mozebi i Gjurovski kja si go zemet za glasnogovornik isto kako i Bucko sho si go zema[;)][;)] Gjurovski nemal ni fakultet, ama izgleda ima drugi kvaliteti shtom Premier go zema za desna raka i sekade si go seta[;)][:D]
intel Kakvi drugi kvaliteti?
OooOo Tehnichka vlada mu e majkata!
nepobedliv dejan ako znaes nesto popametno da kazes koga cel svet ti bara fer izbori poveli dojdi na tribina...i donesi edna lopata, zemjana place neizrabotena...
Makedon
quote:
Originally posted by intel
Kakvi drugi kvaliteti?
Pa najverojatno fizicki[:D]
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
Бучковски: Подготвуваме најрегуларни избори...
Bravo za ovaa vlada... Definitivno treba da se glasa za niv!:)
intel I jas taka mislam SDS na Makedonija e spas za idninata na ovaa drzava. ps. ama so ljubce vo koalicija, inaku Maf ni e rabotata:)))
Makedon
quote:
Originally posted by intel
I jas taka mislam SDS na Makedonija e spas za idninata na ovaa drzava. ps. ama so ljubce vo koalicija, inaku Maf ni e rabotata:)))
Ne znam kako moze toj sto ja unisti Makedonija, da bide spasitel??? Makedonija nemase nikakvi problemi, se dodeka 1993 godina ne dojde na vlast SDSM. Od togas pocna pekolot. Mislis deka Lucifer ke saka da gi spasuva onie cii zivoti im gi pretvoril vo pekol?
NACIONALIST
quote:
Originally posted by intel
I jas taka mislam SDS e spas za idninata na ovaa drzava. ps. ama so ljubce vo koalicija, inaku Maf ni e rabotata:)))
LjuBce e AUT, a SDS e po nego, vlada pravi GRUEVSKI.
nukleus Definitivno Gvujo,iako ne e bash "prikladen" spored moe mislenje i mnogu e zanesen "kako jajce na krivina".:)
трендафил Не е важно што се подготвува, туку што ќе се направи. За жал законот не ми е баш најјасен. Како може на пример ВМРО-НП да нема представници во изборните комисии, а да има од ДПА која имаше многу помалку гласови на последните (локални) избори? Што ќе пречеше ако во изборните конисии имаше представници и од партијата на Георгиевски, но и на Петковски, Лилјана Поповска и други. Што повеќе членови - помалку шанси за договор, да не кажам фалсификат. Затоа што, ако погледнеме искрено во фалсификатот на претседателските избори учествуваа и двете страни. СДСМ за да се избере неговиот кандидат, Црвенковски, а ВМРО-ДПМНЕ за да постигне повеќе гласови со Груевски отколку порано со Георгиевски. А и едното и другото како краен резултат донесоа успешни избори, т.е. успешен фалсификат, затоа што се доби потребната излезност од над 50% иако тоа не беше волја на граѓаните. Да се надеваме дека истото нема да се повтори и на парламентарните избори. А потполно ми е нејасно како ќе се спечи полнењето на кутиите пред или после гласањето во Шипковица на пример, ако ДУИ и ДПА се спогодат врз основа на постигнатиот резултат да си ги поделат сразмерно неупотребените од гласачите ливчиња и со тоа да добијат поголем број на пратеници во однос на македонските и други. Затоа што таму најверојатно и членовите на комисијата од државната администрација и од партиите ќе бидат Македонци од албанската етничка заедница. Плус изложени на притисок, дури и со оружје. Сепак се работи за пропорционален модел кај што неколку илјади гласови носат едно пратеничко место. А и јас не сум за тоа да има целосен надзор од почеток до крај на странските набљудувачи кои би требало да обезбедат фер избори, затоа што тоа го нарушува суверенитетот на земјата, со самото тоа и слободата на граѓаните. Едноставно за секоја слобода вклучувајќи и демократски избори треба да се избориме самите, без странци.
f9 Temava e za tvrdenjeto za regularnost na izborite na premierot. Izborite za zhal ke bidat najneregularni do sega napraveni,i toa od obichna principielna gledna tochka na opshtata demokratija. Izborite ne gi organizira partija,lider ili mesna zaednica. Tie vo site drzhavi se organiziraat od drzhavni izborni komisii formirani od drzhavata i za spornite prashanja reshava sudstvoto. Nikade partiite nitu po funkcija na pozicija ili opozicija ne se del na izbirachkite odbori ili komisii. Ne postoi nasledno pravo na partiite od predhodnite izbori koe bi se efektuiralo pred ili za vreme na novite izbori. Sudstvoto i vrabotenite vo sudstvoto imaat specifichna polozhba vo odnos na izbornite komisii i nivnata rabota i ne smeat da bidat angazhirani vo izbornite komisii. Pokraj krshenje na site ovie principi najvulgarno prekrshuvanje na demokratskite principi e vostanoveniot bipartizam na SDSM i na VMRO-DPMNE koj se vmetnati vo izbornite komisii kako da se del od drzhavnata administracija. Na site ni e poznato raslojuvanjeto na SDSM i na VMRO-DPMNE. Na site ni e poznato deka politichkoto raspolozhenie vo drzhavata e najmalo kon dvete partii od osamostojuvanjeto do denes. Toa otvara shirok prostor za vlez na drugi opcii na politichkata scena.SDSM i VMRO-DPMNE so izborniot zakon go poprechuvaat so toa demokratskoto izrazuvanje na gragjanite . I dvete partii ke gi ispumpaat svoite rezultati po procent na smetka na drugite opcii. Zatoa ovie izbori ke bidat lazhirani.
rakovec
quote:
Originally posted by f9
Temava e za tvrdenjeto za regularnost na izborite na premierot. Izborite za zhal ke bidat najneregularni do sega napraveni,i toa od obichna principielna gledna tochka na opshtata demokratija. Izborite ne gi organizira partija,lider ili mesna zaednica. Tie vo site drzhavi se organiziraat od drzhavni izborni komisii formirani od drzhavata i za spornite prashanja reshava sudstvoto. Nikade partiite nitu po funkcija na pozicija ili opozicija ne se del na izbirachkite odbori ili komisii. Ne postoi nasledno pravo na partiite od predhodnite izbori koe bi se efektuiralo pred ili za vreme na novite izbori. Sudstvoto i vrabotenite vo sudstvoto imaat specifichna polozhba vo odnos na izbornite komisii i nivnata rabota i ne smeat da bidat angazhirani vo izbornite komisii. Pokraj krshenje na site ovie principi najvulgarno prekrshuvanje na demokratskite principi e vostanoveniot bipartizam na SDSM i na VMRO-DPMNE koj se vmetnati vo izbornite komisii kako da se del od drzhavnata administracija. Na site ni e poznato raslojuvanjeto na SDSM i na VMRO-DPMNE. Na site ni e poznato deka politichkoto raspolozhenie vo drzhavata e najmalo kon dvete partii od osamostojuvanjeto do denes. Toa otvara shirok prostor za vlez na drugi opcii na politichkata scena.SDSM i VMRO-DPMNE so izborniot zakon go poprechuvaat so toa demokratskoto izrazuvanje na gragjanite . I dvete partii ke gi ispumpaat svoite rezultati po procent na smetka na drugite opcii. Zatoa ovie izbori ke bidat lazhirani.
___________________________________________ Zemajki gi vo predvid pogore istaknatite raboti i ne treba da ne cudi i ponatamosna sorabotka na lidercinjata na ovie dve partii, kako i ponatamu bi ostanale na taa funkcija
трендафил За жал повторно добивме изборен закон за еднократна употреба. Практично мнозинството во парламентот одлучи кој е представник на опозицијата според сегашните партии. Наместо да се напише дека се одлучува на пример спрема последното гласање по пропорционален систем (во нашиов случај на локалните избори) што би довело до ист состав на изборната комисија, се спомнуваат последните парламентарни избори. А што ќе се случи доколку некоја партија помеѓу два избора се распушти? Дали нема да има представник на опозицијата или власта во зависност од тоа која партија тоа го направила? Според мене најголема партија е таа што има најповеќе пратеници, и во власта и во опозицијата и тоа само една. Не една албанска и една неалбанска (или како што милуваат да ја викаат македонска иако во неа има представници од сите етнички заедници со исклучок на албанската). Зошто е направено ова е големо прашање. Дали се работи за суета на партиите или нивните лидери или Големиот газда веќе го составил идниот парламент со однапред одредени задачи. Најверојатно врзани со идното признавање на Косово. Во секој случај сомнежот останува и уште повеќе ме збунува. Во моментот кога скоро бев определен за кого ќе гласам. Дали е на повидок нова широка коалиција, во ситуација кога знаеме каков беше резултатот од таа во 2001 година.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
За жал повторно добивме изборен закон за еднократна употреба. Практично мнозинството во парламентот одлучи...
Просто не ми се верува!? Па сите барања на опозицијата при изготвување на законот овојпат беа прифатени! Проблемот е што едни барања имаа ДПМНЕ, а други (различни) барања имаа НП. И практично, беше невозможно да се удоволат и едни и други барања. Е сега, ДПМНЕ се реално многу понадмоќни отколку НП и многу поголем број нивни барања беа прифатени. Ама пустата навика (на секои избори да се подготвуваат алиби за евентуален пораз) не ви дава да признаете дека овојпат власта навистина покажа волја да ги задоволи желбите и барањата на опозицијата.
tomislav1978 Gospodinot premier Vlado Buckovski e resen na fer i posten nacin da ja "razraboti" opozicijava i Razbira Se nasata pobeda e neminovna, narodot saka da vidi vlada predvodena od SDSM.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
За жал повторно добивме изборен закон за еднократна употреба. Практично мнозинството во парламентот одлучи...
Просто не ми се верува!? Па сите барања на опозицијата при изготвување на законот овојпат беа прифатени! Проблемот е што едни барања имаа ДПМНЕ, а други (различни) барања имаа НП. И практично, беше невозможно да се удоволат и едни и други барања. Е сега, ДПМНЕ се реално многу понадмоќни отколку НП и многу поголем број нивни барања беа прифатени. Ама пустата навика (на секои избори да се подготвуваат алиби за евентуален пораз) не ви дава да признаете дека овојпат власта навистина покажа волја да ги задоволи желбите и барањата на опозицијата.
Одговорноста за случувањата во државата ги има власта, не опозицијата. Таа е таа што дозволува нешто или не. А ваков изборен закон не бараше целата опозиција туку само еден нејзин дел. Без разлика на неговата големина, која во моментов е сепак претпоставена величина. И да повторам, во законот не е предвидено што ќе се прави ако некоја партија се самораспушти во текот на мандатот на еден парламент. Правен е према моменталниот распоред во собранието со однапред поставена цел.
quote:
Originally posted by tomislav1978
Gospodinot premier Vlado Buckovski e resen na fer i posten nacin da ja "razraboti" opozicijava i Razbira Se nasata pobeda e neminovna, narodot saka da vidi vlada predvodena od SDSM.
Господинот Бучковски ветуваше фер и претседателски и локални избори. На почетокот и фер гласање на референдумот. А што се случуваше сите знаеме. Не е проблемот во законот туку во криминалците што го кршат. Со стариот закон на 15 септември 2002 година изборите беа фер и демократски. Да не правеше фалсификати актуелната власт, ниту ќе се менуваше законот ниту чесноста на изборите не ќе беше спомнувана од меѓународните фактори, ЕУ и НАТО пред се`.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...А ваков изборен закон не бараше целата опозиција туку само еден нејзин дел.
Можеме до 101 и назад да ги тераме муабетиве и да се инаетиме. Факт е дека ниту една власт досега не направила толку попусти на опозицијата, како што е овој случај сега. И не е ништо страшно да го признаете тоа. Само 3 збора: Навистина е така! Нема јазиците да ви паднат ако го признаете тој факт. Сосема друго прашање е кој дел од опозицијата добила попусти, ама тоа веќе се сведува на недоразбирањата и кавгите меѓу ДПМНЕ и НП. Власта нема ништо со тоа.
f9 Rabotata e prosta,rejtinzite na SDSM i na VMRO-Dpmne se tolku mali i labavi shto e neminovno lazhiranje na ovie izbori.Ovojpat i dvete mega partii si imaat svoi opozicii,a toa bogami e navistina opasno -zashto mozhat lesno da bidat marginalizirani. Zarem ova ne vi lichi na predizborna koalicija na SDSM i na Vmro-dpmne?
Strelec
quote:
Originally posted by f9
...rejtinzite na SDSM i na VMRO-Dpmne se tolku mali shto e neminovno lazhiranje na ovie izbori.
Не се согласувам. Лажирање на овие избори НЕМА ДА ИМА и не ја трошете бадијала енергијата во изнаоѓање некакви валкани игри.
quote:
Originally posted by f9
Ovojpat i dvete mega partii si imaat svoi opozicii,a toa bogami e navistina opasno -zashto mozhat lesno da bidat marginalizirani.
Точно е дека и двете партии имаат свои опозиции, но тие опозиции се сепак со мала моќ за да можат да ги нарушат состојбите. Борбата и овојпат (за жал) ќе се сведе исклучиво меѓу СДСМ и ВМРО ДПМНЕ.
quote:
Originally posted by f9
Zarem ova ne vi lichi na predizborna koalicija na SDSM i na Vmro-dpmne?
Нема врска!?:) Дури и смешно ми изгледа една ваква претпоставка!:)))
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...А ваков изборен закон не бараше целата опозиција туку само еден нејзин дел.
Можеме до 101 и назад да ги тераме муабетиве и да се инаетиме. Факт е дека ниту една власт досега не направила толку попусти на опозицијата, како што е овој случај сега. И не е ништо страшно да го признаете тоа. Само 3 збора: Навистина е така! Нема јазиците да ви паднат ако го признаете тој факт. Сосема друго прашање е кој дел од опозицијата добила попусти, ама тоа веќе се сведува на недоразбирањата и кавгите меѓу ДПМНЕ и НП. Власта нема ништо со тоа.
Токму тоа и го тврдам цело време. Не опозицијата со гласовите на пратениците во Парламентот (а повеќе гласови има ВМРО-НП), туку владиното мнозинство ДУИ, СДСМ и ЛДП одлучи кој ќе ја претставува опозицијата во изборните комисии. За него гласаа само неколку пратеници од опозицијата. И законот е правен специјално за овие избори. На некои следни ќе мора да се менува. Но очигледно е дека во СДСМ мислат дека единствена опозиција е ВМРО-ДПМНЕ. А дали се работи за попуштање на власта на дел од опозицијата (макар бил и најголемиот) или за здружување против другите од парламентарната и вонпарламентарната опозиција ќе покаже времето. Иначе, спореед анкетите во Македонија сите се во опозиција, затоа шпто ако се собере рејтингот на левата или десната политичка опција не може да се дојде до 50%. Можеби дури и сите партии заедно немаат половина од гласовите, што значи дека македонскиот народ е во опозиција со сите политичари.
rakovec Точно е дека и двете партии имаат свои опозиции, но тие опозиции се сепак со мала моќ за да можат да ги нарушат состојбите. Борбата и овојпат (за жал) ќе се сведе исклучиво меѓу СДСМ и ВМРО ДПМНЕ. ________________________________________________________________ Јачината на овие две партии е релативна работа. Вашето тврдење е покриено со извештаите од медиумите по наредба на "големиот брат", но состојбата на теренот и не мора да биде таква, како што повеќепати до се покажало. Според бројките од претходните (локални) избори, колкав дел од нив "тежат" Либералната, Социјалистичката, Демократскиот Сојуз и т.н. без ДПМНЕ? Колку би останале за "најголемата"? 49 пратеника по анкетите на "независните" се околу 450 000 гласови. Дали е реалност за двојно зголемување на гласачкото тело за оваа коалиција за 1 година? Колку според вас гласови моментално тежи Тито Петковски? Тивките разговори меѓу довчерашното членство на СДСМ кажуваат дека не е за потценување. ________________________ Зарем не е заеднички интерес на "најголемите" да со заеднички договор ги елиминираат опасностите за опаѓање на влијанието на партиите кои ги предводат, што сосема успешно можат да го направат со ваквиот начин на поставување на избирачките одбори? Зарем тоа не дава сомнеж во легитимитетот на престојните избори? И конечно, дали идна коалиција на овие две "најголеми" не би била единствен спас за нивно понатамошно егзистирање како успешни лидери, што под името ШИРОКА КОАЛИЦИЈА би дало и легитимитет на натамошното признавање на НЕЗАВИСНО КОСОВО од страна на Македонија, како и на нејзиното ВОВЛЕКУВАЊЕ во ЗАПАДЕН БАЛКАН, за кој да потсетам, сеуште нема дефинирано кој и под кои услови би влегле во него. Тешко дека таму би влегле Србија, Хрватска, Бугарија, а уште потешко Грција и Турција. ____________________________ Дали сега изгледа невозможна ШИРОКАТА КОАЛИЦИЈА која што на тивка врата веќе и се наговестува на народот??? ____________________________
nukleus Nitu shiroka koalicija sega nema da ne izvadi od kalta vo koja shto propadnavme blagodarenie na vlasta koja napravi moronska teritorijalna podelba so shto beshe "startuvan" tivkiot genocid na Makedonci od teritorijata shto e nacrtana na kartata od "Golema Albanija".Sega spored najnovite obidi da se vospostavi shiroka koalicija kaj Makedoncite otkako se uvide opasnosta od prodorot na islamot vo EU malku e docna zatoa shto i na Makedoncite veke im stana "bolno" da izigruvaat "tampon" od prodorot na Albancite kon Grcija i Bugarija pa zatoa ke si sedat doma na slednite izbori kako shto svoevremeno gi sovetuvaa vlastite koga trebashe da se zacuva teritorijata od Albansko vlijanie, i ke si gledaat seir zatoa shto od ova zlo pogolemo i ne moze da gi snajde. Znaci shiroka koalicija sega i nema potreba da se pravi otkako se ispushti "posledniot voz" za pat kon EU i NATO.A po 10 godini veruvaj deka nikoj nema da saka da zivee vo zaednica vikana "Evropska Unija" zatoa shto megu drugoto i George Orwel vo svojata 1984 go predvide "bolniot" nacin na egzistencija vo edno takvo diktatorsko opshtestvo predvodeno od "golemiot brat".:)