Pagja natelitetot na albancite vo Makedonija
Pagja natelitetot na albancite vo Makedonija
Makedon na vesti na A1 deneska kazaa deka godinava se zapisale 6000 albanski srednoskolci, a 34000 makedonski srednoskolci. Brojot na mladite albanci e po 20% od makedonskite albanci. Dali zavodot za statistika do 2003 godina bese vo pravo koga kaza deka vo MKD ziveat pod 20% Albanci, po sto SDSM-DUI ja smenija ex-direktorkata Novkovska?
concrete
quote:
Originally posted by nukleus
Treba bukvalen 100% bojkot na slednite porano "skadinavski" a sega "EU" izbori za da moze Evropa da vidi vo koj bunar ne pikna politikata na tolerancija kon site shto rabotat protiv interesite na Makedonija i Makedonskiot narod.Imame izbori na pratenici od listi koj gi sostavuvaat samo 0,005% na "glauci" vo Makedonija i koj ne korespndiraat nitu spored sostavot nitu gi zastapuvaat interesite na narodot shto gi glasa.Ako 17% Albanci imaat 35% pratenici vo sobranieto kako shto se ocekuva,togash neshto ne e vo red so tie izbori.Dokolku na toa se dodade deka spored "blentavite" principi na Badminter koj nitu doma ne bi go sproveduval istiot "arshin" shto saka da bide sproveden vo Makedonija togash proizleguva deka ke imame majorizacija od strana na malcinstvoto cii interesi se da se raznebiti se shto e Makedonsko za polesno da ja postigne svojata cel "golema" Albanija i pokraj realnite 15-17% na naselenie koe ni beshe podmetnato kako 30% iako faktite za natalitet i napushtanje na Makedonija go kazuvaa tokmu realniot moment deka vo Makedonija ima se pomalku i pomalku Albanci.
A sto si mislese.... koja e celta na Proektot : ODREDUVANJE NA TOCKA NA ISPARUVANJE NA MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE????
nukleus Samo trebalo da povedat smetka za "kodot" koj kako Makedonski egzistiral i ke egzistira dolgo kolku shto ke egzistira svetot.Nas ne "tolcat skoro 3000 godini ama kodot ne mozat da ni go unishtat,pa taka i ovaa belja ke pomine kako shto pominale mnogu pred toa.Ovde na ovaa teritorija ne moze nikoj da opstojuva so vekovi osven Makedoncite.
Strelec Vo pravo e Makedon... Eve ushte eden primer... Vo prviot sostav na makedonskata fudbalska reprezentacija ima 11 fudbaleri, a samo Shakiri e Albanec... Toa e samo 9% od vkupniot broj na fudbaleri, shto e ushte eden dokaz za prljavata igra na koalicijata SDS & DUI!
јузер А што правиме со бројот на убиства со крвна одмазда на годишно ниво? Од 5 случаи 5 се на албанци, значи 100% албанци живеат во Македонија. Ахмети за премиер под итно!
toni_a celata rabota so albancite e mestena uste od samiot pochetok.takov natalitet nema shansa da imaat kako sto se prikazhuva...uste od vremeto na YU bea sistematski naseluvani i doseluvani vo MK.od togashnite 13% mislam (`60tite) do segashnive 26%...od 200.000(ako ne se lazham) na 500.000+ dodeka naselenieto (vkupno) ostanuva dosta dolg period okolu 2 mil. em veshtachki sozdavano naselenie vo MK,em netochni statistiki/popisi.(spored mene) imame na vremeto kade sto se govori oficijalno deka golem del albanci se doseleni vo MK, porast od 4% za 10god(albanski),na primer posle zemjotresot vo Skopje... (ne me zimajte zdravo za gotovo so brojkive.)
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
Vo pravo e Makedon... Eve ushte eden primer... Vo prviot sostav na makedonskata fudbalska reprezentacija ima 11 fudbaleri, a samo Shakiri e Albanec... Toa e samo 9% od vkupniot broj na fudbaleri, shto e ushte eden dokaz za prljavata igra na koalicijata SDS & DUI!
Strelco se vrati pak vo starata iskrena forma- SDSMovska. REZULTATITE od Popisot 2002 g. vo Makedonija bea celosno lazirani. Cekavme 2 godini na rezultati, koga mozese se da se resi za 6 meseci. Fakt e deka deneska site albanci se zapisuvaat vo sredno skolo, a % na onie koi ne se zapisuvaat vo srednite ucilista e ist kako na makedoncite. Duri i romite preku stipendii se stimuliraat da zavrsuvaat sredno uciliste. A albancite sega pak imaat 3 nivni drzavni univerziteti.
OooOo Ama logika :)
Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
Strelco se vrati pak vo starata iskrena forma- SDSMovska.
Ne me vregjaj!!! Ne sum jas Tomche za SDS da bidam!
Makedon
quote:
Originally posted by јузер
Па сигурно немаше како Гвујо да ги толерираат во Танушевци и тако даље да не се навраќаме.. Битно е што наталитетот на албанците во Танушевци опаѓа!:)
Ako malku se prisetis, Gvujo bese minister za finansii 2001 g., a ne minister za odbrana. Minister za odbrana vo vojnata bese pocituvaniot g-n Buckovski. Ako nekoj tolerira voeni dejstva, toa e ministerot za odbrana[:D]
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...мислиш дека ако СДСМ беше на власт немаше да ја брани Македонија...
Ако СДСМ беше на власт, немаше ниту да дојде до војна. СДСМ има други милион свои гревови, но на тоа поле (во односите со Албанците) се покажаа многу помудри отколку ВМРО ДПМНЕ.
Golema mudrost bese davanjeto na 200.000 drzavjanstva na Kossovari i menuvanjeto na etnickata karta na MAkedonija. I se` toa, samo Kiro da bide izglasan za Predsedatel! Koja mudrost, za 4 godini vlast, zaboravija na 400 godini makedonska idnina! Uste pogolema "mudrost" na SDSM bese albanizacija na Kicevo, Struga, op. Dolneni, SKOPJE, itn. Za toa treba "golem um", "znaenje" i "umeenje".
dejan http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=26247
tomislav1978
quote:
Originally posted by Strelec Ne me vregjaj!!! Ne sum jas Tomche za SDS da bidam!
Tomche se gordee so e za SDSM, i ne samo Tomche tuku site Makedonci treba da se gordeat so vo nasava politicka scena imame partija kako SDSM, a ne otpadoci kako DPNE
Makedon
quote:
Originally posted by tomislav1978
quote:
Originally posted by Strelec Ne me vregjaj!!! Ne sum jas Tomche za SDS da bidam!
Tomche se gordee so e za SDSM, i ne samo Tomche tuku site Makedonci treba da se gordeat so vo nasava politicka scena imame partija kako SDSM, a ne otpadoci kako DPNE
""""Gord"""" sum sto ja imame SDSM, sto od evropska zemja ne svede na nivo na Liberija i Kamerun!
slasa Gord sum sto ne e imame VMRO da napravi ponovo Vojna pa da e vrati Makedonija vo Kamena doba
трендафил
quote:
Originally posted by slasa
Gord sum sto ne e imame VMRO da napravi ponovo Vojna pa da e vrati Makedonija vo Kamena doba
Доколку сакаш да кажеш дека ВМРО ја нападна ДУИ (тогаш УЧК), т.е. дека ДУИ се бранеше веројатно во 2001 година не си бил во Македонија. Можеби и Македонија не си ја сметал за своја татковина затоа што СДСМ не беше на власт. Дали по твое мислење Македонија во 2001 година требаше да се предаде веднаш за да нема војна. Или дека кога капитулирало Кралството Југославија во 1941 година настапил мир, па некои партизани предизвикале војна на 11 октомври. Според сите податоци војната ја предизвика ДУИ (сега УЧК). Ако те разбирам добро, мислиш дека ако СДСМ беше на власт немаше да ја брани Македонија туку веднаш ќе се здружеше со (по мое мислење) непријателот, а по твое веројатно најголемиот пријател. Дали секој што е против ВМРО мора да е со СДСМ? Иначе јас живеам меѓу Албанци и одсекогаш, и на форумов, тврдам дека порастот на Македонците од албанската етничка заедница се должи на доселувањето од Косово, односно на двојно или повеќекратно пријавување во Македонија и Косово, но и во Албанија и Прешевскиот дел на Србија. Огромен дел од нив е во странство, посебно мажите, па нема кој да прави деца. И веќе и кај нив почнува процесот за целосно семејно иселување. Иначе, доколку се работи за прираст со раѓање, бројот на младите би бил многу голем.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...мислиш дека ако СДСМ беше на власт немаше да ја брани Македонија...
Ако СДСМ беше на власт, немаше ниту да дојде до војна. СДСМ има други милион свои гревови, но на тоа поле (во односите со Албанците) се покажаа многу помудри отколку ВМРО ДПМНЕ.
јузер Па сигурно немаше како Гвујо да ги толерираат во Танушевци и тако даље да не се навраќаме.. Битно е што наталитетот на албанците во Танушевци опаѓа!:)
Unreal Ако опаѓа наталитетот,тогаш една од причините е и нивното систематско населување во странство. Втора од причините е и емаципацијата на жената албанка,денес ептем ретко можеш да сретнеш пар кој има 5 или повеќе деца.Албанските жени денес незапирливо се емаципираат,учат средно одат на факултет.Што се однесува до мене не 3,5 да им дадат факултети,не може да се право цивилиразно општество со НЕцивилиразни луѓе,ова важи за двете страни. Кога учиш факултет немаш време за брак и деца,не пак 6 или 7,после факултетот се брка работа,па после економско ситуирање,дури одпосле создавање на брак и семејство. Мене ме загрижува бројот на македонски муслимани,кои на секој попис се изјаснуваат како албанци,и го преземаат менталитетто кој едно време постоеше кај албанците,а тоа е мажење/женење од 15 години и создавање на цели фудбалски екипи и порастот на исламскиот фундаметализам кај нив.Не можеш да контролираш толкав народ сем со заблудување во некои верско-идеолошки-демагошки идеи и верувања.
Strelec
quote:
Originally posted by Unreal
Не можеш да контролираш толкав народ сем со заблудување во некои верско-идеолошки-демагошки идеи и верувања.
Unreal, оваа реченица не ти ја разбрав!:) Ако не ти е тешко, објасни ја... Ама ако ти е мачно, батали!:)
Unreal За Стрелец, објаснение или нека биде Обид за објаснение [:)] Општо познато е дека со зголемување на наталитет кај одредена група на луѓе во една земја може да доведе до социјално-економски колапс на таа група,посебно ако станува збор за малцинство. Не малце и од нив се соочуваат со голема сиромаштија,необразованост,невработеност и слично. По мое излезот од таа ситуација за да можеш да ја контролираш таа маса е да и нафрлиш една група на верувања за кои таа мисли дека има право на нив,како на пример: Дека како најголем дел од малцинствата имаат право на територијални претензии. Дека се угнетувани од страна на државата и дека таа не презема ништо да се реши тоа. Дека со убивањето на припадниците од други релегии ќе одат директно во рајот итн итн и други разно-разни демагогии во кои се верува се заради социјално-економскиот статус во кој се наоѓа таа одредена група на луѓе.
Unreal За Македон и Јузер и останатите СДСМ-ВМРОДПМНЕ Се додека посоти препукување помеѓу две најголеми македонски партии,кои и двете треба да работаат за интерес на држвата и кои двете се потенцијални победници на следниве избори,заради нив и слични како нив ги оставаме државните интереси на страна и се користат разно-разни валкани игри и обвинувања,без разлика дали биле вистинити или не,до тогаш нема да направиме држава,ами ќе биде приватна држава од Глујо у Буч(ќ)ко. Кога ќе се завртиме и кога ќе видиме до кое дереџе сме ја донеле државава (да ние обичните граѓани) ќе се чудиме што не снашло. Пррепукување власт - опозиција да,секако, но државен интерес на прво место. И двете партии имаат пропусти толку многу што не може да им се види крајот,и сето тоа поради немање на свое ЈАС,едните се необразувани подлизурковци (ДПМНЕ), а другите се толку препотентни што мислат дека откриле живот на Марс и дека можеби мислат дека и таму живеат.
Makedon
quote:
Originally posted by Unreal
За Македон и Јузер и останатите СДСМ-ВМРОДПМНЕ Се додека посоти препукување помеѓу две најголеми македонски партии,кои и двете треба да работаат за интерес на држвата и кои двете се потенцијални победници на следниве избори,заради нив и слични како нив ги оставаме државните интереси на страна и се користат разно-разни валкани игри и обвинувања,без разлика дали биле вистинити или не,до тогаш нема да направиме држава,ами ќе биде приватна држава од Глујо у Буч(ќ)ко. Кога ќе се завртиме и кога ќе видиме до кое дереџе сме ја донеле државава (да ние обичните граѓани) ќе се чудиме што не снашло. Пррепукување власт - опозиција да,секако, но државен интерес на прво место. И двете партии имаат пропусти толку многу што не може да им се види крајот,и сето тоа поради немање на свое ЈАС,едните се необразувани подлизурковци (ДПМНЕ), а другите се толку препотентни што мислат дека откриле живот на Марс и дека можеби мислат дека и таму живеат.
e pa aj kazi za kogo da glasame na slednive izbori? SDSM ja unistija MKD. Jas samo go odbiram pomaloto zlo. Znaes li sto ke bide so MKD ako pobedi pak SDSM? Celosen propast na drzavata. Izminative 3.5 godini so SDSM, Makedonija padna na dnoto, tapka vo mesto i narodot e vo apatija. Se se ispounisti.
slasa
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by slasa
Gord sum sto ne e imame VMRO da napravi ponovo Vojna pa da e vrati Makedonija vo Kamena doba
Доколку сакаш да кажеш дека ВМРО ја нападна ДУИ (тогаш УЧК), т.е. дека ДУИ се бранеше веројатно во 2001 година не си бил во Македонија. Можеби и Македонија не си ја сметал за своја татковина затоа што СДСМ не беше на власт. Дали по твое мислење Македонија во 2001 година требаше да се предаде веднаш за да нема војна. Или дека кога капитулирало Кралството Југославија во 1941 година настапил мир, па некои партизани предизвикале војна на 11 октомври. Според сите податоци војната ја предизвика ДУИ (сега УЧК). Ако те разбирам добро, мислиш дека ако СДСМ беше на власт немаше да ја брани Македонија туку веднаш ќе се здружеше со (по мое мислење) непријателот, а по твое веројатно најголемиот пријател. Дали секој што е против ВМРО мора да е со СДСМ? Иначе јас живеам меѓу Албанци и одсекогаш, и на форумов, тврдам дека порастот на Македонците од албанската етничка заедница се должи на доселувањето од Косово, односно на двојно или повеќекратно пријавување во Македонија и Косово, но и во Албанија и Прешевскиот дел на Србија. Огромен дел од нив е во странство, посебно мажите, па нема кој да прави деца. И веќе и кај нив почнува процесот за целосно семејно иселување. Иначе, доколку се работи за прираст со раѓање, бројот на младите би бил многу голем.
Trendafile ne otvorajmija ustava i ti si vo godini , jas znam sto sum i koj sum i kolku e sakam makedonija i znam kade bev vo 2001 godina za vreme na komfliktot no kade bese ti i drugite ,. Vmro koga dojde na vlast praese demokratija Lupco napravi golemna demokratija setise na toa pa posle pisi ,,,
Unreal Никогаш не избирам ЗЛО,нит помало нит поголемо.АКо нема добро ќе чекам. Не излегувај на гласање,воопшто нека не излезат 70% од народот на гласање,нека се создаде политичка криза,никој да не дојде на власт, да не можат влада да состават,дури и со изгласани 20 албански пратеници.Нека седат,нека размислат ЗОШТО Е ТОА ТАКА,народот да им стави до знаење дека ПОВЕЌЕ НЕМА ДА ПОДНЕСУВА заебанции.Ние сме тие што треба да одлучиме,НЕ ТИЕ,еднаш мора да разберат дека тие се само НАШИ МАРИОНЕТИ и ништо повеќе,дека ако не сме ние НЕМА НИ ТИЕ ДА СЕ.Да разберат еднаш дека никој не е вечен,империи паднале како Рим,а не пак СДСМ или пак ДПМНЕ или кој сака нека е. Ова погоре звучи како најлошо можно сценарио,ќе речеш дека дури и лоша влада е подобра од никаква,ама јас не мислам така,можеби било тоа некогаш така,но сега не.Народот е на раб на егзистенција овде,секојдневно гледаме разни потресни ситуации,а некој од нас е и жив сведок за тоа затоа што и семејството му е засегнато од иста таква ситуација.И двете партии работат ПРОТИВ народот,а не за народот,со тоа што не му овозможуваат работа и егзистенција,со тоа уништуваат бракови,спречуваат склопување на нови,се од што се нема.За мене не постои поголем социјален геноцид од тоа. АКО НЕМАШ ОПЦИЈА КОЈА НЕ ТИ ГИ ЗАДОВОЛУВА ТВОИТЕ ОЧЕКУВАЊА ,НЕ ИЗЛЕГУВАЈ НА ИЗБОРИ. Поголема порака од ова да се случи мислам дека не може да им се прати,и на сегашниве и на идните политички опции во Македонија. ЈАС ЛИЧНО НЕ ИЗЛЕГУВАМ НА ГЛАСАЊЕ.Не сакам да иам на совест дека заради некој јас што сум го гласал,дека истиот тој после кога ќе направи грешка да си речам "ту бре,да не гласав можеби ќе изгубеше и немаше ова да се случи".Јас мислам дека која било политичка опција да дојде на власт дека ако излезам на гласање ќе ми се случи она што го мислам погоре,а тоа е дека ЌЕ ЗГРЕШАМ ЗА КОЈ БИЛО ДА ГЛАСАМ!
OooOo Unreal gi potpishuvam prvite 2 rechenici od tvojot post!
Makedon
quote:
Originally posted by Unreal
Никогаш не избирам ЗЛО,нит помало нит поголемо.АКо нема добро ќе чекам. Не излегувај на гласање,воопшто нека не излезат 70% од народот на гласање,нека се создаде политичка криза,никој да не дојде на власт, да не можат влада да состават,дури и со изгласани 20 албански пратеници.Нека седат,нека размислат ЗОШТО Е ТОА ТАКА,народот да им стави до знаење дека ПОВЕЌЕ НЕМА ДА ПОДНЕСУВА заебанции.Ние сме тие што треба да одлучиме,НЕ ТИЕ,еднаш мора да разберат дека тие се само НАШИ МАРИОНЕТИ и ништо повеќе,дека ако не сме ние НЕМА НИ ТИЕ ДА СЕ.Да разберат еднаш дека никој не е вечен,империи паднале како Рим,а не пак СДСМ или пак ДПМНЕ или кој сака нека е. Ова погоре звучи како најлошо можно сценарио,ќе речеш дека дури и лоша влада е подобра од никаква,ама јас не мислам така,можеби било тоа некогаш така,но сега не.Народот е на раб на егзистенција овде,секојдневно гледаме разни потресни ситуации,а некој од нас е и жив сведок за тоа затоа што и семејството му е засегнато од иста таква ситуација.И двете партии работат ПРОТИВ народот,а не за народот,со тоа што не му овозможуваат работа и егзистенција,со тоа уништуваат бракови,спречуваат склопување на нови,се од што се нема.За мене не постои поголем социјален геноцид од тоа. АКО НЕМАШ ОПЦИЈА КОЈА НЕ ТИ ГИ ЗАДОВОЛУВА ТВОИТЕ ОЧЕКУВАЊА ,НЕ ИЗЛЕГУВАЈ НА ИЗБОРИ. Поголема порака од ова да се случи мислам дека не може да им се прати,и на сегашниве и на идните политички опции во Македонија. ЈАС ЛИЧНО НЕ ИЗЛЕГУВАМ НА ГЛАСАЊЕ.Не сакам да иам на совест дека заради некој јас што сум го гласал,дека истиот тој после кога ќе направи грешка да си речам "ту бре,да не гласав можеби ќе изгубеше и немаше ова да се случи".Јас мислам дека која било политичка опција да дојде на власт дека ако излезам на гласање ќе ми се случи она што го мислам погоре,а тоа е дека ЌЕ ЗГРЕШАМ ЗА КОЈ БИЛО ДА ГЛАСАМ!
Ne zaboravaj deka SDSM ima 200.000 sigurni glasaci. Ako nie ne izlezeme, pak ke pobedi SDSM. Ili si naiven ili si epten prepreden SDSMovec[;)]
Unreal Еве точно ќе ти кажам јавно. Член сум на СДСМ од моето полнолетство,т.е од 1993 година 7 Август,што значи дека сум член цели 13 години,татко ми само црвената книшка ја смени во плава,а сестрами е член уште од 1998 година,на нејзини 20 години. По убедување,политичко секако ,сум социјал-демократ и мислам дека во таа политичка опција е и политичката иднина на светов. Е сега ќе ти кажам уште 2-3 работи. Немам уживано никакви бенефиции заради тоа што сум член на СДСМ и тоа доста активен.Имено,работам од мојата 18-тина година,се во приватни фирми.Сопругата ми е невработена. Сестрами исто така,а беше член на изборна комисија во Велешта,не знам дали знаеш каде се наоѓа тоа село,дури беше и на Сител 1998 година кога ДПМНЕ ги доби изборите,можам само да ти кажам дека едвај жива глава извлече од таму,и тоа се заради моите познанства со албанците во тој дел на сегашна општина Струга и ниту на нејзе НЕ И Е беше понудено работно место од страна на СДСМ. Можам да ти набројам еден куп непотизам што се изврши тука во Струга,неброен број на случаи,вработени во фонд за патишта,дијализа,мед.центар и подрачни единици на разно-разни министерства.На секој состанок сум најголем противник на тоа,и на секој состанок и писмено и усмено барам од претседателот да се поднесува извештај за сите СЕГАШНИ вработувања од страна на СДСМ.Се соочувам со голем број неправилности и неправди и не се предавам,верувам дека нешто можам да сторам за партијата да се дигне на подобро ниво,верувам дека мојата партија може да придонесе за доброто на овој народ,само со упорност,стручност и патриотизам.Верувам дека можам нешто да изменам. Бев помеѓу првите на кои им беше понудено членство во НСДП,но не прифатив поради горенаведените причини за кои се залагам. И уште еднаш ќе ти повторам,НЕМА ДА ГЛАСАМ,тоа им го ставив на знаење на последниот состанок и ако не се промени нешто ќе агитирам до каде што можам ДА НЕ СЕ ИЗЛЕГУВА НА ГЛАСАЊЕ,без разлика дали некој ќе ме нарече предавник или не знам што,МЕНЕ ми е важно да имам чиста совест,затоа што верувам во тоа за кое се залагам.
nukleus Treba bukvalen 100% bojkot na slednite porano "skadinavski" a sega "EU" izbori za da moze Evropa da vidi vo koj bunar ne pikna politikata na tolerancija kon site shto rabotat protiv interesite na Makedonija i Makedonskiot narod.Imame izbori na pratenici od listi koj gi sostavuvaat samo 0,005% na "glauci" vo Makedonija i koj ne korespndiraat nitu spored sostavot nitu gi zastapuvaat interesite na narodot shto gi glasa.Ako 17% Albanci imaat 35% pratenici vo sobranieto kako shto se ocekuva,togash neshto ne e vo red so tie izbori.Dokolku na toa se dodade deka spored "blentavite" principi na Badminter koj nitu doma ne bi go sproveduval istiot "arshin" shto saka da bide sproveden vo Makedonija togash proizleguva deka ke imame majorizacija od strana na malcinstvoto cii interesi se da se raznebiti se shto e Makedonsko za polesno da ja postigne svojata cel "golema" Albanija i pokraj realnite 15-17% na naselenie koe ni beshe podmetnato kako 30% iako faktite za natalitet i napushtanje na Makedonija go kazuvaa tokmu realniot moment deka vo Makedonija ima se pomalku i pomalku Albanci.