Kako do rabota vo stranstvo...
Kako do rabota vo stranstvo...
BorisVM Ovaa tematika e dosta interesna pogotovo shto ima mnogu nashi zainteresirani da rabotat nadvor od Makedonija. Ako imate iskustva na ovaa tema, bi bili ubavo da razmenime mislenja so cel da se pomogne na site onie koi shto najverojatno si go baraat podobriot zhivot nadvor od Makedonija.
slasa Za ova mislam deka imame dosta diskutirano porano nekade ,., Koga Dalila prasuvase , ali pak dobro e da se otvori vakva Tema. Mozam da kazam za Svedska mnogu tesko da se najde rabota . a ako prodolzi globalizacijava togas izgleda ne ke ima nikogo:-) Znaci vo Svedska mnogu tesko da se dobie rabota 15 % nezaposleni se ako gresam neka me ispravat clenovite sto doajgat ovde a se vo nekoj grad vo Svedska . Za drugite Scandinaviski Drzavicki neznam . samo i rtamu mi se cini deka ne sjanja slikata ..
achtung_panzer Dosta lugje zaminale na rabota po brodovi na pr.(turistichki, tovarni) shto mozhebi e i idealna opcija za nekogo, ako ima nekoj plan za biznis i treba da zashtedi nekoja suma za 6-8 meseci, toa go mozhe na brod. Predstavnici na brodski kompanii redovno doagjaat vo Skopje za da vrshat intervju i regrutiraat posluzhen personal (ova za turistichkite brodovi), pretezhno hotelsko- restoranski pozicii, iako ponekogash uspevaat da se protnat i ponekoj mrezhen tehnichar, diler vo kazino, prodavach vo duti-free, fotograf... Mislam deka agencijata preku koja odi seto toa seushte ja ima istata kancelarija vednash do germanskata ambasada...
dalila Otvorete po edna agencija za vrabotuvanje na Makedonci, vo zemjite kaj shto ste. Kje se napolnite pari[:D]
slasa Dalila na drvo rastat parite ko lisja .. Samo da si go otvoram prozorecot i da e pustam rakata mozam da si skinam kolku miu dusa saka :-))
dalila Iako se smeam ima vistina vo toa. Vo Makedonija seushte ima lugje koi dobro bi platile koga nekoja agencija bi im obezbedila rabota nadvor.A preku toa i da dojdat do viza, pa i iselenishtvo. Samo toa treba da bide seriozna agencija koja lugjeto nema da go lazhe kolku da im gi sobere parite.Takvi imalo i seushte ima dovolno. Strelec i OooOo mislam deka se zapoznaeni so takvi[:D] Mozhebi toa za Shvedska ne e izvodlivo.No mislam deka za Usa ima realni shansi. No neka kazhe nekoj drug povekje za toa.
sotir_nz Za Nov Zeland mozam da kazam deka e sve poteshko za iselenichki i rabotni vizi. Vo posledno vreme najveke slucai na mladi luge shto doagaat e na Turistichka Viza shto lesno se vadi pa posle tuka se snaogaat.... - ili so mazenje - zenenje ili pa so rabota naogjanje... www.immigration.govt.nz za poveke detalji na vizi