Najdobri lekari vo Makedonija
Najdobri lekari vo Makedonija
BorisVM Kade odite na lekar? Vo koj grad? Koj lekar bi go preporachale? Temava ja otvoram so nadezh deka kje napravime kakva takva rang lista na lekarite. Sudejci po toa kako se dobivaat diplomi na medicinski, deneska da ti e strav da odish na lekar vo Makedonija.
Troroga ne znam za toj konkretni slucaj,ali medju lekarite postoji 'solidarnost' i lekar je uvek vo pravo slucaj u Beograd...dosla hitna pomoc,lift ne raboti,prasale taj i taj na koj sprat zivi...na 12...au,samo se okrenaa i otidoa i covekot umre e,da ziveese na prvi sprat,jos bi bil ziv i da li nekoj odgovarase za toa...[:(]
beti869 Dalilce znaes li deka utre 7 april e den na zdravstvoto?
LIDIJA - SKorpija
quote:
Originally posted by The_Crow
Ima mnogu dobri lekari vo Makedonija. Moe mislenje deka doktor Zan Mitrev e najdobriot doktor za srce i kardiologija. Isto taka Ugrinovski e eden vrven lekar iako ne znam sto mu e specijalnost. Doktor Gorcev Pulmolog i Alergolog, Slobodan Drakulevski ginekolog i slicno. Boris ne znam od kaj ja izvadi idejata deka na medicinski fakultet taka na lepe oci gi davale diplomite. Dosta coek treba da se poti za da stana i opst lekar, a kamoli specijalist. Bara mnogu trud napor neprespieni noki, i posle da se rece e toj lekar ne go biva e malku neblagodarno.
Za ovie trojca lekari se slozuvam vo potpolnost so komentarite na The_Crow, a Bobi Drakulevski ne samo shto e odlichen i profesionalen ginekolog,tuku e prekrasen chovek i vo privatniot zivot.
The_Crow Ima mnogu dobri lekari vo Makedonija. Moe mislenje deka doktor Zan Mitrev e najdobriot doktor za srce i kardiologija. Isto taka Ugrinovski e eden vrven lekar iako ne znam sto mu e specijalnost. Doktor Gorcev Pulmolog i Alergolog, Slobodan Drakulevski ginekolog i slicno. Boris ne znam od kaj ja izvadi idejata deka na medicinski fakultet taka na lepe oci gi davale diplomite. Dosta coek treba da se poti za da stana i opst lekar, a kamoli specijalist. Bara mnogu trud napor neprespieni noki, i posle da se rece e toj lekar ne go biva e malku neblagodarno.
BorisVM Sekoja chest na dobrite primeri. Ti studirash i samiot kolku shto znam. Kazhi mi, na tvojot fakultet sekoj dobiva ocenka po zasluga? Ako odgovorot e ne, dali mozhe da se izvede zakluchok deka taka funckioniraat i ostanatite fakulteti, pa i medicinata? Go postavuvam ova samo kako prashanje, poshto ne sakam da generaliziram.
Tanja19 kaj mene na fax sekoj po zalsuga dobiva ocena..nema shansi da te pushti ako ne si naucen...ako ne si svanal...inace profesori mi se edni megu najdobrite doktori vo slovenija(bi trebalo da mi bidat,oti od vtora god pocnuvat medicinskite predmeti)...a vo mak znam luge so im e kupena diplomata i lepo-fino si rabotat,si pishuvaat recepti,a poim nemaat od opshti raboti ...strashno!
The_Crow Korumpiranost na fakultetite imalo ima i ke ima. Toa ne znaci deka od 1000 pravnici ili lekari ili arhitekti site se so vrska ima i takvi koj so trud postignale toa za sto se zalagale. Poveke ili pomalku takvite koi imale vrski ke izlezat na videlina. Zaklucokot e deka vo tekot na rabotenjeto ke izleze na videlo koj imal koj nemal vrski. Sakam da veruvam deka profesionalizmot treba da bide prioritet.
BorisVM
quote:
Originally posted by The_Crow
Korumpiranost na fakultetite imalo ima i ke ima. Toa ne znaci deka od 1000 pravnici ili lekari ili arhitekti site se so vrska ima i takvi koj so trud postignale toa za sto se zalagale. Poveke ili pomalku takvite koi imale vrski ke izlezat na videlina. Zaklucokot e deka vo tekot na rabotenjeto ke izleze na videlo koj imal koj nemal vrski. Sakam da veruvam deka profesionalizmot treba da bide prioritet.
I jas sakam taka da veruvam, ama poteseti se na devojceto shto pogina za Nova Godina ni krivo ni dolzhno od zaletan k*rshum i kakva "kazna" dobija lekarite. Pak kje te prasham, dali navistina si siguren deka (ne)znaenjeto izleguva na videlina? Nepotizmot ili meritokratijata? Shto mislish ti kako e vo Makedonija?
The_Crow Epa se dodeka takvi raboti ni se slucuvaat se dodeka, se kinat prijavi, se dodeka se zataskuvaat raboti i se dodeka ne svatat site deka profesionalizmot treba da bide prioritet pred site drugi raboti, makedoncite nema da ne bide. Inaku vo odnos na slucajot greskata ja gleam i vo lekarite i vo sudot (prvite sto postapile neprofesionalno) vtorive sto ne im dadoa zasluzena kazna. Inaku se soglasuvam so tvojot post vo celina.
BorisVM Znachi vo kontradikcija si so toa shto go napisha pogore. Ako ima kvalitet kako shto vikash vo prviot post zoshto se dozvoluvaat vakvi raboti?
DJ_SHEMA Moze ima dobri doktori no jas znam deka Dohchev koj e za kozni bolesti e tezok kreten i debil.
The_Crow
quote:
Originally posted by BorisVM
Znachi vo kontradikcija si so toa shto go napisha pogore. Ako ima kvalitet kako shto vikash vo prviot post zoshto se dozvoluvaat vakvi raboti?
iskreno i jas se prasuvam zasto, a se dosega nemam najdeno odgovor.
OooOo Boris i Crow zboruvate za javna tajna ... nekogash ednostavno nema potreba da se komentira...
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Moze ima dobri doktori no jas znam deka Dohchev koj e za kozni bolesti e tezok kreten i debil.
Ubavo e da se znae! Prichinata i ne e taka bitna. (barem za mene)
BorisVM
quote:
Originally posted by The_Crow
quote:
Originally posted by BorisVM
Znachi vo kontradikcija si so toa shto go napisha pogore. Ako ima kvalitet kako shto vikash vo prviot post zoshto se dozvoluvaat vakvi raboti?
iskreno i jas se prasuvam zasto, a se dosega nemam najdeno odgovor.
Statusot Quo im odgovara na tie shto se na vlast i so "vrski". Toa e odgovorot. Da vlezesh ti vo toj povlasten klub ti treba ili da imash nekoj rodnina, prijatel, poznanik, platenik ili sam da imash mnogu pari so shto vekje i ne ti ni treba toj klub. Samite kje te baraat. Toa e odgovorot.
BorisVM
quote:
Originally posted by OooOo
Boris i Crow zboruvate za javna tajna ... nekogash ednostavno nema potreba da se komentira...
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Moze ima dobri doktori no jas znam deka Dohchev koj e za kozni bolesti e tezok kreten i debil.
Ubavo e da se znae! Prichinata i ne e taka bitna. (barem za mene)
Pa bash deka e javna tajna ima potreba da se iskomentira. Dve i pol godini mi solea pamet deka zhivotot vo Makedonija e ubav, med i mleko... Bev cetiri meseci se uveriv i samiot. Zoshto nikoj nishto ne prevzema? Da se nadovrzam togash. Kako mozhe da se tepaat ludje da se zapishat na carina vo Ohrid? Koja e prichinata za toa? Kako mozhe da se tepaat da se zaposlat na naplatna stanica na avtopat? Shto zboruva seto toa? Lichno iskustvo: Skopje - Tetovo delnicata ima dve naplatni stanici od po 40 denari. Za Makedonski uslovi ova se vika derenje. Za 42 km 80 den vo EDEN pravec. Arno ama, mesto 40 denari, daj mu na toj 20 i te pushta. Em volkot sit, em ovcite na broj. Zamisli sega, 100 koli dnevno po 20 denari.... Mesechno? Plus plata.... 100 koli dodushe na taa delnica e dosta konzervativna procenka.
antigona Ne znam za naj dobri lekari,zatoa shto ne mi trebale do sega nekoi specijalisti.A za loshi i ne profesionalni vo Kavadarci i Negotino ima mnogu. Ako imash prijateli vo bolnica,nema problem.Ako si nikoj i nisto taka ke te ostavat da pcovisash. Doktorite koi rabotat vo bolnica ili imaat i privatni ordinacii ili sorabotuvaat so privatnite i koga kje odis na lekar ke ti najdat sto raboti sto trebaat da se snimaat,a se razbira i ke ti kazat kaj kogo da odis,zatoa sto aparatot vo bolnicata "ne raboti" ili voopshto nemaat takov. Chovek kako chovek kje se uplasish i ne prashuvash kolku kosta,a se razbira tie posle kje si gi podelat parite zatoa shto fondot za zdravstvo ne gi pokriva tie troshkovi. Celo rabotno vreme im pominuva so kafe,cigari i shetanje po gradot zavrshuvajki lichni raboti.
dalila Se iznenadiv kolku se spremni na Klinikata na Kardiologija vo Skopje. Sve mladi doktori a taka spremni. Posebno Dr.Oliver Bushletich, mozham da go izdvojam. No i tamu e kako segde vo zdravstvoto kaj nas...ako nemash vrski, ostana na cedilo...