Kako da formatirate WinXP
Kako da formatirate WinXP
HuLiGaN Kako da formatirate i reinstalirate Windows XP ***************************************************************** Evo edna procedura Ce redite CD od windows XP. [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins02.gif[/img] Koga ce vidite ova na vasiot kompjuter pritiskate ENTER [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins03.gif[/img] Klikajte F8 za slozenje so licensata od microsoft [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins04.gif[/img] Koga izleguva ova slika birajte shto sakate da prajte... dali sakate da formatirate ili da naprajte partition Imate dve partitions C i D.Sakate da izbrisite edna i da naprajte druga. Vie selektirate D: ( na slikata ne e pokazana D:\ ) klikajte D na tastaturata shto znacit Delete partiticionin i Enter posle ce vidite bukvata L shto znaci Lose All data in you drive pak shtiklirate i Enter i se vrastate nazad isto bez partiton D:\ [color=Red]POsle selektirate partition C:\ i klikate na bukvata C i togas mojte da sozdatdete particion.Primer HDD(Hard Disk) imas 30 000 MB prajte 15 000 MB taka sto ce imate hard disk podeleno na 2 ( ova ne e prikazano na slika )[/color] KOga ce naprajte seto ova, VNIMAVAJTE DA BIDE ISTO KO NA SLIKATA! na slikata nema partitions. Selektirajte C i pritiskajte ENTER Togas kompjuterot samo si prajt partition so golemina od hard diskot. Koga pritiskate enter...... [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins05.gif[/img] birajte koj format sakate da zema FAT32 ili NTFS Jas bi preporacal NTFS prvata ( Quick ). zatoa shto se foramtira bo brzo [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins06.gif[/img] ova znaci kompjuterot se formatira.... [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins07.gif[/img] sega se kopiret vaznite fajlovi za instaliranje na Windows XP. tuka se nekoj fajlovi shto praet kontrola na kompjuterot primer : kakva zvucna karticka imate kakva graficka karta koj kontrolen chip na motherboard imate ( SIS, Intel AMD itn) site ovie se kontroliret na pocetokot za da se znajt shto da se instalira Windows gi ima mnogute drivers shto sama gi instalira , mozda i nekoj da gi nema shto na kraj mozete sami da gi instalirate. NE ZABORAVAJ! DRIVERITE od windows ako sakate da gi imate site se nekade okolu 3-4 DVD. [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins08.gif[/img] vo nekolku sekondi kompjuterot sama se restartira. [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins09.gif[/img] Start Stranata od Windows xp pred da zavrsi instalacijata. [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins10.gif[/img] ovie se isti shto gi spomenav malce po gore.
quote:
tuka se nekoj fajlovi shto praet kontrola na kompjuterot primer : kakva zvucna karticka imate kakva graficka karta koj kontrolen chip na motherboard imate ( SIS, Intel AMD itn) site ovie se kontroliret na pocetokot za da se znajt shto da se instalira Windows gi ima mnogute drivers shto sama gi instalira , mozda i nekoj da gi nema shto na kraj mozete sami da gi instalirate. NE ZABORAVAJ! DRIVERITE od windows ako sakate da gi imate site se nekade okolu 3-4 DVD.
I ako nema nekoj driveri windows pak ce se instalira i na kraj sami trebate da instalirate [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins11.gif[/img] Odkako site delovi na kompjuter ce se detektiret windows xp instalira site driveri shto se potrebni i shto gi ima. kazvit koklu minuti preostanale do finaliziranje na installacijata Zavisi od mashinata shto ja imate , shto po nov i po brz po dobro i po brzo installacija [img]http://www.windowsnetworking.com/img/gif_wxp/wxpins12.gif[/img] Koga ce videte ova SRECNO vece ste pri kraj. toa e se narode , ako imate prashanje , slobodno PRASHAJTE!
slasa toa e najmal problem Goce Delcev
QBox pa treba da vi ispratam programi koe ki vi ovozmozat da go kraknete i smenite licencniot kod na windowsot. zatoa pisete mi mene. tuka ne mozam da gi uploadiram.
FRONT24 ne mora da znaci deka e najmal koga nekoj primer i go nemaaat i ne znaat da go najdat
slasa
quote:
Originally posted by DonVito
Napomena: Cd od win xp mora da bide Bootable
[:D][:D][:D][:D] neka napraat disketi
QBox hahaha 7 disketi ke im trebaat sakam da kazam deka imam seriski broj od licenciran XP i programa za menuvanje na key. ako ima nekoj piratska kopija a mu treba validen key neka kaze ke mu objasnam poubavo so i kako treba da napravi pozdrav
HuLiGaN Ushte neshto zaborajv, Za da vidite dali site elementi se detektirani . [img]http://www.visualwin.com/AD-XP/right-click-my-computer-xp.png[/img] klikajte. [img]http://www.vancouver.wsu.edu/vis/vit/critical/my_computer-propertiesxp.GIF[/img] Posle Hardware i Device Manager Ce vidite lista od hardware [img]http://www.mysuperpc.com/build/device_manager_usb_conflict.gif[/img] Tie shto imaat prashalnici ? znaci deka hardwerot e na kompjuter i ne e detektiran , takshto mora da se najde driver!
QBox Imate mnogu raboti koi se ispusteni a se vazni. Kako na primer podesuvanje na makedonsak poddrska. Pokazuvanje na ikonite za My computer i My documents na desktop. I slicno. Ova sakam da go napomenam samo bidejki nemam mnogu vreme za jas da gi postavam za topik. Pozdrav
HuLiGaN Ova bese SIMPLE FORMAT
DonVito Napomena: Cd od win xp mora da bide Bootable
QBox Tocno DonVito. mora da bide buttable. I da go znaat seriskiot broj. [:)] ako im e potrebno brojot da se smeni so nekoj koj e validen za originalno XP a ne kopija od XP neka se obratat kaj mene ke im kazam kako da go smenat seriskiot broj so validen registriran broj za XP
DonVito kazhi tuka,nema potreba da ti se obratime tebe,zatoa i e ovaj del of forumot [:)] please share with us.