Eres vo Pravoslavnata crkva
Eres vo Pravoslavnata crkva
jazz_zika Se prasuvam dali narodot vnimava sto mu prezentira crkvata. Dali ima eres vo Pravoslavnata crkva -- IMA. Dali ikonite ne se eres. Vtorata Bozja zapoved e da ne pravime nikakov lik koj e ni na neboto ni na zemjata i da ne mu se poklonuvame Vtora Mojseeva(Izlez) 20:4,5. A sto pravi narodot, malte ne se trese pred ikona i ja baknuva. Mnogu lugje so drzat ikoni vo paricnici vo avtomobili za srejka. se prasuvam kolku moze edna slika da te cuva. Dali "svetoto predanie" ne e eres. Vo Biblijata jasno se veli deka koj dodade nesto da mu se dodadat od zlata. Otkrovenie 22:15,18,19 Pisuva i mnogu drugi raboti koj sigurno ako sakate da diskutirate so fakti ke se potrudite i ke gi procitate. Deka predanijata se dodatoci na Biblijata kazuva faktot deka se tretiraat kako Bozje otkrovenie i deka se na ista razina kako Biblijata. Se prasuvam dali toa ne e dodavanje na Bozjiot zbor ili na koj kako mu se dopagja. Ako nesto argumentirate ke ve molam koristete Biblija. Znaeme kolku mnogu eresi izlegle samo poradi zimanje na drugi filozofii vmetneti vo Biblijata. Za sega dosta se tie dva eresi a ako se zagusti situacijata ke napisam i drugi.
Enigma
quote:
Originally posted by jazz_zika
Epa gledam kolku znaes za protestanstvoto. Kako prvo jas ne sum protiv ikonite tuku protiv nivnoto obozavanje. A ako sakas mozes da si ostanes na tvoeto veruvanje mozes no studiram starogrcki taka da ne frliv nesto od rakav tuku nesto sto e vistinsko od originalot. I samo za informacija da ti kazam deka ne sum adventist tuku covek koj mu pripagja na krstot. A kako sto gledam mnogu si ja cuvas religijata uste i taka da se boris za nea da ja najde pravdata i ke bides super. Koga ti bi bil siguren vo svojata religija ne bi se plasel da nekoj drug kaze za nea.
Za tvoja informacija, nie ne gi obozhuvame ikonite, tuku gi pochituvame svetcite chii obrazi se napishani na ikonite i im se molime da se zastapat za nas pri Boga (da se molat za nas). Toa ne e idolopoklonstvo, bidejki e vo sekjavanje na niv, isto kako i fotografiite od nashite bliski (vo prviot vek na nashata era, se ushte ne postoela umetnosta na fotografiranje). Pravoslavnata Crkva edinstveno zabranuva izobrazuvanje na obrazot na Otecot, dodeka Hrista, Svetiot Duh vo obraz na gulab, Angelite vo chovechki obraz, Bogorodica i svetcite se videni od chovechkite ochi i opishani vo ikonopis. "Ikona", znachi "obraz". Pretpostavuvam, deka ti doma imash fotografii od tvoite vozljubeni i mili lugje (rodnini, prijateli itn.), a koga se telesno daleku od tebe najverojatno gi gledash nivnite obrazi na fotografiite, i da gi celuvash, ne bi izvrshil idolopoklonstvo, se dodeka ne im pridavash znachenje na "Bog". Taka i nie gi celivame ikonite. Jas ne se plasham od tvojot zbor, no ti i sudish na pravoslavnata Crkva za eres, shto e otvratno, dodeka sam nemash znaenje za nea i ednovremeno kriesh na koja protestantska denominacija i pripagjash?
jazz_zika Kako prvo ne krijam na koja denominacija i pripagjam. Jas sum pripadnik na Evangelskata crkva vo Makedonija. Kako vtoro ne i sudam jas na pravoslavnata crkva tuku samo iznesuvam nekoi fakti koi se zastapeni kaj pravoslavnata crkva a koi ne se vo red so Svetoto Pismo. Ako sakas da mi kazes deka molenjeto na svetcite da se zastapat pred Boga za nas deka e OK da vidime sto veli pismoto za toa koj e posrednikot megju Boga i lugjeto. 1Timotej 2:5 EDINSTVENIOT posrednik pomegju Boga i lugjeto e Isus. Za svetite ne smeam nisto da kazam bidejki tie na mene licno mi se mnogu dobar primer kako da opstojam na Bozjiot pat no treba da razbereme deka i na niv im bese potreben spasitel. Jas koga gi gledam rodninite i prijatelite ne se molam na niv. I drugo sporedba pomegju moite i svetite da se zastapuvaat za mene pred Boga e mnogu golema i ne kompetentna vo slucajot. A za toa sto se veli vo vtorata zapoved da ne se pravi nikakov lik koj e ni na neboto ni na zemjata. Ucenicite i drugite sveti bea na zemjata. Da ne me svatis pogresno. Jas mislam deka ikonite si ja izvrsile svojata sluzba dodeka narodot ne bil pismen pa toa bil ednistveniot nacin da spoznaat sto treba da pravat i kako treba da se odnesuvaat. Sega pocnuvaat da se obozavaat ikoni kolku i ti da priznaes ili ne. jas sum peel vo pravoslaven hor pa gledav sto se slucuva. skoro sekoj vtor den bev nekade so poglavarot Stefan. Mnogu dobro gledav sto se pravi so ikonite.
Enigma
quote:
Originally posted by jazz_zika
Kako prvo ne krijam na koja denominacija i pripagjam. Jas sum pripadnik na Evangelskata crkva vo Makedonija. Kako vtoro ne i sudam jas na pravoslavnata crkva tuku samo iznesuvam nekoi fakti koi se zastapeni kaj pravoslavnata crkva a koi ne se vo red so Svetoto Pismo. Ako sakas da mi kazes deka molenjeto na svetcite da se zastapat pred Boga za nas deka e OK da vidime sto veli pismoto za toa koj e posrednikot megju Boga i lugjeto. 1Timotej 2:5 EDINSTVENIOT posrednik pomegju Boga i lugjeto e Isus. Za svetite ne smeam nisto da kazam bidejki tie na mene licno mi se mnogu dobar primer kako da opstojam na Bozjiot pat no treba da razbereme deka i na niv im bese potreben spasitel. Jas koga gi gledam rodninite i prijatelite ne se molam na niv. I drugo sporedba pomegju moite i svetite da se zastapuvaat za mene pred Boga e mnogu golema i ne kompetentna vo slucajot. A za toa sto se veli vo vtorata zapoved da ne se pravi nikakov lik koj e ni na neboto ni na zemjata. Ucenicite i drugite sveti bea na zemjata. Da ne me svatis pogresno. Jas mislam deka ikonite si ja izvrsile svojata sluzba dodeka narodot ne bil pismen pa toa bil ednistveniot nacin da spoznaat sto treba da pravat i kako treba da se odnesuvaat. Sega pocnuvaat da se obozavaat ikoni kolku i ti da priznaes ili ne. jas sum peel vo pravoslaven hor pa gledav sto se slucuva. skoro sekoj vtor den bev nekade so poglavarot Stefan. Mnogu dobro gledav sto se pravi so ikonite.
1Timotej, 2:5, govori, deka edinstven posrednik pomegju Boga Oca i chovekot e Hristos (Bog Sin), a za molitvite na svetcite upateni kon Hrista, ne veli nishto. Prochitaj I Korint. 6:1-20, pa vidi, shto veli apostol Pavle za svetcite i za Hrista. Vo vtorata Bozhja zapoved, Bog go zabranuva idolopoklonstvoto (idol e kumir, koj lugjeto go pochituvaat namesto Boga) t.e. ni zabranuva da pochituvame kumiri, podobija ili izobrazenija na toa shto nie go gledame na neboto (sonce, planeti, dzvezdi), i shto se naogja na zemjata (rastenija, zhivotni, lugje), ili se naogja vo vodata (ribi). Znachi, Gospod zabranuva da im se pokolonuvame i da im sluzhime na idoli, kako shto chinele jazichnicite (pagani). Za idolopoklonstvo se smetaat i grevovite: lakomost, chrevougodie, gordost i suetnost (slavoljubie).
nevernik
quote:
Originally posted by jazz_zika
Da ne zaboravis deka pokraj sto Isus bil covek bil i Bog. se nadevam deka go znaes toa. Isus znael koj ke go predade i znaese koj ke ostane do kraj. Taka da Isus znaese se za svoite ucenici i zatoa ne bese zagrizen. Ako se sekjavas deka i ucenicite na denot na pentakost go dobija Svetiot Duh koj e pomos na sekoj Hristijanin da go siri evangelieto. Samo se prasuvam zosto go ogranicuvas Isus. A za toa sto go vikas ti dali Isus bil pismen ili ne, mislam deka dovolno ne ja poznavas Evrejskata istorija. Starite Evrei uste vo togasno vreme si imale svoi skoli vnatre vo sinagogite koi gi ucele maskite deca. Sekoe masko dete koga bi napolnilo 12 godini trebalo prv pat da cita pred cela sinagoga od zakonot Bozji. znaci otkrivme deka Isus bil pismen. I den denesen evreite si go praktikuvaat toa sto ti go napisav. I da ti kazam deka imas interesni prasanja kako hristijanin.
Одговорот на тоа дека Преданието има голема улога во верата го има и во твојот пост. De facto Исус не оставил пишани документи за своето учење, туку тоа им го внел во срцата преку Светиот Дух на денот на Педестница. Случката со Исус во Храмот кога имал 12 години, ти ја доведуваш како Закон. Не занм за тоа, нема записи дека тоа е Закон ниту во Евангелските записи, ниту во Повторените Закони од Мојсеја тоа некаде можев да го пронајдам. Исус дека е писмен тоа го знам. Како заклучок на ова произлегува дека прво се живее верата и преку Предание се пренесува на поколенијата, а потоа следуват писмените извештаи. Овде нема никаков ерес. Преданието е дел од верата, и верата без предание не нецелосна. Одтука сосема логично е дека буквалното држење на аксиомата - Само Писмото - е нецелосно, и ја искривува верата. Доведува до криза во верата и искривување на фактите.За иконите и статуите што ги има во Католичката Црква ке ти кажам дека тоа се ликови на светци кои Црквата ги прогласила за светии и го гледат лицето на Бога. Самите икони, фрески и статуи не се предмет на Обожавање. Се Обожува единствено Троединиот Бог. Тоа е учењето на Католичката Црква. Оној кој прави по свое, обожава предмети тој идолопоклонствува. За ерес во учењето на Црквата не станува збор. Може да се појави ерес кај некои луге, искривео учење, кога не ја слушат Црквата, и си терат по некои свои бабини приказни и адети.
nevernik Prashuvash shto e prirodna religioznost. Eve ti odgovor: Koga izmisluvash svoj bog i toj ti sluzhi. I toa mozhe da go ima i vo hristijanstvoto, kako odgovor na nepoznavanjeto na Vistinskata vera, odnosno nemanje na vera vo Vistinskiot Bog. Za krstot ke ti kazham deka e znak na smrt. Kade ima krst, ima smrt. Odi na grobishta, ako ne mi veruvash. Polno e so krstovi.
jazz_zika OPAAAA. Mnogubozestvo a? Bravo. Od koga pa sega toa. I vo hristijanstvoto moze a? Lele brat so da ti kazam. Vo celata crkvena istorija ne sum go videl toa. Eve ti uste eden eres za koj ne znaev. Dali ti ne razmisluvas deka toa e seriozna rabota. Kolku vera treba da se ima za da veruvas vo Vistinskiot Bog. Kolku vera imase toj na krstot do Isus. Razmisli malku sto zboruvas. Kakvi izmisluvanja na bogovi koi ti sluzat. Jas kako protestant sekogas se zastapuvav za vistinskoto pravoslavno veruvanje no velam vistinskoto i bev dosta razocaran poradi novinite koi se voveduvaat i koi se vrakjat na pocetnite eresi. Sega ova sto go doznav od tebe toa e navistina nesto ne cueno. Monoteisticka religija tvrdi za nekoja si prirodna religioznost vo koja slobodno mozes da odlucis na koj bog da mu sluzis bidejki nemas dovolno vera da mu sluzis na Vistinskiot Bog. Brat so da ti kazam ne znam. Stvarno sum iznenaden. Te molam daj mi nekoja kniga ili nesto bilo sto nekoja web stranica i jas da mozam da proucuvam za taa prirodna religioznost. Kazi mi koj ja napisal taa doktrina ili koja crkva rekla za taa religioznost. Daj mi nekoj dokument. Krstoto sam po sebe e prokletstvo. Toa go znam. Galatjanite 3:13. No toa prokletstvo stana opravduvanje za sekoj koj veruva vo Isus. Krstot sega potsetuva sto Isus pretrpel za mene. Tocno e deka krstot znaci smrt no za nas sega bidejki Isus ja pobedi smrta toa znaci zivot vecen. Toa e toa. Samo ako sakas te molam prati mi nekoja literatura za da mozam da procitam za prirodnata religioznost za da me uveris deka ne e nesto izmisleno od nekoi lugje pa da opravdat mnogu raboti so toa.
jazz_zika Eve nesto za tebe 1 Timotej 2:5 Vidi koj e edinstveniot posrednik. Svetcite za mene se eden prekrasen primer da vidam kako treba da ziveam no i za niv bese potreben spasitel. Dela Postolski 14:14,15 vidi sto napravi Apostol Pavle. Edinstvenata pricina da mu se molam na Bog e Isus Hristos. A sakam da mi objasnis kakva e taa prirodna religioznost. Nesto ne mi stima tuka. Sto se odnesuva na Krstot. Sto treba da stavam jas nekoja mesecina? Krstot samo oznacuva na nekoja crkva deka i pripagja na Isusa Hrista a ne deka mu se molime na krstot. I za tebe vazi da dojdes kaj Gospoda a ne kaj ikonata.
nevernik Dali ima Krst vo tvojata crkva?
jazz_zika Ima Krst i toa dosta golem. Ako ne bese krstot nemase da bidam spasen i zatoa fala mu na Isus sto umrel za mene. SAmo sto mojot krst e prazem zatoa sto Isus voskresnal a povekjeto krstovi kaj vas se so Isus i da ti kazam deka gjavolot uziva koga go gleda toa bidejki ne saka Isus da e voskresnat.
nevernik Shto pretstavuva Krstot?
jazz_zika Na krstot trebase jas i ti da visime no ne visime poradi Bozjata goelma ljubov pa zatoa go prati svojot sin. Tuku zosto me prasuvas takvi raboti. Jas sum hristijanin no i da ne sum tebe ne bi trebalo da te interesira.
nevernik Vikash da visime. Znachi da umreme. Sprema toa Krstot e znak na smrtta. A nikoj ne saka da umre, i zatoa kako znak toj e soblazan. Sega kazi mi zoshto toj znak na smrtta go imate vo vashata crkva?
jazz_zika Gledam deka imas problem so prasanjata. Ako sakas da vidis sto znaci krstot za mene otvori nova tema pa ke diskutirame. No imas problem i so fokusot kako sto gledam. Diskutiraj na dadenata tema. Ako sakas so prasanjata da dojdes do nekoj tvoj odgovor ke ti kazam da bides direkten i da kazes odma sto mislis. Zumiraj podobro
nevernik Pa neli ti e jasno? II Zapoved. Sepak i vo tvojata crkva ima simbol, znak, na koj mu se poklonuvash, a ne samo vo Pravoslavnata Crkva.
jazz_zika
quote:
Originally posted by nevernik
Pa neli ti e jasno? II Zapoved. Sepak i vo tvojata crkva ima simbol, znak, na koj mu se poklonuvash, a ne samo vo Pravoslavnata Crkva.
Jas ne mu se molam na krstot. Krstot e samo znak kaj mene a jas ne mu se molam. Dodeka pravoslavnite gi baknuvaat ikonite i se molat na svetcite. Ima razlika neli
nevernik Ne se molat na ikonata. Nekoi shto gi baknuvaat ikonite, ne znachi deka gi Obozavaat, a nekoi luge imaat i prirodna religioznost, pa veruvaat i vo ikonite. Katolicite i pravoslavnite se molat na Boga i preku svetcite, bidejki veruvaat deka tie se zivi i se pri Gospoda. Ima razlika, da. Ikonata e ikona, na nea e pretstaven likk na svetec ili nastan, za da ne produhovi i da ja razbudi vo nas duhovnosta. Nikako ikonata sama za sebe ne e predmet na obozavanje. Se Obozava edinstveno Bog.
nevernik Pa ne go vidov prviot del od odgovorot. Ti se milish na krstot? Toj mermeren krst ti gi ispolnuva zelbite? Begaj od nego. Toa e beton i zelezo. Dojdi kaj Gospoda.
nevernik Proshti niz "Ilica" ili "Markov Trg" vo Zagreb, koga veke si tamu i gledaj vnimatelno. Verata veli: Bog na prvo mesto. Toa znachi da mu veruvash na Boga so celiot svoj razum, so seto svoe telo, so site svoi sili. Prashaj ili nekoj poznat, dali taka veruva. Mnogumina ke ti odgovorat: da. Pa kazi im: Prodadi go celoto svoe bogatstvo, a parite razdeli gi na siromashni. Mislish deka nekoj toa ke go ispolni. Bogatstvoto, parite na prvo mesto, a potoa Bog. E, brat, porazdrobeno ne moze. Ova go imash nasekade, ako sakash ke ti dadam primeri i od protestanti, po ime i prezime koi vaka razmisluvat. Veruvam vo Boga, no ne se moze bez pari. Od shto ke ziveam? Sega znaesh shto e prirodna religioznost? Koga parite gi stavame pred Boga. Ima i mnogu drugi primeri, no ovoj ti go davam kako dosta eklavanten. No Bog preku faktite vo zivotot te uchi na vera. Biblijata e kniga, a za protestantite taa e zatvorena. Ne moze da ja otvorite. Moze da ja poznavate i da citirate od nea citati kolku shto sakate, ke dobite samo poveke znaenje, no vera ne.
jazz_zika Spored toa sto go citam Bog e diktator a ne ljubov. Sakas da kazes deka i Isus zgresil bidejki i toj rabotel so tatko mu kako stolar za da ima pari da kupi leb. Znaci li toa deka ja prekrsil zapovedta sto ja kazal i deka napravil grev. Normalno ne. No ajde te molam napisi mi naslovi na nekoi knigi ili isprati mi statut da vidam kade se toa go pisuva kako oficijalno veruvanje na pravoslavnata crkva. Pa posle ke moze da diskutirame kako sto treba. Taka frlanje od rakav veruvanja bez nekade da se zapisani se mnogu opasni kako sto gledam. Se soglasuvam deka e razbrobeno ama i tolkuvano kako mu odgovara na nekoj. Koga ke mi pratis literatura da vidam doktrina na taa rabota togas ke moze da diskutirame a sega za takva apsurdna rabota koja ja unistuva sekoja Bozja zapoved ne bi sakal da citam. Megju drugoto mnogu dobro se pokazuva deka pravoslavnata crkva dolgo vreme nemala sobir.
jazz_zika Prasanjeto ne ti go razbiram. Ako mozes objasni go. Od sto Isus da se plasel...
nevernik Shto Isus od Nazaret ima napishano? NOTHING!!! Kako toa da ne se plashel deka negovoto uchenje nema da bide zaboraveno?
nevernik Zoshto Bog sakash da go stavish vo traktati? Zoshto veruvash deka ako ima pismeno, toa e vo red, a ako nema ne e? Koja e najgolemata zapoved vo Pismata? Razmisli i prashaj shto zanchi: - da go sakash Boga so siot svoj razum - so site svoi sili - so seto svoe telo. Ova se ispolnuva so zivot. Kolku i da uchish, da gi prochitash i site teoloshki knigi, ne ti vredat nishto, ako ova ne go ispolnuvash. No ovaa zapoved ima i vtor del slichen so prvata. Za ovaa ne postoi nikakov pismen dokument ili oficijalen dokument. Ova e ZIVOT. Zivotot ne se sobira vo kniga. Za ova deka Bog e diktator, kade go prochita? Ona za parite, na ova iskushenie i ti pagash. Gi opravduvash izjavite od tipot: Pa od shto ke ziveam, ako nemam pari? Koj ti gi dava parite? Koj e Onoj koj dava vlast na lugeto na Zemjata? Koi iskushenija gi imal Isus vo pustinjata? Gledaj kolku ovde ima zivot. Nema teologija. Zal mi e shto se zanimavash so doktrini. Tie se potrebni, no i nepismeniot, i onoj koj nema pojma od doktrini i teologija, moze da ima poveke vera vo Boga otkolku prof.doc. N.N. akademik, chlen na Teoloshki Institut vo... Djabe mu e na seto znaenje, koga vo negovoto srce Bog e na vtoro mesto. Istoto ke ti se sluchi i na tebe. Izlezi od tamu kaj shto si, i otidi na Katolichka Bogoslovija. Ke ti dadam i adresi i lica za kontakti.
jazz_zika Fala na sovetot. No se prasuvam zosto togas Bog gi zapisal zapovedite na ploci ako ne mozat da se smestat negovite zborovi vo knigi. Zosto voopsto e napisana Biblijata. Samo da ti kazam. Bidi mnogu vnimatelen bidejki ako ne se zapisuvaat raboti skoro e isto kako i da ne se kazani. Taka trgnale mnogu eresi vo pocetokot na crkvata. Samo da znaes deka i pravoslavnite doktrini se izucuvaat na ovoj fakultet i za se sto veruvate ima doktrina koja e postavena od nekoj skolar ili od nekoj crkoven otec. Ne znaci deka jas go ogranicuvam Bog. Jas samiot ne se baziram samo na knigi i na drugi raboti. toa sto ti go baram e da mi pokazes napisano bidejki sekoj moze da si tolkuva kako saka toa sto go pisuva vo Biblijata. Ako se sekjavas taka pocnale i krstonosnite vojni. Se baralo stih vo Biblijata koj ke podrzi vojna a da bide opravdana. Zosto postojat doktrinite ako ne se vazni. A za zapovedta postoi dokument vo Biblijata koga Isus ja iskazuva. znaci zapisana e. Spored toa sto ti go pisuvas deka potrebata od pari sto ja imaat site lugje deka ne mu e ugodno na Bog. Isus jasno gi razdvojuva potrebite od zavisnostite. Zosto kazal na mladicot koj bil bogat e zatoa sto toj mladic ne mozel da se otkaze od parite. Ako mene me pitas sto bi odbral pomegju Boga ili parite jas ke ti kazam Bog. Ili da odime ponatamu ako me prasas sto bi odbral mojot zivot ili Boga togas povtorno Bog. Ako odis taka kako sto velis deka ne pravime ugodno na Bog bidejki ni trebaat pari togas i Isus zgresil bidejki ako procitas vo edno od Evangelijata togas ke vidis deka i Isus so ucenicite sobiral pari. Dodeka nestoto ne ti stane zavisnost ne mu preci na Boga. A za zapisanoto moza slobodno da ti gi pratam site doktrini sto gi veruva pravoslavnata crkva. uste nesto samo da ti kazam. Mnogu kanibalci se opravduvaat so stihovite od Biblijata deka Isus veli da go jademe negovoto telo. Toa go pisuva posle cudoto so nahranuvanjeto na 5000 lugje. Dali toa saka Isus da go kaze.... Vidi dali ne treba da se ima doktrina koja e opravdana od celata crkva a ne koj kako saka da si veruva. Toa e dosta opasno. Za toa sto go velis deka ako covek nema vera pa i da ima trista doktorati ne mu vredat, toa go podrzuvam bidejki verata e zivot vo Boga. Samo bidi vnimatelen so mnogu nesta sto gi veruvas i baraj potkrepa vo Biblijata bidejki site eresi sto izlegle ne izlegle da i nastetat na crkvata tuku da i pomognat no napravile golema steta. Ova sto go veruvas koj i da ti go kaze proveri sto veli Biblijata. Za ova sto mi go kaza za onaa prirodnata religioznost mnogu se zaprepastiv da ti kazam. Vo pocetokot ne znaev sto da ti kazam bidejki ne veruvav deka vo Hristijanskiot svet moze da postoi takvo veruvanje. Znam deka ima mnogu nesoglasici no ova mi bese premnogu. Zaota ti vela proveri za se sto veruvas dali Biblijata se soglasuva i dali Isus se soglasuva so toa. Vo ova moderno vreme mnogu raboti stanuvaat moderni pa i crkvata ponekogas moze da "zaseta". Samo sakam da ti kazam da bides vnimatelen. Toa sto mi go kaza sega go baram na internet na nekoja stranica ili slicno ke vidam dali ke go najdam i da vidam od kade izleglo toa bidejki e dosta diskutabilno.
nevernik Dali Isus vo tekot na svojot zivot napishal neshto za Vechnito Zivot, za propovedite shto gi daval? Bil pismen. Ako ne napishal nishto, togash kako bil siguren deka ona shto go propoveda, negovite uchenici nema da go zaboravat ili iskrivat. Kakva mu e garancijata deka, ako nema napishano, Negovite uchenici, apostolite, ke prodolzat da go propovedaat Evangelieto, Radosnata Vest?
jazz_zika Da ne zaboravis deka pokraj sto Isus bil covek bil i Bog. se nadevam deka go znaes toa. Isus znael koj ke go predade i znaese koj ke ostane do kraj. Taka da Isus znaese se za svoite ucenici i zatoa ne bese zagrizen. Ako se sekjavas deka i ucenicite na denot na pentakost go dobija Svetiot Duh koj e pomos na sekoj Hristijanin da go siri evangelieto. Samo se prasuvam zosto go ogranicuvas Isus. A za toa sto go vikas ti dali Isus bil pismen ili ne, mislam deka dovolno ne ja poznavas Evrejskata istorija. Starite Evrei uste vo togasno vreme si imale svoi skoli vnatre vo sinagogite koi gi ucele maskite deca. Sekoe masko dete koga bi napolnilo 12 godini trebalo prv pat da cita pred cela sinagoga od zakonot Bozji. znaci otkrivme deka Isus bil pismen. I den denesen evreite si go praktikuvaat toa sto ti go napisav. I da ti kazam deka imas interesni prasanja kako hristijanin.
Enigma
quote:
Originally posted by jazz_zika
Se prasuvam dali narodot vnimava sto mu prezentira crkvata. Dali ima eres vo Pravoslavnata crkva -- IMA. Dali ikonite ne se eres. Vtorata Bozja zapoved e da ne pravime nikakov lik koj e ni na neboto ni na zemjata i da ne mu se poklonuvame Vtora Mojseeva(Izlez) 20:4,5. A sto pravi narodot, malte ne se trese pred ikona i ja baknuva. Mnogu lugje so drzat ikoni vo paricnici vo avtomobili za srejka. se prasuvam kolku moze edna slika da te cuva. Dali "svetoto predanie" ne e eres. Vo Biblijata jasno se veli deka koj dodade nesto da mu se dodadat od zlata. Otkrovenie 22:15,18,19 Pisuva i mnogu drugi raboti koj sigurno ako sakate da diskutirate so fakti ke se potrudite i ke gi procitate. Deka predanijata se dodatoci na Biblijata kazuva faktot deka se tretiraat kako Bozje otkrovenie i deka se na ista razina kako Biblijata. Se prasuvam dali toa ne e dodavanje na Bozjiot zbor ili na koj kako mu se dopagja. Ako nesto argumentirate ke ve molam koristete Biblija. Znaeme kolku mnogu eresi izlegle samo poradi zimanje na drugi filozofii vmetneti vo Biblijata. Za sega dosta se tie dva eresi a ako se zagusti situacijata ke napisam i drugi.
Ti nemash poim shto zboruvash. Patem, ako ne si pravoslaven vernik nemash nikakvo pravo da se meshah vo vnatreshnite raboti na pravoslavnata Crkva. Zatoa, poarno raskazhi ni za eresot na protestantskata crkva ili za sektata na koja i pripagjash. Za ikonite pishuva vo Noviot Zavet (prv ikonopisec bil Sv.evangelistot Luka). "O nesmisleni Galati! koj ve prelesti da ne se pokoruvate na vistinata, vie, pred chii ochi PREDNACRTAN (IZOBRAZEN) BESHE ISUS HRISTOS, kako pred vas da e raspnat" (Gal.3:1). Ikonata na Hristovoto Raspetie bila nacrtana (napishana) pred ochite na Galatjanite, a apostolot Pavle gi ukoruva, zashto i pokraj toa shto imale mozhnost da go vidat izobrazenoto/nacrtano (ikona, gr. znachi OBRAZ) raspetie Hristovo, sepak padnale vo prelest i ne se pokorile na vistinata. Otkrovenieto e kniga na Noviot Zavet, a 22:18 se odnesuva na istata kniga. Svetoto Predanie NE E ERES i NE MOZHE DA BIDE, bidejki e nachin na prvonachalno rasprostranuvanje na otkrovenieto Bozhjo. Od pochetokot na svetot do Mojseja nemalo sveti knigi, a uchenjeto za verata vo Boga se predavalo usno, t.e. so PREDANIE. Sam Isus Hristos Svoeto bozhestveno uchenje USNO IM GO PREDAL NA SVOITE UCHENICI (NE PREKU PISMO). Na istiot nachin, so propoved (usno predanie), apostolite ja rasprostranuvale verata i ja utvrdile Crkvata Hristova. Svetoto Predanie mu prethodi na Svetoto Pismo, i sosema e razbirlivo, bidejki im e dostapno na site, ne samo na pismenite. Crkvata vekje postoela, pred da bidat napishani i sostaveni knigite na Noviot Zavet.
jazz_zika Enigma ako sakas mozes da go zemes originalot i da si procitas. Vo originalot nema ikonos sto znaci slika tuku go ima zborot proegrafo i znaci da se pisuva a ne crta. Zemaj proctiaj pa togas zboruvaj. Nikade ne pisuva ikonos i na toa ne mozes da ja temelis celata teologija. Plus toa vidi gi drugite prevodi koi se od originalot pa vidi sto pisuva. Toa sto go pisuva znaci "napisan porano" a ne nacrtan. Vo kontekstot pisuva deka tie se zavrtile prema vrazalkite i zatoa Pavle im pisuva deka pred da se zavrtat prema vesterkite i magepsnicite toj im kazal za Hristos.So eden stih moze covek da si bide kanibalec i toa da si go opravda preku Biblijski stih. Toa go pravat Jehovinite svedoci.Ne znaev deka i vie ste pocnale na eden stih da gradite cela teologija. Drugo. Za sekoja izjava sto ja dava Isus ja potvrduva so pisaniot zakon. Od toa mozam da vidam kolku ti si ja cital Biblijata. Zatoa Bog dal zakoni po koi treba da se vodat izraelcite. Ako se sekjavas pred Mojsej da go dobie zakonot Izraelcite stotuku se formirale kako narod. Togas Bog interveniral. Kazi mi koe predanie postoelo pred napisanite knigi. Ima bezbroj predanija. Da ti kazam samo kolku predanija ima ke nema da znaes sto e vistinsko a sto ne e. I koj e toj standard koj gi opredeluva rpedanijata za sveti i ne sveti. Eve za Biblijata imas kanon a za predanijata... Ako zboruvas za sekta pazi malku za sto zboruvas i koj e standardot za sekta. Za jadenje burek moze sekoj tuku ajde nekoj neka dade nekoj dokumenti zapisani za da procitam i da bide dokazano. Za toa sto go zboruvas za Galatjanite, citaj ja Biblijata vo kontekst a ne samo nekoi stihovi.
Enigma
quote:
Originally posted by jazz_zika
Enigma ako sakas mozes da go zemes originalot i da si procitas. Vo originalot nema ikonos sto znaci slika tuku go ima zborot proegrafo i znaci da se pisuva a ne crta. Zemaj proctiaj pa togas zboruvaj. Nikade ne pisuva ikonos i na toa ne mozes da ja temelis celata teologija. Plus toa vidi gi drugite prevodi koi se od originalot pa vidi sto pisuva. Toa sto go pisuva znaci "napisan porano" a ne nacrtan. Vo kontekstot pisuva deka tie se zavrtile prema vrazalkite i zatoa Pavle im pisuva deka pred da se zavrtat prema vesterkite i magepsnicite toj im kazal za Hristos.So eden stih moze covek da si bide kanibalec i toa da si go opravda preku Biblijski stih. Toa go pravat Jehovinite svedoci.Ne znaev deka i vie ste pocnale na eden stih da gradite cela teologija. Drugo. Za sekoja izjava sto ja dava Isus ja potvrduva so pisaniot zakon. Od toa mozam da vidam kolku ti si ja cital Biblijata. Zatoa Bog dal zakoni po koi treba da se vodat izraelcite. Ako se sekjavas pred Mojsej da go dobie zakonot Izraelcite stotuku se formirale kako narod. Togas Bog interveniral. Kazi mi koe predanie postoelo pred napisanite knigi. Ima bezbroj predanija. Da ti kazam samo kolku predanija ima ke nema da znaes sto e vistinsko a sto ne e. I koj e toj standard koj gi opredeluva rpedanijata za sveti i ne sveti. Eve za Biblijata imas kanon a za predanijata... Ako zboruvas za sekta pazi malku za sto zboruvas i koj e standardot za sekta. Za jadenje burek moze sekoj tuku ajde nekoj neka dade nekoj dokumenti zapisani za da procitam i da bide dokazano. Za toa sto go zboruvas za Galatjanite, citaj ja Biblijata vo kontekst a ne samo nekoi stihovi.
Originalot, t.e. prvite knigi na Noviot Zavet se napishani na Grchki jazik, a nekolku na Aramejski. I tokmu taka, ikonata ne se crta, tuku se pishuva - IKONOPIS. Nemam namera da se raspravam so tebe, ni da ti dokazhuvam neshto, ostani si so tvojata sekta, no ne se meshaj vo mojata vera. Pravoslavnata Crkva i vera e takva, kakva shto, a tvoeto "mudruvanje" ni najmalku ne i e potrebno. Po tvojot odnos mozham da pretpostavam deka si adventist. Protestanti se Luteranite, Anglikanite i Juzhnite Baptisti. Ako ne pripagjash na edna od ovie grupi, znachi deka ne si protestant. Vprochem, protestantite ne gi prifakjaat ikonite, no voedno ne istapuvaat zhestoko protiv niv.
jazz_zika Epa gledam kolku znaes za protestanstvoto. Kako prvo jas ne sum protiv ikonite tuku protiv nivnoto obozavanje. A ako sakas mozes da si ostanes na tvoeto veruvanje mozes no studiram starogrcki taka da ne frliv nesto od rakav tuku nesto sto e vistinsko od originalot. I samo za informacija da ti kazam deka ne sum adventist tuku covek koj mu pripagja na krstot. A kako sto gledam mnogu si ja cuvas religijata uste i taka da se boris za nea da ja najde pravdata i ke bides super. Koga ti bi bil siguren vo svojata religija ne bi se plasel da nekoj drug kaze za nea.