dali zboruvate doma na majciniot jazik so deteto
dali zboruvate doma na majciniot jazik so deteto
eurokrem Prasanje za onie koi ziveat vo stranstvo!Dali zboruvate doma makedonski so deteto? Imam primeteno mnogu nasi luge go zboruvaat straniot jazik i doma - nekoi i pograsno- taka da decata ne go vladeat na kraj ni majciniot a imat problemi i so straniot jazik. ZA da deteto go nauci straniot jazik treba podloga da mu bide majciniot. uste od mali na decata treba a im se peat pesnicki, citat prikazni ,da im se objasnuvat mnogu raboti za da imaat dobar recnik na zborovi na majciniot si jazik. Straniot jazik pokasno ke go naucat vo gradinka!
Mona Lisa Taka e eurokrem jas nemam deca ama znam deka koga ke gi imam taka ke napravam.Nema pogolema zaguba za deteto pa i za nas da ne go nauci majciniot jazik... A malite deca ti se kako sunger se primaat so tie mali glavicki..najdobro e da gi naucat i dvata jazika.
Veronika Mislam deka roditelot bi napravil ogromna greska da ne go nauci svoeto dete da zboruva na majin jazik. Imam bratucedi od Amerika koi vo MKD imaat dojden dva pati vo zivotot i ne go znaat Makedonskiot jazik najdobro. Samite tie se trudat da naucat iako nemaat ni potreba od nego, zatoa sto ne sakaat da zaboravat od kade se.
beti869 Toa deka treba decata da go naucat majciniot jazik e tocno i treba site sto se nekade po svetot i imaat deca da gi ucat na korenite tradicijata i sl.Jas ako vo Makedonija sum ama od rodniot grad do ovoj kade sto ziveam dijalektot se razlikuva ama sin mi(nema ni 2 god)mu kazuvam kako se vika nestoto i na dvata dijalekta oti ko ke pojdi kaj majka mi i ke rece vagan site deca ke mu se smeat, a vaka poarno neka si znae i taka i taka