Нема откуп на затворската казна
Нема откуп на затворската казна
трендафил Уставниот суд го поништи членот од законот кој овозможуваше откуп на затворската казна до 1 година. Со тоа сите што во муѓувреме платија ќе бидат упатени во затвор и ќе им бидат вратени парите. Веројатно со камата. Иако сум против откупот на затворот, уште повеќе сум против оваа одлука на Уставниот суд. Образложението е многу чудно. Као сите граѓани (во случајов криминалци) не биле во рамноправна положба затоа што сите немаат пари да си ја платат казната. Бидејќи одкупот на казната е најповеќе 70.000 евра интересно е дали понатаму судот ќе забрани да се продава се` што сите не можат да го купат рамноправно. Без разлика дали немаат пари или не се во таква позиција, например приватизацијата по менаџерски модел. Во секој случај собранието не требаше да донесе ваков закон, а бидејќи веќе го донесе требаше самиот и да го измени. Вака изгледа собранието е под контрола на Бучковски, а Уставниот суд на Црвенковски.
јузер Јас би поднел предлог-амандман тие што го изгласаа глуБиов закон за казна да одлежат една година затвор плус 70 иљади евра да уплатат на сметка на Народна Банка на РМ.
nukleus Ubava ideja samo treba istovremeno so Tanja da odat vo zatvor za da i pravat drushtvo zatoa shto tokmu za nea go nosea sporniot zakon,pa koga tolku ja sakaat treba da im se ovozmozi mototo na Mobimak:-navistina bliski!
Strelec
quote:
Originally posted by јузер
...глуБиов закон...
ПоглуБ закон не бил донесен во самостојна Македонија!? Укради 2 милиони евра, па нека те осудат на 5 години затвор, па ќе си ја откупиш затворската казна со 500 илјади евра и сума-сумарум... ти останале милион и пол долари, а во затвор не одиш!?:)
Goran-Skopje Off: Onaa dilinea Paunovski, kolku ukrade i sho bidna so nego?
dada Sani
quote:
Originally posted by Strelec ПоглуБ закон не бил донесен во самостојна Македонија!? Укради 2 милиони евра, па нека те осудат на 5 години затвор, па ќе си ја откупиш затворската казна со 500 илјади евра и сума-сумарум... ти останале милион и пол долари, а во затвор не одиш!?:)
Zamenata na zatvorska kazna so pari se odnesuvase mislam samo na zatvorski kazni do edna godina. Zamislata bese polnenje na drzavnata kasa i rasteretuvanje na zatvorite (za sokrienite celi kje ostavam da kazat "patriotskite kruzoci" na forumov:)). Ona sto go napravi ova resenie najgluBo e toa sto nemase zakonska obvrska da se vrsi istraga za potekloto na parite so koi e otkupena zatvorskata kazna. Dali nekoj gi znae kriteriumite vrz osnova na koi se odreduvase visinata na paricniot nadomestok???
Strelec ОК, ако е тоа така, тогаш јас со лимитирани информации сум располагал кога сум го пишувал постот!:) Иако сеуште ми звучи како глуб закон, би требало да се има повеќе информации за да може да се одреди степенот на глубост!:)
DJ_SHEMA
quote:
Originally posted by Strelec
ОК, ако е тоа така, тогаш јас со лимитирани информации сум располагал кога сум го пишувал постот!:) Иако сеуште ми звучи како глуб закон, би требало да се има повеќе информации за да може да се одреди степенот на глубост!:)
Da, samo kazni koi se do godina dena mozea da se zamenat so parichna kazan. No i kako takov, zakonot e najglupav shto mozeshe da bide. A kako sosem sluchajno katastarkata so sluchajot vilata na LJube beshe osudena na godina zatvor? Kachink 70,000 i ete ja na sloboda. Vo vesnicive kruzat natpisi deka taa i drugite kje treba da odat vo zatvor, a kje im bidat vrateni parite. Mada chisto se somenvam deka toa kje bide.