Etika na reproduktivna tehnologija
Etika na reproduktivna tehnologija
sasha Se raboti za anonimnost na donor.... Kolku e fer i pravilno da se skrati na deteto(covekot) pravoto na "vistina" za negovoto vistinsko bioloshko poteklo? Dali ja opravduvate anonimnosta na donorot? Druga rabota...shto se odnesuva za decata zacnati so sperma od anonimen donor: Dali da mu se kaze na deteto "vistinata" ili "ne"? Mislam deka e sebicno od strana na roditelite da odgledaat dete po lazna impresija deka negovite roditeli se ustvari negovite bioloshki roditeli. Da se skrati vistinata kaj deteto dodeka i samite roditeli se svesni...e na nekoj nacin zatvaranje na deteto poradi nekoi licni interesi. Zatoa shto vo ovoj slucaj interesoti pravata na deteto se vo inferioren polozaj od interesot na roditelite. Roditelite ne sakaat da go "povredat" deteto da ne bi se povredile sebesi. Zashto togas se odlucile za dete od koe se treba da se krie vistinata koja taa bi go povredila??? Neli e toa sebicnost??? Nema li i toa dete(covek) prava na "vistina" za svoeto bioloshko poteklo? I roditelite da mu ja kazat vistinata sepak ne e potpolna...zatoa shto donorot e anonimen...
sasha
quote:
Originally posted by toni_a
Sasha,samo taa reproduktivna tehnologija ne znachi li i veshtachko oploduvanje od/kaj sopstveniot brachen pratner?
Da... no temava za drugo se odnesuva.
toni_a se "shtitat" samite roditeli... koga ne sum vo sostoja da napravam,ne sum i tocka. toa e.za zhenata se znae,istoto vazhi.ili ke zemam tugjo,koe sto uste od samiot pochetok (otkako pochne da svakja "bez" psihichki posledici) ke znae ili bataluvam...
toni_a Sasha,samo taa reproduktivna tehnologija ne znachi li i veshtachko oploduvanje od/kaj sopstveniot brachen pratner?
Sunshine Donorot si e donor i negovo pravo dali kje bide anonimen ili ne. Dokolku nekoj ne e vo soglasnost so anonimnosta treba da ja preskokne ovaa opcija. Ako se stavam vo situacija na toa dete/chovek dokolku so donacijata e dadena i zdrastvena istorija voopshto ne bi se ni zamarala so donorot niti bi osekjala deka nekoe pravo mi e skrateno. Za drugoto prashanje...shto ustvari tie roditeli pridobivaat ili pak mu odzemaat na toa dete so nekazhuvanje na vistinata dokolku donorot e anonimen za da ova se nareche sebichnost? Jas lichno bi mu kazhala na deteto, megjutoa ne mi pashe ova sebichnost za nekazhuvanje.
dada Sani Anonimnosta treba da bide zagarantirana za sekoj donor, vo sprotivno kje gi ima mnogu malku zosto kje se plasat od imotno-pravni odnosi so deteto koi mozat da proizlezat vrz osnova na bioloshko srotstvo. Za da bide otkrien identitetot na donorot, treba da se soglasat i donorot i roditelite na deteto. Zamislata na bankite za spermi ne e sozdavanje potomci na donorot, tuku na onie koi ne mozat da imaat deca po priroden pat. Koga se bara donor za nekoja bracna dvojka, ne se odbira prviot donor sto kje im dojde pri raka, tuku se bara psiho-fizickite osobini na donorot da bidat slicni so onie na idnite roditeli. Znaci mala e verojatnosta deteto koga kje porasne da se posomneva deka toa mu se vistinski roditeli. Vo krajna instanca moze da mu se kaze na deteto deka bilo zacnato so "pomosh" na donor, ama ne i da se otkrie identitetot na donorot. Kaj posvojuvanjeto rabotite se malku poinakvi.