Prasanje
Prasanje
feverly imam edno prasanje i ako nekoj bi znael ve molam da mi kazit.jas sum student so F1 viza vo amerika.po pravilo,ne smeam da rabotam off-campus,ama "po pravilo".se rasprasav na mnogu mesta offcampus i segde mi baraja social security card.denojve trebit da apliciram za social security number i me interesirat dali spored socijalniot broj mojt da se vidit dali smeam da rabotam offcampus ili ne?zborot mi e,ko ke odam na nekoe mesto da baram rabota,i ko ke go dam socijalniot broj,dali ke znaet deka ne smeam da rabotam offcampus,ili za site e isto? ne znam dali me razbravte,ama ako nekoj me razbra i go znajt odgovorot,ve molam da mi odgovorit.
feverly
quote:
Originally posted by sasha
So f-1 viza ke dobies social security na koj ke pishuva "Not authorized to work without immigration permission". Edinstevn nacin so f1- da rabotis off-campus e ili na crno a toa ne ti go preporacuvam ili da barash Practical Training based on Hardship. p.s Topicov mislam treba da ide na Imigracija.
momentalno itno mi trebit rabota,a kaj bi mozela da rabotam na crno?segde kaj sho prasav mi baraja social security
OooOo Vo koj grad si?
RaGeAnGeL zavisit koja familija ama za bebisiterka so jas so najdov ne ti trebit SS ili rabotna viza
wolf_pack bratuchedka mi koga dojde na poseta preku shkolovo za 3 meseci, i najdovme rabota vo eden lokalen kafich na crno...nikoj znael, nikoj pital:)
RaGeAnGeL pa zato vikam i ovdeka imat eden kup luge so se na crno pa rabotet makata e lokacijata:(to nea vo momentov ja kocit mnogu za zal mada mozit da se najdit neso
feverly
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
zavisit koja familija ama za bebisiterka so jas so najdov ne ti trebit SS ili rabotna viza
zimi sve mi trebit rabota pod itno,i sega epten se razocarav znaci nemat sansa da najdam rabota?[V]
RaGeAnGeL ama dosta so to ti!!!!! ne si sama ovdeka tuka sme so mojme ke pomozime doj na mirc mor
sasha
quote:
Originally posted by OooOo
Vo koj grad si?
feverly, kazi vo koj grad si?
feverly lake charles,louisiana nigde ic,selce
sasha
quote:
Originally posted by feverly
lake charles,louisiana nigde ic,selce
Ako ne sakash na crno mozesh preku shkoloto ubrzano da dobiesh Practical Training za Hardship so koj mozes da rabotis off-campus. Samo treba da napisesh pismo deka imas finansiski problem i deka tvoite nemozat mesecive da te sponzoriraat...zs F-1 eden od preduslovite e da pokazes deka imas financiska podrshka od tovite ili slicno...taka da pismoto malkucka posentimentalno morash da go napisesh...a za na crno vo takvo malo mesto ili babysitting ili restoran, kafic, bar...mada jas sum sekogas nesho da ne se pravi ilegalno.
feverly fala za sovetot,ama mislam deka nemam vreme za takvi proceduri,taka da sepak ke moram da baram nesto ilegalno da najdam,pa mozda ke imam sreka.nanny il nesto taka
wolf_pack i taka najarno, hassle free:) Shtom si vo nekoj pomal grad, mada Lake Charles bi se sporedilo so Ohrid?; najlesno e da napravish i isprintash edno 30-40 flyers za pochetok. Obavezno spomni deka si university student i barash neshto kako nanny, pishi email i tel. kade da te najdat i so sreka neka ti e. Nekoja familija ke se zainteresira, ama nemoj mnogu da begash od kampusot[:D]
sasha
quote:
Originally posted by feverly
fala za sovetot,ama mislam deka nemam vreme za takvi proceduri,taka da sepak ke moram da baram nesto ilegalno da najdam,pa mozda ke imam sreka.nanny il nesto taka
Taa procedura moze da se ubrza i da dobiesh za 7-10 dena, za razlika od porano shto se cekashe 3 meseci.
sasha So f-1 viza ke dobies social security na koj ke pishuva "Not authorized to work without immigration permission". Edinstevn nacin so f1- da rabotis off-campus e ili na crno a toa ne ti go preporacuvam ili da barash Practical Training based on Hardship. p.s Topicov mislam treba da ide na Imigracija.
OooOo Na socijalniot broj kje ti pishuva 'not valid for work' ili 'valid for work only with dhs authorization' [edit] sasha bila pobrza.