Nesrekite na drugite, nasa potvrda?!?

Nesrekite na drugite, nasa potvrda?!?
Lidija
 
Pred nekoe vreme procitav eden interesen komentar za nesto so mi se cini ne odlikuva nas lugeto i ne mi se verva deka ima mnogu isklucoci na ova prasanje ako si sme iskreni kon samite sebe. Otprilika pisese vaka: ”Lugeto za zal sakat da slusnat za nesrekite na drugi luge za da ja uvidat svojata ”sreka”, edna sprotivnost na ljubomorata. Lugeto ne sakat drugite da imat podobar zivot nego nivnite. Namesto to bi trebalo lugeto da posakat drugite da nemat barem poloso od toj zivot so tie go ziveat“

Jas licno ko ke slusnam tragicni vesti mnogu brzo idi mislata fala bogu so mojot zivot e do nekoj stepen ok, odma edna potvrda za mojot ”sreden” zivot. I ne samo jas tuku i drugite okolu mene gi slusam, a dobar e zivotot (so polojna usta)…ne treba da se zalam…ima luge so imat poloso…blabla.

So mislite vie, za da si go potvrdime nasiot ”dobar & harmonicen” zivot, mora da go sporedime so drugi luge so imat mozi ne-dobar & ne-harmonicen zivot? Ili sme tolku “sovrseni” taka da ne ni treba nikakvo sporedba tuku sme si sekogas svesni so imame, kako imame i cenime. Jas znam deka sum daleku od sovrsena…
xokaido Mislam deka od edna stran dobro e da se sporedime malku so drugite no ne sekogas bidejki mislam deka sekoj neli si ima svoj zivot i pravila koi treba da gi pocituva (zboram za dobrite), no ne sekogas drugite treba da bidat 'ogledalo' na nas samite. Ne deka nekogas ne treba da pobarame sovet no DA ne treba da mislime deka sme tolku sovrseni i se slozuvam so Lidija -Skorpija deka treba sekogas koga ke trgne 'nadolu' da se izborime i da se izvleceme 'nagore'.
BorisVM Germancite imaat ubav zbor za ova Schadenfreude.
Jakov Не само што на некои луѓе туѓата несреќа им е потврда дека нивниот живот е ОК, него некогаш и им треба да ги видат, слушнат туѓите несреќи за да се задоволат и да го најдат својот спокој во туѓата мака. Насекаде има такви тоа е жално.
Lidija Mene mi se cini deka skoro vo sekoj eden od nas ima, nesto so mu pripaga na coveckata priroda, samo mozi ne do toj stepen ko se velis. Mozi nie ne misleme, poketo barem od nas se nadevam, da mu se sluci to i to na toj/ta za da mozam jas da si bidam zadovolna so mojot zivot. Do tolku daleku ne odi, belki. Ama veke ko ke se sluci togas mnogu brzo odi od zal za drugiot do ta sporedbata so mene, mojot zivot. Sebicnost nevidena! Samo tie so mozi nemat nesto vo zivotot, ili mnogu malku, mozi kaj niv uste ne doaga do izraz ova osobina, zosto so koj ke se sporedat tie ko se najdolu.
LIDIJA - SKorpija Delumno i bi se slozila,i ne bi se slozila so vas.
Mozebi jas go tolkuvam poinaku, ne znam.
Dali e sebichnost ako nekomu mu odi "nadolu" vo zivotot da si pomisli deka ima mozebi lugje na koi vo momentov im e poteshko?
No, istoto da mu posluzi kako pottik za da se izbori i izleze od momentalnata kriza!
Nekoi od nas se prirodno nadareni, da gi pretstavuvaat rabotite crni duri i ako ne e se bash taka crno.
Nekoi pak, kako mene na primer, vo teshki momenti "k*raz" im dava pomislata deka vo svetot ima lugje na koi im e mnogu potesko otkolku mene, no sepak izdrzuvaat.
Se moze da se izdrzi i mora da pomine.Nishto ne trae vechno.
Nesrekjite na drugite se samo potvrda deka toa e realnost i moze da mu se sluchi sekomu.Ne bira ni vozrast,ni pol,ni vreme ni mesto.
Znachi, sporedba so zivotot na onie koi im e polosho zaradi likuvanje ili potvrda deka nam ni e dobro, NE!
Zalosno e i do nekade bolno.
A od drugastrana, povekjeto mozebi koga kje slushnat za nekoja nesrekja koja mu se sluchila na nekoj drug , se sepnuvaat i togash ja uviduvaat svojata srekja i dobar zivot.
Mozebi toa go pravime nesvesno.
Ili mozebi toa go pravi stravot vo nas.
Stravot od gubenje na ona shto najmnogu ni znachi vo zivotot.
Lidija Lidija komsivke, te citam i te razbiram celosno! Ama tragedijata ne e tamu so ko ke odi nadolu da si recis deka "aj ke se sredi, ima i poloso od mene", ne e najstrasnoto to i mozi ko so velis ti ima to nesto pozitivno bas za toj so odi nadolu. Tuku koga od dobro sedenje, od normalna sostojba, coek go praj to, bara racki za da si ja potvrdi svojata dobro sostojba ili kako se vika. E to ti se vika tragedija i to kakva. Da sakas tvoite predrasudi da bidat realnost za samo edna mala, vo moi oci, beznacajna potvrda, ne vredi.