Lovot po fokite

Lovot po fokite
Lidija
 
Znam deka jas ve gnjavam so mojte blabla za nepravdite po svetot ama morav i ova. Denes citav deka i ovde vo Svedska ke ubivat foki za da gi zastitat ribite i pak mi se kaci pritiskot i gledav malku za to so se slucva sekoja godina vo Kanada.

I tie vo Kanada tvrdat deka enda strana od celiot masakar e da gi zastitat ribite i blabla ama deka drzavata ko ovde i tamu ne najdi nekoj drug nacin za to osven unistuvanje na fokite tuku gi podrzuvat i go dozvoluvat ova, kazva se za nas ko rasa.

Malku fakta so najdov posebno za fokite vo Kanada, kako samo edna mala potvrda za monstrumot vo nas:

* Ova godina ke se otepat ako veke ne se otepaja nad 300 000 foki, samo vo poslednite tri godini okolu eden miljon.

* Najcesto se ubivat malite foki, pod tri meseci

* Vo Azija pobaruvackata se zgolemi najmnogu za krznoto. Da ne bidi samo Azija da krivime, Norveska kupva okolu 80 % od krznoto i vlasta vo Norveska im dava ekonomska pomos na pretprijatija so rabotat so ova.

* Fokite mozat da se ubivat ili so drvena palki (ili kako se vikat) ili puski, ama zosto ako ima poke dupki na krznoto pomalku pari dobivas, odbirat poketo da mavat. Fokite cesto ne umirat od udarot i krznoto im se vadi dur uste zivejat.

Nema potreba mi se cini da prodolzam.
Lidija Ne se nekoj ubaj snimki ovie:

http://www.hsus.org/video_clips/caught_on_camera.html

http://www.hsus.org/video_clips/page.jsp?itemID=27260759

http://www.hsus.org/protect_seals.html
Aleksandra
quote:
Originally posted by Lidija

Sega neznam dali te razbrav Sasha...za primerot so fokite definitivno ne samo Kanada iako tie ja imat najgolemata odgovornost, zosto na kraj kraevi toa se tie so ke odlucvat so ke se slucva na nivna teritorija. Ama veke spomnav za odgovornost ima mnogu so ja delat, spomnav nekolku najgore mi se cini Norveska, Kina, tamu kaj so ima pobaruvacka za to krznoto, ama to ne zastanva samo vo Kina ili Norveska tuku od tamu niz cel svet, pardon bogatiot del od svetot.

I najvazno e nie samite! Ako jas ne kupvam nesto so e napraeno od krzno i drugiot i tretiot togas nema da ima potreba od ubivanje. Tragikata e sega so nie vo ova vreme imame tolku moznosti, a sepak ke vidis nekoj nosi krzno...

Sega od to so go pisa mene mi se cini deka vo tvoi oci PETA ne praj dobra rabota ili?


Lide:),..jas maltene postanuvam Vegetarianec bas od tie pricini.Jas nikade ne kazav deka PETA ne pravi neso dobro ili morlano ili slicno.JAs zboram za Kanada. Zaci ako ima clenovi od Kanada vo edna takva organizacija, Kanada ne e najodgovorna za ova, nego site clenovi...Iskreno neznam dali se rabirame.:)
Lidija Sega neznam dali te razbrav Sasha...za primerot so fokite definitivno ne samo Kanada iako tie ja imat najgolemata odgovornost, zosto na kraj kraevi toa se tie so ke odlucvat so ke se slucva na nivna teritorija. Ama veke spomnav za odgovornost ima mnogu so ja delat, spomnav nekolku najgore mi se cini Norveska, Kina, tamu kaj so ima pobaruvacka za to krznoto, ama to ne zastanva samo vo Kina ili Norveska tuku od tamu niz cel svet, pardon bogatiot del od svetot.

I najvazno e nie samite! Ako jas ne kupvam nesto so e napraeno od krzno i drugiot i tretiot togas nema da ima potreba od ubivanje. Tragikata e sega so nie vo ova vreme imame tolku moznosti, a sepak ke vidis nekoj nosi krzno...

Sega od to so go pisa mene mi se cini deka vo tvoi oci PETA ne praj dobra rabota ili?
Kaneo Lidija, jas pred izvesno vreme potpisav peticija protiv ovie dzverstva vo Kanada. Ke probam da go najdam linkot, pa ako sakas moze da go postirame na forumov da se potpise koj saka. Mozebi ima takva akcija i vo Svedska? Ako ne, eve ti sansa ti da ja pokrenes! :)
Sunshine Zashto se zboruva samo za fokite, pomasovni zverstva se deshavaat sekoj den so mnogu drugi zhivotni.
Lidija Ne be Sunshine ne se zbora samo za fokite, ova tema dodusa ja otvoriv so ta cel, to so procitav sakav da procitat i drugi forumdzii so gi interesira. Ti mozi da si pisis, ako sakas i drugo.

Ne mi bese ni namerata da recam deka to so se praj vo Kanada sekoja godina e edinstveno so nie go prajme kon zivotnite, samo uste eden primer za to, bese. Inace da, definitivno si pravo da bea samo fokite, ko ne imat nas zivotionskiot svet ne izbirame nie so ke ni tekni se unistvame. Nie ne zastanvame ko ke e vo prasanje nasata rasa, pa za edna foka ili majmunce ili gluvce ili krava ili guska ili.....ke zastanime.
Sunshine Jas iskreno sakav samo ako se zboruva za fokite, da se proshiri diskusijata poshto ochigledno e deka temata e za 'pravata na zhivotnite'. Inaku ne bi diskutirala, poshto hipokritichki mi deluva da zboram protiv ubivanjeto na fokite, a da ostavam pileshki i jagneshki recepti na "Kujna" vo isto vreme.
VeGaS Sunshine, i sea najde da gi sporedish fokite so kokoshkite i jagninjata?!
Aleksandra Jas ne gledam razlog zashto da se zbori samo za fokite.Ako se zbori za ubivanje na fokite morame da zborime i za ubivanje na site zivotni...i mozeme da postirame i PETA sto kazuva i kakvi stavovi ima itd itd.
Sunshine
quote:
Originally posted by VeGaS

Sunshine, i sea najde da gi sporedish fokite so kokoshkite i jagninjata?!

Pa sega najdov da gi sporedam, se pogodi da sum na forum. Da dojdev pokasno togash kje gi sporedev

Nema nekoja golema razlika...kako shto nie jademe kokoshki, taka nekoi lugje jadat foki. Kolku za info, fokite se odlichen izvor na zhelezo, vitamin A, B, C i protein.
Lidija Sunshine, za to so velis od edna strana ke muabeti coek za pravata na zivotnite od druga strana nekoj od niv se osnova vo nasata ishrana, ama ne e taka se crno i belo mi se cini. Zosto ima nekoj so ke gi "pisi receptite" i nemat ni kapka oset za zivotnite i se so nie im prajme. Rabotata e da e svesen coek deka za raboti so nie gi koristime sekojdenvno vo nasiot zivot, tie raboti dur da dojdat do nasite race unistile mozi nekolku zivotincinja. Tragedijata e so imame izbor, a pak gresno odbirame. Mi se cini deka vo osnova se raboti samo za to, inforamcija, znaeenje, da e coek svesen.

Za tie zivotnite so lugeto gi jadat mozi da recime deka najblaga smrt ili smrt bez macenje imat za razlika od drugite primeri so coek gi ima slusano i gledano. Ama sepak mi se cini deka nemat samo vegetarjancite pravo da muabetat bez da osekat griza na sovest, taka mislam barem jas.

I sega nekoj, mnogu ke recat abe so tuku zbora ova gluposti to luge se ubivat bez oko da trepni, to na luge se testirat lekoj isto kako so gluvcite i majmunite, a ova za zivotnite se fatila. I taka e mozi, ama zivotionskiot svet e ostaven na milost i nemilost vo nasite race, da ziveat so nas na ova zemja i ko so gledame tesko niv.
Lidija
quote:
Originally posted by Sasha

Jas ne gledam razlog zashto da se zbori samo za fokite.Ako se zbori za ubivanje na fokite morame da zborime i za ubivanje na site zivotni...i mozeme da postirame i PETA sto kazuva i kakvi stavovi ima itd itd.


Sasha be duso, ne gledas pricina zosto nema nikakva. Nema nikakvo "off topic" nikoj da dobie od mene. Pisi si so ti dusa saka.
RaGeAnGeL ne mora samo da e ubivanjeto....
animal testing e isto taka iskoristuvanje na zivotni
Aleksandra Eve i jas da si kazam. Rabotam vo Modna Industrija, kade sto vo istata kompanija imame stvari od sekakvo krzno. Nas PETA maltene ednas nedelno ni chuka na vrata, chak sto vishe vodi strasna kampanja ne samo protiv nas nego za bilo koja takva firma, ili za bilo koj foto-model sto reklamira krzno.Isto kako sto beshe napadnata Elle-Mcphersson za edna reklama.Koga se donesuva odluka za takov lov kako na fokive vo primerov, ne smee da se obvinuva samo Kanada za kako sto ti vikas "masakar"...Clenovi na takvi organizacii kako PETA, se od razni drzavi...i koga se donesuva edna takva odluka se vklucuvaat site tie drzavi, ne samo Kanada.

p.s Lide, se razbirame.Vo red e. Nikoj ne te obvinuva tebe taman rabota.:) Jas cisto kazuvam za situacijavai sto jas mislam.:)))
achtung_panzer Hm, demek nema drugi nachini da se zashtitat ribite (toest toa shto ostanalo od riben fond niz okeanite), se lovat foki... za da posle niz istite vodi pomine ruski ribarski brod- fabrika, gi izlovi tie novospaseni ribi i gi konzervira dodeka trepnesh.
Spasuvaat ribi od fokite za da ima riba na masa, ne vo okeanot. Za kolichestvoto zhiva i drugi metali vo morskata riba, toa e sosema druga (i isto taka zhalna) prikazna.
Najsmeshni se facite shto baraat od restoranite da im sluzhat samo okeanska diva riba, ne odgleduvana vo rezervoari (demek toa bilo pozdravo), e bash toa kje im go prodolzhi zhivotot.
A shto, fokinoto meso bilo izvonreden izvor na ABC vitamini, proteini i slichni zdravi sostojki? So ogled na toa kolku fokite zavisat od morskiot riben fond i do koj vekje stepen morinjata se zagadeni ne bi bil tolku ubeden vo nutricionistichkata vrednost na toa meso. Izvonreden izvor na zhelezo e i spanakjot, shto Sunshine ne mu stegnesh eden pomor na spanakjot, kapinite, shipinkite... zhiva i drugi teshki metali nema kaj niv...
Lovot na foki ima mnogu povekje vrska so politika, prihodite na naselenieto shto zhivee vo tie predeli i izbiranjeto na narodnite predstavnici od tie podrachja otkolku so zashtita na ribniot fond.
Lidija ima potpolno pravo shto se luti na vakvata besprichinska destrukcija...
Sunshine kako shto si kazhav i pogore...skoro site jadevte jagneshko za Veligden taka da ova shto skokate za zashtita na zhivotni ne vi drzhi voda. Samo vegetarijanec ne bi zvuchel hipokritichno na temava. Za spanakjot nema shto da se diskutira, osven ako ne go rachunash vo zhivotni.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Sunshine

kako shto si kazhav i pogore...skoro site jadevte jagneshko za Veligden taka da ova shto skokate za zashtita na zhivotni ne vi drzhi voda. Samo vegetarijanec ne bi zvuchel hipokritichno na temava. Za spanakjot nema shto da se diskutira, osven ako ne go rachunash vo zhivotni.

Aj da ne meshame babi i zhabi... Da ne gi lovea sluchajno jagninjata za Veligden po livadite vo ime na zashtita na trevata?
Dvolichnosta vo ovoj sluchaj e dozvolata za pomor na fokite vo ime na zashtita na ribniot fond, so vistinska namera da se soberat politichki poeni pred izbori (vrabotuvanja na lokalnite zhiteli, pogolemi prihodi itn.) Ribite shto fokite nema da gi izedat kje gi dovrshi chovekot, znachi na ribata ionaka i' e presudeno, kakva zashtita kakov bakrach...
Lidija Sunshine, aj jas ko vegetarjanec da ti kazam deka nezvuci pogresno ako nekoj jadel jagne ili pile pred nekoe vreme, a ovde si diskutira za ova so na nekoj nacin e dosta svetlosni godini od to so jadenjeto. Iako vo mojot prefekten svet i bez meso mozime da prezivjeme ama to e druga tema, veke negde diskutirana.

Sasha, Sasha, vo pravo si ne se razbirame, ama cim sme tuka i jas mozam da si prasam i ti da mi kazis odnovo koga-togas ke mi se razjasno belki :)
Vaka sega malku vo crno-bela tehnika, PETA se dobrite so se borat za zivotnite, vladata na Kanada, Svedska, Norveska... se losite :) so odlucvat da se sprovedat ova so fokite i drugi slicni raboti. Sega ti velis deka vo PETA ima clenoj od Kanada, to razbiram, ama posle ne razbiram...koga velis ogranizacija mislis na PETA ili mislis na nekoja treta organizacija so odlucva kolku foki, kade, koga ke se ubijat. Aj da vidam sega dali poblisku do celata ke dojdime :)
Kaneo
quote:
Originally posted by Kaneo

Lidija, jas pred izvesno vreme potpisav peticija protiv ovie dzverstva vo Kanada. Ke probam da go najdam linkot, pa ako sakas moze da go postirame na forumov da se potpise koj saka. Mozebi ima takva akcija i vo Svedska? Ako ne, eve ti sansa ti da ja pokrenes! :)


Eve go linkot za peticijata protiv ubivanjeto na fokite vo Kanada:

http://www.thepetitionsite.com/takeaction/566342047?ltl=1146234551

Pa koj saka neka se potpise. Pozdrav.