СВЕТА ГОРА - забранета за жени

СВЕТА ГОРА - забранета за жени
Mara
 
Заради големиот интерес за оваа тема..........еве јас се обидов да најдам материјали и да ви ги презентирам....АМА САКАМ КОМЕНТАРИ, ок?

СВЕТА ГОРА (ATHOS, THE HOLY MOUNTAIN)











Ако сте жена не ви е дозволено да стапнете на територијата на Света Гора. Ако сте маж, но ги немате потребните документи, нема да ве пуштат таму исто така!!!!!

За мажите кои ги имаат сите потребни документи, Света гора е предизвик, бидејќи Гората Атос било едно од НАЈУБАВИТЕ места на светот и ја опишуваат како фантазија.....а каде има фантазија без жени, а?????????????

Она што би требало таму да ве воодушеви се 20-те огромни манастири кои како големи замоци и тврдини се надвиснуваат насекаде, потоа пештерите и многу едноставните куќички каде живеат монаси. Малите манастири се нарекуваат келиони!!! Жените можеби би ги интересирало податокот дека има цркви кои чуваат повеќе злато отколку што некои земји имаат злато во нивни валути!!!, а тие цркви се зборува дека имаат икони кои прават ЧУДА!







На Света Гора има и ткн. Девствени шуми и животни кои само овде можат да се видат и никаде на друго место во светот. А за монасите - ги има од цел свет и од православните, но и од не-православните земји.




Најубав сепак е и брегот на Егејот, но малку се користи за капење, бидејќи тоа не го практикуваат монасите......за џабе убава природа, нели? Но, тие своето време го посветуваат на оддржување на прекрасните градини кои ги негуваат со голема ЉУБОВ.




Е ајде малку за дозволите за посета на Планината Атос......

Дозвола се бара и за поединци и за групи МАЖИ!!!! Дозволата се добива од Министерството за надворешни работи- Directorate of Churches (at No 2, Zalokosta Street, in Athens, tel: 3626.894) или од Министерството за Северна Грција - Directorate of Civil Affairs at Diiki- tiriou Square in Thessaloniki, tel. 031/270.092. Дозволата, е интересно што се базира на Законикот на Византискиот Имератор Константин Мономахос од 1060 година кој значи уште е ВАЖЕЧКИ!!!!!!!!!!!!!!!!

Жените не смеат да одат на оваа Света територија, но можат да кружат околу неа....и да им мавтаат со раце на монасите, своите сопрузи или швалери кои отишле таму!!!!

Преспивање не е дозволено освен за оние кои имаат докази дека тоа е нужно за нивните религиски или научни интереси, но да се над 18 години возраст.


Е па ајде да видиме некои од ЧУДЕСНИТЕ МАНАСТИРИ!


МАНАСТИР ВАТОПЕДИ






МАНАСТИР СТАВРОНИКИТА




МАНАСТИР ЗОГРАФУ











МАНАСТИР СИМОНОПЕТРА




МАНАСТИР СИМОНОС




МАНАСТИР ГРИГОРИУ




МАНАСТИР НА СВЕТИ ПЕТАР




МАНСТИР ДИНОСИУ









МАНСТРИ КСЕНОФОНТОС






ДРЕВНО ВЕРУВАЊЕ

Според грчката митологија, се водела перманентна војна помеѓу Џиновите и оние од Олимп, при што првите ги предводел Атос, а вторите Посеидон. Атос фрлил огромен камен, масивна карпа по Посеидон, но карпата го промашила Посеидон и паднала во морето, формирајќи планина во вид на пирамида – која го носи неговото име АТОС.

Според друг мит, античкиот Бог Аполон се заљубил во Дафне, ќерка на Кралот Аркадија. За да ја заштити својата дественост, таа се скрила во Гората Атос и затоа областа се вика Дафне. Можеби е овој мит поблиок до народот бидејќи оттогаш се води БИТКА против жените и заљубувањето!



Значи според тој Законик на Царот Константин од 1060 А.Д е забрането жени да одат во Света Гора, вклучително и женки од сите животни...освен мачките!!! Ова, затоа што мачките се сметало дека се единствени кои можат да го контролираат своето оплодување!!!!!!!!!!!!




kristina E vaka ja s ke vi prenesam edno od cudata na Presveta Bogorodica.
Cudoto na Presveta Bogorodica e povrzano so Sv.Jovan Damaskin.Sv. Jovan Damaskin e roden vo Damask vo prvata polovina na 8 miot vek.Vo mladosta se otkazuva od site svetovni zadovolstva i se osamuva vo manastirot Sv.Sava blizu Erusalim.Vo toa vreme bil eden od najgolemite istocni Bogoslovi. Bil golem borec za pravilnoto tolkuvanje na ikonite, poradi toa bil i proglasen za eretik vo 754g. A na 7 Vselenski Sobor 787 bil visoko izdignat.
Poradi pobivanjeto na dogmatikata na car Konstantin II mu bil odsecen jazikot da ne Bogoslovi i desnata raka da ne se Krsti.Za strav i trepet na graganite rakata bila obesena na javno mesto. Istiot den koga gnevot na carot se smiril, preku svoite prijateli Sv.Jovan Damaskin gi molel da ja pobaraat rakata od carot, toj dozvolil. I koga nastapila nokta Sv.Jovan Damaskin se zatvoril vo sobata i gorko zaplakal i se molel pred ikonata na Presvata Bogorodica da mu ja isceli rakata.Posle dolgite molitvi Jovan zaspal i vo sonot ja videl Bogorodica kako gleda so jasni i milostivi oci kon nego velejki mu ,,Eve sega rakata ti e zdrava,, ne taguvaj i ispolni go toa sto vo molitvite si mi go obekal,,Razbuduvajki se Jovan od Son gleda deka rakata mu e zdrava kako pred toa, ni trag od bolka zaradi stvarnosta na toa sto bilo samo mu ostanalo beleg kade mu bila presecena rakata. Za blagodarnost Sv.Jovan dal srebro da se napravi raka i klail na ikonata i od togas do denes ikonata se vika Presveta Bogorodica Troerucica. Ikonata se naoga vo Sv.Gora.
Mara Фала Кристина за тоа што ова чудо на Пресветла Богородица го подели со нас.........

штета што не можеме да одиме таму и да ја видиме нејзината икона, нели?
OooOo Go imash ispushteno Manastirot Hilandar
Mara Не сум го испуштила....таму е некаде меѓу сликите....ама ајде да му посветиме малку внимание.

ХИЛАНДАР е српски манастир кој се наоѓа на северниот дел од Света гора....и да, сум заборавила да ви кажам дека Света Гора се наоѓа на третиот крак на полуостровот Халкидики. (блиску до нас!)

Еве слики од него














Mara Уживајте малку во СВЕТА ГОРА....ајде!!!





















Mara Тоа што е интересно за Хиландар е дека овој манастир го слави ПРИКАЖУВАЊЕТО на Мајката Божја секој 21-ви Ноември...и еве ја Нејзината икона...само не знам дали за истата зборуваше Кристина. (бидејќи и оваа икона е чудотворна)





Еве го манастирот....уште еднаш....




RaGeAnGeL tolku e ubav a vo isto vreme i neubav
zabrana za zeni!!koja glupost e to!!do koj stepen mozit da e zakrzlaven coveckiov um to e cudo
maro sesrice

i ushe eden imase vo crna gora manastir poznat...znaj kako se vikase?
Mara фала Реиџ...сесро мила

а бе може ли место да е интересно, па дури и ФАНТАЗИЈА, а да нема жени?????? Глупости, машки!!!

Туку...не знам на кој манастир мислиш.......ако ти текне кажувај!
RaGeAnGeL da me ubiesh ako mi tekvit sea..
znam deka e Crna Gora,MISLAM deka se vikase Ostrog(nesho taka)ako najdam obavezno ke ti kazam

Kaneo
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL

da me ubiesh ako mi tekvit sea..
znam deka e Crna Gora,MISLAM deka se vikase Ostrog(nesho taka)ako najdam obavezno ke ti kazam



Taka se vika, Rage - Ostrog ili Ostroshki Manastir. Karakteristicen e po toa sto e napraven vo karpa i vo nego se naogjaat moshtite na Vasilije Ostroshki, za koi se veruva deka imaat cudotvorna mokj. Postoi i veruvanje deka par koj ke vleze zaedno vo prostorijata vo koja se naogjaat moshtite ostanuva zasekogas zaedno. Iako vo slucajot na edna moja drugarka toa ne se ostvari.
Za zal, na povekje detali ne mozam da se setam, a sum bila. Znaci, tamu ne e zabraneto za zeni.