Kolku deca sakate da imate...???

Kolku deca sakate da imate...???
Aleksandra
 
Do site Forumdzii na VM...Kolku deca sakate da imate?
MeGaSTaR ja sakam 2 deca 1 Masko i edno Zensko..
dada Sani Nekako mi teshko dodeka da pocnam, ama koga kje pocnam nema da mozam da se sopramZa pocetok tri
RaGeAnGeL ne znam kolku bilo
valjda posle prvoto ke znam ama sakam edno i da posvojam
Unreal Јас би сакал 3,две иам ,уан мор ту гоу
VeGaS Verojatno edno. Kako shto sum si jas na mama i tato
Sunshine jas bi tri
Aleksandra
quote:
Originally posted by Sunshine

jas bi tri

zashto nema opcija chetiri?


Stavena e i opcija za cetiri deca.

p.s Jas bi sakala da imam tri.
SpaceLily 5
OooOo OffTopic:
quote:
Originally posted by SpaceLily

5

RaGe ima 6 i toa vonbrachni, greota e da ne ja stignesh :)


Kaneo Jas otsekogas sakav tri, zasto imam samo edna sestricka, i nekako malku mi e. Si mislam, koga ednata od nas veke ke ja nema, sto ke pravi drugata samicka? :((( A majka mi i tatko mi si imaat po poveke, i so ubavo im e.

E arno ama, kako sum trgnala, i edno ako uspeam da rodam, arno ke bide. :))))
Natasa tri mozit i 4 zavisno kolku e maz mi aktiven
Tanja19 edno ili dve...za tri teshka rabota...ali neznam kako ke razmisluvam posle 10 godini
SpaceLily
quote:
Originally posted by OooOo

OffTopic:
quote:
Originally posted by SpaceLily

5

RaGe ima 6 i toa vonbrachni, greota e da ne ja stignesh :)



Pero sesrana e rasturena skroz ja ne sum ko neaPuknalo perdeto pero so ke prajsh
GiTaRiSt Ja edno 15 ne bi bilo loso gi sakam decava..:D
BorisVM Bez 5 dechinja da mi se vrtkaat okolu mene, nema shansa. :)
Aleksandra
quote:
Originally posted by GiTaRiSt

Ja edno 15 ne bi bilo loso gi sakam decava..:D


Aman be.Teshko na zena ti
Tanja19
quote:
Originally posted by Aleksandra

Aman be.Teshko na zena ti


hehe....toa ne e zena...tuka vike stanuva zbor za fabrika za deca
јузер minimun 3, a maksimuks 5-6-najset :)
The_Crow da imam uslovi da gi izdrzuvam decata bi sakal da imam edno 5 ama nekako sovinisticki bi sakal site maski da bidat, za da eden den igraat fudbal i ribolovat, so tatko im. Inace okolu 2-3 deca najrealno bi bilo.
izabela tri definitivno... :)
beti869 Ja bi tri ama nekoj drug da mi gi raga oti so prvovo se iznatrgav maki i sega mi e strav da mislam na toa
TimeHacker zabela i jas tri sakam da imam
Carpathian Lord 1 сигурно не, ...јас сум единец и ако би можел би го променал тоа. Најлошо е да бидеш сам, така go for more kids...
david69 i jas posakuvam od sekogas da imam tri decinja no koga ke poglednam kakvi se denesnive deca(da se zivi i zdravi kako se veli) strav me faka i od edno
SydneyGuy 3 / tri / three / trois / drei / drie / tre / tres / trкs
rikimaliot
quote:
Originally posted by Aleksandra

Do site Forumdzii na VM...Kolku deca sakate da imate?

pa tri sekako ama ke se dogovorime so devojkata sto utre ke mli bide zena mada se nadevam deka navistina ke imame tri a najmalku dve
tincheto da se zivi i zdravi budali na majka im a po moznost 3
SirAndReW Site tri tri, a shtrkot koj go e*e neka se maci! :(
mislite vie taka lesno e deca da se nosat..
dada Sani Se sekjavate na "makedonskata cetvorka" koja site ja precekaa so radost, voodusevuvanje, vetuvanja za pomos...Jas se sekjavam koga se sluci toa i imav sosema zaboraveno no denes toa sto go procitav...mi padna zal. Ne deka drzavata e dolzna da im gi cuva decata na lugjeto, ne e vladata kriva sto im se rodija 4 deca ama posle site vetuvanja...zalno e sto nisto ne e napraveno. Ne se ragjaat cetvorki sekoj den, gordost ni bea i videte sto se slucuva...

ШТИП - Деветгодишните Симона, Сандра, Ана и Андре, попознати во јавноста како штипска четворка, веќе една година не живеат во Штип. Нивната мајка Валентина, кон средината на ланската година, го пресели семејството во родното Кратово, во куќата на нејзините родители Блашка и Стојчо. Мајката на првата четворка на Балканот била принудена на ваков чекор од социјално-егзистенцијални причини, зашто децата немало кој да ги чува додека таа била на работа во една штипска конфекција. Од друга страна, помошта која порано била ветувана од сто страни сосема изостанала, а и работничката плата на Валентина била доволна само децата да не гладуваат. На првата четворка кај нас сосема заборавила и државата, иако во мај 1997 година, кога таа дојде на свет, немаше функционер кој до среќната мајка не испрати телеграми и цвеќиња со грст ветувања.
- Морав да се вратам кај моите во Кратово, бидејки во Штип немаше каде да живееме и кој да ми ги чува децата кои од септември ќе одат во трето одделение. Куќата која со поддршка на општина и со помош на добри луѓе започна да се гради во Штип веднаш по раѓањето на децата, не е довршена и во неа не може да се живее. Покрај тоа, по разводот со сопругот и тој остана да живее во неа, па нашиот живот стана неподнослив. Јас се вработив во конфекцијата „Метро", од односот на газдите сум бескрајно задоволна за што им благодарам, бидејќи секогаш ме пуштаа од работа кога ќе им затребав на децата, но тоа не беше вистинското решение. Некој требаше постојано да биде покрај нив, а јас во Штип немав никого, па морав да ги напуштам работата и Штип, ни рече Валентина при нашата неодамнешна посета на нејзиното ново живеалиште во Кратово.

Редовна финансиска помош четворката нема од никаде. Повремено на нејзина адреса ќе стигне по некој денар. Општина Штип за цела година ч дала 10.000 денари, а ч помогнала и Општина Кратово со 5.000 денари. Немањето сигурен извор на финансирање на нивните потреби е најголемиот проблем на ова познато, но заборавено семејство.

- Едвај го крпиме денот зашто и моите родители во ова време на транзиција останаа без работа, а работа нема ниту брат ми кој живее со нив. Во малата куќа нж има осуммина, но најтешко ни е кога на децата не можеме да им дадеме доволно храна. А тие знаат за нашата мака и не прават проблем. За судбината на четворката, која пред девет години беше македонска гордост, му пишував и на претседателот Црвенковски. Барав прием кај него. Да му го изложам проблемот, да побарам помош, генерално решение. Од неговиот кабинет не бевме удостоени ниту со одговор. Му напишав и второ писмо на претседателот. Во него предупредив дека со децата ќе дојдеме пред неговиот кабинет. Одговор пак не добив. Со писмо се обратив и до поглаварот на МПЦ, г.г.Стефан. И тој не најде за потребно да ми одговори", па се прашувам во какво општество живееме ние, вели Валентина.

Младата мајка на четворката за чие раѓање дозна цела Европа, вели дека сега има двоен немир во душата. Прво, што морала децата да ги оттргне од нивните штипски другарчиња и второ, што на своите родители, и двајцата одамна прогласени за технолошки вишок, им го зема нивниот леб за да има што да јадат децата. Таа не гледа перспективи за децата во Кратово и мисли дека за Симона, Сандра, Ана и Андре најдобро би било кога би се создале услови повторно да се вратат во Штип.

- Задоволна сум само од односот на Министерството за образование кое децата редовно ги снабдува со книги. Тие барем пројавуваат интересирање и помагаат во рамките на своите можности. Со книги ни помогна и „Просветно дело". Депримирана сум од односот на Министерството за труд и социјална политика. Кога се обратив кај министерот Стевчо Јакимовски, тој ме препрати кај некој негов советник, кој пак си зеде обврска да најде решение кое би значело финансиско обезбедување на децата до крајот на нивното школување. Но, до денес нема ништо од тоа, се жали мајката Валентина. Таа се заблагодарува на локалната специјалистка- стоматолог Жаклина Митевска, која не сакала да прими пари кога децата имале потреба да си ги поправат запчињата.

А децата? Тие, како и сите деца си имаат свои соништа. Сон на Симона е да биде учителка, Ана по секоја цена ќе станела директорка, Сандра ги сака луѓето во бели мантили и сака да биде една од нив, додека Андре сонува да биде „голем полицаец" кој ќе стави ред во државата. Мајката Валентина сонува да ч биде обезбеден стан во Штип во кој ќе може да го смести семејството и да има скромна финансиска помош додека децата пораснат и станат способно сами да се грижат за себе. За куќата, која во штипската населба Баби сега е затворена, а дворот целиот во троскот и трње, вели дека никогаш не била преведена на нивно име. „Или државата куќата да ја опреми целосно за во неа да може да се живее и да ја препише на децата, или нека ми дадат стан. И тука во Кратово, со оглед на социјалната состојба на моите родители, нема долго да може да живееме, и покрај целата љубов и поддршка што ни ја пружат моите родители мене и на моите деца", вели Валентина.



PS Malku e mojov post


Aleksandra Sani,

Ne e Off-Topic be bas si e na mesto. Nego grevotka za majkava i cela familija shto nemoze da im obezbedi nisto na malive priblizno na toa shto go imaat ostanatite deca, a ushte pogrevotka se decava. A vladava nasha( bez razlika od koja partija} imaat vreme i pari za luksuzni koli, stanovi, Vienski Balovi, crveni tepisi, odmori na jahti i slicno, a ne se moze da se odvoi nesho da im se pomogne na lugevo. Abe ajde...
SirAndReW nepravda e , pogotovo deca ej!
sto se pa tie vinovni da ziveat taka??
Nina87 Jas sakam 2 i toamasko i zensko..
Mr.Dzolev Ako imam dovolno pari bi imal i 10 deca...se razbira ako se slozhi zhenata :)
ellena Zelim cetvoro dece! Zare, sreco, moze li? :)
slasa
quote:
Originally posted by BorisVM

Bez 5 dechinja da mi se vrtkaat okolu mene, nema shansa. :)


dobro dojde vo moja ekipa
DJ_SHEMA kolku povekje tolku povekje shansi deka edno kje uspee
Mara 4....оти ми е среќен број....плус тоа да си имам резерва!
slasa
quote:
Originally posted by Mara

4....оти ми е среќен број....плус тоа да си имам резерва!


more 4 dark ke pocne i nojke ribi da fajka da eprehranbi familijata
Mara море не му давај идеи...НОЌЕ...па РИБИ!!!!

намалувам, од страв....на 3!!!!
beti869 Imam edno i ne sakam da bide samo sakam barem uste edno ili mozebi i uste edno ako ne bide mnogu tezok poragajot oti so prvoto se iznamaciv
WickeD2 Jas sakam 2 mashko i zensko
mEnEmA_ jas edno :)))) pa ako toa saka use edno ehehe