Psihologija/Razum ili intuicija

Psihologija/Razum ili intuicija
Aleksandra
 
Psihologija...

Razum ili intuicija...

Kolku pati ste se zaprashale shto ve vodi vo zivotot? Dosta cesto slushate kako za nekogo se zbori deka e racionalen, ali ne e ni retka situacija da se za nekogo kaze deka ima odlicna intuicija. I dvete-razum i intuicija- mozat da bidat "mach so dve ostrici" vo bilo koj segment od sekojdnevniot zivot. Razum moze da bide od golema korist na rabotno mesto, isto taka i intuicija. Medzutoa, moze da bide i obratno. Isto e i so emociite.

Dobro e dokolku imate razviena analitichka intelegencija i ako vo prilika na donesuvanje na vazni odluki-prednost i davate na logikata. Toa ne znaci deka kako mali poveke vi se dopagale prirodnite nauki i sve shto ima vrska so brojki. Statistikata i matematikata ne ja gradat racionalnosta. Stvarta e vo toa shto treba da znaete da se snajdete vo situacija kade treba da se pokaze objektivnost, umeete da ja svatite sushtinata i odlicno reagirate. Covek treba da bide svesen za svoite vrlini, nezavisen, ali netreba i previshe da sakate da bidete vazni i sekogas da se trudite da se pokazete vo najdobro svetlo.

Namesto toa, predadete se i pomalkucka i na intuicijata. Neguvajte ja svojata mashta, poslushajte go ponekad i vashiot vnatreshen glas. Ponekad e i dobro da se izvlece zakljucok vo pomosh na intuicija, bez detalna analiza. So toa e dosta dobro ako vo neprijatni situacii umeete da se nashalite na svoj nacin ili da plasirate nekoja duhovitost koja bi go razmrdala drushtvoto. Vo slucaj da ste prichina za problemot-soochete se so nego kako bi pronashle shto podobro reshenie. Vo sekoj slucaj nemojte da zaboravite na vashta emotivna intelegencija. Taa e vazen element vo komunikacija so ostanatiot svet, bez razlika na polot.

Bidete ljubezni, imajte shiroki svakanja i pogledi, sakajte da se druzite, da patuvate, i da zapoznavate drugi narodi i kulturi. Medzutoa, pred da krenete vo akcija- sve dobro isplanirajte. Metodichnost i prakticnost ve vodat do konkretni rezultati.

p.s Odgovor so edna recenica ne e prifaten. Ovaa tema e od oblast na Psihologija i bi ve zamolila za temelni i profesionalni odgovori....
Enigma Intuicijata e vrodeno chuvstvo vo chovekot, i ne se odnesuva na
emociite. Za zhal, lugjeto ne sekogash mozhat da go raspoznaat i
razlichat originalnoto vrodeno chuvstvo od steknatite emocii.
Sovesta mu e vrodena na chovekot, a toj znae koga pogreshil,
i nema mir da mu dade, se dodeka ne ja priznae svojata greshka.
Taa e vnatreshen sudija ili Bozhji glas, koj ne povikuva da zhiveeme
ispravno i pravedno. Isto taka, intuicijata ne se koleba, no ja kolebaat emociite, dodeka neduhovniot chovek ne mozhe da gi razlichi
steknatite chuvstva od vrodenata intuicija, zatoa chestopati gi mesha
i chini obratno, vo soglasnost so emociite, a sprotivno na intuicijata.
Sirius Intuicija...hm, ...za ova od ekonomskata svera...Neodamna chitav edna studija - analiza za donesuvanje na odluki vo biznis sverata kade bea navedini primeri kako golemite general manager-i donesuvaat odluki koi se od relevantno znachenje za nivnote companii. Pogolemiot del na tie odluki normalno se bazirale na analitikite na soodvetnite istrazuvanja, ekstrapoalaciite, detektiranje na trendovite, finansiskite sostojbi, padot/zgolemuvanje na prodazbata i sl.
No eden dobar del na odlukite bile donesuvani i intuitivno, a vo nekoi slucai bile duri sprotivni na analizite i prognozite na nivnite timovi i na releventnite svetski institucii.
Zaprashani, dali se kockale pri donesuvanjeto na taka bitni odluki, objasnuvaa deka nikogash ne bile iznevereni od svojot vnatreshen glas i blagodarenie bash na taa mok na percepcija uspeale da gi razvijat svoite kompanii i da izgradat taka uspeshna kariera, odnosno samo vo mnogu mal broj sluchai nivnata intuicija bila pogreshna, shto ja iskljuchuva srekata kako faktor pri donesuvanjeto na takvi intuitivno vodeni odluki.
Normalno bea prezentirani i katastrofalni intuitivni odluki koi pridonele za bankrot na nivnite kompanii, no nishto ne beshe pomal procentot i na analitichkite-razumni odluki bazirani na dlabokite analizi i struchnite prognozi a vodeni od faktichkite parametri i nauchni metodi, koi isto taka dovele do bankrot na companiite.
Dali e vo prashanje devalviranje na analitikata i ekonomsk.prognoza( za koja vo posledno vreme dosta se diskutira) a glorificiranje na intuicijata ( za koja pak nemozheme da kazheme deka stvarno moze da bide pouzdana) ili pak seto toa se samo novinarski lesni konstatacii...