Грците отворија „ротаријанска војна“ за името

Грците отворија „ротаријанска војна“ за името
dejan
 
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=0208F1051573D049BD1F9CF33DAB4ADA

Конференцијата на клубовите на ротаријанците од Бугарија, Грција, Србија и Црна Гора и од Македонија се одржа викендот во комплексот Сани Бич на Халкидики. И наместо дух на висока етичност, типичен за движењето, на конференцијата Грците прокламираа дух на нетолеранција спрема Македонците, велат за „Дневник“ повеќе учесници на конференцијата.

Но, кулминацијата на нетрпение спрема македонските колеги настанала кога координаторот на македонските ротаријанци проф. д-р Славе Нумовски му се обратил на собирот.

- Јас го читав извештајот за активностите на клубот во Скопје, кој инаку е прогласен за најактивен во рамките на дистриктот. Во моментот кога му се заблагодарував на Гидеон Пејпер од Израел за стипендиите кои неговата земја ги дава за студентите од Република Македонија, Грците почнаа да викаат „ФИРОМ!, ФИРОМ!. Тие ме прекинаа и јас се симнав од говорницата, а сите 28 членови од Македонија ја напуштивме конференцијата - вели Наумовски.

Ovie stvarno se SIK!!! lele bozhe!

Се налутиле и делегатите од СЦГ затоа што на Халкидики биле поканети нивните колеги од Косово без за тоа да бидат известени.

Можно е да се растури дистриктот, зашто Бугарија веќе најавила самостојно дејствување поради развиената мрежа на ротари-клубовите, а нема да биде изненадување ако Македонија се приклучи кон дистриктот Виена, каде што се членови и Словенија и Хрватска.

E bas mi e milo!! Taka im treba...dzubrinja edni.
Bravo na Makedonskata delegacija koja ja napusti konferencijata!
nukleus Masonska rabota be deki,pa zarem ushte ne ti teknuva koj upravuva so rotary klubovite po svetot.Se evrein do evrein bez razlika vo koj "distrikt" ke se priklucime nie ke si ostaneme samo "gnomi" za evreite ako i toa neshto se ushte mozeme da bideme.:)
marko_polog Sto ti se krivi grcite koga samite "nasi" izrodi im odgovarase fyr, da ne mislis tuka imase ogromen pritisok od nekogo da se smeni imeto i znameto?

Uste ni stoi grbot yugoslovenski kako dokaz do site deka nasata Nacija poteknuva od togas navamu, sega prasaj dali se grcite krivi koga oni samo go potvrduvaat toa sto nie samite si go barame pred svetot.
Great_Macedonian sto e "rotarijanci".. mozebi sum prost covek no pojma nemam za sto se raboti.
OooOo Rotary International is an organisation whose members comprise Rotary Clubs (service clubs) located all over the world. The members of Rotary Clubs are known as Rotarians and are business and professional leaders who provide humanitarian service, encourage high ethical standards in all vocations, and help build goodwill and peace in the world. Their motto is "Service above Self".
Great_Macedonian fala OooOo
tomislav1978 Црвенковски: Грција 15 години ја уценува Македонија

Црвенковски изјави дека Грција веќе 15 години ја уценува Македонија заради спорот со името. Прво да се дојде до едно прифатливо решение, а потоа Грција ќе ја поддржи Македонија во евроинтеграциите, му кажал синоќа Караманлис.

„Ние веќе 15 години сме под уцена од Република Грција за прашањето на името. Ние имавме и ембарга и санкции, обиди за притисоци на еден или друг начин да се промени нашето име“, рече Бранко Црвенковски, претседател на Република Македонија.

„Меѓу другото, се користеше ситуацијата и при доделувањето на кандидатскиот статус за членство во ЕУ исто така да се или забрза или наметне некое решение, така да апсолутно е јасно дека нашите интереси, на Република Македонија, и интересите на Грција по прашањето на нашето уставно име се различни“, вели Црвенковски.

„Всушност, нивната политика е насочена кон тоа ние да го промениме нашиот став. Наша задача и обврска е достоинствено, свесни за сопствените национални и државни интереси, она што е битно за Република Македонија аргументирано да го браниме и ние тоа го правиме“, смета Претседателот на Република Македонија.



Natasa Dobro to ama pak ke imame problem so imevo,ne bitno koj e kriv bitno se desavat.I nie molci i trpi.
трендафил Не ми се јасни преговорите окулу нашето име, доколку не мислиме да го смениме. Иако лично сум да се смени, затоа што е веќе крајно време да се отфрли тоа поранешна југословенска и да си го вратиме старото име, Република Македонија (односно Republic of Macedonia) во меѓународната комуникација со сите. Пред се` затоа што во Југославија (Кралство СХС) не сме влезено доброволно, туку како поробени од Србите, па е голема навреда во своето име да го имаме и името на последниот поробувач од кој сме се ослободиле. Всушност едно од основните права на една нација или етничка заедница е сама да си го избере името. Ако тоа важи за Ромите или Албанците на пример, зошто не важи и за нас. А пред која организација за човекови права нашата власт или некоја невладина организација повела некаква посериозна кампања против ова кршење на нашите права?
Што се однесува пак до Евреите, мислам дека тие не се против нашето име. Затоа и САД повеќе не не вика со насилно наметнатото, туку го користи нашето име.

nukleus Evreite voopshto ne se protiv niedno ime koe ke gi "raskara" i razedini "gnomite" tuku naprotiv tie gi potpaluvaat strastite i uporno do smrt go odolgovlekuvaat procesot kako nivniot "medijator" Sajrus Vens mislam se vikashe.Zoshto eden Hitler bi bil protiv ako Anglija i Amerika se skaraa za vreme na vtorata svetska vojna naprimer okulu imeto ili jazikot.?No zatoa ke im gi dademe site resursi pod nivno vladeenje nadevajki se na nekoja beznacajna podrshka vo UN ili kaj Svetskata Banka a i kaj MMF.
Zatoa tie nema da bidat protiv imeto Makedonija se dodeka preku nivnite Soros fondacii i Rotarijanski klubovi kako i preku site "nevladini" organizacii od tipot na Helsinshkiot komitet i sl. ni "popuvaat" kakvi covekovi prava da im dademe na site osven nam samite a pri toa da lobiraat nivnite evrejski gazdi da gi zemat badijala Feni,Jagunovce,Topilnica i drugi kapaciteti i obavezno da ne plakaat struja zatoa shto vrednite "gnomi" ke ja plakaat za niv.Otkako malku ke ni "tekne" deka ne dupat i evreite ke bidat protiv "patoloshkoto" ime Makedonija zatoa shto interesite ke gi najdat vo Grcija kaj nivnite brodski kompanii cii gazdi se vidni clenovi na Rotarijanskite klubovi.
Epten ja obrazloziv a?E aj drugpat ke vi prezentiram poveke "internacionalni" fakti za podrshka na imeto ili negova zloupotreba od strana na nekoi navodno "humanitarni" drushtva i organizacii.
Homer MakeDonski Следниот пат би било убо ако нашето име не се става во контекс со патологијата.
Со ништо не заслужило за такво нешто
;)
nukleus Spored dosegashnite slucuvanja izgleda go spremaat za tamu,poleka no sigurno.:)
GiTaRiSt Kolku sto znam jas imeto makedonia e dojden od Latinskiot jazik mak-gorna donia-mesto znaci gornomesto kolku sto znam jas mislam kako me naucile od skolo..
nukleus E pa shtom imalo gorno ima i dolno mesto,a koe e toa ke pokaze istorijata.:)